Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pucanje aluminijumskih radijatora na gradskom grejanju

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
kovacevs
kovacevs's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

Pozdrav,

Kupio sam aluminijumske Global radijatore, najvise zbog visine grejnog tela od 790, panelne te visine nisam nasao. Na taj nacin bih maksimalno iskoristio prostor za radijator ispod prozora (900 ne moze da stane, ostalo bi 2cm do poda a sa trenutni 600 ne greju dovoljno).
Uglavnom iznenadjenje je usledilo kada je majstor rekao da ne ugradjujem aluminijumske radijatore na gradsko grejanje jer toplane preko letnjeg perioda ubacuju neke tablete od kojih se menja pH vrednost vode pa aluminijumski radijatori ubrzano korodiraju i dolazi do pucanja (u pitanju je novosadska toplana). Drugi majstori a ni prodavac mi nisu uopste skrenuli paznju na ovu stvar pa bih zeleo da se posavetujem sa ljudima ovde.
Video sam da se u nove zgrade ugradjuju isti radijatori koje sam i ja kupio, ali me veoma brine ovo, da ne napravim ogromnu stetu ako radijator pukne.

Dedadule
Dedadule's picture
Offline
Registrovan dana: 29/03/2013
Poruke:

Majstor je nešto pomešao.
To nije istina.
Neznam dali on razlikuje primar od sekundara??????

kovacevs
kovacevs's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

Slabo na internetu ima informacija o ovome, nasao sam jedino teskst iz Politike: http://www.politika.rs/sr/clanak/390176/Radijatori-pucaju-zbog-korozije-...

U prospektu za radijatore sam nasao napomenu: "Da bi se izbegli problemi vezani za talozenje i koroziju kada se u sistemu za grejanje koriste razliciti metali preporucuje se da se PH vode proveri (pozeljno je da PH vode bude izmedju 6,5-8) kao i da se koriste odgovarajuci aditivi koji sprecavaju ove probleme..." (http://www.metplus.co.rs/files/dokumenta/20090819GrejnatelaProspektVOXGL...)

A u "Pravilniku o radu distributivnog sistema", odeljak 5.1 stoji "Radijatori izradjeni od aluminijuma mogu se koristiti samo ako imaju odgovarajuci atest proizvodjaca kojim se garantuje njihova otpornost na koroziju pri pH vrednosti vode koja se krece u intervalu 10>pH>8,5" (http://www.beoelektrane.rs/wp-content/uploads/2017/07/Pravila-o-radu-dis...)

Ove brojke se ocigledno ne preklapaju, izgleda da jedan od najprodavanijih proizvodjaca alu radijatora uopste ne odgovara nasem trzistu!?
Mada se ne razumem u ovo, mislio sam da metali brze korodiraju u kiselim sredinama (pH < 7), kako se ponasa aluminijumski radijator u jako baznoj sredini (sve do pH 10)?

Inace, iz kol centra novosadske toplane nazalost nisam dobio nikakvu korisnu informaciju, cak ni da li se koristi sistem direktnih ili indirektnih podstanica.
Koliko razumem, kod indirektnih je voda koja nam protice kroz radijatore fizicki odvojena u posebno kolo (primar/sekundar) od vode koja dolazi toplovodima do zgrade, pa je time pH neutralniji.

Posle svega, da li biste preporucili ugradnju ovog Global Vox radijatora ili da ga menjam? Sobzirom da investicija nije jeftina i hteo bih da nemam brige narednih 10-tak godina.