Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izbor grejanja za novu kucu

24 poruka / 0 new
Poslednja poruka
bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Kuca se sastoji od prizemlja 65 mkv i suturena 58mkv. Prizemlje ce se grejati stalno i tu je uredjeno podno grejanje svuda, a suturen radijatorima povremeno jer su tu pomocne prostorije i pitanje je da li ce mi tu grejanje uopste i biti potrebno, ali cu ga svakako uraditi jer gusane radijatore i cevi vec imam, dobio sam ih dzabe, skinute sa nekog starog objekta.
Kuca ima rehau 6komornu pvc stolariju sa troslojnim staklima "4 godisnja doba", planiram da uradim demit fasadu 12cm na zidovima i odozgo na betonskoj ploci 20 cm stiropora. U kuci imam kotao Sime Solida 5 (25kw), koji sam takodje dobio dzabe, skinut sa starog objekta i on je povezan na podno grejanje privremeno, lozio sam ga da bi majstori mogli da rade u kuci na ovim velikim minusima i da bi brze osusio ravnajuci sloj.

S obzirom da ce kuca biti dobro izolovana i da nije velika kvadratura u dilemi sam koji energent za grejanje da odaberem. Prvo sam razmisljao o kotlu na pelet (kepo mc15), ali me situacija sa peletom ove godine malo pokolebala. Onda sam dosao na ideju da kupim akumulator toplote od 800 ili 1000l, na njega povezem elektro kotao i grejem ga jeftinom strujom, kao i postojeci kotao na cvrsto gorivo, pa u hladnijim danima ako mi strujom akumulirana energija u baferu ne bude bila dovoljna, da zalozim neku vatru da dogrejem akumulator da ga ne bi dogrevao skupom strujom. Sta mislite koja bi mi varijanta bila bolja, mozda neko ima neki bolji predlog ?

dany
dany's picture
Offline
Registrovan dana: 07/02/2015
Poruke:

65 kvm ti je najbolje da grejes sa klimama.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Klima moze da posluzi za dogrevanje za prelazni period, ali ne bi grejao samo na klimu jer ne volim da mi duva po sobi, zato sam i uradio podno grejanje. Takodje ne bi ni toplotnu pumpu, jer se po meni ne isplati toliko ulaganje za tako malu kvadraturu.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Baster, varijanta sa AT, Sime Solid i el.kotlom je definitivno najpovoljnija. U zavisnosti kolika vam je osnovna potrošnja el.energije i koliki je odnos niže i više tarife cena jednog kWh može da bude oko 3.2din. Neka kaže neko ko se greje na pelet koliko ga košta jedan kWh pa ćete da vidite šta je u prednosti. Ja sam od ove godine prešao da se grejem na kombinaciju el.energije (do 1600kWh/mesečno) i paralelno sa tim ložim. Veću kvadraturu grejem od vas (oko 160m2) i znatno su mi veći gubici (stolarija dobra i poslednja ploča izolovana ali zidovi nisu). Vi na toj kvadraturi sa takvom izolacijom ćete imati komforno grejanje jer verovatno neće biti potrebe za više od jednog loženja dnevno tokom najvećeg dela grejne sezone+dogrevanje el.energijom. Ja sam grejanje počeo isključivo sa el.energijom. Kako su temperature padale počinjao sam da ložim prvo svaki treći dan pa svaki drugi pa svaki dan pa dva puta dnevno i u januaru četri do pet puta dnevno. Svo ovo vreme sam koristio i po 40-tak KWh niže tarife dnevno. Meni trenutno izlazi oko 3.3-3.4din/kWh jer je iluzorno da idem po kući i da preko dana jurim ukućane ko će kad šta od potrošača da koristi da bi ja smanjio prvu ili drugu decimalu u ceni kilovatčasa. Dzaba komfor u grejanju ako ga nema u drugim segmentima života.
S obzirom da pravite novu kuću unapred predvidite potrebne dimenzije el.provodnika i vidite sa eps-om da li i dalje dozvoljavaju da ugradite PR rele iza table sa brojilom da ne morate da idete na tajmer već napajanje indikatora niže tarife upotrebite za kontaktore.
cena el.energije će rasti ali zbog socijalnog mira ne u toj meri da postane neisplativo. Inače i ostali energenti prate cenu struje pa kad ona poskupi polako i drugima cena raste.
Inače kotao koji imate+kvalitetan ugalj+AT je milina za loženje. Imate podno grejanje koje je inartno dobro izolovan objekat. Sobnim termostatom u referentnoj prostoriji možete lako da regulišete grejanje. Većim delom godine možete da svedeta na podtrebu za jednim odlaskom dnevno u kotlarnicu. Sračunajte koliko dugo možete da se grejete el.energijom samo po cenu kotla na pelet (znači samo taj jednovremeni trošak). Koliko vidim po komšiluku i sa kolegama na poslu koji se greju na pelet svi imaju otprilike iskustvo da nije to baš tako kao što se priča "napuniš spremnik peletom i nemaš šta da misliš".

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Elektroinstalacija je vec uradjena i ostavljen je kabli dovoljnog preseka za elektro kotao, ali nije ostavljen nikakav rele, niti indikator za jeftinu tarifu, ukljucivanje kotla cu resiti tajmerom. U kuci gde sad zivim imamo kotao na pelet, tako da znam iz prve ruke da nije bas tako kao sto se prica, ali je opet dosta komfornije nego na drva i ugalj Smile

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Za takav objekat licno bih gledao ili klime odnosno tp, ili struja ili plin.
Sta god odaberes, ne bi trebalo da imas neke velike racune, a svaki od ta tri tipa, je prst u uvo i pevaj.

Lozenje, nemam pojma, isti djavo lozio za 300m2 ili za 60m2, nema tu velike razlike. Imas radnju lozenja, dnevno ili redje, ako je pelet, i radnju ciscenja. A ne verujem da ces nesto ustedeti na toj kvadraturi.

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;

Kudi
Kudi's picture
Offline
Registrovan dana: 20/06/2013
Poruke:

Posto je podno vec uradjeno, a nije velika povrsina i kuca ce biti dobro izolovana onda pelet, struja ili gas (mada menjaju cene gasa stalno). Kotlovi na ove energente mogu precizno da se regulisu ,a u kuci da bude tacno ona temperatura koja je zadata. Posto je podno nije potrebna velika temperatura u sistemu,a i potrosnja ce biti umerena zbog izolovanosti.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Zašto ili? I struja i gas. Svaki ozbiljan domaćin mora imati alternativu. Ako ne prve zime onda sledeće mora investirati u sigurnost.
Gasa ima i kad nema struje, treba samo mali akomulator da tera pumpu.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Baster uopšte nije izneo kao varijantu mogućnost grejanja na gas. U prvom postu su kao energenti navedeni: el.energija (već predviđeno samo da se dokupi AT), čvrsto gorivo (već ima kotao) i razmišlja se za pelet (kepo mc15). Prema ovom ja zaključujem da njegovo naselje uopšte nije ni gasifikovano tako da gas otpada.
A alternativu ovim već ima samo da dokupi AT. Što će verovatno morati jer pitanje je kako će da funkcioniše kotao od 25kW na čvrsto gorivo bez AT grejući 65m2 pristojno izolovanekuće (čak da loži samo u januaru i februaru opet prejako).

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Inače više puta je raspravljano ovde na forumu i pravi put je basteru da izračuna gubitke što približnije. I da vidi koliko mu po pojedinim mesecima uopšte treba energije.
Inače za cenu kepo mc15 ako se koristi isključivo niža tarifa može da se kupi oko 50000kWh el.energije. To je otprilike preko osam godina da se koristi po 1200kWh mesečno za grejanje pod pretpostavkom da uobičajeno troši do 400 kWh za ostale potrošače.

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Imam i mogucnost prikljucenja na gas, ali s obzirom na cenu prikljucka i kotla, trebalo bi mi doooosta vremena da mi se ta investicija isplati u odnosu na struju, a pitanje i da li bi se ikad isplatila. Trenutno je gas jeftin, pitanje koliko ce to da traje, ranije je bio prilicno skup. Mada ne odbacijem olako ni jednu mogucnost.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Priključak na gas+kotao verovatno ne može da izađe jeftinije od 200000din. Kotao na gas zahteva periodičan servis. Inicijalno ulaganje u el.kotao + AT je najmanje. Cena eksplatacije (održavanja) grejanja na el.energiju je najmanja. Kvarovi su retki i jedino se periodično zameni po neki grejač ali to je trošak od 1500-2500din i to može čovek sam da uradi.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

AT od 1000l na 80*C meni drži grejanje 5-6 sati, 270m2 pristojno izolovanih. Za očekivati je da se 4 puta manja kvadratura greje skoro 4 puta duže.
Ali pitanje je da li je dovoljno trošiti dnevno 35kWh struje da bi se podigla temperatura u AT za 30*C. Ako nije, sledi jedno popodnevno loženje što je opet jako prihvatljivo.

