Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Feng Shui

53 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Ova stara kineska veština pravilnog korišćenja prostora govori o međusobnom odnosu ljudskog bića i njegove okoline. Što čovek dublje ulazi u samu suštinu Feng Šuija, to više shvata da je sve međusobno povezano i da zavisi jedno od drugog, kao i da prostor u kome boravimo, spavamo i radimo nipošto nije odvojen od nas, već je integralni deo naše svesti, i to takav koji nas predstavlja u potpunosti.

  • bagua.jpg
Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

ŠTA JE FENG ŠUI?

Drevna kineska veština, stara više od 6000 godina. Kineski izgovor je fang-švej, a značenje reči je «vazduh i voda». Sam pojam se odnosi na nalaženje lokacije za stanovanje koja će biti «laka kao vetar i protočna kao voda». U davna vremena koristili su je taoisti i služila je da bi se uz pomoć nje odabrala najpogodnija lokacija za stanovanje.
Kada bi takva lokacija bila pronađena, tada bi bio određivan najbolji raspored prostorija, koji je omogućavao konstantnu snabdevenost vitalnom – životnom energijom. Kada bi u nekom prostoru, bez obzira na to da li se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru, manjkala životna energija ili kada bi bila blokirana, to bi se loše odražavalo na zdravlje, sreću i napredak stanovnika takvog objekta ili lokacije.
Za Feng Šui se može reći da je veština, jer je potrebno iskustvo da bi se njome ovladalo. Zbog toga je svojevremeno bilo potrebno nekoliko decenija prakse da bi neko uopšte mogao da postane majstor (stručnjak) ove veštine. Sa druge strane, iako se radi o veštini, Feng Šui je svakako i jedna celovita metoda.
Kao i svaka druga metoda, on se koristi određenim načinom mišljenja, ispitivanja i rada, a krajnji cilj mu je blagostanje čoveka. U samoj osnovi medote leži poznavanje zakona prirode, odnosno poznavanje svojstava sveprožimajuće energije – Či. Osnovno svojstvo sveprožimajuće energije je da se ona neprekidno kreće i neometano cirkuliše. Hiljade godina neprekidnog kontakta sa prirodom, učenja od nje, posmatranja i prikupljanja podataka, kao i uspešnog lečenja prostora, dalo je ovoj metodi i potvrdu u praksi.
U doba drevne Kine klasični Feng Šui (zapravo, geomantija, videti poglavlje 9) bio je pažljivo čuvana tajna koja se prenosila samo sa učitelja na učenika. Vrsni poznavaoci ove metode «vazduha i vode» imali su zvanje majstora Feng Šuija (ili geomantije) i bili su izuzetno poštovani. Takođe, oni su bili vrsni poznavaoci raznih naučnih disciplina, posebno geografije i astronomije, ali i kosmologije. Feng Šui majstori su bili zaduženi (i za to su garantovali svojim životom), da se brinu za dobru sreću i prosperitet kraljeva, kao i za zdravlje i moć carskih dinastija. Oni su bili veoma selektivni pri izboru svojih učenika, čije je šegrtovanje često trajalo i duže od dvadeset godina.
Autori rečnika stranih reči i jezika, Fank i Vagnoiz, Feng Šui definišu kao «umetnost postavljanja grobova, gradova i kuća na povoljan način; planine, brda, pravac kojim teku reke, šume i okolne kuće mogu da se koriste za provođenje pozitivnih uticaja ili odbijanje negativnih». Pravilnom postavljanju grobova (uglavnom se radi o odgovarajućoj orijentaciji prema stranama sveta) nekada se poklanjala izuzetna pažnja, jer se smatralo da preci mogu da utiču na svoje potomke. I danas neke škole Feng Šuija praktikuju ovu veštinu, iako se ona, zbog svoje neprimenljivosti na zapadu, pretežno koristi u Kini. Da bi se odredila lokacija za stanovanje (vidi poglavlje 9), bilo je neophodno proučiti i pravac kojim teku reke, uočiti prostiranje šuma, brda i dolina, zapaziti tipove tla (močvarno, pustinjsko, plodno), izmeriti nadmorsku visinu.
Drevni majstori ove veštine opisali su najbolji položaj za kuću, koji treba da bude takav da omogući nesmetano korišćenje vitalne sveobuhvatne energije (Či). Takva kuća bi trebalo da bude okrenuta ka jugu, i da se nalazi između dve planine nejednake veličine. Idealno bi bilo, naravno, i da reka teče duž jedne strane kuće, kako bi odnosila «staru i prljavu energiju» i donosila svežu.
