Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma
Betoniranje dvorista - ta...
Uklanjanje prozora i sire...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 09/12/2017 - 18:39
Zaboravi da sam nešto
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Zaboravi da sam nešto savetovao!

• Login or register to post comments
Sun, 10/12/2017 - 13:48
motor reduktor na Biodom c25
B-C25
B-C25's picture
Registrovan dana: 09/10/2016
Motor reduktor na Biodom C25 je marke Kenta, model 917, 40W, 2.5RPM. Usled problema sa njim promenjen je drugim tipom motor reduktora Biodom 27, koji ima 6.5RPM.
Parametri su prepisani sa Biodom 27 i naravno eto problema.
Parametre koje sam imao na kotlu sa Kenta motor reduktorom bili su sledeci:
P009-26, P010-4, P011-15, P012-4, P013-10, P014-4, P015-10, P016-9, P017-10, P018-16 (vremena feed-off i feed-on).
Parametri P003-10 i P004-77.
Parametri koji su postavljeni nakon ugradnje motor reduktora sa 6.5RPM umesto 2.5RPM su sledeći:
P009-30, P010-4, P011-25, P012-5, P013-25, P014-5, P015-25, P016-7, P017-25, P018-9 (vremena feed-off i feed-on).
Parametri P003-40 i P004-40.

Naravno da je sa ovim parametrima bilo gasenja kotla i neophodno je bilo promeniti ih.
S obzirom da je prenosni odnos na novom motor reduktoru 6.5, a na starom 2.5, ispada da za isto vreme puž sa novim motor reduktorom ubaci 2.6 puta više peleta.
Nisam zeleo da diram vreme rada puža, postavio sam veca vremena za feed-off i podesio na sledeći način:
P009-68, P010-4, P011-45, P012-4, P013-32, P014-4, P015-31, P016-7, P017-29, P018-9 (vremena feed-off i feed-on).
Parametri P003-40 i P004-40, ostali su nepromenjeni. (ne znam na šta se oni odnose).
Međutim, nakon jednog dana rada, kada sam čistio kotao, sve je unutra bilo crno i nagaravljeno. Ranije toga nije bilo i vratanca su bila bela.
Čudno mi je da je sve unutra nagaravljeno s obzirom da kotao kao ima piezo elemente koji optimizuju sagorevanje. Očigledno da je tu nedostajalo kiseonika, čim je sve crno.

Da li da promenim vreme rada puža? Ako je radio 0.4 sec recimo na prvoj snazi (parametar P010), kada to podelim sa 2.6 ispada 0.15 sec. To se ne može u meniju podesiti, već se može staviti recimo 2, da vreme rada bude 0.2 sec.

Ako je neko imao sličnih problema ....

Hvala unapred!

Sun, 10/12/2017 - 19:15
Da li na toj elektronici
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Da li na toj elektronici ciklus rada promenljiv? Mislim, može li da se promeni - poveća, smanji, šta god. Ko je proizvođač?

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Sun, 10/12/2017 - 19:34
Termoflux pelling 35
studenac
studenac's picture
Registrovan dana: 05/12/2017
Postovani,
Redovno pratim ovaj forum/tacnije grejanje na pelet, od ove godine grejem se na pelet kotao Termoflx pelling 35kw.
Kuca je povrsine 220m2 od cega se konstantno greje oko 180m2,izolacija 5cm stiropor, stolarija solidna, na radijatorima su termo glave (osim u hodniku i kupatilu), nemam mesni ventil, prilikom montaze pelet kotla majstor mi je povezao i stari kotao ali ga nije odvojio ventilom tako da prlikom grejanja, greje se i voda u njemu koja kruzi kroz sistem, snaga kotla je na 4 a zadata temperatura ovih dana je 57 stepeni. Potrosnja peleta ovih dana je 3 dzaka pri grejanju od 06 do 22 sata.
Molio bih za misljenje da li je ova potrosnja ok ili moze da se smanji odredjenim radnjama-

parametri stanja:
-10" 05" RAL 05 STANJE 4
-56c 0.6b
-106c 800 STANDARD VODE E2 POTPALA
-14" tEr P-1

pozzz

Sun, 10/12/2017 - 20:39
Koloko drzis dnevnu tem. kada
Kimmi
Kimmi's picture
Registrovan dana: 25/07/2017
Koloko drzis dnevnu tem. kada si potrosio oko 3.5t.

