Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ugradnja ugradnih uredjaja u kuhinjske elemente

22 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Nezni
Nezni's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2007
Poruke:

Planiram da radim kuhinju u svom stanu. Imam iskustva u radu sa ivericom i medijapanom, ali ne i sa ugradnjom ugradnih uredjaja.
Dobro bi mi dosli saveti po pitanju ugradnje ploce, rerne, sudo masine i frizidera.
Hvala unapred.

  • 96_odozgo.jpg
VikideMarko
VikideMarko's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2007
Poruke:

Uz sve ugradne elemente dobijas uputstvo za upotrebu, tu imas izmedju svega ostalog i detaljan crtez ugradnih elemenata Wink sa avim merama.
Jedino sto ja mogu da ti kazem iz svog iskustva je da stavis rernu da donji deo bude u visini radne ploce. Od kada mi je tako nisam se popekla.

Nezni
Nezni's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2007
Poruke:

Hvala VikideMarko. Sto se tice rerne i planirano je da bude na toj poziciji.

ivanuska
ivanuska's picture
Offline
Registrovan dana: 03/04/2008
Poruke:

ajde jedno glupo pitanje. DA li na ugradnoj mašini za prenje posuđa ide front?

frau
frau's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2007
Poruke:

kako mislis frontÉ
mislis ploca od istog materijala od kojeg su i kuhinjska vrata ili staÉ
ako si na to mislila, to moze da se postavi samo na masine koje su predvidjene za taj vid nadgradnje.

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

OVO PITANJE SAM TEK SADA VIDIO PA AKO NISI VEĆ TO ODRADIO EVO PAR SAVJETA,ZA UGRADNJU PEĆNICE POSTOJE DVA NAČINA,1 STANDARDNI KUHINJSKI DONJI ELEMENT 720-560 .SKLOPIŠ ONDA ODREŽEŠ DVE IVERICE 550-85, I UBACIŠ IH U ELEMENAT PO DUŽINI NA KOJI BI TREBALO DA SJEDNE PEĆNICA .KAD SI UBACIO PEĆNICU ONA MORA DA SJEDNE 100 POSTO .OSTAJE TI SAMO DA ZAVRNEŠ ŠARAFE NA PEĆNICI ,IDA IZMJERIŠ ŠUPLJINU ISPOD GDJ SU ONE DVE LETVICE NA KOJIMA STOJI PEĆNICA TREBALO BI DA BUDE 110-596 KOLIKI BI BIO FRONT ILI LADICA ILI MASKA ŠTO TI JE PO VOLJI .ŠTO SE TIČE PERILICE AKO JE UGRADNA TREBA DA PROČITAŠ UPUTSTVO I DA VIDIŠ KOLIKI JE FRONT JER NI ZA JEDNU PERILICU RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA NIJE ISTI FRONT IMAŠ 40.50 60 ISAMO OSTAVIŠ ŠUPLJINU GDJE TREBA DA BUDE NA NJOJ POSTOJE NOGICE POMOĆU KOJIH ČEŠ USPIJETI DA DOTJERAŠ VISINU SA OSTALIM ELEMENTIMA, A AKO JE SAMO STOJEĆA MOŽE DA SE I NA NJU NAMONTIRA FRONT SAMO JE DOSTA KOMPLIKOVANO RADIO SAM PAR PUTA I ZNA DA SE DOBRO ISKOMPLIKUJE NJU TI JE NAJBOLJE SAMO GURNUTI POD PLOČU NARAVNO I TADA ĆEŠ MORATI DA SKINEŠ GORNJI DEO AKO NISU KOMANDE ODOZGO,AKO SU KOMANDE ODOZGO NE POSTOJI NAČIN ZA UGRADNJU.GREJNA PLOČA SE UGRAĐUJE NA SLEDEĆI NAČIN OKRENEŠ PLOČU DA TI DONJ STRANA BUDE GORE OKRENUTA ODMJERIŠ GDJE ĆE DA SE NALAZI PORAVNAŠ I OBILJEŽIŠ FLOMASTEROM SKLONIŠ GREJNU PLOČU ODMJERIŠ PO 1-1,5 CM IZ NUTRA TO ĆEŠ SAM ODREDITI KADA VIDIŠ PLOČU ODOZDO -.OPET OBILJEŽIŠ MARKEROM I PO TOJ CRTI REŽEŠ UBODNOM ONDA SAMO UBACIŠ PLOČU I STEGNEŠ ŽABICE KOJE SE NALAZE NA PLOČI,FRIŽIDER POSTOJE ISTO DVE VERZIJE FRIŽIDERA ZA UGRADNJU 1 GDJE SE NA VRATIMA FRIŽIDERA VEĆ NALAZE ŠARKE NA KOJE SAMO TREBA DA UŠTIMAŠ FRONT 2 TIP FRIŽIDERA GDJ TI POSTAVLJAŠ DIREKTNO NA KORPUS FRONT A NA VRATA 1 MALI KLIZAČ KOJI ĆEŠ VEĆ ODMAH UOČITI ON SE POSTAVLJA NA SLEDEĆI NAČIN IMA SVOJE LEŽIŠTE NA VRATIMA OD FRIŽIDERA POSTAVIŠ GA NA TO MJESTO STAVIŠ DRUGI DIO KLIZAČA NA NJEGA OTVORIŠ VRATA OBADVOJA ODREDIŠ GDJ ĆE SE NALAZITI TAJ DRUGI DIO ZAVRNEŠ ŠARAFE I GOTOVO.IPAK ZA OVO ŠTO SAM NAVEO TREBA NEKAKVO ISKUSTVO PA TI JA PREPORUČUJEM DA NAĐEŠ NEKOG KO ĆE TO DA URADI PA POSLE ĆE TI BITI SVE JASNIJE.AKO NEMAŠ DOVOLJNO ISKUSTVO POŠALJI DIMENZIJE ŠUPLJINE GDJE SE TREBA NALAZITI KUHINJA DA TI NAPRAVIM PROJEKAT I KROJNU LISTU PA TI OSTAJE SAMO DA SASTAVIŠ KUHINJU.POZDRAV NADAM SE DA SAM TI BAREM MALO POMOGAO,tek sada sam primetio da sam ovo na pisao velikim slovima, ako sam nekoga sa tim uvredio izvinjavam se.