Bez obzira da li se radi o spoljašnjem (osobenosti lokacije, karakteristike okruženja) ili unutrašnjem prostoru (oblik i dimenzije zdanja, korišćenje prostora, unutrašnja uređenost), cilj Feng Šuija kao metode je stvaranje jedne harmonične sredine, pogodne za život. U tom smislu, može se reći da je Feng Šui i umetnost, jer je estetski faktor upravo onaj bitan faktor koji utiče na uravnoteženje energija u jednom životnom prostoru.
Hiljadugodišnje iskustvo potvrđeno u praksi (istorijski dokumenti i svedočanstva) dalo je svoj doprinos ovoj metodi koja koristi jednostavne i oprobane «lekove» kojima leči prostor, bez obzira na to da li se radi o spoljašnjem ili unutrašnjem prostoru. Radi se o jednostavnim postupcima, koji se nazivaju «lekovima» zato što uspešno poboljšavaju tok pozitivne energije, blokiraju negativnu tamo gde je ima, i pretvaraju negativnu energiju u pozitivnu. Krajnji cilj Feng Šuija je jednostavan i svodi se na usklađivanje čoveka sa prirodom, što rezultuje trima stvarima koje karakterišu dobar i zdrav život; te tri stvari su zdravlje, sreća i izobilje.
Može se reći i da je Feng Šui način na koji možemo da kontrolišemo magnetski tok u svojim kućama i kancelarijama, kako bismo povećali svoju energiju i ostvarili sreću i blagostanje. Kao što za čoveka postoji akupunktura koja se radi iglama za akupunkturu, tako se može reći da je Feng Šui akupunktura za zdanja (kuće) i samu planetu Zemlju. Baš kao što neki kanal koji se začepi u našem telu može da izazove pojavu bolesti, te tako i da ugrozi naš život, tako i loše napravljena i opremljena kuća može da bude pogubna za čoveka, jer može da izvrši razoran uticaj na njegovu životnu energiju. Takav «loš Feng Šui» može da naruši zdravlje onoga koji u takvom prostoru boravi, i može da mu poremeti ljubavne i porodične odnose, da mu donese neprijatelje, loše poslovne poteze i blokadu bilo kakvog napredovanja. Kada se uz pomoć Feng Šuija promeni kretanje energije u nekom prostoru, tada će to promeniti i sreću, ili sudbinu (karmu) svih stanovnika mesta na kome se «lečenje» primenjuje.
Mesto i uloga Feng Šuija u današnjem svetu i životu je neprocenjiva i slobodno se može reći da je njegovoj izuzetnoj popularnosti na Zapadu poslednjih godina doprinelo upravo to što je došlo krajnje vreme za uspostavljanje kontakta sa prirodom i sopstvenom okolinom. Stručnjaci za Feng Šui kažu da smo zbog gubitka kontakta sa intuicijom i unutrašnjom mudrošću prepušteni na milost i nemilost našoj okolini, umesto da okolinom gospodarimo na svoju dobrobit. «Ako postoji sklad u domu, biće i harmonija u naciji i obratno», kaže stara kineska poslovica. Za ljude koji su u potpunosti izgubili kontakt sa svojim telom (i ne samo telom, već i mislima i emocijama), svojom okolinom, drugim ljudima, prirodom i kosmosom, i koji u zatvorenom prostoru provode čak 90% vremena, Feng Šui je veoma važan, i nekada predstavlja pravi spas.
Zbog svega toga nije čudno što je Feng Šui postao toliko popularan, jer se radi o metodi provereno uspešnoj u «lečenju» ljudskog života. Čovek je ono što je njegova kuća, čak iako on to ne vidi, i zato je jedna metoda poput Feng Šuija (ili bilo koja druga metoda koja poseduje slične kvalitete), koja čoveka povezuje sa samim sobom, dragocena. Neki kažu da je Feng Šui duhovna nauka, iako u njenom slučaju duhovnost i znanje nisu neposredan cilj metode, već više nastaju kao posledica primene.
O vrednosti ove metode nam govori i podatak da se iz Feng Šuija izdvojila, i kasnije osamostalila kineska medicina. Drevni Fang Ših (u čijem su sastavu prvobitno bili Feng Šui i kineska medicina) je još u ona davna vremena lečio dijabetes i bolesti tiroidne žlezde, zato što se prilikom dijagnostifikovanja i lečenja služio istim univerzalnim principima analiziranja energije čovekovog tela koji se i danas koriste za analiziranje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.
Iza Feng Šuija je hiljade godina mudrosti, prakse i potvrda valjanosti, tako da je danas, uz pomoć ove metode, moguće detaljno analizirati, ne samo energije svoje kuće, već i zgrade, naselja, opštine, grada, države, kontinenta, planete Zemlje, pa i dalje! Analiziranje je značajno zato što se njime skidaju velovi misterija, pojave se ogoljuju i postavljaju se na nivo energije. Ono što sledi je to da život – prošlost i budućnost . pojedinaca, gradova, država i planete, postaje potpuno predvidljiv. Tajne nema, jer se radi o jednostavnim stvarima: život je energija, i da bi trajao, energija mora neprekidno da se kreće i prelazi iz jednog oblika u drugi.