Pitam jer i ja grejem slicnu kvadraturu i prva mi je godina. Sada drzim dnevnu 23c a nocnu 22c.

Jer jedan stepen moze da potrosi skoro tonu za celu sezonu ili ti 6 meseci grejanja?

Sun, 10/12/2017 - 20:55
Nije to jako loše, al ako bi
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Nije to jako loše, al ako bi se uklonio onaj drugi kotao koji pothlađuje vodu bilo bi bolje. A o ugradnji bar trokrakog niste razmišljali ?

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Sun, 10/12/2017 - 21:32
Termoflux pelling 35
studenac
studenac's picture
Kotao sam ugradio pocetkom oktobra, komentar majstora je bio da stari kotao nece stvarati problem, cak ce koristiti kao AT, a o mesnom ventilu da nerazmisljam jer je nepotreban za ovu vrstu kotla-grejanja, odnosno da ove dve stvari nepovecavaju odnosno nesmanjuju bitno potrosnju.
Molio bih za komentar, koliko bi otprilike mesni ventil i eleminisanje drugog kotla (raskacicu ga ovih dana) okvirno uticalo na potrosnju.

Hvala

pozzz

Sun, 10/12/2017 - 21:57
Mnogo.
zmajdin
zmajdin's picture
Mnogo.

Sun, 10/12/2017 - 22:09
Termoflux pelling 35
studenac
studenac's picture
Zmajdine

Koliko je to procentualno otprilike i koji mi mesni ventil preporucujes.

Hvala

Sun, 10/12/2017 - 22:22
Pozdrav svima Imam jedno
jan macak
jan macak's picture
Registrovan dana: 10/11/2017
Pozdrav svima
Imam jedno pitanje imam sličan slučaj (studenac) kao u predhodnom postu samo što je u pitanju fasadni gasni kotao. Znači kad grejem na pelet topla voda prolazi kroz gasni kotao. Mogu da ga zatvorim al ga povremeno koristim tokom noći jel pelet se gasi u 22h. U kući imam dva termostata jedan pali gas a drugi kotao. Neki problem nisam primetio al dal zbog toga nemam neke gubitke.
Unapred hvala

Sun, 10/12/2017 - 22:44
Ne znam da kažem baš koliko.
zmajdin
zmajdin's picture
Ne znam da kažem baš koliko, ali znm da ne valja da kotao radi pothlađen. To je isto kao i automobil bez termostata: ide nekako, ali mnogo troši. Stavite četvorokraki ventil sa sve pumpom u kotlovskom krugu i lepota. Sa elektro-pogonom još bolje, pogotovo što vam je kotao dvostruko jači od potreba grejanog prostora.

Sun, 10/12/2017 - 22:51
B-C25
B-C25's picture
Da, moguće je menjati parametre. Na prednjem panelu piše Biodom. Kotao je Biodom C25. Oni parametri od P009 do P018 su vremena feed off i feed on na snagama od 1 do 5.

Sun, 10/12/2017 - 23:05
Onda produženjem feed-off-ova
zmajdin
zmajdin's picture
Onda produženjem feed-off-ova možete da dovedete vreme doziranja na u desetinkama sekunde okrugle brojeve. Najbolje da izmerite kapacitet dozatora, pa da parametre nanovo izračunate.

