Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Viadrus i Akumulator toplote

68 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Buljubasa
Buljubasa's picture
Offline
Registrovan dana: 27/01/2012
Poruke:

Razmatrao sam mogucnost da u samogradnji dodam akumulator toplote na moj Viadrus U22 sa pet clanaka ako je ikako moguce bez vecih izmena na samoj instalaciji pa sam dosao da neke najjednostavnije varijante, sto ne znaci i da je najbolja, ali racunam da bi mogla da radi posao bar za ono sto meni treba.

Stavke koje su bitne pre svih su:
1. Cena. Nasao bih negde cisternu od 500-1000 litara u koje bih stavio izmenjivac koji sam sam napravio (imam nesto bakarnih cevi fi22).

2. Jednostavnost. Da mogu veci deo sam da odradim. Imam nareznice za vodovodne cevi i to sam vise puta radio a komsija vari bakarne.

3. Sigurnost. Na ovaj nacin ne moze da se desi da greskom neki od ventila ostane zatvoren i napravi problem u sistemu.

Ostalo pripadajuce kao sto je redje lozenje, bolje iskoristenje goriva kao i rad kotla u rezimu koji mu najvise odgovara vec znamo pa da ne spominjem. Wink

Pumpa se nalazi na povratnom vodu i vrlo je pozeljno da tu i ostane tako da je zamisljeno da ona tera vodu u sistemu a da trokrakim ventilom odredjujem kolicinu vode iz peci koja ce proci kroz akumulator toplote (Vise ako je napolju tolije, manje ili nimalo ako treba nabiti temperaturu u kuci).

Cela zamisao je da u tim prelaznim periodima napravim sistem inertnijim tako da mogu danas da nalozim pec 2-3 puta sa jakom vatrom (koja prija kako kotlu tako i dimnjaku) koju ce onda akumulator toplote da rasporedjuje u ostalom delu dana.

  • screenshot_1.jpg
duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Ta sema instalacije koju si nacrtao nista ne valja..ama bas nista...
moras imati poseban krug kotao-akumulator i poseban krug akumulator radijatori...dodaj na sve to kao minimum minimuma trokraki ventil, ladomat...nesto elektronike koja bi svime tima upravljala i racun ce na kraju iznositi ne manje od 1000eur uz tvoj rad..
Inace imas par foruma na kojima je ta tema detaljno pretresena i ima jako kvalitetnih resenja koja ukljucuju i kacenje solarnog dogrevanja, i potrosnju tople vode...sve sa semama razvoda i slikama kako to izgleda u praksi, ali su cifre koje su ulupane u kotlarnicu po meni sulude.
Sto se same ideje da pustis kotao da radi punom snagom, da se ne muci, pogotovo u prelaznim periodima koji su kod nas vise od 100 dana godisnje to je sasvim na mestu...em ti gorivo sagoreva sa vecom iskoristivoscu, em nemas kondezaciju u kotlu, em ne moras dva-tri puta dnervno da ptpaljujes vatru..Ako te zanimaju konkrentni linkovi pusticu ti na pp...

Buljubasa
Buljubasa's picture
Offline
Registrovan dana: 27/01/2012
Poruke:

Znam ja da to nije bas kako bi trebalo ali sam gledao i jednostavno ne vidim zasto to ne bi moglo da radi ono sto mi treba. Kada trokraki ventil prebacim recimo na pola on ce pola vode da tera u instalaciju a drugu polovinu kroz akumulator toplote posle koga ce da se mesa i na taj nacin smanjuje temperaturu u sistemu a kada se vatra zagasi onda ce voda koja je akumulirala neku kolicinu toplote da ide u sistem. Podrazumeva se bih ugradio neku automatiku koja bi regulisala protok kroz trokraki ventil odnosno koja bi pustala samo onaj krak koji ide kroz akumulator kada je tempoeratura vode u njemu vislja od one koja dolazi iz kotla.
Jeste da to nije kako bi trebalo da bude ali racunam da bih mogao sve da "skrpim" sa 300-400e posto bi mi trebao jedan trokraki ventil (50e), obicna cisterna (100e neka polovna ~500l) i ostalo na bakarni izmenjivac. Elektroniku mi nije problem sam da odradim posto mi je struka. Smile
Sve ovo i razmatram prevashodno iz ekonomskog ugla posto nema neke svrhe da ulozim 1000e u nesto sto ce da se isplati tek za 10 godina.

