Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Bojler sa izmenjivacem na centralno ali bojler da greje centralno?

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
executor
executor's picture
Offline
Registrovan dana: 18/05/2011
Poruke:

Pozdrav ljudi,
Nije me bilo jedno vreme ali planiram nesto da budzim po kuci pa mi treba par saveta..
Uglavno u pitanju je instalacija bojlera sa izmenjivacem na vec postojecu mrezu centralnog grejanja..
Trenutno je sistem prikljucen na kazan koji se nalazi u kaminu dnevne sobe i ukupna zapremnina vode u radijatorima je oko 230-250 litara.
Sto se tice grejanja ostalih prostorija ok je ali ne moze da drzi temperaturu (pogotovo u sobama sa krajnjim radijatorima) vise od 3-4 sata pa mi je u stvari problem preko noci je ako lozim pre spavanja oko 22-23h vec oko 3h ujutru je dosta hladnije pogotovo ako je i napolju hladnije. U 22h je pretoplo a posle 3 h je vec osetno hladnije.. Mozda bi donekle problem resio sa onim ventilima koji regulisu temperaturu ali me zanima konstantna temperatura preko cele noci bez da moram da ustajem da lozim.

E sad znam da se bojleri sa izmenjivacem koriste da bi voda iz kotla centralnog grejanja grejala i vodu u bojleru ali me interesuje dal bi moglo suprotno.. tj da preko noci bojler greje vodu u radijatorima?? Verovatno jeste moguce al me interesuje dal ce moci dovoljno da zagreje vodu? (u slucaju da bi bilo dovoljno mozda bi ostavio da radi i ceo dan da batalim lozenje jer i da radi 24h to je48 kw dnevno) ili eventualno da zagrejem vodu u centralnom preko kamina a sa bojlerom posle samo odrzavam temperaturu?
Preko noci bi se polovina radijatora koristila tj samo oni koji su u sobama gde se spava, hodnik i kupatilo tako da zapremina vode u radijatorima se smanjuje na nekih 130 -150 litara
Bojler bi uzeo 150litarski od 2kw

Ako je potrebna informacija o izolaciji onda jedina izolacija je zid debljine pola metra (stara gradnja ciglama velikog formata...) i novi pvc prozori..

Mozda mi izgleda pretenciozno sa 2kw da se grejem s obzirom da su standardni elektricni bojleri koji su namenjeni za centralno od 5-6kw pa na vise al eto zanima me dal je ovo pametno ili nece biti efikasno ako moze neko da mi da savet..

Hvala

Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Executor, niste napisali koliku kvadraturu grejete, kuća da li je spratna ili prizemna, spratna visina kolika je, šta je međuspratna konstrukcija.... Ako su zidovi debeli 50cm stara gradnja a sve se oladi za par sati to znači da su Vam gubici baš veliki. Grejati takvu kuću sa 2KW? Nećete moći sigurno. Napišite kakav je to kazan u kaminu (el to alfin kustik sa kazanom) ili imate ugradni kamin sa izmenjivačem? Ako Vam je problem samo održavanje stalne temperature u spavaćim sobama tokom noći. Najjednostavnije da kupite po jedan CINI grejač i noću po nižoj tarifi dogrevajte te sobe.
Inače u bojleru je grejač 2kW ali on greje vodu u kazanu bojlera. Ta voda se raslojava i toplija ide gore hladnije je dole. Ukoliko je izmenjivač spirala na flanši ona će biti u zoni hladnije vode i neće moći njoj da se preda tih 2KW. Ako je spirala integrisana u kazan ona je obično veće površine i jače snage ali i tu je pitanje kolika će biti efikasnost izmene toplote.
Najpametnije bi bilo da poradite na izolaciji ukoliko ste u mogućnosti i imate tehničke uslove. Za početak pojačajte izolaciju tavanice i smanjite gubitke umesto da bespotrebno trošite kilovate...

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Kakav bojler imaš? Ima li on izmenjivač u sebi (nekad su se prodavali kao "solarni" bojleri) ili misliš na običan bojler?

Generalno, i jedan i drugi može. Ja sam se tako grejao 4 zime, doduše bojler je bio rezervoar od 2500l a grejači 18kW ali je princip isti.

Veći je problem snaga grejača jer bi rekao da je 10 rebara snage oko 2kW koliko je obično grejač bojlera. Znači da bi 2 radijatora teško bila topla.

Bane 53
Bane 53's picture
Offline
Registrovan dana: 28/11/2017
Poruke:

Hvala na odgovoru

Imam mali novi stan 35 m kvadratnih sa odvojenom spavaćom sobom, veoma dobro izolovan.

Sada imam obični bojler od 80 l ali razmišljam da postavim bojler sa izmenjivačem od 80 do 120 l kojih ima u prodaji, imam pumpu i još neke delove, pa sam hteo da se konsultujem koliko bi mi se isplatilo i dali bih uspeo nešto oko uštede energije. Postavio bih radijator u dnevnoj sobi oko 20 m kvadratnih koji deli samo zid od kupatila, a ideja mi je da u zatvoreni sistem uključim i sušač peškira, naravno da bi i u radijator i u sušač ubacio električne grejače.
Praktično ja bih imao grejač u bojleru oko 2 KW, u radijatoru isto i u sušaču od 300 do 600 W.