Sun, 10/12/2017 - 23:15
B-C25
B-C25's picture
S obzirom da je kapacitet dozatora sa starim pogonom Kenta K917, 2.5RPM bio cca 2.35gr/sec, sa novim motor reduktorom sa 6.5RPM, prostom racunicom dobija 2.35*6.5/2.5=6.11gr/sec.
To sam i uradio, povecao feed off-ove, a vreme rada puža ostavio po starom. Međutim, ako puž radi isto vreme sa novim kao sto je radio i sa starim motor reduktorom, on ubaci 2.6 puta vecu kolicinu peleta. Pitanje je sledece, da li zbog velike kolicine ubacenog peleta postoji mogucnost pojave garezi u lozistu? I da li je bolje da smanjim vreme rada puza, a feed off-ove ostavim iste? Na taj nacin cu imati istu kolicinu ubacenog peleta.

Mon, 11/12/2017 - 00:27
pomoc modulacija ferroli sun p7
jevremov
jevremov's picture
Registrovan dana: 11/12/2017
Pozdrav svim forumasima.

Imam problem sa modulacijom za ferroli sun p7 i molio bih sve koji se razumeju u ovaj deo da pokusaju da pomognu.

Koristim ovaj gorionik vec nekih 4-5 godina i nacelno sam zadovoljan sa njim. Prosle godine sam imao manji problem sa napajanjem elektricnom energijom u kotlarnici i stradala je ploca na gorioniku. Nabavio sam novu plocu, zamenio i gorionik nacelno radi, ali ne mogu da pustim modularni nacin rada. Do ove godine je radila modulacija bez problema.

Podesim parametre na sledeci nacin, u01-70, u02-3, u03-1.....p18-1.....i naravno podesim sat i dane i periode aktiviranja i deaktiviranja gorionika. Na ovaj nacin sam i ranije podesavao, naravno uz manje izmene u zavisnosti od temperatura i perioda grejanja.

Kada podesim sve parametre gorionik pocne sa predventilacijom, odradi taj deo i kada bi trebalo da krene punjenje peletima nista se ne desava. Odnosno ventilator nastavi da radi jedno vreme, potom uradi post ventilaciju i krece iz pocetka. Ponovo krece predventilacija......i tako u krug. Nikakvu gresku ne pojavljuje na displeju i ovaj proces ponavlja, rekao bih u nedogled. Pustio sam ga jedno 5 puta i kada sam video da nema efekta vratio sam rad preko termostata. Kada radi preko termostata normalno odradi predventilaciju, primi pelet, podpali i nastavi sa normalnim radom.

Nisam siguran da sam uspeo da objasnim ali predpostavljam da oni koji imaju ferroli koji koriste modulaciju, znaju o cemu govorim.

Ako neko ima bilo koju ideju u cemu bi mogao da bude problem neka napise.

Pozdrav svima

Mon, 11/12/2017 - 09:49
Goran tošić
miloedb
miloedb's picture
Registrovan dana: 06/10/2014
Pa neću da zaboravim, kaži na šta si mislio, pa valjda je ovaj forum i napravljen da se informišemo o nečemu o čemu ne znamo mnogo.

Mon, 11/12/2017 - 14:13
Mioedb
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
miloedb wrote:
Pa neću da zaboravim, kaži na šta si mislio, pa valjda je ovaj forum i napravljen da se informišemo o nečemu o čemu ne znamo mnogo.

Ako je cug dimnjaka veći od pritiska ventilatora ventilator je van funkcije.Treba prekopati,malo,po šemi i klemama,naći priključak ventilatora i postavit međugajtanski prekidač.Kada se kotao razgori,stabilizuje isključiš ventilator i pratiš situaciju!Ako imaš garanciju ili ne znaš to da uradiš ne petljaj!
Kakav je dimnjak,visina,materjal,prečnik,izolovan...

Mon, 11/12/2017 - 14:29
Nema šanse da gorionik/kotao
zmajdin
zmajdin's picture
Nema šanse da gorionik/kotao na pelet rade samo sa prirodnom promajom.