C-3PO
C-3PO's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2007
Poruke:

Da li je dovoljno da u korpusu, horizontala na kojoj leži rerna, bude fiksirana samo šrafovima za vertikale ili je potrebno i neko ojačanje?

Hvala Smile

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

Dovoljno je sa šarafima,mada nebi bilo loše da se ukeksa ili utipla,a možeš da je ojačaš i sa vinklićima,a možeš umjesto 3 šarafa da zavrneš više.

C-3PO
C-3PO's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2007
Poruke:

hvala!

još jedno pitanjce. da li postoji nekakav šablon za redno bušenje? da li to ima da se kupi, a da nije nešto proff nego za nas, "uradisamce"

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

postoji ugaona stega ja sam ih nabavio preko rodbine u ns lux-ova to ti je zakon i onda slobodnom rukom bušiš,pre toga dotjeraš ivice gumenim čekićem,ja mislim da su ovi moji našli u woby hausu ,naću ti i sliku da znaš kako izgleda.cjena je negdje oko 10e po komadu ,

C-3PO
C-3PO's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2007
Poruke:

ma stege imam Smile, nego treba da dopravim redno bušenje na nekoj polici za knjige. okratili su mi redno za 20 cm, a rupice idu na 3,2 cm. pa da ne bih iscrtavala svaku poziciju rupe reko, da li postoji nekakav šablon da se pazari... ako budem vraćala da mi doprave oni , ima da se načekam. to su one rupice gde se umetnu nosači za police. 2 su na jednoj vertikali, a 2 na drugoj i trebale bi sve četiri biti u istoj ravni da polica ne stoji nahero Smile