A linkove ako nije problem pustite, mnogo bi mi znacili.

duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Sto se same cisterne tice minimum je 50litara po kw snag kotla..pa racunaj..a sto se ostaloga tice...evo link
http://www.forum.hr/showthread.php?t=171564

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Pogledaj malo moje rešenje u temi "centralno grejanje uradi sam" mislim da je stranica 3 pa nadalje. Imaju i slike akomulatora.
Trokraki ventil to ne radi dovoljno dobro. Posle 3 zime ću ga izbaciti jer su mi dovoljna samo 3 položaja.
Ispaltiće ti se mnogo pre 10 godina. Kotao je 1000 evra, a sa akomulatorom mu je vek bar duplo duži.
Ispod 1500l nema smisla. Sa 500l ćeš ložiti ne svaka 3 sata već svakih 5 sati. Nedovoljno. Prava stvar je 1-2 loženja na 24h. U prelaznom periodu jednom na dan.
Mogu ti puno pomoći, ali pročitaj prvo to rešenje. Ne zato što je savršeno, već zato što dobro radi.

duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

U racun za isplativost dodaj i bar jedno lozenje dnevno manje koje ces imati u ovim prelaznim danima kad nisu neke niske temperature, kao i mogucnost da ti kotao radi u punom rezimu sa povratom hladne vode ne manje od 60 stepeni sto ce omoguciti em cuvanje kotla, em pravilno sagorevanje ogreva.
Ne znam koja ti je trenutno (danas) temperatura polaznog i povratnog voda, ali pretpostavljam da je daleko od potrebnih 60+ stepeni sto ce dovesti do kondezacije u kotlu koja u sprezi sa sumporom iz uglja stvara sumpornu kiselinu, a koja obozava kotlovski i sve ostale vrste celika..Takodje imas i lose (priguseno) sagorevanje ogreva (drvo, ugalj) sto dovodi do povecanje potrosnje.
Na onoj semi koju si nacrtao fali puuuunooo toga, i pogresno je uradjena.

duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Ako je to tihi sa elite...pozdrav i sve cestitke za resenja i savete koje je nesebicno podelio..

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Da, duco, to su jedina dva naša foruma o grejanju... da ja znam.

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

Ako moze savet za kucu svapsku od 120 kvadrata ili 320 kubika, sa zidovima zemljanim 80cm debljine i pvc stolarijom na nekih 70% kuce, dali je bolja kombinacija Viadrus u22 sa 5 clanaka i akumulatorom od 1000 litara ili Viadrus u22 od 6 clanaka i akumulatorom od 1500 litara? I ako moze pomoc, koliko lozenja je potrebno da se zagreju radijatori i akumulator zajedno? Pozdrav

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Kuća može potrošiti 8-12 kWh po satu za grijanje. 18 kg drva u kotlu od 5 članaka može izgarati 2 do 3 sata. Proizvedena energija od 1 kg drveta sa 20% vlage, kod dobrog izgaranja može dati do 3,2 kWh energije.
Od 18 kg drva možemo dobiti do 55 kWh, ako smo potrošili 22 kWh za grijane prostora ostaje 33 kWh koju možemo spremiti u AT od 800 litara. Tih 33 kWh možemo trošiti narednih 3-4 sata.
Dok traje potrošnja tople vode iz spremnika kotao se ne može ohladiti, u tako topli kotao posložimo drva i ložimo ponovno. To ima svoje prednosti nad velikim spremnikom od 2000 litara koji možemo napuniti od 2 ili više uzastopnih loženja. Spremnik ima svoj gubitak koji je kod malog spremnika manji, kod većeg veći. Površina, vrsta izolacije i razlika temperature vode u spremniku i temperatura okoline mogu poslužiti za izračun gubitaka za taj trenutak kad računamo.
Drva u Viadrusu izgaraju dobro na način koko ću opisati. Veličina cjepanice ne treba biti veća od 12 cm trokut. Složiti lijevo i desno u kotao po visini koliko se može, sredina mora biti prazna.
U sredini potpaliti vatru i dodati sitna drva na vatru, tako dodati dok se može kroz donja vrata. Gornja vrata moraju biti zatvorena i zatvorena ruža na vratima. Otvoriti ulaz zraka na donjim vratima do 7 cm i po mogućnosti dodavati zrak sa nekim ventilatorom kroz donja vrata. Zrak bi trebao biti vanjski, ne iz prostora gdje je kotao. Kod temperature vode u kotlu od 45°C treba uključiti pumpu kotla. Kad se stvori buktinja nakon 10-15 minuta, zatvoriti donja vrata i dodati drva najviše 5 cm od izmjenjivača. Otvoriti ružu na gornjim vratima potpuno i opet otvoriti donja vrata na 5-7 cm. Kod temperature vode od 60°C u kotlu zatvoriti na pola klapnu prije dimovodne cijevi prema dimnjaku. Čekati dok temperature vode ne bude 78-80°C i zatvoriti donja vrata potpuno na 3-4 mm, regulator propuha tada treba držati zatvoren ulaz za zrak, gornju ružu na 5-6 mm. Ventilator ugasiti, vrata se ne smiju otvarati dok traje izgaranje drveta. Takav način kad se drva raspadaju u vrućini može dati 3 do 3,2 kWh energije od 1 kg drva. Bez spremnika AT takav način se ne smije koristiti. Voda u kotlu bi trebala biti od 80-85°C do kraja izgaranja drva.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Za dobru procenu neophodno je da se zna kolika temperatura polazne vode je potrebna na nekoj spoljnjoj i unutrašnjoj temperaturi. Bilo kojoj, npr unutrašnja 22 a spoljnja 0*C a u kući je toplo ako je polazna voda 50*C.
Tek posle toga se može nešto preciznije reći o veličini akomulatora i broju loženja.