Mon, 11/12/2017 - 15:07
Ferroli sunp7 i kontakt na zahtjev
mbukal
mbukal's picture
Registrovan dana: 17/08/2015
jevremov wrote:
Pozdrav svim forumasima.

Imam problem sa modulacijom za ferroli sun p7 i molio bih sve koji se razumeju u ovaj deo da pokusaju da pomognu.

Koristim ovaj gorionik vec nekih 4-5 godina i nacelno sam zadovoljan sa njim. Prosle godine sam imao manji problem sa napajanjem elektricnom energijom u kotlarnici i stradala je ploca na gorioniku. Nabavio sam novu plocu, zamenio i gorionik nacelno radi, ali ne mogu da pustim modularni nacin rada. Do ove godine je radila modulacija bez problema.

Podesim parametre na sledeci nacin, u01-70, u02-3, u03-1.....p18-1.....i naravno podesim sat i dane i periode aktiviranja i deaktiviranja gorionika. Na ovaj nacin sam i ranije podesavao, naravno uz manje izmene u zavisnosti od temperatura i perioda grejanja.

Kada podesim sve parametre gorionik pocne sa predventilacijom, odradi taj deo i kada bi trebalo da krene punjenje peletima nista se ne desava. Odnosno ventilator nastavi da radi jedno vreme, potom uradi post ventilaciju i krece iz pocetka. Ponovo krece predventilacija......i tako u krug. Nikakvu gresku ne pojavljuje na displeju i ovaj proces ponavlja, rekao bih u nedogled. Pustio sam ga jedno 5 puta i kada sam video da nema efekta vratio sam rad preko termostata. Kada radi preko termostata normalno odradi predventilaciju, primi pelet, podpali i nastavi sa normalnim radom.

Nisam siguran da sam uspeo da objasnim ali predpostavljam da oni koji imaju ferroli koji koriste modulaciju, znaju o cemu govorim.

Pozdrav svima

Na rednim stezaljkama se treba kratkospojiti kontakti 7 i 8 , tj. staviti prekidač za zahtjev paljenja koji treba biti zatvoren da bi plamenik normalno radio,ako si na njih spojio termostat onda on glumi kontakt za paljenje,sretno

Mon, 11/12/2017 - 15:18
Ventilator
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
zmajdin wrote:
Nema šanse da gorionik/kotao na pelet rade samo sa prirodnom promajom.

Očigledno mu je i najmanja brzina ventilatora prejaka.Peleti iskaču!

Mon, 11/12/2017 - 17:18
Ne uspevam da pronađem
zmajdin
zmajdin's picture
Ne uspevam da pronađem inicijalni opis problema: koliko se sećam bilo je reči o "bubicama" - nesagorelom peletu koji preskače tarabicu rešetke, ali ne i kad se to događa, da li tokom redovnog rada ili pak pri gašenju gorionika. Takođe, kad je to sve počelo, da li je otprilike u isto vreme nešto drugo promenjeno, pelet recimo.

Mon, 11/12/2017 - 18:53
Promenjen je pelet
miloedb
miloedb's picture
zmajdin wrote:
Ne uspevam da pronađem inicijalni opis problema: koliko se sećam bilo je reči o "bubicama" - nesagorelom peletu koji preskače tarabicu rešetke, ali ne i kad se to događa, da li tokom redovnog rada ili pak pri gašenju gorionika. Takođe, kad je to sve počelo, da li je otprilike u isto vreme nešto drugo promenjeno, pelet recimo.

Promenjen je pelet, pitanje se odnosilo na konstataciju da ako je manja brzina ventilatora sporije se zagreva kotao, a ako je veća brzina da ide brže. Pa sam onda pitao da li je - pri snazi 3 a brzina ventilatora smanjena sa podrazumevanih 120 na 88, da li je to u granicama normale, t.j. da li to na neki način utiče na rad, zato što jedino tada bije plamen pri sagorevanju peleta - pri brzini od 120 je dosta manji plamen i izbacuje pelet iz posude. Nadam se da ste me razumeli

Mon, 11/12/2017 - 19:02
Pumpa
miloedb
miloedb's picture
zmajdin wrote:
Lep je to plamen. Možda da stavite pumpu na keca.