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Da li znate koliko gubitaka odprilike ima kuca tako izolovana ? Kad bi mi to neko izracunao, onda bi lako izracunao koliko mi je energije potrebno i koliki AT mi je potreban. Ovako iz glave, odprilike bi rekao da mi je 800-1000l puna kapa uzimajuci u obzir da mogu da koristim razliku u temperaturi vode od 35 (podno) do recimo 85C (zagrejana voda u AT), sto je 50C. Sa druge strane i podno je prilicno inertno, tako da i kad ostanem bez tople vode u AT, kuca ce sigurno dugo biti topla i ne moram odmah da pocnem da grejem sto bi bio slucaj da imam radijatore. Znaci sem vode u AT i pod mi je akumulator toplote.

U kuci u kojoj sad zivim, takodje ima podno grejanje, prozori stari drveni, izolacija 5cm stiropora na dva zida, i 2cm na druga dva zida gde je sendvic zid i uvece kad ugasim grejanje u kuci je 22-23C, do jutra temperatura padne na 19-20C u zavisnosti od spoljne temperature, sto je meni ok.

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

@tihi2
Znam da imas TP, ali taj AT grejes strujom?
(da ne racunam sad, verujem da znas napamet Smile ) Koliko grejaca i koje snage je potrebno da se tih 1000l vode zagreje na 80 stepeni, za vreme nocne jeftine tarife, ako znamo ona traje 8h?
Radna temperatura tvojih radijatora je 40 stepeni?
Ako tebi traje 5-6 sati za 270m2 (dobro zavisi izolacija), ali racunam da meni traje za 90m2 barem 8-10h. Posle toga ga peletiram do ponoci, a onda opet struja Smile

Jel moze da se to automatizuje sa TrmRgl?

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ne grejem AT grejačima već sa TP. Suludo je to kad imam TP. U najgorem slučaju to je bar 2 puta manje potrošene struje.
Limit sam napisao u prethodnom postu. Količina raspoloživih kWh do plave zone.

Ako je raspoloživo dnevno 35kWh (mesečno 1050kWh za grejanje a 550kWh za sve ostalo) onda za 8 sati to može da potroši i grejač od 4kW. Onaj od 6kW još lakše.
Ja inače imam 2 trofazna grejača od po 6kW, pale se na tajmer i to sa jednog ili drugog brojila nezavisno.

Taktika korišćenja grejača zavisi od ideja. Meni je važno da ne moram da ustajem ujutru pa je nekad taktika bila da se grejač upali od 5-7ujutru, (potroši 12kWh tj 27din) a podigne temperaturu ulazne vode u kuća na 52-53*C što lako i brzo zagreje kuću a onda posle 7 sati se to samo održava. Poznato je da je za 24h najniža temperatura napolju od 7-7:30sati,

Kad je bilo u januaru hladno ova taktika je bila odlična. Ujutru u 7:30 ili 8sati je kuća topla i onda je lako održavati temperaturu. Ja potpuno razumem problem zagrevanja ohlađene kuće i nije mi jasno zašto većina uopšte gasi noću grejanje. Smanjenje komfora i boravak skoro do pone u hladnijoj kući se proglašava kao ušteda. Toliko se uvek uštedi kad se smanji temperatura u kući. Posle noćnog prestanka loženja, kad temperatura padne za 2*C, sistem za grejanje to može nadoknaditi tek za 3-4sata i to piše na termometru a subjektivni osećaj će biti da je i dalje hladno.

Nisam siguran da imaš dovoljno struje da greješ vodu na 80*C svaki dan. To nije ni potrebno. Da bi svaki dan to radio(1000l AT) treba računati 1*C=1.16kWh.
Bitno je da se u AT ugura energija struje koja je ubedljivo najjeftini kWh.

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Od pre 15tak dana je kod mene ugradjen Akumulator toplote 1000 lit. i u funkciji je. Ocekivanja ispunjena. Kad lozim, kotao radi pod punim gasom, cist je kao suza iznutra, nema katrana, nema naslaga ono malo sto ostane se vrlo lako cisti. Napunim kotao do vrha, lozim odozgo, u nekom trenutku dodam dve cepanice i to mi je dovoljno da zagreje ceo akumulator. Sledeceg dana ne moram da lozim. Ugradio sam i grejac na struju od 6kw za grejanje na jeftinu struju, od kad je ugradjen grejac nisam lozio ni jednom, dovoljno je da zagreje akumulator u toku noci i da se iz akumulacije grejem ceo dan. U kuci je 22-23C preko dana, a oko 21c nocu. Ovo verovatno ne bi bilo moguce da mi nije dobro izolirana kuca (12cm demit fasada, 20cm vune na gornjoj ploci, troslojna clima guard stakla na prozorima). Pri ovim spoljnim temperaturama, cirkulaciona pumpa se ukljuci ujutru, dogreje kucu do 8-9h i sledeci put se ukljuci tek uvece da dogreje malo Doduse, topla je ova zima pa i nije neko merilo, ali mislim da ce mi vrsiti posao i kad udare minusi.

http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/20180105_132734... http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/20180105_132852...
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/20180105_132819... http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/20180105_132803...
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/20180105_132919...

  • 20180105_132819.jpg
  • 20180105_132734.jpg
  • 20180105_132852.jpg
  • 20180105_132803.jpg
  • 20180105_132919.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Odlično! Jeftino a komforno grejanje. Sistem i strategija lozenja vam je manje više kao kod mene.

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Lomio sam se da li AT, ili kotao na pelet ili toplotna pumpa. S obzirom da sam vec imao kotao na cvrsto gorivo odlucio sam se za AT i grejanje jeftinom strujom i povremeno lozenje ako bude bilo potrebno. Za malo da uzmem toplotnu pumpu ali ona je 2500e, razlika u ceni ne opravdava investiciju u mom slucaju, a oko kotla na pelet isto ima posla, mozda i vise nego sa ovom mojom kombinacijom, a investicija je opet veca, 1600e

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Mala kvadratura, dobra izolacija kvalitetni prozori i Bog da Vas vidi sa dogrejanjem na struju pogotovu u prelaznom periodu. Eto vi ne ložite sad na ovim nadprosečnim temperaturama, ja moram ali svaki drugi dan ili dan i po. Za tako malu kvadraturu toplotna pumpa se ne isplati upravo kako ste napisali. Drugo što se tiče peleta i ja sam bio veoma zagrejan jedno vreme da pređem ali sam se pišmanio upravo zbog toga što "ima posla" u smislu stalno mora nešto da ga ćućoriš. Cena peleta značajno porasla a i inicijalno je veliko ulaganje za kotao
Ovakva konbinacija grejanja još sa dva termostatska ventila (znači bez meh.pogona i automatike) je najjednostavnija, najjeftinija a veoma pouzdana sa punim komforom. Manje više nema šta da otkaže... Jedino što je racionalnije ložiti ugljem (vremenski manja obaveza) nego drvima kad se puni AT. Jednostavno kod drveta je gustina energije manja pa jedno punjenje kotla ne može da zagreje AT i da greje kuću već se drva moraju dodati još par puta (barem kod mene).
Grejte se i uživajte!

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Termostatski mesajuci ventil za podno sam imao u predhodnoj kuci kod roditelja gde sam ziveo, radi vec 20 godina bez problema, odrzava temperaturu polaza u stepen, zato sam ga ugradio i kod mene. Apsolutno ne vidim prednost motornog mesajuceg ventila sem ako nije vodjen automatikom vodjenoj po spoljnoj temperaturi. Za zastitu kotla sam uzeo esbe vtc 512, duplo jeftiniji od ventila sa termoglavom a radi isto.
Ugalj ne volim zbog prasine i velike kolicine pepela plus sto smrdi. Meni je pun kotao drva plus jos dve cepanice dovoljan da napuni AT i greje kucu za to vreme.

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Stigao prvi racun za struju od kad se konstantno grejem na struju, u januaru potrosio 273 kwh VT i 1218 NT, racun je 7000din, dok su mi prosecni racuni pre grejanja na struju bili oko 3000din. Ispada sam sam se ceo mesec grejao potpuno automatski za 4000din, ja prezadovoljan.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Dobro je da ste se kroz diskusiju odlučili za pravo rešenje. Koliko razumem vi kotao i ne palite.
U poslednje vreme sam primetio u mojoj okolini da se dosta ljudi okreće AT i dogrevanju na el.energiju. Pogotovu za male kvadrature grejnog prostora odnos inicijalno uloženog novca, tekuće potrošnjei i komfora je najpovoljniji....

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Lozio sam dva dana dok nisam zamenio neispravan tajmer za struju, ostatak meseca samo na struju.