Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

rasveta u kuhinji

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mamamrvica
mamamrvica's picture
Offline
Registrovan dana: 04/12/2010
Poruke:

Interesuje me da li za osvetljenje radne povrsine ima smisla koristiti led trake koje bi se zalepile na gornje kuhinjske elemente. Da li se uopste led rasveta moze koristiti za to..i koja.. Znam da ljudi stavljaju halogenke ali sa kojim grlom..mada halogenu rasvetu ne volim..zato se i raspitujem za alternativu..E da i neonsko svetlo mi ne prija hahah. No mozda iskustva i saveti me nateraju da promenim misljenje.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Neonsko svetlo se i ne preporučuje u kuhinji jer zbog hladnog spektra svetlosti hrana izgleda drugačije, tj. boje vuku na plavo. Čini mi se da i led rasveta daje sličnu svetlost, upravo su halogene sijalice najbolje što se tiče svetlosti a zatim klasične sijalice, stoji da su najveći potrošači ali valjda ne planiraš da po ceo dan provedeš u kuhinji. Ja sam npr. u kuhinji stavio štedljive sijalice sa 2700K spektrom tzv. topli spektar svetlosti koje daju svetlo približno klasičnim sijalicama i još 5 manjih 12v halogenih spotova koje uključujem po potrebi tj. kad mi treba jače i blještavije svetlo.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

halogene su najbolje za kuhinju pogotovo da osvetljavaju radnu površinu gde najviše radiš

ja ih imam kod sebe i nisam se pokajao jedino što sam ih stavio od 220v jel ovde kod nas nije bilo većeg izbora na 12v

nathallie
nathallie's picture
Offline
Registrovan dana: 29/07/2011
Poruke:

Ja sam se usudila da sama projektujem svoju kuhinju u AutoCAD-u. Trenutno se bavim rasvetom i želim da stavim halogene metalne lampe na pr.fi 75. Da li mi neko može reći kolika rupa je potrebna da se izbuši u ploči od univera za njihovo montriranje?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Otvor zavisi od odabrane armature.Znači prvo kupiti armaturu, pa prema tome izbušiti otvor za montažu.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

ljibok
ljibok's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2011
Poruke:

Kuhinja sa trpezarijom nakon proširivanja nema dovoljno svetlosti,u pola kuhinje je svetlost od trokrilnog prozora a u drugoj polovini slabo dopire dnevna svetlost kroz vrata sa staklom(iz terase)ceo prostor od oko 17 kvadrata sada osvetljavaju dve sijalice od 100 vati što nije dovoljno naročito zimi.Prostorija je niska 2,2o u njoj provodimo veći deo dana deca često uče i pišu.Nisam u fazonu štemovanja zidova i razvlačenja struje na bočne zidove pa mi treba savet šta je moguće staviti umesto ove dve obične sijalice.Da li u obzir dolazi halogensko osvetljenje i kako se ono ugrađuje.Tj.da li moram da okačim za njega kao neki lusterčić(niska prostorija)ili ima nešto tipa plafonjere čime se lako zamenjuje sijalično grlo.Znam da trgovci znaju puno i da se mogu raspitati u svakoj prodavnici ali želim da startujem sa nekom idejom pre no što uđem u radnju kako mi ne bi uvalili nešto što neće biti dobro.Dobro bi mi došla i procena koliko novca je potrebno za tako mali projekat.Hvala unapred.

Ko ume da voli,ne bi trebalo ništa drugo da radi.

ljibok
ljibok's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2011
Poruke:

Obzirom da vas čekam deset dana i niko mi ne odgovara,dragi moji majstori bilo bi lepo da mi danas kao poklon za rođendan neko da predlog tj.odgovor na gornje pitanje.Hvala!

Ko ume da voli,ne bi trebalo ništa drugo da radi.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Najpre srećan rodjendan, a što se tiče rasvete čini mi se da bez radikalnih mera neće biti rešenja.Mislim da bez štemovanja i postavljanja nove instalacije na potrebnim mestima neće biti rešenja.Halogena rasveta nije rešenje.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

ljibok
ljibok's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2011
Poruke:

Hvala na čestitanju rođendana,ovaj drugi deo me je ohladio,nadala sam se da nekim jačim izvorom svetla mogu da rešim problem a sad ko zna kad sa štemovanjem i rasturanjem.

Ko ume da voli,ne bi trebalo ništa drugo da radi.

shajaznam
shajaznam's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 06/02/2008
Poruke:

Ono sto mene cudi je da 2x100W nije dovoljno za nisku prostoriju od 17 kvadrata...Jesam li dobro razumela? Daj neki tlocrt te prostorije sa pozicijama vrata i prozora, namestaja, kuhinjskih elemenata...pa da nesto iskombinujemo. Klasicne plafonjere su 60W ili 2x60W, a jos imaju preko staklo, tako da bih to izbacila u startu. Ajd' nacrtaj caskom, pa cemo diskutovati.

