Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Proracun toplotnih gubitaka prostorija (program ThermoCalc)

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bobby100
Bobby100's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2020
Poruke:

Postovani,

najverovatnije ce se ovo protumaciti kao reklama, ali sta cu...

Nakon vise meseci lupanja glave, trazenja pomoci po internet forumima, isprobavanja razno-raznih Excel tabela, kupovine gomile knjiga, itd. itd... resio sam da na osnovu sakupljenog iskustva napisem program za proracun toplotnih gubitaka prostorija.

Za sada samo screenshot programa dok ne smislim nacin na koji mogu da zastitim program od nelegalnog koriscenja, ali svakako ce postojati i besplatna verzija za privatnu upotrebu.

Javljam se ponovo za koji dan sa besplatnom verzijom programa.

  • thermocalc.jpg
laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Ideja: napravi web varijantu da ljudi ne moraju da se bakću sa intalacijama a i rešio si problem nelegalnog korišćenja. Možeš da biraš da li je pretplata na mesečnom, godišnjem nivou ili za stalno. Krenuo sam i ja da pravim (verzija bi bila potpuno besplatna) ali su me privatne i poslovne obaveze u tome sprečile. Za sada.
Kako tvoj program ima opciju za računanje toplotnih gubitaka cele kuće?

Bobby100
Bobby100's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2020
Poruke:

Evo Demo verzije:
https://www22.zippyshare.com/v/OeY2YRJE/file.html

@laznen
Bilo bi suvise komplikovano odraditi za celu kucu. Proracun je za jednu sobu.
Nazalost, jos nisam napisao nikakvo upustvo za koriscenje, ali evo kratkog objasnjenja:
A1, A2, B1 i B2 su zidovi sobe. Za svaki zid se posebno navodi spoljna temperatura kao i Rs koeficijent (u programu skroz dole ima kratko objasnjenje sta tu treba unositi).
Kada se odabere zid (klik na crveni pravougaonik), dole se mogu definisati dva otvora po zidu (recimo jedan prozor i jedna vrata), dok se skroz desno definise sastav zida (materijali i njihova debljina u sastavu zida). To je potrebno odraditi za svaki zid posebno. Podaci se memorisu kod klika na sledeci zid koji se obradjuje.
U sredini ekrana su tavanica i pod sa temperaturama i Rs koeficijentom.
Za tavanicu sa ostavio mogucnost da nije ravna, tj. da ima recimo kosinu. U tom slucaju se koriste, zavisno od potreba, dve ili tri visine prostorije, kao i sirine svakog dela tavanice. Duzine tavanice su duzine zida A1.

Gore postoje kartice Materijali i Izvestaj.
U materijalima se mogu definisati novi materijali zidova i otvora. Za materijale zidova se upisuje Lambda koeficijent, dok se za otvore upisuje U vrednost (podaci se dobijaju od proizvodjaca).

Demo verzija nema mogucnost snimanja podataka.

Ovo bi trebalo prilicno da lici na finalnu verziju.

Sledeci program na kojem radim je za proracun precnika cevi za instalaciju, kao i za odredjivanje Kv koeficijenta za regulacione ventile.

Osim ovoga, imam jos napravljene i programe za proracun temperature kondenzacije, program za proracun kablova, bazu karakteristika senzora za temperaturu itd, s tim sto su vecina na nemackom.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Pa zasto bi bio ovo program samo za sobu?
Ako je temperatura kuce priblizno ista svuda, unutrasnji zidovi mogu da se zanemare. Pod i tavanica i visine i sirine zidova bi bili za celu kucu. I to je to, sto se tice proracuna gubitaka.

Bobby100
Bobby100's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2020
Poruke:

@pedja089
Mislim da se pitanje odnosilo na to da li je programom moguce proracune pojedinacnih soba objediniti u projekat koji bi obuhvatao celu kucu.
Sa strane programiranja bi to bilo prilicno veliki poduhvat za mene samog, posto bi trebao da omogucim dinamicko dodavanje objekata, a i tada bi bilo pitanje koliko bi bilo korisno bez nekog 3D modela na kojem bi se radilo, sto bi pak bio projekat za ceo tim programera. Zapravo, postoje vec gomila BIM programa koji to rade, a i puno vise, samo sto kostaju poprilicno, a i zahtevano predznanje za koriscenje programa je ogromno.
Gledao sam da naporni posao rucnog racunanja zamenim interfejsom koji je cak i dinamican - nakon sto unesete sve podatke mozete u rezultatima pratiti kako se promena pojedinacnih parametara odrazava na celokupni rezultat, posto se kod svake promene parametara sve nanovo proracunava (brz proces, na mom AMD A8 koji je vec 6-7 godina star, proracun se odradjuje za par milisekundi).

Svakako mozes i celu kucu da odradis na modelu sobe, ali je principijelno pogresno posto nemas u celoj kuci svugde iste parametre. Kod vecih objekata sa puno hodnika i vise kupatila, moze da stvori ogromnu razliku.

Ono sto bi mene najvise zanimalo je, ukoliko medju vama ima onih koji se vec bave proracunima, volio bih da cujem kako im se cine prosecne Lambda vrednosti koje sam uzeo za materijale.
Svakako sam mogao da unesem 10 tipova pecene cigle/opeke i recimo 15 tipova betonskih blokova, ali se pitam koliko bi to u praksi imalo znacaja.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ok, ali zasto bi hodnici i kupatila cinili razliku?
Kod mene u kucu je svuda ista temp, gore dole stepen il 2. No ne bitno...

Ali mene program zeza...
Rs zida se ne menja, sta god od materijala dodao u zid.
Da naglasim da sam dodao svoj materija sa lambda 0.58 za zid od zemlje.
I jednom sam brzo dodao materijale u zid, i izbacio mi gresku list index out of range, i video se prvi materijal, i poslednja debljina.

Bobby100
Bobby100's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2020
Poruke:

Rs se ne menja. Rs je kontaktni otpor zida. Ukoliko je unutrasnji zid, onda se uzima 0,13. Kod spoljnjih zidova se dodaje 0.04 za spoljnji povrsinu zida - znaci 0,17.
Kod zidova koji imaju provetrenu fasadu (zbog vlage), za Rs se uzima 0,21.
Materijal koji dodajes u listu ne utice na Rs, vec na ukupni R. Primetices samo po Disipaciji u tabeli promene u odnosu na materijal koji si uneo u listu.

Imam problem sa interfejsom kada kursor ostane na listama na desnom delu gde se ubacuju brojke, ali nije do mene vec do programskog paketa koji koristim.

Hodnici se obicno zagrevaju na 16/17 stepeni, a kupatila na 24/25

Nemoj uzimati samo svoju kucu za primer. Ja radim kao tehnicar za merno-regulacionu tehniku, tj. programiram kontrolere za regulaciju grejanja, ventilacije itd. - veruj da je velika razlika u utrosenoj energiji kada se racuna lepo soba po soba, i kada se lupi potrosnja.
Moje kolege koje rade proracune grejanja, uzmu 30W po m2 za novu gradnju (sa propisno odradjenom izolacijom), 60W/m2 za stariju gradnju sa stiroporom od >5cm kao izolacijom, pa do 120W/m2 kada se radi o starijim kucama sa visokim plafonom, za ocekivanu spoljnu temperaturu od -14C.
Ako se radi ogromna zgrada sa stotinak grejnih tela, posteno odradjen proracun cini ogromnu razliku. Sve zavisi sta je musterija zeljna da plati...

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ja sam mislio da je to ukupno R. Nisam obratio paznju i zato stekao utisak da ne radi kako treba...
Sto se tice lambda vrednosti, ne mogu ti puno pomoci.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Bobby100,
vrijedno pohvale. Nadam se , da moderato nije shvatio to reklama. Kako je zastavljen, po posameznim sobama, mi tvoj program djeluje kao "" mali Phpp " kalkulator. Pohvala!
Ja upotrebljavam U-Wert, za kontrolu.

LP