Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Novi dimnjak ili premestanje kotlarnice...?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
markoni55
markoni55's picture
Offline
Registrovan dana: 08/07/2011
Poruke:

Dobro vece!Imam jedan veliki problem i nedoumicu,pa me bih voleo neko strucniji da mi da savet.Uveo sam grejanje pre dve sezone koje sam prikacio na stari odzak koji je bio predvidjen za koriscenje smederevca.Precnik dimnjaka je malo manji (16cm) od precnika kotla (20cm) i celom duzine kuce idu jedna uz drugu dve vertikalne azbestne cevi tog precnika,koje nisu oblozene ciglom vec su samo prekrivene malterom i cevi idu do tavana gde se dimnjak nastavlja samo sa ciglom.Kad sam uvodio grejanje,zbog nedostatka novca prikacili smo grejanje vec na postojeci dimnjak,ali samo na jednu cev,pa zbog velike visine (12m) smo mislili da ce obavljati funkciju.On je u pocetku i dobro vukao,ali posle samo mesec dana pocele su da se pojavljuju crne fleke po zidovima u kuci,a odzak u predelu tavana je skroz crne boje.Ove godine sam resio da zidam jedan spoljni,ali sam ovih dana zapao u razmisljanje dali postoji drugo resenje.Kotao mi stoji u garazi,a ogrev (ugalj i drva) u pomocnoj zgradi koja se nalazi 15-20m od kuce,pa zimi vucem ugalj u kofama,a drva u kolicima po velikom snegu,pa to i ne bude bas lako.Hteo sam da pitam da li postoji mogucnost da prebacim kotao u pomocnu zgradicu,gde vec imam izvucen bolji odzak i gde su mi ugalj i drva ispred nosa,a da ne dodje do velikog gubitka energije posto pomocna zgrada(15-20m) i nije bas tako blizu?To bih mi mnogo znacili i zbog lozenja i manjeg mucenja oko ogreva.Za odzak sam planirao 50000-60000 dinara,pa sam mislio taj novac da ulozim u prebacaj kotla,ako je to uopste i izvodljivo?Zanima me kakva je procedura?Sta treba da se uradi,koje su cevi najbolje,kakva izolacija cevi treba da se uradi,kolika treba da bude dubina cevi,dali ovaj budzet moye da pokrije tu investiciju i naravno da li je to uopste moguce,a da ne bude pad temperature u kuci?Kotao je Megal 32kw(ako se ne varam),a povrsina kuce je oko 200 kvadrata,precnik cevi koja izlazi iz kotla je 35mm.
Izvinjavam se na ovakvom dugackom postu i hvala svima koja su raspolozeni da pomognu!Unapred veliko HVALA!!!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Prema opisu situacije, sigurno je bolje premestiti kotao na logičnije mesto.Termoizolacija cevi nije poroblem.Može se napraviti kanal u koji bi se položile cevi i pri tom izolovale, a kanal može da ima poklopac od elemenata da se u svako doba može prići instalacji.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Pozdrav,
daljina objekta nije problem, problem je cena predizolovanihj cevi i fitinga. Resenje sa betonskim kanalom i izolacijom sa mineralnom vunom i al limom nije bas dobro resenje. Problem nastaje kada u taj kanal udje povrsinska voda, pa se ta mineralna vuna okvasi. Tada dolazi do ostecenja cevi i gubitka toplote. Jedino pravo resenje je sa specijalnim predizolovanim cevima. Takve cevi se direktno ukopavaju u zemlju i nije potrebna velika dubina kanala (40cm). Pumpa bi trebala da bude malo jaca (32-60) kod tebe je verovatno 32-6.
Ja cu ti dati cene cevi i fitinga, pa se ti sracunaj da li ti je to mnogo (znam da je skupo, ali nije skupo ono sto je kvalitetno)
Cev 5/4" - (42.4 / 110mm) - 1280 din/m
Predizolovani luk - 2245 din/ kom
Termoskupljajuca spojnica - 2068 din / kom
Racunaj na to da ti se kotlarnica komplet menja, jer od postojecih cevi (verovatno bakarne) vrlo malo moze da se iskoristi. Dodaj jos uz to i pretvarac napona za cirkulacionu pumpu, jer ce sistem tada biti komplet potopljen.

Eto, nadam se da sam ti makar malo pomogao.