Previše analize dovodi do paralize Smile

ljibok
ljibok's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2011
Poruke:

ovu tehniku ne koristim dovoljno dobro za časkom nacrtati žao mi je možda kad nahvatam klinca da mi to poradi.Da razumela si 17 kvadrata dve sijalice skinute plafonjere to meni čkilji,naročito kad stigne zima i rani mrak.Izvor prirodnog svetla je trokrilni prozor koji dopire do polovine prostorije,zamisli ovako ispred tebe su radni delovi(mrak i tu nikakvo osvetljenje ) viseća sudoper i šporet,desno bliže uglu taj prozor pa zid pa ulazna vrata iz terase koja imaju staklo ali je svetlost nedovoljna.Levo peć za centralno ,fotelja i u levom uglu nazad trpezarijska klupa sa stolom.JEdna sijalica spram prozora na sredini plafona a druga spram zida bliže vratima od terase(nekad bilo pregrađeno pa je ova sijalica spram vrata bila osvetljenje za hodnik znači bliže je zadnjem zidu ,takođe na sredini plafona.A da ispod prozora se nalazi mali radni sto za kojim jedemo kad nismo svi na okupu.Znači problem je najveći kod radnih delova napred i kod trpezarijskog stola nazad.
Pitam se da li bi male reflektorke uperene na razne strane (onako tri u nizu)na oba mesta mogle da poprave stvar(naravno osim senke koju telom praviš na radnim delovima jer si ispred sijalice).Hvala ti na dobroj volji možda ćeš i uspeti da zamisliš kako izgleda, ako ne nema veze.JA sam ti večiti baksuz čim se pojavi problem svi mi obećavaju štemovanje lupanje i rušenje a sad i ko zna do kad nisam u fazonu takvih investicija.Veliki pozdrav.

Ko ume da voli,ne bi trebalo ništa drugo da radi.

shajaznam
shajaznam's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 06/02/2008
Poruke:

Pa, dobro, ispod visecih delova stavi LED crevo, pretpostavljam da imas neku uticnicu izmedju donjih i gornjih delova kuhinje, pa ga fiksiraj ispod gornjih delova cim god (silikon, lepak, obujmice), to ti je povoljnija varijanta od LED traka, od kojih vecina radi sa kontrolerom i preko trafoa. Crevo je 220V i samo ti treba uticnica (poenta je da nema stemanja). Cena LEd creva ne bi trebalo da prelazi 350 dinara po metru, konektor jos 150, i to je to.

Sto se tice trpezarijskog dela, ako sam uspela dobro da zamislim situaciju, osvetljenje nije iznad stola. nego malo dalje, pa bi ga nekako trebalo "dovuci" bez stemanja i lupanja da osvetljava sto.
Jedino sto mi pada na pamet, je fluo rasveta, na primer svetiljka sa aluminijumskim rasterom kao sto vidjas po supermarketima, s tim sto bi ona bila nazidna i morala bi da zrtvujes jos 7-8 cm visine prostorije, ali samo na tom delu gde je sto.

Posto je svetiljka otprilike dimenzija 60x60, mogla bi iskoristiti postojeci dovod struje, a nju pomaknuti u pravcu u kojem ti odgovara, pa bi dobila vecu povrsinu koja svetli, time i vecu povrsinu koju ona obasjava. Moja preporuka je da trazis PARABOLICNI raster, jer on daje najmanju senku, i da uzmes fluo cevi sa toplim svetlom (ne preko 3000 Kelvina), kako bi svetlost u prostoriji bila najslicnija svetlosti obicne sijalice. Ta svetiljka kosta od 3000-4000 dinara (otprilike toliko bi kostala i ta skalamerija sa 3 reflektorcica, sto ne preporucujem, jer mnogo trosi, a daje veoma usmerenu svetlost), cevi i starteri za nju oko 400-500 dinara ukupno, i taman ono sto ustedis na ceni LED trake, potrosi na ovo.
I opet smo izbegli stemanje, a pomerili rasvetu.

Ovo sve pod pretpostavkom da sam dobro zamislila tu prostoriju.
Pozdrav, pitaj ako sam nesto propustila Smile

Previše analize dovodi do paralize Smile

ljibok
ljibok's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2011
Poruke:

Dobro si zamislila i dobro smislila hvala bogu bez lupanja.Izvodljivo !Znam na koju fluo rasvetu misliš letos su nam to stavili u kancelariju.Mnogo hvala na pomoći PRAVA SI MAJSTORICA.

Ko ume da voli,ne bi trebalo ništa drugo da radi.