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

:hh Izvini Slobodane strašno poučan i dobar tekst , ali da ti postavim pitanje : Šta misliš koliko ljudi može da bira mikro lokaciju za svoju buduću kuću ? A iako je izabere po svom nahođenju položaj kuće diktire ulica i sam urbanistički projekat tog naseljenog mesta . Zamisli moja dnevna soba gleda na severo-zapad :tup :tup . Ovi urbanisti i projektanti ne čitaju ovakve tekstove oni samo imaju cilj da smeste što više stanovnika na jedan kvadratni kilometar , naprave tipsko naselje sa istim kućama ne interesu je njih kolika će porodice tu živeti , dvočlane , tročlane ili 6-člane , njima je to nebitno :nes2 A na kraju da ne spominjem stambene zgrade , neki stanovi su samo za papagaje :hh :hh nikako nisu predviđeni za ljude . :nono :nono :nono

milena
milena's picture
Offline
Registrovan dana: 01/10/2007
Poruke:

feng shui je mnogo komplikovaniji od jedne kucane strane.
A za te probleme koje si ti naveo postoje resenja npr sadjenje nekih biljaka, pravilan raspored namestaja i detalja u kuci i ispred nje. Odnosno preusmerenje negativnih uticaja sto dalje od kuce.
Veoma kompleksna nauka i da bi se bavio sa njom treba ti mnogo ucenje, citanja i proucavanja i naravno vera da to sve ima smisla =)

zvrk
zvrk's picture
Offline
Registrovan dana: 28/09/2007
Poruke:

naravno da nemamo mogucnost takvog biranja lokacije kuce- postoje srecnici koji imaju ali mnogo je vise onih koji nemaju. razni bogatasi koju kupuju velika imanja mogu da biraju gde ce smestiti svoju kucu, na koju ce je stranu okrenuti itd. ali postoje i razne sitnice koje svako od nas moze da unese u svoju kucu a po principu su feng shui-a. evo nekoliko:

Ki (energija) ne voli ravne linije jer tece prebrzo ali ni skucene prostore. Ako ki ne tece slobodno to se moze ogledati u nezadovoljstvu odnosima, nemogucnosti da se opustite itd. Postoji 8 sredstava da se pospesi dobar protok ki a to su:
1. svetlo- u kini korise osmougaona ogledala ali moguce je koristiti i okrugla da se udalji neprijatna ki. sijalice ne bi trebalo da budu otkrivene vec se savetuje meko svetlo.

2.zivot- kad ki slabi trebalo bi uneti nekoliko elemenata zivota u prostoriju. obicno se koriste sobne biljke u saksijama a preporucuju se biljke okruglih listova. seceno i suseno cvece nije prikladno. preporucuje se i akvarijum sa ribicama kojih treba da bude neparan broj i preporucuju se zlatne. Ako se ne moze imati akvarijum onda se moze uneti neka slika sa ribicama ili nesto slicno sa opet neparnim brojem riba. Ribice su povezane sa novcem pa tako u kineskim restoranima obicno imate akvarijum pored kase.

