Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kompletno renoviranje kupatila u stanu i nedoumice

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
vlarad
vlarad's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2012
Poruke:

Zdravo,

čitam već neko vreme ovaj forum i ima odličnih saveta. Trenutno radim renoviranje kupatila u Beogradu i pročitao sam sve što sam pronašao na tu temu. Soliter je zidan oko 1980. (Banjica VI) i vertikala prolazi kroz kupatilo (vide se cevi), a na plafonu se vidi ukoso kanalizaciona cev od stana iznad.

Imam par nedoumica za koje bih vam bio zahvalan ako možete da mi odgovorite. Redosled radova bi bio otprilike ovaj:

* Zamena vodovodnih i delimično kanalizacionih cevi
Majstor je uradio kompletnu vodovodnu instalaciju (AquaTerm materijal osim Minotti ventila za kazanče, lavabo i veš mašinu) i deo kanalizacione (Peštan materijal) do slivnika i slivnik. Posle slivnika je livena cev dužine 1m do WC šolje i tu negde se kanalizacija spušta ukoso u stan ispod gde se uliva u vertikalu. Čitajući Tenzorovo objašnjenje vrsta kanalizacije nisam siguran da li je ovo viseća ili podna kanalizacija, pa ne znam da li bi smeo da lupam pločice bez bojazni za zeznem spojeve cevi. Takođe majstor me je ubeđivao da su te livene cevi posle slivnika dugotrajne i da ih on nigde nije menjao. Raspitao sam se i kod par komšija u zgradi koji su već renovirali kupatilo i oni takođe nisu menjali te cevi. Da li je to ok?

* Vađenje kade
Majstor izvadio staru emajliranu kadu dok je radio kanalizaciju i srušio zid. Uzeo bih ponovo uzidnu emajliranu kadu 140x70, ali vidim da je ponuda tih metalnih kada vrlo slaba i da mnogo više ima akrilnih. Stara kada je u dobrom stanju i posle više od 30 godina osim tri mesta gde je obijena, pa je zbog toga najviše i menjam. Pročitao sam na forumu da se akrilne kade teže fiksiraju od emaliranih. Da li su današnje emajlirane kade dobar izbor u smislu dugotrajnosti (našao sam u ponudi neke češke za "zubom" i SMAVIT italijanske bez "zuba" za oko 9000 dinara, ali ih nema izloženih nego se naručuju iz magacina) ili da ipak uzmem akrilnu?

* Lupanje pločica
Uradio sam sam zidne pločice, a ostale su još podne

* Zamena prozora u kupatilu
Celom dužinom kade u kupatilu je prozor (140x80) koji je u dosta lošem stanju pošto se pri svakom tuširanju zaliva vodom. Zamenio bih ga sa PVC. Verovatno bih uzeo Thyssen (Inoutic) Elite + Siegenia + lowE staklo sa fiksnim desnim krilom pošto je iznad kade bojler.

* Elektrika
U kupatilu je postojala razvodna kutija za izjednačavanje potencijala vezana za kadu, bojler i cevi na par mesta. Za ovo ću da zovem elektičara da proveri i kaže svoje mišljenje. Pošto su sada sve cevi plastične da li je potrebno ponovo izvoditi ove žice i kako proveriti da li je uzemljenje dobro?
Čitajući Mijatov blog o elektroinstalacijama i postove na forumu video sam da se u kupatilu ne stavljaju razvodne kutije i da instalaciji ne može biti urađena u malteru. Originalna instalacija je urađena delimično u betonu, a delimično u malteru sa PPY kablovima i žicima sa izloacijom za izjednačavanje potencijala. Da li elektičar može da proceni da li je instalacija za zamenu i šta je pokazatelj toga pošto instalaciju ne bih menjao ako je ok? Ukoliko bi trebala da se menja instalacija dogovorio bih se sa električarem da ja oštemujem zidove i postavim creva, a on samo provuče kablove ako bi mi to bilo jeftinije rešenje. Ako štemujem beton i u njega postavljam kablove čime posle da zatvorim te kanale, tj. da li može malterom ili ako su u crevima da li može da se postavi i u malter?

* Ravnanje poda

* Ravnanje zidova

* Hidroizolacija

* Uziđivanje kade

* Postavljanje podnih pločica

* Posavljanje zidnih pločica

* Postavljanje sanitarija

Mislim da sam se dosta raspisao, ali ću verovatno imati još pitanja za stavke za koje se tek pripremam. Hvala unapred svima na odgovorima i savetima.

P.S. Nadam se da sam postovao u pravu temu Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ako radi majstor i ako si proverio kako je uradio predhodne poslove onda imaj poveranja i pusti čoveka da radi.Zamiasli da si ti majstor i da imaš ko zna koliko uradjenih kupatila i to veoma uspešne realizacije i da dodje neko u toku rada da ti mudruje, trebalo bi ovako, a ne onako.Idealna metoda da iznerviraš čoveka, da pokupi alat i da ode bestragom.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

vlarad
vlarad's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2012
Poruke:

Radovi u kupatilu polako napreduju. Radim posle posla i vikendom, tako da sve ide polako, ali imam vremena do proleća da sve završim.

Vodovod i kanalizacija su urađeni. Ostao je deo starih kanalizacionih cevi kao što mi je vodoinstalater savetovao.

PVC prozor bi trebao da stigne ovih dana.

Našao sam električara koji je da mi zameni tablu sa osiguračima i spoji kadu i cevi sa vertikale na kutiju za izjednačavanje potencijala. Ja ću da ištemujem stare instalacije i položim nove kablove u creva, a električar će sve to da poveže u razvodnoj kutiji. Kao što se vidi na slici 05, postojeće instalacije su žalosno urađene, tako da ću morati da štemujem zid da bih provukao nova creva. U kupatilu pored vetikale imam razvodnu kutiju iz koje idu kablovi za kupatilo. Kablovi koji dolaze u nju izlaze iz plafona, tako da neću moći da sve to oštemujem. Pošto po pravilu u kupatilu ne treba da bude razvodna kutija (ova je udaljena 3m od kade) mislio sam da uzmem OG razvodnu kutiju koju bih uštemovao u zid, a u nivou pločica ostavio poklopac za eventualne intervencije. Da li je ovo dobro rešenje ili da je celu zamalterišem i preko postavim pločice?

Kada budem završio sa električarem i postavljanjem prozora obiću podne pločice i cementu košuljicu pošto pločice ne mogu da se odvoje od košuljice (spajane su cementnim mlekom). Ispod košuljice je kondor. Izlio bih novu košuljicu debljine oko 2,5-3,5cm (ista debiljina kao trenutna) sa dodatkom aditiva na vodonepropusnost (Isomat Adiplast ili Sika Latex) i vlaknima za armiranje(Sika Fibers). