Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Potkrovlje

14 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bakib
Bakib's picture
Offline
Registrovan dana: 29/06/2007
Poruke:

Pozdrav svima!
Želeo bi da tavan pretvorim u potkrovlje i da tamo napravim sebi sobu,ali me interesuje nešto oko izolacije.Naime,da li je moguće da se izolacija (u ovom slučaju stiropor)stavlja direktno ispod letvica koje drže crep?Tj. da li je potrebno pre postavljanja stiropora postaviti nešto između crepa i stiropora?

  • slika_presek_mini.jpg
  • plan.jpg
stopart
stopart's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2007
Poruke:

Ako se dobro sjecam bilo bi ovako u slojevima
1. crijep
2. plasticna folija
3. aluminijumska folija
4. stiropor
5. regips ploca ili lamperija ili......

Moze biti da grijesim ali se toga sjecam jos kad sam bio klinac. Ovdje u ovom kraju svijeta su drugi standardi i ne bi tako islo. Ako grijesim priznajem krivicu :?

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Probaj da pronadjes karton-foliju koja se koristi za pravljenje tetrapaka. Prodaju je neka stovarista u rolnama.

Kika
Kika's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2007
Poruke:

Živim u potkrovlju pa imam nekog znanja oko izolacije. Kod nas se umjesto stiropora koristi kamena vuna debljine 10 cm, a osim toga i ispod plastične folije krov je dobro podaskati. Do prije neki dan nismo imali kamenu vunu pa smo morali prije par godina ugraditi klima uređaj jer je ljeti u stanu bilo poprilično vruće. Od kada smo stavili ovakvu izolaciju, temp. je pala za par stupnjeva pa je ugodno boraviti i bez klime. Moje mišljenje je da ne treba štediti na izolaciji potkrovlja jer je isplativo i ljeti i zimi.

stopart
stopart's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2007
Poruke:

I ovdje se stavlja kamena vuna samo sto je ja ne volim jer se u njoj znaju ugnijezditi silni paukovi i kojekakve bube koje zive u ovim tropskim i subtropskim pojasevima pa se onda kuca mora zaprasivati i po dva ili cak i tri puta godisnje. Da se razumijemo, paukovi ce se ugnijezditi i tamo gdje nema nikakve izolacije ali barem meni djeluje cistije a i zaista ja kucu zaprasim profesionalnim servisom jednom u dvije godine a onda "dopunjavam" svojim amaterskim zaprasivanjem svakih 5-6 mjeseci. Na kraju mi se visestruko isplati.

U svakom slucaju da na izolaciji ne treba stedjeti. Mozda inicijalno i jeste veliki izdatak ali se vec nakon godinu dvije ili par godina isplati (ovisno o kvalitetu izolacije) i doslovno ti donosi pare u kucu stedeci na energiji a da i ne govorim o zagadjivanju okoline (a mi zivimo u toj okolini, zar ne?)

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Staklena ili kamena vuna definitivno i to od 10-15cm debljine,ako ko sumnja nek pokuša zapaliti stiropor ili vunu,mora se misliti na sve Wink

ptubic
ptubic's picture
Offline
Registrovan dana: 25/07/2007
Poruke:

Mozda ti ova slicica pomogne. Vise informacija mozes pogledati na sajtu www.termodom.co.yu

  • slika_presek_mini.jpg
ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Gde me nađe , sigurno su oni koji su od početka sa ovim sajtom primetili da me nema skoro dva meseca , e da vam otkrijem tajnu sređivao sam potkrovlje danas sam iselio klince gore . Ali da odgovorim na postavljeno pitanje trebalo bi da između crepa i izolacije staviš obavezno neku parnu branu ( da se spreči dolazak vlage do izolacije) .Pod dva trebalo bi da posle toga imaš sloj sa daskama pa tek onda možemo pričati o izolaciji . Ali lako je meni da pričam ne znam da li si voljan da skidaš crep sa kuće jer sve ove operacije koje sam ti naveo je nemoguće izvesti bez skidanja crepa. Ali samo da te podsetim da vetar ume da nanese kako sneg tako i kišu ispod crepa tako da ne ulaziš u investiciju koja je u početku osuđena na propast !
Mada kada bolje razmislim , moguće je i bez skidanja crepa . U svakom slučaju biće mo u vezi preko foruma pitaj šta god te interesuje.

Neb_Mes_Ur_Mau
Neb_Mes_Ur_Mau's picture
Offline
Registrovan dana: 28/10/2007
Poruke:

Crep, letva, al. folija, dascanje (OSB ploce, patos ili sl., parna membrana (paropropusna folija/sekundarna zastita od prokisnjavanja), izolacija (stiropor ili staklena ili, najbolje, kombinacija oba tipa), parna brana (obicna PE folija za plastenike, mada na trzistu postoje i specijalne folije za ovu namenu), zavrsni sloj (gips, lamperija, dr.).

Bilo bi pametno uraditi uzgonske ili promajne kanale odmah ispod crepa, koji sluze za isusivanje krova, odvodjenje viska topline ili hladnoce koji se izvode u dupliranom sistemu.

ivanob
ivanob's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2008
Poruke:

koja je funkcija dascane obloge ispod terpapira (ili lepenke)?

Neb_Mes_Ur_Mau
Neb_Mes_Ur_Mau's picture
Offline
Registrovan dana: 28/10/2007
Poruke:

Čisto statička, da drži foliju i da se može gaziti pri montaži.

mdaco
mdaco's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2010
Poruke:

A da li je u redu ovo što ja planiram za potkrovlje (vidi prikačenu sliku)?
U procesu sam uređivanja stana u potkrovlju pa bi mi savjeti dobro došli.

  • plan.jpg
stari1
stari1's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2009
Poruke:

Za ispravnu izolaciju potkrovlja idite na http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izola...

mdaco
mdaco's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2010
Poruke:

Hvala stari1. Koristan link. Zaista.