3.mehanicka sredstva- nesto poput telefona,racunara,tv-a ili fotoaparata, a moze cak i dvogled ili model broda pokrenuce oslabljenu ki. Samo treba biti oprezan jer ova sredstva su jaka i ne treba preterivati

4.boja-svako mesto gde se osecate napeto trebalo bi ukrasiti svetlim bojama. Najbolja je bela sa malo jarke boje. Boja se tradicionalno povezuje sa decom. Mozete uvesti sarenu posteljinu ili neki sareni predmet i to ce biti sasvim dovoljno.

5.pokret-kad ki stagnira treba je pokrenuti. Za to se koriste viseci ukrasi, viseci zvoncici, cak i dim iz kamina-ako imate naravno kamin. Najbolja je tekuca voda poput kucne fontanice. Ovo je povezano sa obogacenjem odnosa u porodici.

6.postojanost- u Kini je to obicno kip Bude, ali se moze koristiti bilo koji ukrasni predmet, cup,sliku ili neobican kamen. Ovo osigurava opustenost i duhovnost.

7.zvuk-zvukovi treba da budu blagi poput zvuka vode ili visecih zvoncica,sat koji otkucava je isto dobro sredstvo, a moze i gramofon ili radio. Ovo sredstvo se povezuje sa prijateljima pa bi gostima trebalo pustati prijatnu muziku.

8.ravne linije- iako ki ne voli ravne linije treba je nekad uznemiriti. Mogu se uvesti lepeza, sablja, neka zidna polica ravnih linija. Ravne linije se povezuju sa obogacenjem zdravlja.

U uredjenju kuce namestaj ne bi trebalo gurati uza zidove u ozbiljnim ravnim linijam. Prostorije ne trebaju biti prenatrpane stvarima,a ogledala treba da budu postavljena tako da se mozete lepo ogledati a ne da vam “seku glavu”. Trebalo bi stolice i slicno u sobi rasporediti tako da vidite svakog ko udje pre nego sto on ugleda vas.
U kuhinji radne povrsine ne treba da budu zakrcene. Ne postavljajte vatru (sporet) pored vode (frizidera) ili metal ( nozeve) uz drvo (radnu povrsinu) jer voda, vatra, metal i drvo su pet razlicitih elemenata.
U kupatilu poklopac na wc solji ne treba da bude podignut pogotovo ako je kupatilo okrenuto ka jugoistoku- tada cete vodom ispirati svoje bogatstvo. Ogledala ne bi trebala da budu zamagljena.

ovo sto sam napisala je iz jedne knjige o feng shuiju ali to nije nista sa onim sto jos postoji. Feng shui je veoma cenjem u Aziji i tamo se ljudi za to skoluju. Tu se prave posebni planovi kuca i kako se one trebaju urediti se odrecuje na osnovu tih planova. Ako procitate samo ovo sto sam ja napisala videcete da i ako niste nikad culi za feng shui koristite neke od ovih sredstava bas kao sto feng shui preporucuje. Ja evo imam ribice, zvoncice, boje, ma imam svih ovih 8 sredstava a gledam i da namestaj postavim kao sto je preporuceno jer je i lepse i udobnije plus energija ki mi dobro protice Smile .

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Nekada davno sam pročitao dosta toga na tu temu , o sređivanju životnog prostora . Nešto mi je ostalo urezano u pamćenju samo ne znam da li je to dobro ili loše , nešto je bilo u fazonu da od ulaznih vrata ne bi trebalo da postoji direktan koridor kroz celu kuću koji je pravolinijski nego da to bude u nekoj isprekidanoj liniji ???

Naravno da sam malo bio ciničan u predhodnom mom javljanju .Ali kako ne biti pre neki dan sam bio kod kolege sa posla u njegovom stanu , Dvosoban stan od 42 m2 :tup ja sam gore za jednog klinca spremio skoro toliko prostora , dnevni boravak od 25m2 i spavaći deo (soba) od 16m2. ali zato imam problem sa okućnicom plac mi je 2.75 ari a kuća mi pokriva 1.15 ari .Ispred kuće imam malu bašticu 5x5m ostalo je prilaz za kuću i garažu , od ivice mog placa do asvaltnog puta ima celih 5 m ? Iza kuće mi je dvorišni deo koji je veličine oko 1ar pa sadi drveće , mislim ozbiljno da počnem da se bavim sa bonsai na otvorenom i da napravim jednu šumu . Ja kada iznesem nazad u dvorište sto sa šest stolica nemam gde da stavim postolje za suncobran :hh :hh :hh :hh