Moram da pitam, kakve veze ima snaga pumpe sa plamenom?

Mon, 11/12/2017 - 19:27
Dimnjak
miloedb
miloedb's picture
Goran Tosic wrote:
miloedb wrote:

Ako je cug dimnjaka veći od pritiska ventilatora ventilator je van funkcije.Treba prekopati,malo,po šemi i klemama,naći priključak ventilatora i postavit međugajtanski prekidač.Kada se kotao razgori,stabilizuje isključiš ventilator i pratiš situaciju!Ako imaš garanciju ili ne znaš to da uradiš ne petljaj!
Kakav je dimnjak,visina,materjal,prečnik,izolovan...

Dimnjak je napravljen od elemenata (šljaka) , visine je oko 8m ali se nalazi unutar objekta (kuće) koji je izolovan. Treba li još neka informacija?

Mon, 11/12/2017 - 19:44
Normalno je da plmen bude lep
zmajdin
zmajdin's picture
Normalno je da plmen bude lep i žut, da pepeo bude beo do svetlo siv sa tek po kojom crnom tačkicom. Bez kalibracije dozatora teško da mnogu da komentarišem brzinu ventilatora.
Nema veze brzina/snaga pumpe sa plamenom, već sa pothlađivanjem kotla.

Mon, 11/12/2017 - 20:18
Nisam siguran da sam razumeo
jevremov
jevremov's picture
jevremov wrote:
Pozdrav svim forumasima.

Pozdrav svima

Na rednim stezaljkama se treba kratkospojiti kontakti 7 i 8 , tj. staviti prekidač za zahtjev paljenja koji treba biti zatvoren da bi plamenik normalno radio,ako si na njih spojio termostat onda on glumi kontakt za paljenje,sretno

Nisam siguran da sam razumeo najbolje, ali kako danas nisam kuci, pogledacu sutra sta je i kako vezano. Medjutim, kako sam naveo ranije, samo je ploca zamenjena i svi kablovi su sa stare ploce prebaceni na novu, po istom redosledu, pa nisam siguran da je u tome problem.

Ako jos neko ima ideja u cemu je problem, neka se ukljuci.

pozdrav

Mon, 11/12/2017 - 20:52
ajde daj fotku ožičenja
mbukal
mbukal's picture
ajde daj fotku ožičenja rednih stezaljki sa opisom gdje si što spojio,naravno kad budeš mogao,jer ako je na 7 i 8 spojen sobni termostat onda on radi kako sam opisao a kad njega skineš-odpojiš a na to mjesto ne staviš nikakvu briku-kratkospojnik tada plamenik ti ne bude radio jer mu neče imati što dati komandu za start-nema termostata nema kratkospojnika nema prekidača za zahtjev rada,javi

Mon, 11/12/2017 - 20:41
Kontakti na koje se povezuje
zmajdin
zmajdin's picture
Kontakti na koje se povezuje temostat moraju da budu u kratkom spoju ako termostata nema.

Mon, 11/12/2017 - 20:53
a jesam li ja išta drugo u
mbukal
mbukal's picture
a jesam li ja išta drugo u svoja dva posta rekao-napisao?!!

Mon, 11/12/2017 - 20:58
Ferroli problem modulacija
jevremov
jevremov's picture
zmajdin wrote:
Kontakti na koje se povezuje temostat moraju da budu u kratkom spoju ako termostata nema.

Ali ja imam termostat i sada, a imao sam i prosle godine. Odabirom U03 definisem da li paljenje krece 0-termostat, 1-sat ili termosta, 2-sat i termostat. I kada mu stavim 1 da radi prma satu on krene sa radom, ali ne primi pelet.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 220
  • 221
  • 222
  • 223
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227