Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izrada plastenika

25 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mmiissoo
mmiissoo's picture
Offline
Registrovan dana: 01/04/2009
Poruke:

Planiram praviti malo veci plastenik,pa me zanimaju iskustva i da li neko ima slike svog plastenika posto planiram rucno praviti pa mi trebaju ideje! PozZ

  • 024[11].gif
  • 3.jpg
  • 2.jpg
  • 1.jpg
xt12sasa
xt12sasa's picture
Offline
Registrovan dana: 06/06/2009
Poruke:

Pozdrav!!!
Imam ja plastenik rucno izraden cca 8x3,5 metra visine nekih tri metra,samo da poslikam pa ce obrazlozenje doci poslje!!!
PozdraV!!!!

frau
frau's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2007
Poruke:

mozda da odes na biljni forum, tamo ima eksperata:
www.svetbiljaka.com

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ovaj mmiissoo
Sta ti znaci to poveci plastenik ??

bsamardzija
bsamardzija's picture
Offline
Registrovan dana: 14/07/2009
Poruke:

E ovo i mene interesuje pa cu se ubacim. Ja cu vam reknem sta sam ja smislio pa vi posle nastavite s pomaganjem coveku da nesmetam.

Dakle, nosim se mislju da uradim ovako, prvo bi iskopao temelj 60cm jer bi posle da na to mesto dignem objekat. To sad nema veze, taj temelj bi bio 10x6m i u sam temelj bi metnuo metalne ankere na svaki metar, na koje bi srafio cevi da bi plastenik bio montazno-demontazni. Cevi bi uzeo F10 ili F20. Kad ucvrstim cevi, navukao bih foliju i gotova stvar. Jos bi razvukao jedno okiten crevo uzduz sa par prskalica za navodnjavanje.

Kako vam se cini Laughing out loud

xt12sasa
xt12sasa's picture
Offline
Registrovan dana: 06/06/2009
Poruke:

Nije lose, ali posto mi jos nitko nije odgovorio kako da UBACIM SLIKE evo ukratko kako sam ja radio!!!!
Prvo sam izradio pracline koje opet nisam betonirao zbog lakseg premjestanja plastenika po potrebi!!!Unkere sam uradio tako da sam savinuo L profil od nekih metar, spicu naostrio, i na njega vario plocicu 100x100na koju sam opet variopuni fi malo tonji od colnate cijevi!!!
Onda sam uzeo 6 metarne colnate cijevi koje sam rezao tocno na 2800 mm,i takocer sam ju u presi savijao natri mjesta tako da sam dobio oblik krova!!!Na njih sam vario josa na svaku stranu istu cijev od cola po dva metra i tako sam dobio visinu i sirinu plastenika!!!Bosno na samom vrhu krova sam takoder vario isti fi kao na praclinima da bih te kucice mogao spojiti!!!Kada sam bio gotzov na toj prvoj kucici sam montirao vrata na pante od cijevi 20x20,a iznad njih sam stavio pleh sa isjecenim pravilnim rupama za odvodnje dima iz plinske peci kojom grijem flance preko zime!!!naravno krajnje rubove sam fiksirao sa dijagonalama da to cvrsce stoji!!!Sa svake strane sam slozio patent otvaranja stranice na jednoj sipki koja klizi gore dolje po flahima koji montirani za plastenik!!!Sve sam to ljepo oblozio sa prozirnom folijom koju sam kopcao sa gotovim kupljeni kopcama bas za to!!!I otj eto,ako vam nesto nije jasno slobodno pitajte!!!Stavit cu slike cim skuzim kako!!!

POZDRAV!!!!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

O postavljanu slika je već više puta pisano na ovom forumu, ali ajde ukratno.klikni na pravougaonik gde piše odgovori, kad se otvori ta stranica višećeš dole browser pomoću koga biraš sliku sa svog harda, koju želiš da podeliš sa drugima.Sliku moraš pripremiti u nekom programu za obradu fotografija da ne bude prevelika, najbolje 300 pixela.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

bsamardzija
bsamardzija's picture
Offline
Registrovan dana: 14/07/2009
Poruke:

Da probam...

OOOOO, pa ovo radi... :ahaha :roll

  • 024[11].gif
frau
frau's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2007
Poruke:

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/p=372627.html#372627

jaki
jaki's picture
Offline
Registrovan dana: 23/03/2008
Poruke:

Ja sam koristio crne cevi 3/4" dužine 8M produžene na krajevima sa 1/2" koje su betonirane ponaosob u zemlju i tektirane,ostatak je pređen osnovnom pa dva puta belom bojom.Razmak između lukova je 1.2M a dužina 12M,širina 5M,visina 2.4M i sa tri izdužna stabilizatora 15*15mm kocka profil. Na lukovima su zavarene alkice na koje se kasnije kače mreže,kanapi,saksije...ili anti kapajuća folija...Vrata su leptir krila na šarkama sa zatvaranjem spolja ili iznutra(jedno krilo mi je glavno ulazno a ostala iznutra otvaram(ko će po kiši obilaziti oko njega Wink )) sa "ragastoom" širine 15Cm koji ide i delom pod zemlju,kada ulazim kolicima koristim rampu jer donji ragasto sprečava ulazak štetočina a i bolje dihtuje prilikom zatvaranja.
Folija je trogodišnja Mađarska koja je postavljena pri ustaljenoj temperaturi od 15 stepeni Celzijusa i bez vetra ( da bi se proporcionalno skupljala i širila)ukopana u rović pored i klipsama od okitena pričvršćena na krajevima,sa odgovarajućom mrežom za senčenje...
Ovakav plastenik je skuplji jer ide mnigo cevi ali zato mnogo sigurniji sa boljim provetravanjem,potrebno je minimum 30 posto mogućnosti za ventilaciju...(cevi sve preko 1,2m je veća šansa da leti "landra" i "nažulja" foliju tjst pocepa... ...
Pravac treba da je Sever-Jug sa odgovarajućim poljskim vodnim kapacitetom i ispravnošću same zemlje,ako ne bi gajio u posudama...
Najlakše je sklepati ga,ali šte dalje?...
Znači prvo rešiti šta gajiti,pa zemlište pa ispitati tržište pa još jednom razmisliti osvemu ako je veća investicija,pa gde su podni grejači... ( Ja sam prošle god. zapatio Holandske salatare i velike su bile muke ali upornost je odlučujuća i uz pomoć suše sam sve to isplatio a ove godine sam prošao trećinu lošije ali sam radio i Petunije koje su popravile finansije)...
Ovo nisam Ja izmislio nego iskustva drugih i najbolje je da profesionalac postavi foliju... ...
Ako je plastenik potreban kao neka nus prostorija onda je sve mnogo prostije...
Uh plastenik je samo 10% posla. :?

  • 3.jpg
  • 2.jpg
  • 1.jpg
bsamardzija
bsamardzija's picture
Offline
Registrovan dana: 14/07/2009
Poruke:

Imam si dilemu :? Razmisljam da kao glavne vertikalne nosace stavim cevi F20 i da budu na rastojanju od 2,5m (duzina plasetnika bi bila 10m) sto bi znacilo da cu ih imati 4, a onaj peti bi bio postojeci zidani objekat na koji bi se plastenik "naslanjao". Vertikalni nosaci bi bile cevi 10x10mm i njima bi spojio te vertikalne stubove. na sredini bi takodje stavio ove vertikalne nosace kao dodatne nosece vertikalne stubove radi ojacanja. Verujem da bi ovo ovako stajalo, ali me krov muci :?

Ako bi napravio krov takodje od cevi 10x10mm, da li bi to bilo slabo da izdrzi zimi sneg??? Kolika je uposte izdrzljivost cevi 10x10mm?

bsamardzija
bsamardzija's picture
Offline
Registrovan dana: 14/07/2009
Poruke:

Anybody...

jaki
jaki's picture
Offline
Registrovan dana: 23/03/2008
Poruke:

Pogledaj fotke i tekst iznad i imas veci deo odgovora.
Izdrzljivost folije sa tro god.garanciom madjarskog porekla je oko 70Kg po kvadratu i 120 km/h vetra.
Pa sad vidi,sto veca polja veca i tezina....
Nisi naveo visinu i sirinu.
Postoje standardi plastenika-staklenika sto je zapravo dokazana garancija i sve ostalo je samo rizik.
Moj plastenik (slika gore) je radjen po uzoru Visokog tunela i 12m duzine sa 11 lukova pa ti vidi....
Kao prvo sta bi gajio u njemu?
Neke kulture rastu i po tri metra u visinu i trebaju se penjeti o nesto i to je opet teret ali veci nego sneg kojeg i skoro nema a vetra sve vise...
Znaci rasteretiti te tri cevke od 1/2 cola(malo ih je)a podupiraci bi ti samo smetali...
Pre izgradnje istoga prvo resiti cime se baviti,ako su penjacice koliko prinose u kilogramima pred berbu...
Da li bi tvoja zamisao izdrzala recimo par stotina Kg Krastavaca salatara dnevno u proseku tromesecnog branja u periodu maj-avgust na spoljnjoj temp. od 35 stepeni i recimo manjeg vetrica?
Pretpostavljam da ne bi,pa cak i da je manji prinos a bio bi zbog senke zgrade o koju bi se oslanjao....
Znaci nije samo krov dilema nego i sam polozaj plastenika,da li bi uspevao mlad rasad u mozda vecitoj senci,da li bi aprila marta dopirala sunceva svetlost u njega i zagrejala ga na naprimer 25 a napolju je ispod 10 stepeni...
Ako si mislio na krov "sa dve vode" to su onda jednobrodni 'Plastenici' koji su uglavnom pokriveni staklom ili "plastikom"
Ili jedno brodni sa lucnim krovom od folije...
Ne znam sta da ti odgovorim jer nisi postavio dobro pitanje.
U svakom slucaju meni se ne svidja raspon,colaza cevi i sto je objekat u neposrednoj blizini. Wink

pesek
pesek's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2009
Poruke:

Rekoh da malo podignem ovu temu, čudi me da nema više tekstova o plastenicima, kao da nitko ništa ne radi. Nakon 7 godina, ove sezone je došao i moj plastenik na red za zamjenu najlona i renoviranje.