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Osnovni izračun je da Viadrus kotao od 25 kW može proizvesti do 55 kW toplotne energije od jednog punjenja drvima, spremnik od 800 litara može primiti 40 kwh toplotne energije.
Količina proizvedene energije se može regulirati i količinom drva. Za 25 kW kotao može se koristiti i 1000 litra ako se ne troši ništa dok radi proizvodnja, to nema opravdanosti, zbog gubitaka po 2 zakonu termodinamike.
Kuća ili prostor je regulator, mjerenje vanjske temperature se može upotrijebiti za izračun kod prostora gdje ne borave ljudi stalno. Regulacijom temperature vode prema potrošačima regulira se potrošnja i temperatura prostora, stalno grijanje sa najmanjom mogućom temperaturom je najisplativije kod korištenja spremnika.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ako se loži svaka 3-4 sata onda akomulator nema smisla.
U akomulator od 1000 litara može stati 20-50kWh korisne energije zavisno od potrebne temperature u radijatorima i gubitaka kuće,
Ja imam akomulator od 1000 l i ložim dva puta dnevno, ujutru oko 10 i uveče oko 17h, a noću posao radi niža tarifa struje.
Kuća ili prostor je potrošač i time se ne može regulisati potrošnja. Potrebe kuće moraju biti zadovoljene.

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Ne loži se svakih 3-4 sata, nisam tako napisao, u konkretnom slučaju bazirao sam se na izgaranje od 2-3 sata, potrošnju prostora, potrošnju pripreme tople vode i akumulaciju za daljnju potrošnju od 3-4 sata. Ukupno vrijeme potrošnje energije od jednog izgaranja 6-8 sati.
Naravno da to zavisi od potrošnje prostora, može se staviti i 1000 litara za 25 kW kotao, ako se troši i proizvodi istovremeno onda će donja zona spremnika biti hladna od jednog izgaranja drva.
Kod vas je moguće grijanje i na struju, kod nas nema računice, kWh košta 10 dinara, najmanja cijena noću. Za napuniti spremnik od 40 do 80°C treba 37 kWh, cijena 430 dinara ili 27 kuna.
Za 30 dana 800 kuna za jedno punjenje noću, za toliko novca može se kupiti 2,5 m3 drva što daje 7840 kWh dovoljno za neprekidno grijanje 60 dana.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Donja zona akomulatora niakad nije hladna sem ako je "hladno" 30*C.
Temperatura je jednaka povratu iz radijatora a to je 5 a najviše 10*C niže od polazne vode. Kod podnog i manje od 5*C.
Treba izabrati akomulator tolike veličine da se uskladi dinamika loženja sa potrošnjom (npr loženje 3 puta na dan).
Meni je dinamika ovakva jer je niža tarifa struje još uvek najjeftiniji način grejanja (2.5din/kWh do 1600kWh mesečne potrošnje).

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

Malo ste me prepali sa svim vasim racunkcama i podacima, sad nisam siguran ni koliko mi je isplativ AT. Ja sam licno mislio da lozim ugalj, a vi ste davali primer na drvima. Mozda se nisam do kraja konkretno izjasnio. Kod nas ima da se kupi samo suseni ili Banovici i to je to. Mislio sam Viadrusa od 5 clanaka i AT od 1000 litara, pa sam pomislio da cu mozda imati manje lozenja ako povecam jos vise i kotao i AT? Hvala vam na odgovorima.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Kad odgovoriš na ona pitanja koje sam postavio moći ću dati procenu sa oko 10% greške. Bez toga je od oka i bez argumenata.

Pitanje je šta želiš da postigneš.
Ako želiš veću iskoristivost kotla i goriva - dobićeš sa AT. To znači manju potrošnju i jeftinije grejanje.
Ako želiš ređe da ložiš - dobićeš sa AT. Sa onim podacima ćeš znati i koliko ređe

Da li se isplati zavisi pošto kupiš AT. Iz Mađarske AT od 1000 l je ispod 300 evra, kod nas triput skuplje.

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

Planiram da ugradim AT sa komplet automatikom, i da predimenzionisem radijatore da bih dobio niskotemperaturno grejanje. Dakle sa mlakim radijatorima tople prostorije. E sada nisam imao do sada nikada centralno grejanje da bih znao da vam odgovorim sa kolikom temperaturom polaznog voda mogu ugrejati prostorije u zavisnosti od spoljne temperature. Do sada sam mislio da sa Viadrusom od 5 clnaka i AT od 1000 litara grejem kucu. Mozda ne bi trebao dalje da komplikujem, nego sam pomislio koliko bi mozda bilo bolje da se ugradi AT od 1500 litara? Hvala vam puno na odgovorima.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ako ne postoji centralno onda se radi kako je projektovano.
Što niža temperatura vode to je veća količina energije koju AT može čuvati a to znači ređe loženje.

milan miki
milan miki's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2019
Poruke:

Moze li pomoc?
Imam bafer od 800l spojen na kotao na pelet.
U njemu je bojler sanitarne vode.
Sve je to ok.al mi firma Radijator Kraljevo pri pri kljucivanju kotla rekla da cu imati veliku potrosnju .
Potrosnja je velika, pa me zanima imali kakva sema sa trokrakim ventilima da zaobidjem delimicno bafer,
Odnosno da manji deo vode ide kroz njega a veci direktno u potrosace.

milan miki
milan miki's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2019
Poruke:

I jos da napomenem da od bafera prema potrosacima ima dva voda ,
Tu postoje razdelnici,pumpe, miseri sa elektronikom

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Da li sad postoji neki 3K ili 4K ventil u krugu pumpe, ako ima navedite koji je ventil, priložite sliku da se vidi kako je povezano.
To je vjerojatno spoj sa 4 cijevi, 2 ulaze u spremnik od kotla na bočnu stranu spremnika, gornja i donja cijev, druge dvije izlaze sa suprotne strane gornja na razdjelnik i prema krugovima grijanja, donja povrat iz razdjelnika hladna voda. Ako je sve tako povezano drugačijim povezivanjem sa 2 cijevi, možeš dio energije preusmjeriti prema potrošačima, problem ostaje grijanje bojlera u spremniku koji je dosta velik potrošač, tople vode iz spremnika.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

milan miki wrote:
Moze li pomoc?
Imam bafer od 800l spojen na kotao na pelet.
U njemu je bojler sanitarne vode.
Sve je to ok.al mi firma Radijator Kraljevo pri pri kljucivanju kotla rekla da cu imati veliku potrosnju .
Potrosnja je velika, pa me zanima imali kakva sema sa trokrakim ventilima da zaobidjem delimicno bafer,
Odnosno da manji deo vode ide kroz njega a veci direktno u potrosace.

U kom smislu, u odnosu na šta je rečeno da će biti 'velika potrošnja'? Ako može malo objašnjenja ...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

milan miki
milan miki's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2019
Poruke:

Usmislu da bi navodno bila manja potrosnja da nema tog bafera,
Odnosno da su prikljucili direktno na razdelnik na grejna tela
E sad , ja sam voljan da probam i to ali mi je potrebna valjana sema.
Koja ne eliminise bafer ,vec da postoji mogucnost da i njega zagrevam ako hocu .
Sada prosek je od 50 do70kg. Peleta dnevno .
Na 250 m2

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Prenosom toplote iz kotla u AT, skladištenjem te toplote i naknadnim slanjem u radijatore sigurno da ima određenih gubitaka. S druge strane, postojanjem AT smanjuju se temperaturne oscilacije u razvodnoj mreži i radijatorima odnosno u prostorijama koje se greju. To znači da je i komfor odnosno kvalitet grejanja bolji.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ja bih dodao da se i time omogucuje da kotao moze da radi punom snagom, pa je i iskoriscenje vece nego kad se lozi na pola...