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

evo jedne varijante ,ali je ova jeftinija ,ali može da uradi posao,kada stegneš i podesiš stranice kako treba da stoje i izravnaš onda odmjeriš recimo 5cm sa prednje strane zabilježiš olovkom 5cm sa zadnje strane i sredinu ,onda zabilježiš na 9mm pošto je iverica debljine 18mm i bušiš,najbolje je da uzmeš konfirmat vijke ,ma ništa lakše vidjećeš,ako nešto nisi razumjela pitaj,tu sam

  • 96_odozgo.jpg
bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

ok, za to ti netreba šablon ,i oni su jako skupi,ovako,izmjeriš šupljinu ,recimo da je 1000 ,prebrojiš police recimo 5 ,5 puta 18 je90,1000-90 je 910podjeliš sa brojem šupljina ,što kada ima 5 polica ,je 6 šupljina ,910 podjeljeno sa 6 je 151,6,odrediš donju stranu ,izmjeriš151,zabilježiš,dodaš151plus18 plus 151jednako320 itako redom,a pošto su upitanju 4 rupe netreba ti ni za to lenjir za bušenje već to odredi iscrtaj nevidim problem ,pa veći ti je problem postaviti ladice i izračunati gdje će da budu klizači,.,ja ovdje svašta napisah ali sumnjam da ćeš da se snađeš ,daj sliku te police i dimenzije ,ja ću da izračunam ti samo izbuši ,đe će da okrate nešto 20cm,pa ja napravim frku za 2mm a za 20cm bi bilo svašta,

C-3PO
C-3PO's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2007
Poruke:

ma nije mi problem da izračunam i obeležim, nego reko ako može lakše.
nisu okratili materijal nego nisu uradili redno bušenje celom visinom kako je trebalo nego su mi ostavili nekih 30cm gore i dole bez. sada moramo da bušimo ručno u tom delu da bi nam se uklopilo sa policom koju smo radili ranije. a na jednoj dasci gde je trebalo da buše skroz, da bi imali rupe sa obe strane izbušili samo sa jedne strane. sad od tri vertikale gde je jedna trebala da bude srednja imam dve leve Smile

hvala u svakom slučaju. kačim slike kad bude u procesu izrade.

Katarina
Katarina's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Jeste ova tema pomalo matora, ali kod mene je super-aktuelna!
Stari šporet je crkao, smučile su mi se rupe između šporeta i ostatka kuhinje, pa je kupljen ugradni ormarić, ravna ploča i ugradna rerna. Zbog rasporeda prostora rerna će biti dole a ploča iznad nje, kao na šporetu.
I sad suprug i ja buljimo u TO, po stoti put proučavamo uputstva i ništa ne razumemo.
Sve je lepo objašnjeno osim ugradnje.

Rerna je Gorenje, kad se stavi u ormarić savršeno naleže, "sedi" na donjoj pločiormarića, i tu nije problem.
Ali u uputstvu piše:
"Aparat gurnite u u element toliko, da se vodilice šrafa, koji su umetnuti u rupe okvira rerne naslone na stranice elementa"
Kakve crne "vodilice šrafa", kakve "rupe okvira rerne"? GDE je to?

Uz rernu su stigla 2 mala šrafića koji se šrafe u prednji deo ormarića (kao na slici) - to smo shvatili. Da li je to jedino što spaja rernu sa ormarićem?

Katarina
Katarina's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Ni za ploču nije objašnjeno.
Zvala sam servise, ali oni samo uključuju u struju. Kažu - "Za ugradnju neka se snađe vaš stolar". Što da plaćam stolara da izbuši jednu rupu i pričvrsti par šrafova?
Problem su žabice. Nigde u uputstvu ne piše ništa o njima. Dobili smo 6 žabica i 2 šrafa (!)
Žabice izgledaju ovako

U uputstvu piše:
"Staklena površina ploče za kuvanje ima 4 položajne rupice da bi se lakše odredilo tačno mesto ugrađivanja u kuhinjski element, pričvrstite ploču pomoću 4 stezaljke za učvršćivanje tek pošto ste ploču potpuno precizno namestili u kuhinjski element."

Da li su stezaljke ustvari žabice? Za šta da ih ušrafimo - za element ili za ploču? I koje su to 4 položajne rupice kad na ploči ima bezbroj rupa? I kako treba da da okrenemo žabice? I na žabicama ima 3 rupe - u koju ide šraf?

Katarina
Katarina's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Pošto ovu temu očito niko ne čita, nastavljam sama.
Zaključila sam da živimo u zemlji gde se sve radi TOTALNO ALJKAVO i da je kupovina tehnike avantura na sopstveni rizik.
Evo zašto:
1. Iako u uputstvu za Gorenje rerne stoji da treba da je priključi ovlašćeni servis, oni kažu da ne treba. "Pošto je isporučena sa ugrađenim gajtanom i viljuškom, dovoljno je ubosti u struju". Tako smo i uradili, i naravno - rerna ne radi.....
Ispostavilo se da gajtan fabrički nije dobro namešten, u principu sitnica, samo treba biti električar pa znati namestiti.
2. Ugradna ploča Candy: Stigla je sa nekom debelom gajtančinom, ali bez viljuške. Šef u servisu kaže da možemo birati hoćemo li na monofaznu ili trofaznu struju, da prema tom izboru namestimo utičnicu, i da izmerimo koliko dugačak gajtan treba serviseri da ponesu.
Kad su momci najzad stigli, totalno su okrenuli priču.
Prvo:" Niste uopšte morali da nas zovete, mogli ste i sami" (nema veze što mi treba pečat servisa koji ju je priključio, TAKO piše u garantnom listu).
Drugo: "mi nemamo nikakav pečat, možemo da vam damo samo račun"
Treće: "Ako je ploča stigla sa gajtanom, znači da može samo na monofaznu struju" (A mi smo sve spremili za trofaznu). Na pitanje zašto nam to nije rečeno kad smo zvali kažu da i nismo razgovarali sa njima nego sa šefom. Zar im je šef lud, glup ili nekompetentan? Kako može biti šef ako ništa ne zna?
Četvrto: Iako je gajtan isporučen sa pločom prekratak, NE MOŽE da se stavi duži. Navodno je neki sistem na ploči takav da gajtan uopšte ne može da se menja. Doduše, u uputstvu je objašnjeno, pa i naslikano kako i koji se postavlja gajtan, ali oni tvrde da ne može... Po toj logici ako se gajtan ošteti treba da bacim celu ploču i kupim drugu.
Peto: Pokazala sam im i one žabice, momci su se zgrozili i kažu da uopšte NE IDU TAKVE iako su nam one fabrički isporučene. Doduše, rekli su i da nisu ni potrebne.
Šesto: Kada su najzad sve namestili, jedan ju je držao na rukama (zbog prekratkog gajtana) a drugi je probao da li sve dobro radi. Ustanovili su da je sve OK, naplatili i otišli.
Sutradan sam ja malo eksperimentisala i pronađem da zaljučavanje za zaštitu od dece ne funkcioniše. Meni je to izuzetno potrebno jer imam u kući neke koji ništa ne znaju ali sve diraju, zato sam i tražila ploču koja se zaključava...
I šta sad?
Opet se obraćati nezainteresovanim serviserima, ili vratiti celu ploču (a bila je samo jedna) pa uzeti nešto što mi ne odgovara, ili posle svakog kuvanja izvući utičnicu ili naprosto čekati da li će se desiti požar?
Zaista sam već na kraju živaca i savet nekog kompetentnog servisera bi mi zaista dobro došao!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ако сам ја добро схватио заклључак приче је да ни рерна а ни плоча не функционишу исправно . Ако је тако рачун и робу назад у порадвницу на рекламацију , па или нова роба или паре назад .
Остало су све решиви проблеми ....

anaBG
anaBG's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2008
Poruke:

Zanima me prednosti i mane postavljanja ugradne rerne na visi polozaj, da li greju mozda, da li imaju neku manu?

Cini mi se prakticnije da bude visa, nego na standarnoj poziciji, ali ipak bi mi znacio vas savet

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Obično je dominantan faktor veličina kuhinje tj. retko ko se odluči da ugradnu rernu postavi na viši položaj a da to u značajnoj meri smanji radnu površinu. Kod velikih (dugačkih) kuhinja to nema toliki značaj. Inače sijaset razloga je i za i protiv. Nekom je lepša kuhinja sa ormanom, ili ugradnim frižiderom ili visoko postavljenom rernom jer je tako razigranija i nije stereotipna. To je stvar ukusa i ko šta voli...visoko postavljena rerna je lakša za održavanje, lakše se čisti , ne mora da se kleči porednje, lakše se vizuelno prati ono što se peče, lakše se vade manje (lakše stvari) iz rerne. Ako pečete veću količinu mesa na primer prase teže je izvaditi pleh ili pekač kada je rerna postavljena visoko. Kada je rerna visoko manja je verovatnoća da će da vas opeće vreli vazduh prilikom naglog otvaranja ali zato lako može da iz pleha prsne kap ulja i da vas opeče po licu. Kod nisko ugrađene rerne obrnuta stvar... Ko ima malu decu bolje da je visoko postavljena jer vole da čačkaju dispej i vrte prekidače, a dešavalo se prijateljima i da se deca opeku na rernu iako su današnje rerne znatno bolje po putanju izolacije prednjeg stakla. Neko voli da je rerna ispod ploče jer je onda i ispod aspiratora kog obavezno pale kad radi rerna.
Što se tiče grejanja korpusa ono je prisutno (skoro je bila aktivna ta tema) ali ako je korpus projektovan prema uputstvu proizvođača (adekvatna rupa na zadnjoj strani podnjače i zazor sa prednje strane) nebi trebalo da bude problema. Inače mnoge rerne imaju poseban ventilator koje prinudno hlade kućište rerne...

Sreda
Sreda's picture
Offline
Registrovan dana: 24/09/2017
Poruke:

Pozdrav, uskoro treba da radim novu kuhinju pa pravim raspored elemenata gde sta da stavim, pa mi treba savet oko masine za pranje sudova i ugradne ploce.

Visina donjih delova kuhinjskih elemenata je 95 cm, visina masine za pranje sudova je 85cm, sto znaci da mi ostaje 10cm iznad gde bi isla radna povrsina i bukvalno iznad masine za pranje sudova bih ugradio ugradnu plocu koja je visine 4.4 cm plus 3 cm prostor da nema nista ispod po specifikaciji prodavca, e sad pitanje dal je ok staviti ugradnu plocu iznad masine za sudove, po ovoj mojoj racunici imam 3.6 cm rastojanja izmedju njih ili ti 6.6 cm?

Evo i specifikacije za postavljanje ploce
http://www.gorenje.rs/downloadProductFile.ashx?file=161e8d8c4db470e32feb...

darko81
darko81's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2019
Poruke:

Pozdrav majstori,

Imam samo pitanje da proverim, da li ova uputstvo za ugradnju znaci ono sto mislim da znaci:

rerna

Duzinom ledja ispod rerne, treba da imam 2cm lufta od zida, a iznad ne treba, pretpostavljam jer rerna izbacuje toplotu napred?
Ovaj zasivljeni deo je pretpostavljam prostor koji mora da bude slobodan? Mogu li ja tu da ostavim cela ledja slobodna?
Pretpostavljam da sam to razumeo, ali slika je bas stura, nigde jedne reci koja bi to pojasnila.

Hvala svima,
Darko

  • psgbov180de00013.png