Inače sam ga napravio za kućnu upotrebu, veličine 8x4m i do sad se već davno isplatio. Nisam ga pravio toliko zbog neke ekonomske koristi, koliko zbog toga da sam siguran, da je sve što izađe iz njega nezagađeno hemijom koja se danas obilno koristi. Ovo lijevo je sve što ulazi kod mene u zemlju.

Nešto je hladnije za ovo doba godine, pa sve nešto sporo napreduje, ali se ipak zeleni.

Pozdrav

pesek
pesek's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2009
Poruke:

Danas je bilo malo čišćenje plastenika, pa rekoh da napravim još koju sliku, evo kako izgleda nakon mjesec dana,

Krastavci su polako spremni za branje (mljac, mljac), iako generalno nismo s njima zadovoljni, jer po svemu dosta kasne i mislim da me je tip što prodaje rasad ovaj put malo zavrnuo. Pripremio sam za svaki slučaj novi rasad moje proizvodnje od kvalitetnog sjemena.

Zelenu salatu smo već tri puta „obrstili“, a i papričice su tu negdje,

Do sada smo sve prskali samo jednom i to „hladnim čajem“ od koprive, znači sve ekološki čisto...

mmiissoo
mmiissoo's picture
Offline
Registrovan dana: 01/04/2009
Poruke:

Uf tema zamrla, pola slika ne vidi u temi ali ok! Nakon dvije godine, skontao sam da plasticna kostrukcija od snijega strada sva! Tako da sada krecem sa pravljnjem novog! Plastenik planiram da bude 10*4 M a visine mozda 2m! E sada kontam ga praviti od dracovog drveta! E sada kontam staviti 6 stubova, da li je to dovoljno? E onda kontam sastrana nekako napraviti da se moze plasticna folija podici radi cirkulacije vazduha, da li to da radim ili ne?

SenK
SenK's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2012
Poruke:

Od prošle godine se bavim plasteničkom proizvodnjom povrća, instalirao sam 2 plastenika po 250m2, u toku sam zimske proizvodnje špinata koja je otežana niskim zimskim temperaturama što me ponukalo da se raspitam o nečemu što sam nekad negdje čuo. Naime kažu da se na izvjesnoj dubini ispod zemlje svugdje nalazi topla voda pa me interesuje sve o tome i ako neko zna koliko košta metar bušotine?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

О томе је писано на форуму већ много пута ....
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

SenK
SenK's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2012
Poruke:

ma jest pisano o ovim sistemima toplotnih pumpi ali mene interesuju podatci na kojim se dubinama nalazi vruća voda navodno do 40 celzijusa te da takva voda bude pod pritiskom i da kao takva izlazi na površinu. Možda sam i krivo čuo ali geolozi bi moguće o tome znali tačne podatke.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Geotermalna energija spada u red prirodnih bogatstava jedne države, tako da se bez dozvola ne mogu obavljati takvi radovi.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

jelenarakic
jelenarakic's picture
Offline
Registrovan dana: 16/02/2013
Poruke:

moze li neko da mi pomogne pravim plastenik metalne kostrukcije u obliku kuce 10x5 a neznam koliko mi treba folije moze li neko da mi kaze miljan

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

pa izračunaš površinu

aleksaa
aleksaa's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2013
Poruke:

imam 3 manja plastenika po 100m2 zanima me da li je neko od vas pravio takva vrata leptir manja za taj plastenik tacnije me interesuje samo dal ste radili sa šarkama betonirali dole jos 1 cijev il kako i sta,ako ima nekos liku neka okaci ovde??? cjevi imam sve kupio pa prije nego sto pocnem da cujem vasa misljenja nadam se da ce uskoro neko da se javi posto uskoro vrlo uskoro hocu pocnem praviti..HVALAAA

Magy
Magy's picture
Offline
Registrovan dana: 11/07/2014
Poruke:

Napraviti svoj plastenik je odlična ideja ako imate malo vremena i nešto novaca. Svaka čast svakome tko se upusti u takav veliki rad.

mdencev
mdencev's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2012
Poruke:

imam plastenik sa metalnom konsrukcijom vec nekoliko godina, prosle godine sam stavio novi najlon ali i dalje nemam vrata nego ga zatvraram kalsicnim namotavanjem folije. interesuju me vasa iskustva kako najlakse da naravim funkcionalna vrata, da budu cvrsta, da dihtuju, ba budu laka za upotrebu... plastenik je klasicnog lucnog oblika dimenzija 4.6x10.2.4m

Inženjer: rešava problem koji niste znali da imate na način koji ne razumete