Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Централни бојлер

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Diwljina
Diwljina's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2016
Poruke:

Имам комбиновани бојлер од 120 литара који се налази у подруму близу котла за централно грејање. Кућа је на два спрата и има 4 купатила. Имам два проблема везана за ово.

1. Бојлер је доста далеко од купатила на другом спрату, па се доста чека док дође топла вода. То значи да се проспе много воде (што повећава рачун за воду), а и да се велика количина топле воде касније охлади у цевима (што повећава рачун за струју у периоду кад се бојлер греје на струју). Мајстор је оставио неке цеви код бојлера на које би требало да се повеже пумпа која би требало да омогући да топла вода циркулише и самим тим да је одмах доступна кад се одврне чесма. Више се не сећам објашњења, али ми није јасно како би то могло да функционише. Топла вода се не креће у затвореном кругу (као што је случај са радијаторским кругом), па ми није јасно како би топла вода могла да том пумпом буде погурана до чесме брже. Зна ли неко о чему је реч и да ли је то изводљиво?

2. 120 литара је са повећањем чланова домаћинства постало мало да се греје само у јефтинијој тарифи у периоду кад се бојлер греје на струју (препостављам и да део проблема представља количина воде која се охлади у цевима после сваке употребе). Да ли би било изводљиво да се поред постојећег бојлера дода још један и на тај начин повећа количина топле воде која се греје ноћу? Да ли да се само повежу у низ? Излаз топле воде из првог бојлера да се повеже на довод хладне на другом, а онда топли одвод даље на кућну мрежу. Да ли би ефикаснијa била куповина једног бојлера већег капацитета?

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

To sto vam je majstor objasnjavao zove se recirkulacija, ako je ostavio dodatnu liniju za recirkulaciju i bojler ima izlaz za recirkulaciju treba vam jos samo pumpa i nesto fotinga da se to sve poveze.

Sto se tice drugog pitanja, najbolja varijanta je veci bojler

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Centralni bojler je dobro rešenje ali moraju da budu ispunjeni neki preduslovi - Za veću zgradu recirkulacija je neophodna, treba izvesti izolaciju cevi kako ne bi bilo pada temperature a onda se stiču uslovi za razmišljanje o izboru energenta tj. pogona za centralni boijler ili samo dopuni struji u pojedinim slučajevima.
Recirkulacija je moguća i bez pumpe i smatram ga najboljim rešenje. Neophodno je izvesti sistem cevi pod usponom (slično sistemu grejanja).
Izolacija cevi e pametna stvar i kod manjih cevovoda a kod više od dva stana smatram da je neophodna.
Zagrevanje sanitarne vode i na drugi način (solarno preko leta i na sistem centralnog grejanja zimi) posebno ima smisla kod bojlera veće zapremine. Na ovom Forumu je skoro bila rasprava zašto solarno zagrevanje sanitarne vode nije baš isplativo ali niko nije uzimao u obzir zagrevanje za više stanova/kuća.
Više od 33 godine imam bojler od 150 l na kotlu, pri nekim rekontrukcijama ostavio sam priključke za solarni sistem koji do sada nije izveden a pri nekim sledećim rekonstrukcijama u planu je izvođenje recirkulacionih vodova uz obaveznu izolaciju cevi.
Bojleri mogu da budu povezani u nizu ali je svakako bolje, zbog održavanja, jedan.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Diwljina
Diwljina's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2016
Poruke:

Онда вероватно имам додатну линију за рециркулацију. Е сад, питање је да ли то има смисла уколико цеви нису изоловане како треба. Имам оне пластичне зелене цеви у зидовима, а умотане су у ону филц траку као на слици, не у оне од полиетилена као на другој слици. Претпостављам да рециркулација без пумпе не може да се уради накнадно уколико већ није предвиђено. Како би то изгледао систем цеви под успоном? Код мене су сви потрошачи изнад нивоа бојлера, ако се то рачуна као успон.

Слажем се да је једноставније један бојлер, али видим да су сви већи (200 литара и више) са јаким електро грејачем, од 5kW па на горе. Планирао сам да ставим овакав тајмер , па да се аутоматски укључује само ноћу, али они нису предвиђени за потрошаче веће од 3.5kW. Да ли има неко боље решење за аутоматско укључивање?

Још једна ствар која ми пада на памет... Мислим да су ми сви осигурачи од 16 ампера, што изађе такође 3.5kW, ако се не варам. Да ли то онда значи да на постојећу мрежу не може да се повеже неки већи потрошач или би било довољно да се замени осигурач? Наравно, под условом да је кабл довољно великог пресека. Колики кабл је потребан за 6kW?

  • filc-traka-s-pvc-folijom.jpg
  • termoizolacijska-cev-plamaflex-iso-sa-fi-35_13mm-d_1m-samolepilna---1--_2434798_.jpg
Dusan123
Dusan123's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2009
Poruke:

Povezi redno drugi bojler ako ga kupujes,recirkulacija obavezno.Sto se tice grejaca 6KW i sl. oni idu na trofaznu kabal preseka 1,5mm2 je dovoljan za 6KW ( grejac je obicno 3x2KW).Mada sam ja imao slucaj gde je boler 300L imao jedan grejac 6KW na 380V.Na tajmer povezes kontaktor odgovarajuce snage preko koga se ukljucuju boleri i to je to.

Diwljina
Diwljina's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2016
Poruke:

Хвала на одговорима!

Да ли би нека од ових пумпи завршила посао? Како да знам која од ових ми је потребна? Бестер је споменуо да је потребан и фотинг. Шта је то?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Није фотинг, него фитинг а под тим називом се подразумевају делови за спајање цеви, лукови, дупле нипле, муфови итд.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Zvonko R
Zvonko R's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2015
Poruke:

i ja sam krenuo sa ovim sistemom, bojler 150l ce doci u prostoriji naslonjenoj na kucu, instalacije ce biti unutar prostorija, u zidovima, izolovane propisno. Ali svakako se bojim velikih gubitaka energije(grijanje vode, rada pumpe)... da li neko zna jesu li oni znacajni? Da ne bude da grijem zidove i vodu pola pola samo da bih par puta dnevno imao odmah toplu vodu... Do kuhinje i wc-a ce biti 6m cijevi a do dva kupatila na spratu oko 10m