Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ventilisanje krova

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MilosM90
MilosM90's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2017
Poruke:

Pozdrav svima, u fazi sam pregovora oko renoviranja krova sa pocetkom u narednih mesec dana koja bi ukljucila skidanje postojeceg crepa i letvi, stavljanje folije, letvi/kontra letvi, 5 krovnih prozora i naravno stavljanje novog crepa. Nakon toga je u planu izolacija sa unutrasnje strane, ali o tome u drugoj temi Smile

Naime, iako je problem ventilacije i moguce kondenzacije iscrpno obradjen u mnogobrojnim temama, vec u startu sam naisao na nekoliko razlicitih misljenja u odnosu na majstore.

Svi sa kojima sam pricao predlazu da se slazu da se krov podasca ( o cemu ja iskreno nisam imao izgradjen stav jer tada jos nisam sakupio dovoljno kontra-argumenata citajuci) a da je na nama da odlucimo kojim materijalom, tj. OSB ili daskama, gde su prednosti OSB-a laksi rad zbog povrsine i manja mogucnost da se iskrive, ali vise otpada jer bi se ploce nastavljale na rogovima, dok su daske sa druge strane lakse po tom pitanju ali je opet za to uglavnom skart ili sirova gradja pa moze da se pokrivi vremenom.

Kako ja samo jednim delom sudelujem u tom renoviranju finansijski sa ostalim ukucanima, ne mogu sve odluke da donosim sam pa su i misljenja podeljena. Da se ja pitam, verovatno ne bih stavljao bilo kakve daske nego kvalitetnu foliju na rogove ali slucaj nije takav.

Imajuci u vidu da ce prostor da bude sa dovoljno otvora (svaka soba ima balkonska vrata i prozor, kao i krovni prozor), mogucnosti za ventilaciju ima sasvim dovoljno, ali sam ja ipak svestan da ce kroz rigips i parnu branu deo pare iz zivotnog prostora neminovno otici u izolaciju (i nadam se van nje). E sada, ukoliko budem 'nadjacan' i na kraju odlucimo da stavljamo neku vrstu podascavanja, koje je uslovno receno najmanje zlo?

1) Da li uzeti daske i ici sa odredjenim razmakom izmedju njih (i koliko bi to razmak bio?) kako bi tu koliko-toliko cirkulisala para na izlazu
2) Uzeti OSB ploce, postavljati ih takodje sa razmakom (preporuka za razmak), a zatim nakon toga npr uzeti busilicu i krunu od recimo 50mm i na svakoj ploci napraviti odredjeni broj otvora.

Takodje, u planu je uzeti i dovoljno ventilacionih crepova koji bi isli ka vrhu prema slemenu (u nekom od prva 3 reda), ali to je opet cirkulacija vazduha kada je on vec vani, dok mene zanima kako izbeci potencijalnu kondenzaciju unutra u slucaju da se ipak 'mora' podascati.

Hvala unapred.

P.S. U prilogu se nalaze 2 slike za obe ideje, jedna sa gotovim Knaufovim resenjem za potkrovlje (daske i razmak) i druga poprilicno jadna ilustracija napravljena od strane mene Smile

  • 1.png
  • 2.jpg
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Na ovom Forumu mnogo puta je objašnjeno da daščanje krova je korisno samo za prodavce dasaka/osb tabli i izvođače (nisu to nikakvi majstori ako to predlažu) a ogromna direktna i indirektna i još veća kasnija šteta je za investitora.
Za svaki krovni prozor nije pitanje da li će da počne da curi već je pitanje kada će da počne da curi.
Ipak, svako odlučuje kako će da troši ili baca svoje novce.
A ako su toliko jaki oni koji traže da se dašča krov, verovatno jer zato što ne znaju, onda im valja objasniti i pokazati.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pa izložite nam argumente kad već niste upoznati sa konraargumentima !?

MilosM90
MilosM90's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2017
Poruke:

Ok, ocigledno je ili doslo do nerazumevanja ili ja opsirno pisem pa se izgubi smisao.

"o cemu ja iskreno nisam imao izgradjen stav jer tada jos nisam sakupio dovoljno kontra-argumenata citajuci)" - poenta je da kada su se dovodili majstori jos nisam bio upucen u sve negativne strane podascavanja pa nisam imao odmah argumente da 'isteram svoje'

Dakle, citajuci prvenstveno postove bas vas dvojice @Astrea i @Tenzor na tu temu kroz razlicite topice, i imajuci u vidu da ste kompetentni u datoj oblasti (Tenzor pogotovo), i ja naginjem ka tome da se izbegne podascavanje bilo kakvog tipa, tu dakle nema dileme.

Problem je sto ce ceo taj projekat da bude finansiran od strane mog strica, caleta i mene, gde naravno ja kao najmladji dajem i najmanje kinte pa se samim tim najmanje i pitam. U sustini, potezu se teme tipa 'sta ti znas, juce se ispilio bla bla' a ja sam to da resim ne mogu, dok oni to bez mog dela verovatno i mogu. Naravno majstori su neki njihovi, stara garda cega se ja i plasim.

Odatle i pitanja sta izabrati kao nuzno zlo ako vec ne mogu da isteram totalno izbacivanje podascavanja?

Nadam se da je sad situacija jasnija. Hvala.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Shvatili ste lično , a u mojoj konstataciji se nalazi srž odgovora na vaše dileme . Dakle ako resto "ekipe " insistira na podaščavanju neka vam daju argumente za takvu rabotu . Pitajte i članove famiije i majstore koji je razlog za podaščavanje . I eto rešenja , jer odogovor svakako neće imati .Ako već idete na opciju "nužno zlo " ko će vam garantovati kvalitet radova za 10 -15 god i šta će biti sa nagomilanom vlagom i šta će biti sa gradjom u takvoj sredini . A pošto već pravite potkrovlje ne zaboravite da vam je termoizolacija najbitnija u celoj priči pa imate još jedan argument , umesto daščanja korva postavite deblji sloj kamene vune

Marko 1389
Marko 1389's picture
Offline
Registrovan dana: 21/06/2019
Poruke:

Stvarno puno dobrih saveta. Pogotovo za nas koji radimo visoka potkrovlja i imamo velike dileme. Ineresuje me da li imate mozda fotografije podascanih krovova sa daskama a da se na njima vidi budj i ctvotocina. Posto sam uspeo da pronadjem samo par fotografija sa ubudjanim osb plocama koje su gusto zbijene i nema sanse kroz njih para da protice. Bolje je platiti dobrog savetnika nego baciti 75000 dinara koliko sam ja dao za daske za podascavanje a po savetima vasim sam izgleda pogresio.