Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ratko ili Enzo, molim Vas za hitan mali savet!

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Ana25
Ana25's picture
Offline
Registrovan dana: 05/05/2008
Poruke:

Prvo, izvinjavam Vam se obojici duboko, ali ne bih Vas "cimala", da nešto nije iskrslo :tup .
Obojica ste bili više nego ljubazni i predusretljivi kada sam molila za savet oko izolacije potkrovlja, ja sam naravno primila k znanju sva Vaša mišljenja i tako smo i planirali uraditi. Međutim, juče mm dolazi sa posla i kaže mi da mu je kolega (koji takođe ima potkrovlje) savetovao da za izolaciju krova umesto 10 cm mineralne vune i 2 cm stiropora, stavi samo 15 cm mineralne vune (dakle, bez stiropora), jer se stiropor vremenom razlaže itd 8-O .
E sada, možete zamisliti da je takav stav uneo pometnju, jer nam majstori za izolaciju dolaze sledeće nedelje (ove nedelje nam se završavaju stepenice), a mi ne znamo da li da stavljamo i min. vunu i stiropor ili posle ove informacije samo min. vunu :? .
Stoga Vas najlepše molim za Vaše mišljenje i šta mi je činiti? Najlepše Vam hvala :bye !

Dremcica
Dremcica's picture
Offline
Registrovan dana: 09/05/2008
Poruke:

Nisam Ratko ili Enzo Laughing out loud ali mogu da odgovorim koliko god znam o stiroporu...

A znam da je stiropor sigurno odlican izolator!

Tata je sam gradio kucu i stavio stiropor u: pod, napravio sendvic zidove, i sto je najbitnije stavio je stiropor i svuda iznad plafona (topao vazduh ide gore, a hladan dole). Tada su mu se sve komsije smejale, i rekle da bespotrebno baca pare... Medjutim ako nocu otvarate prozore, a ujutro ih zatvarate - ne treba vam klima. O zimi ne moram ni da pricam, racuni za grejanje su drasticno manji nego kod drugih.

Nedavno se decko preselio u tipsko naselje (spojene kuce) a spavaca soba mu je u potkrvlju, od kad poredjao visak stiropora od fasade po tavanu, ni kod njega vise nije toplo... (poredjao je i neku trsku koliko znam)

Jos jedan dokaz toga kakav je stiropor izolator, je sledeci...

Predosta godina, kad smo bile male, mini frizideri za putovanje su bili dosta skuplji nego sad i redje su se nalazili,

i moji su se onda dosetili pa su napravili kocku od stiropora, zalepili sve stranice sem gornje (napravili su da odlicno dihtuje), sasili okolo kocku sa poklopcem na rajfeslus i
u tome smo nosili hranu za usput cak do Makarske!

Ana25
Ana25's picture
Offline
Registrovan dana: 05/05/2008
Poruke:

Dremcice, divni ste Laughing out loud ! Najlepše Vam hvala na odgovoru, upravo to o čemu Vi pričate me je i bacilo u rebus - ono malo što kao laik znam o stiroporu je da su dva moja poznanika koji žive u potkrovlju, stavili pored min. vune (i to od svega 5 cm) i stiropor od 5 cm debljine. Zato se sad osećam pomalo zbunjeno i još nesigurnije nego pre, u kontekstu mišljenja da je min. vuna sasvim dovoljna za izolaciju. Baš mi je drago i na tome Vam posebno zahvaljujem što ste mi preneli Vaše iskustvo i iskustvo Vaše porodice sa stiroporom - uvek je dobro čuti što više tudjih iskustava Laughing out loud ! Hvala još jednom!

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

Ana25 wrote:
kaže mi da mu je kolega (koji takođe ima potkrovlje) savetovao da za izolaciju krova umesto 10 cm mineralne vune i 2 cm stiropora, stavi samo 15 cm mineralne vune (dakle, bez stiropora), jer se stiropor vremenom razlaže itd 8-O .
:hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh

Evo me nadam se da nije kasno ? Na onu konstataciju kolege mislim da sam dovoljno odgovorio!

Razlika u izolaciji izmedju 10cm i 15 cm mineralne vune je mala ali razlika izmedju 10cm vune+2cm stiropora i 15cm vune je ogromna(u korist prve)

Naime postavljanjem vune pa stiropora postize se mnogo bolja izolacija jer su dva razlicita materijala izmedju njih ostaje prostor(makoliko mali bio) sto je slozicete se mnogo bolje nego sabijena vuna u 15cm.

Pozdrav i puno srece u radu.

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Ana jeste davno bilo kada smo razmenjivali savete na temu potkrovlja , ali ja se ne sećam da je iko spominjao da ne stavljaš stiropor . Sada nemam vremena da pregledam tu temu . Ali koliko se ja sećam da smo ti dali savet da staviš 10 cm vune i pride još dva cm stiropora . Tako sam i ja odradio svoje potkrovlje i mislim da je uredu .

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

Ratko znam da si umoran ali procitaj anin prvi post u ovoj temi

Ana25
Ana25's picture
Offline
Registrovan dana: 05/05/2008
Poruke:

Enzo, zaista Vam hvala od srca Laughing out loud ! Znam da sam Vam sigurno malo naporna postavljanjem ovog novog topica :tup , ali jasno ste i sekantno "stali na put" svim mojim nedoumicama.
Radiće se kako ste me i savetovali - 10 cm vune i 2 cm stiropora!
Ratko, u pravu ste u potpunosti - niko od vas nije spominjao izostavljanje stiropora :nono , nego i mm i ja laici - a takve je najlakše zbuniti svime što zvuči iole kompetentnije (aluzija na mm-ovog kolegu).
Čak mi je mm juče rekao "A šta misliš da možda stavimo 5 cm min. vune i 5 cm stiropora? Jovan (drugi mm-ov kolega) mi je rekao da je njegov brat tako postavio izolaciju u potkrovlju?".
Ja sam naravno samo odgovorila "Joj, što ti sada mene pitaš bilo šta, kao da sam ja do sada radila na stotine izolacija potkrovlja, pa znam šta nam je činiti :tup ...

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

enzo wrote:
Ratko znam da si umoran ali procitaj anin prvi post u ovoj temi

Da da nisam dosta pažljivo pročitao anino pitanje , pa sam malo promenio u svojoj glavi smisao pitanja . :hh
Ana uradi onako kako smo ti mi dali savet i nećeš pogrešiti .