Naravno u kući se trudimo ja i moja žena da sve to izgleda sa nekim ugođajem , i ne znajući za ove istočnjačke mudrolije ,ali će nam sigurno i one pomoći ili nam pokazati da smo nesvesno došli do istih zaključaka kako i one predlažu . Laughing out loud

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Da. Imam nekoliko prekucanih knjiga pa sam mislio da ih podelim sa vama...

Zapoceo sam temu da vidim hoce li biti interesovanja, a knjige cu arhivirati i uploadovati ovde.

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Posto vidim da je tema jako popularna, evo jos par poglavlja cisto da se ljudi upoznaju sa temom... Kasnije cu uploadovati sve, ali mi je jos uvek protok slab.

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Evo jos nekoliko poglavlja o Feng Shuiju.

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Jos nekoliko poglavlja ove dobre knjige...

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Ovim se zavrsava ono sto sam pripremio za ovu rubriku. Nadam se da je bilo interesantno. Ratko, prijatelju, sta da radim?
Pazi, arhitekte imaju predmet Prostorno planiranje ne jednoj godini studija i misle da su prostorni planeri. Oni arhitektama, ako uspeju da se zaposle u direkciji za urbanizam, cepkaju papirice...

Da ne davim, mozete skinuti ovde jos ovih nekoliko poglavlja.

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Ja vec 5 godina proucavam ovu kinesku vestinu uredjenja prostora i mogu vam reci da je pomoglo.Jedno vreme u kuci nije bila bas najbolja novcana situacija i ja rekoh mami da kupi zabicu sa tri noge,ima ih po kineskim radnjama i indijskim.Ona kupi,a posto treba da se stavi u dnevnu sobu ili negde gde se provodi najvise vremena iza kreveta ili komode gde se ne vidi,ali na pod,okrenuta ka zidu,da novac ne izlazi iz kuce..Posle dve nedelje tata zove mene u bg i kaze da ne moze da veruje kako je sve krenulo na bolje..Ali savrseno deluje..Ja sam stavila malog budu koji se sameje na radni sto i globus,stakleni mali,i krenulo mi je na faxu..

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Hvala, bejbi. Pokusacu to sto si rekla.

BUBA-BUBA
BUBA-BUBA's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2007
Poruke:

bogami i ja cu morati da probam to sa zabicom,ali isto tako vezano za feng shui znam da ne sme da se vidi sifon ispod lavaboa i da nesme da se ostavlja otklopljena vc solja,pa stalno idem za mojom decom koja nemaju vremena da zatvore vc solju i poklapam... :hh

neda
neda's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2008
Poruke:

iskreno,ne verujem u to, mada nisam nikada probala organizirati zivot (i sredinu) po feng shui, a mislim da bi me neko veoma tesko nagovorio da to uradim.ja sam sebi feng shui.ali na poslu imam par kolegica koje uporno pokusavaju da taj nacin uredjenja prenesu u kancelariju!!suludo!!
u kuci (stanu) vise nema mesta ni za cipele,kapute,krompir,knjige a kamoli za zabicu!!!

a wc solju zatvaram..ili zbog neprijatnog mirisa, ili da odlozim fen dok susim kosu ili deca sednu na poklopac "da mi nesto vazno ispricaju".
cula sam od nekih prijateljica koje "proucavaju"feng shui, da je bitno na kojem ti zidu stoje slike,i sta je na slikama...ne znam, recimo, slika sa vodom na juznom zidu,neka zivotinja na sveru ili tako nesto , da ne lupam sada previse....
mislim, moze to,ako zivis sam, ili ako svi u kuci imaju istu zivotnu filozofiju ili ako imas toliko para da menjas boje zidova, boje kuhinje i plocica, slike,.........
stavrno ne bih mogla da mislim jos na feng shui-ja!
kao sto rekoh, JA SAM SEBI FENG SHUI!
pozdrav,
N
p.s. ovo je samo moje misljenje, valjda nisam nekoga uvredila...

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Ja gledam na feng shui ovako.Soba je tvoj zivot,kakav ti je stan takav si ti.Zamisli da je puno nereda i da su stvari svuda razbacane,logicno je da ces se nervirati i da ces ici preko toga ali nervozno,umesto da sredis i da napravis red u mislima i glavi.Ne treba se opterecivati,ali kinezi imaju naziv za miran dom-feng shui.Mi smo drugacija kultura i sve sto nam je strano ne prihvatamo.Ali zar mi svi koji smo na ovom sajtu nismo zbog ulepsavanja naseg doma i olaksavanja nacina zivota sa malo novca i puno dobre energije?
To je princip feng shuija.Tesko je za ucenje ali je primena veoma laka.Za pocetak neka sve bude cisto i perfektno sredjeno.Bez toga nista.
A daska se spusta i vc se zatvara jer je toalet mesto oticanja bolesti i prljavstine,uvek zatvarajte vrata i ne ukrasavajte toalete.Oni ne treba da budu lepi nego funkcionalni i normalno jednostavno sredjeni.Bez ukrasavanja.

BUBA-BUBA
BUBA-BUBA's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2007
Poruke:

molila bih te bejbi kad nadjes vremena da nam uslikas tu zabicu sa tri noge da vidimo konkretno kako ona izgleda...i ako te ne bude mrzelo.hvala unapred i pozdrav.

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Ne mora da ima ovakve oci,ali skoro u svakom indian shopu ih ima aruzne su pa ih kod nas ne kupuju.Moze se kupiti i kornjaca sa zmajem na ledjim a ako se ovo ne nadje.Najvise 3 ovakve figurice mozete staviti u dnevnu sobu.
Ovo su vam neke osnove sto se tice novca.Ako ima jos nesto sto vas zanima slobodno pitajte.A ja prelazim na temu obrazovanje. Laughing out loud

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Super je zaba. Ja imam jednu, ali drvenu. Mozda bi trebalo da kupim metalnu sa novcicem?

BUBA-BUBA
BUBA-BUBA's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2007
Poruke:

e pa bas dobra zabica,moracu da je kupim.
hvala bejbi za slicicu!

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Pa trebalo bi ovakva da bude.Za drvenu ne znam,ali ako je na parama kao ova ok je.Nema na cemu! Smile ko zna engleski neka ode na sajt Wofs.com i registrujte se i na forum.Odusevicete se..A ima dosta clanaka da se procita..

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Cena je 100-150 dinara i velicine dlana je

perakojotgenije
perakojotgenije's picture
Offline
Registrovan dana: 20/04/2008
Poruke:

Trebalo bi da svi imaju jednu zabicu...
Bar za srecu :hh

BUBA-BUBA
BUBA-BUBA's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2007
Poruke:

Odem ja u neku prodavnicu u nekom pasazu u dunavskoj(prodaju se razne istocnjacke stvarcice)i pitam:"jel imate zabicu sa tri noge?"
devojka koja tamo radi oci izbecila,obrve podigla:"neeeemamo,ali imamo samo sa cetiri noge i krekece."
GArant je pomislila da je zezam... :hh
I tako nadjam ja tu zabicu kod kineza,napravljena je od gipsa i prefarbana bronzanom bojom...ali nigde nije bilo metalne :tup
A ova gipsana je kostala 150 din.

Barb
Barb's picture
Offline
Registrovan dana: 27/03/2008
Poruke:

Feng shui je prava stvar. Nije to nikakva babina vracka. Videcete i sami ako malo pocnete da citate o tome. Ako vam nesto u stanu smeta, pogledajte kako bi to f.s. uradio pa promenite, nema sanse da ne budete zadovoljni. Naravno, prvo se mora odrediti vas kua broj i jos mnogo toga vezano za vas datum rodjenja i vasih ukucana. Zatim kompasna direkcija ulaznih vrata i jos, jos, jos mnogo toga a o tome citajte ovde

bejbi
bejbi's picture
Offline
Registrovan dana: 27/02/2008
Poruke:

Pa da gipsana je zabica,samo prefarbana.Ma samo odes kod kineza i nadjes sve.
E da rekoh da cu vam reci jos ponesto za obrazovanje.Ja sam imala dosta problema sa faxom i pored ucenja.
E onda ja kupim mali globus,stakleni,malog konjica,i nadjem u kuci jednog od porculana sa uzdignutim prednjim nogama,taj je najbolji u tom polozaju.I polozih ispite koje sam vukla 2 godine.JUPIIIIIIIIIIIIIIIII Laughing out loud

BUBA-BUBA
BUBA-BUBA's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2007
Poruke:

A tamo kod kineza ima i nekakav zmaj,buda a radnica ne zna za cega se koristi,ustvari nije znala ni za zabicu...kaze pa da stoji tako kao ukras...
Jel neko zna za cega je zmaj i buda?
I bilo je jos nesto samo sad nikako da vratim film sta sam jos videla...

Katty
Katty's picture
Offline
Registrovan dana: 30/05/2008
Poruke:

Pozdrav svima !ja sam iz zezancije kupila zabicu(muz me poprilicno zezao),i tako mi krenuo posao...svaki dan mi dolazili na vrata,hocu ovo za maturu,hocu ono...jao ovo je super,,,,dva puta dnevno sam imala musterije,a 1000 din nije bas za baciti...I tako ceo prosli mesec.Sad mi se zabica malo uspavala...a i palim za tri dana na more,pa pauziram sa fimkanjem.Treba spakovati troje dece....
P.S...ono sto ne skodi moze samo da koristi.!!! :hh
A zabica mi jos u fioci :hh nisam je ni postavila gde treba... :hh ili mozda jesam!?

nena31100
nena31100's picture
Offline
Registrovan dana: 26/05/2008
Poruke:

Citala sam dosta o ovoj vestini i mislim da ima nekih dobrih stvari. Dom treba da budre uredan, pa svi se bolje osecaju u sredjenoj kuci, zar ne, prihvatam po nesto, pa mi ogledalo nije u predsoblju vec slika sa motivom cveca i stalak za kisobrane od pruca pun vestackog cveca, jer je pravilo da ne valja suvo nego prirodno ili vestacko.
Ipak, mi smo cudni, nekako lako prihvatamo stvari iz drigih kultura, a nasu malo cenimo. Mislim da treba prihvatiti po nesto sto je dobro, ali da ne treba u tome ici u krajnosti. Imam i ja u kuci i zabice i kornjacice i neke sloncice (surla obavezno prema vratima ili prozoru), ali nisam primetila da mi je zbog toga bolje, a mozda bi bilo i gore da ih nemam.
Od ove vestine neki snalazljivi poznavaoci su napravili sopstveni biznis, pa mere energiju i uredjuju domove prema principima feng shui-a.
Da mogu rado bih izbrisala deo poruke ,koji je Akijana uputio Buba_Bubi i celu poruku Lutajuce. Bez ljutnje, ovo nije forum profesora knjizevnosti, vec ljudi koji su razliciti po obrazovanju, znanju i struci, svako je zavrsio ili zavrsava skole koje je mogao ili hteo, i to nema veze sa onim sto nas ovde vezuje, a to je ljubav prema lepoti, rukotvorinama, snalazljivosti i majstorijama.
Lutajuca cak nije ni rec napisala o temi, pa se vidi sta je cilj njene poruke.
Slazem se da nema uspeha bez truda, mada znam da neko uspe da iskoristi i neku precicu, dakle niko nije bezgresan, ali je lepo verovati i da ovakve stvari pomazu. U moje vreme nisam znala za ispite preko veze, ili toga nije bilo u ovolikoj meri kao danas, ili sam ja bila naivna, ali bilo je ceduljica i drugih nacina za snalazljive. I u pisanje ceduljica se ulozi neki trud.
Da zavrsim, nismo ovde da se prepucavamo, to mozemo da nastavimo na "Druzenju" i bas me briga da li sam napravila neku pravopisnu ili jezicku gresku.
Ako ste se salili, iako tako nije izgledalo, i ja sam se salila. Idem da pravm svoje slicice.

anemona
anemona's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2007
Poruke:

Postovi su izbrisani a sve Vas najljubaznije molim da budete malo suptilniji i tolerantniji ukoliko se sa necim ne slazete a ukoliko ne mozete da se kontrolisete onda prosto preskocite temu. Svake uvrede, nedobronamerne kritike i sve ono sto nema veze sa temom ce biti brisano.
Pozdrav Smile