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

Znam da nije prosta matematika i da tu postoji mnogo faktora za izracunavanje, ali molim vas za odgovor koja je to najniza zeljena temperatura vode u radijatorima pri koriscenju AT-a? I moze li neka formula za izracunavanje velicine panelnih radijatora po kubiku prostorije ako zelimo da ih predimenzionisemo da bi postigli tu neku najnizu zeljenu temperaturu u radijatorima. Opisao sam kucu u par postova nazad. Hvala vam.

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Matematika je prosta, trenutna dnevna potrošnja u kWh bilo koje energije / 24 je potrošnja po satu.
Ako je ukupna snaga radijatora veća za 1,5 do 2 puta od potrebne onda je moguće smanjenjem temperature tople vode iz izvora prema potrošačima održavati izgubljenu temperaturu i tako imamo bolje grijanje i manju potrošnju. Pumpa grijanja mora raditi stalno.
AT je bitan samo toliko koliko se u isti može pohraniti veća količina energije proizvedena u nekom vremenu kada to najviše vremenski odgovara.
Od AT imamo najviše koristi ako se isti troši odmah nakon punjenje. Gubitke hlađenjem ne možemo izbjeći, samo smanjiti na način trošenje nakon proizvodnje.
Shema povezivanja ima različitih, kad bude potrebno uz detaljan opis, kotao, gorivo, koliko krugova grijanja, kako se grije bojler tople vode koji bi trebao biti ne posebnom vodu, ne zajedno sa radijatorima, mogu predložiti modernu shemu za vrstu grijanja.

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

PZEC
Dali mozete izracunati koja je velicina spremnika optimalna kotlu viadrus u22 od 5 clanaka za jedno lozenje ugljem Banovici energije 18500 kj/kg i ako kuca trosi izmedju 10-12kw po satu. Hvala vam.

pzec
pzec's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2019
Poruke:

Valdom
18500 kj/kg = 5,13 kWh X 15 kg ugljena koliko se može stavi u kotao za jedno punjenje = 76,95 kWh energije od 15 kg ugljena.
Ako spremnik punimo od 35°C do 80°C, onda je 1500 litara spremnik dovoljan i u isti možemo pohraniti 78 kWh energije koju trošimo po potrebi.
U slučaju da radijatori ne budu uključeni, proizvodnja radi onda je 1500 litara najmanja moguća veličina, ako bi stavili 10 kg ugljena za jedno punjenje onda možemo imati spremnik od 1000 l.
Ako potrošač troši 10-12 kWh za sat rada onda za vrijeme izgaranja ugljena možemo dodati 4 do 6 kg ugljena više sa istom zapreminom spremnika.
Za dobro izgaranje kemijske energije trebaju biti ispunjeni određeni uvjeti da bi korist od iste bila najviše moguća. Za tu svrhu kotao mora imati termičku zaštitu i dobro rashlađivanje kotla pumpom protoka 5/4 cola minimalno 60 W.
Potrošači se mogu regulirati na različite načine upravljanja, određivanjem temperature tople vode prema radijatorima.
Ako bude trebala neka shema spajanja mogu predložiti provjerenu shemu.
Za dodatne podatke treba odrediti način upravljanja krugovima, ideju kako se misli povezati bojler za toplu vodu ( najbolje poseban vod do bojlera ) i koliko krugova grijanja će biti ugrađeno.

Svakako je bolji jedan veći spremnik nego više manjih zbog gubitka spremnika hlađenjem.

Valdom
Valdom's picture
Offline
Registrovan dana: 15/12/2018
Poruke:

Samo jedno podpitanje....zar ne staje vise kilograma uglja od 15kg od jednom, nesto sam ocekivao vise s obzirom da drva moze stati rekli ste 18kg, pa sam mislio da je ugalj tezi po zapremini. I koliko racunate vremenski da traje izgaranje jedne pune ture uglja? Hvala vam puno na predjasnjim odtovorima?