I dalje ostaje pitanje šta bi se, i da li bi se dobilo oko uštede, naravno i kako da sve to povežem, mislim da mi ne bi trebala kompenzaciona posuda jedino neki automatski ventil.

Gde dovoditi toplu vodu iz izmenjivača? u gornju bazu radijatora o vraćanje vode sa donjeg čepa ili obrnuto?

Unapred hvala

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Za tu kvadraturu idealno je radijator sa grejačem. Što bi razvlačio cevi, grejao bojler da bi ta topla voda išla do radijatora?
Ako baš hoćeš džaba da se greješ onda klima. Inverterska za celu zimu. Obična radi do -5*C a kad je veći minus neka grejalica ili radijator.
Nema potrebe praviti sistem za radijator i sušač.

Bane 53
Bane 53's picture
Offline
Registrovan dana: 28/11/2017
Poruke:

Gde god sam pokušao da nešto nadjem o grejanju - dogrevanju uz pomoć kombinovanog bojlera, uvek se odgovara da se voda u bojleru dogreva uz pomoć tople vode koju dovedemo na izmenjivač.
Mene interesuje obrnuti postupak
može li topla voda u bojleru koju zagrevamo grejačem da se koristi da zagreva vodu u izmenjivaču koji bih iskoristio da se poveže na jedan do dva radijatora kao zatvoreni sistem, opet samo za dogrevanje.
Znači da u radijator imam već neki grejač i pored toga da povežem isti na izmenjivač toplote i da uz pomoć pumpe, vodu iz radijatora zagrevam kroz izmenjivač toplote?
Zanima me izmenjivač manjeg bojlera, visećeg, od 80 do 120 litara

Ima li ko kakva iskustva sa ovim i da li je izvodljivo da se voda u jednom radijatoru sa desetak rebera eventualno i sušaču peškira zagreje na ovaj način
Šta bi bilo potrebno od materijala?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Bane 53, probao sam sa jednim radijatorom i bojlerom i funkcioniše. Sa bojlerom koji ima izmenjivač na flanši (slučaj: a) je jako tromo grejanje i radi dokle je i el.grejač uključen. Brzo nakon isključenja el.grejača dolazi do raslojavanja i izmenjivač ostane u zoni hladne vode. nakon toga nema grejanja... Kada probam sa bojlerom (slučaj: c) temperatura polaza iz bojlera znatno brže poraste i duuže traje nakon isključenja el.grejača. Kada probam sa CINI grejačem da grejem i susednu prostoriju radi najefikasnije ova zamisao. Cena kvalitetnog kombinovanog bojlera od 120L je oko 40000dinara. Bolje dodajte još malo i kupite kvalitetnu inverter klimu nego da se "mlatite" sa ovakvim sistemom...

  • obrnuto.jpg
vlada33
vlada33's picture
Offline
Registrovan dana: 23/08/2012
Poruke:

Imam i ja slican problem ili ideju, potrebno mi je da to resim do nove godine. Imam mali bojler koji ne koristim, fan coil, cirkulacionu pumpu i imam gomilu plasticnih cevi i fitinga.

Evo ideje pa ako neko ima iskustva nek pomaze...

Ideja je da se poveze fan coil i bojler mali i izmedju njih da se stavi pumpa, naravno sistem napunim vodom ispustim vazduh i onda bojler greje vodu koja ide u fan coil, pumpa vraca na hladan vod bojlera nazad rashladjenu vodu na dogrevanje i onda krug ispocetka. Znaci pumpa bi glumila pritisak vodovoda, a umesto da voda odlazi kroz cesmu isla bi u fan coil i rashladjena se vracala na dogrevanje u bojler.

Dali je ovo izvodljivo?

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Jeste izvodljivo ali...
Grejač od 2KW je mali. Fankoil je bar od 3-3.5kWh što znači da grejač nema vremena da isporuči toliko energije.
Grejač mora stalno da radi, ako prestane na 5 minuta onda će biti u hladnoj vodi jer je ona topla otišla gore.
Pitanje je zašto fankoil? Samo što će brže predati temperaturu u sobu i brže ohladiti vodu. To isto radi radijator za manje pare.
Nemoj zaboraviti da staviš odzračni ventil na najvišu tačku jer praviš zapravo zatvoren sistem bez ekspanzione posude. Ako je to bojler od 10l još nekako ali ako je 80l onda bi trebala neka ekspanziona posuda.

vlada33
vlada33's picture
Offline
Registrovan dana: 23/08/2012
Poruke:

Bojler je mali, fan coil imam (meni radijator dodje skup jer ga nemam) , onaj najmanji od 2,5kw,jasno da je slab grejac, ukljucicu ventilator na najsporiju brzinu, grejac ce naravno raditi skoro sve vreme ali mi ionako treba za jedno vece tj. Kao resenje za novogodisnju noc, tako da je ovo privremeno resenje...

Ozraka se podrazumeva kao i mesto za punjenje, naravno sve ce to biti improvizovano, punice se na klasicnu cesmu a ozraka ce biti zatvorena nakon punjenja cepom pa kad malo vrti vodu otvoricu cep, mozda dopuniti malo pa opet zatvoriti...

Hvala za odgovor

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Vlada33, prodajte preko oglasa: mali bojler, fan coil, cirkulacionu pumpu i gomilu plasticnih cevi i fitinga. Za te pare kupite polovnan klima uređaj.