Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Помоћ око избора котла

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Колхас
Колхас's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2015
Poruke:

Поштовање свима!

Читах овдје по форуму којекакве информације и, колико сам на крају успио закључити, што се тиче теме гријања генерално све може бити и не мора. Некако свако има своје мишљење која не само да се помало разликују, него понекад говоре и пропорционално супротне ствари. Ја имам сад неколико проблема, гдје бих волио замолити остале форумаше да ми, ако је икако могуће, помогну одагнати моје недоумице.

Елем, требало би да уградим гријање у кућу, тј. гријање је разведено, само треба купити пећ и осталу опрему и то прикључити.

ЧИЊЕНИЧНО СТАЊЕ:
- Кућа приземље + спрат, 200 квадрата + над гаражом надограђен стан од 50-ак квадрата који би исто се једног дана требао приспојити на гирјање, дакле укупно 250 квадрата.
- Столарија је ПВЦ, петокоморни профили.
- Изолације тј. фасаде за сада нема, али планирано 8 или 10 цм стиропора.
- Подно гријање је у питању са остављених пар мијеста за радијаторе.
- Не знам да л игра какву улогу. Бојлер је проточни па би преко зиме гријање воде у бојлеру ваљда преко централног.
- Тренутно би гријао само од тога око 120-140 квадрата, остатак бих годинама касније, како се укаже потреба да сређујем коју собу (али до тада ћу имати и изолацију)...тако да бих ја желио направити калкулацију као да је све готово тј. са планираном изолацијом.

ПИТАЊА КОЈА МЕНЕ ЗАНИМАЈУ
1. Челичну пећ или гусану?
- Наиме, мајстор са којим причах нема никакву дилему, тј. он је одмах ноншалантно рекао фазону "што би се малтретирао, купиш гусану и завршено". У питању је Виадрус У22. Је л стварно тако да је боље гусану пећ узети? Које су мане исте? Ако је слабија искористивост, зар сама чињеница што не морам сваких 10-15 година мијењати пећ не компензује тај мањак?

2. Која јачина пећи мени треба?
Ја знам да се рачуна која снага треба, али он се тиме, аман, не бакће него је одмах рекао у фазону 40-45 јачине мени треба. Знам да има и неколико формула за рачунање. Али моја кућа има толико неправоугаонастих просторија са проклетих милио прозора да ме мука ухвати на саму помисао да то рачунам цијели дан (а вјерујем да ми треба цијели божји дан да све премјерим и израчунам). Мене би овдје сад интересовало, има ли та паушална оцјена 40-45 икакве везе с мозгом? И има ли какве везе ако се купи јача пећ него што је потребно?

Унапријед захвалан на издвојеном времену и сугестијама

Milenko_M
Milenko_M's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2013
Poruke:

Поштовани колега ,
прави стручњаци би одма рекли да се грејање не уводи без пројекта и прорачуна.Пројекат стварно треба јел је тако мања вероватноћа да ће се направити грешке које после могу да сметају у функционисанју.Ако си већ сада одлучио са којим горивом ћеш да се грејеш онда се можеш фокусирати на котао.Ливени котлови су дуготрајнији од челичних али сви котлови су у опасности ако се не употребљавају правилно.Сваки котао мора да има 3-краки или 4-краки мешни вентил да би се спречило мешање топле и хладне воде .Тада било који котао може већ после 4 сезоне да страда од корозије и процури.
Пошто немаш пројекат и незнаш коју количину топлоте треба котао да произведе онда је Виардус У22 добро решење јер га можеш купити са 4 чланка и то је 23 Киловата а ако приметиш да је мало може се докупити у кајњем случају.Наравно мораш се распитати за цену пећи и трошак доградње.

Ја незнам колико стручњаци узимају за пројекат али мислим да би то требало урадити јер је ипак грејање озбиљна инвестиција и плаћање пројекта ће се сигурно исплатити.
Кажеш да ти треба дуго да премериш , али зар није грађено по плану .Из грађевинског плана се може урадити пројекат грејања.И ако се већ урадио подно грејање и то је морало са планом да се ради а не отприлике.

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Nemojte pogresno da shvatite ovo sada sto cu napisati. Za prostije sisteme, tj sisteme grejanja privatnih objekata koji imaju ono minimalno...kotao...pumpa...regulacija..radijatori..podno... Projekat i nije neophodan. Potreban je dobar monter i to je to. Za sisteme koji su malo zahtevniji, gde ima vise grana, razlicitih temperaturnih rezima i slicno projekat je i te kako potreban. Kao sto imate i svakakvih majstora, tako imate i svakakvih inzenjera TT. Tako da...sve je jasno.
Problem nastaje kada se ne ispostuje ni jedan od kriterijuma. Ili dobar monter ili dobar inzenjer. Jos gore je kada se napravi projekat TTI a majstor ne uradi posao kako treba. Bacene pare.
Eh sada, doslo je vreme da se pravi pitanje oko cene bilo cega. Pa preskupo im je i 40e/grejnom telu a neko ce sada da placa projekat 4-6e/m2.

Moj ti je savet, da nadjes dobrog montera/majstora i sigurno neces imati nikakvih problema. Jer obicno takvi majstori sami rade proracune a samo nemaju licencu i pecat da isti overe. A pare koji bi dao za izradu projekta ulozi u kvalitetniju opremu i automatizaciju/regulaciju sistema.
Jer Srbija ima svoje prednosti i mane. U inostranstvu ne mozes radijator da okacis bez papira.

Колхас
Колхас's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2015
Poruke:

Најприје хвала на одговору!

Пројекат куће имам и, аман, мораћу сјести и то одрадити тј. израчунати колика ми пећ треба. Морам само наћи праву формулу.

То сам ја и хтио да утврдим, пошто ми такав приступ дјелује неозбиљно од тог мајстора. И једно и друго је, без улажења у детање, само онако рекао и завршено. Он каже да мени треба пећ од 40-45 киловати. Без икаквог прорачуна. Чини ми се да ни не намјерава да то одради. Па сам због тога питао да ли се тај мајстор може сматрати озбиљним или не. У мом крају (региону од 4-5 општина) се он сатра од посла. Видим да колега Миленко М спомиње 23 киловата што је малтене дупло мање на препоручену снагу тог мајстора. Тако да сам сад у тоталној конфузији.

boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Uhhh...40-45kw...to je stvarno mnogo za 250m2, kad se bude odradila izolacija to će biti stvarno duplo.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Колхас
Колхас's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2015
Poruke:

Хахах! Па ја не знам шта се овдје дешава. Како лаик да се снађе у свему овом, питам се? Сад баш звао једног дистрибутера тих пећи. Реко', ајд да питам шта ће рећи. Каже па на ту квадратуту 50 kw би требало, у сваком случају не испод 45?!!!!!

Ја сад стварно не знам шта да мислим или кажем...разумио бих да је сад разлика од 5-10 kW па хајд...него дупло више ови кажу?! Боже помоз'...

Колхас
Колхас's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2015
Poruke:

А које су мане ако се угради прејака пећ? Има ли их уопште?

Јесу ли те пећи веће тј. ложишта већа? ДА ли то значи да морам ређе ложити ако је веће ложиште?

boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Naravno da je ložište veće,srazmerno snazi , i količina vode u kotlu je veća. To da ćete morati ređe ložiti baš ne pije vodu jer su kod većih kotlova srazmerno i veći gubitci. Kotao bi morali u svakom slučaju držati na temperaturi većoj od 65c i to sa obavezno ugrađenim trokrakim a najbolje četvorokrakim mešnim ventilom. Logično je da za zagrevanje i održavanje recimo 50l vode u kotlu treba manje nego za 70-80l . A što je najgore Vi ćete u početku grejati samo 120-130m2 ,staviti 45-50kw na tu kvadraturu je krajnje neozbiljno,pa još kad dođe dobra izolacija...
Takođe vodite računa da za podno i radijatorsko grejanje ne ide ista temperatura vode tj moraju biti na posebnim vodovima,i to dodatno komplikuje i poskupljuje instalaciju, kako Vam je izvedeno?

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Колхас
Колхас's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2015
Poruke:

Хвала на одговору

Јесте да сам ја, за разлику од већине овдје чланова форума, из РС, али вјерујем да нема претјеране разлике између нас овдје и вас тамо, што се тиче уређења. Просто сам фрапиран овим дилетантизмом. Данас се, изгледа, свако бави послом којим хоће. Просто невјероватно.

Гријање је рађено прије можда 5-6 година. Тада кућа, ајмо рећи, није спадала у моју надлежност. Гријање развео управо тај човјек од кога сам тражио информације за уградњу. По мени расположивим информацијама. Урађено подно са неколико мијеста (дневни боравак, спаваћа, купатило) за радијаторе, иде преко једног вода (дакле и температура за радијаторе мора бити ко ова за подно), остављена могућност комбинованог бојлера.

Ја сам се одлучио на чврсто гориво (дрво/угаљ), јер је убједљиво најекономичније. Овјде метар дрва могу набавити (са цијепањем) већ од 26 Евра.

Само кад помислим колико људи свакодневно уводи гријање и да их услужују дилетанти од почетка до краја...Дакле ову процјену сам добио од "мајстора" са доста посла и од радње која се бави, између осталог, и с пећима/котловима (не знам да л смијем наводити име). Гдје ја живим, мајко мила...

Надам се да је бар разведено како треба и да ћу уопште успјети наћи неког стручног за ово Smile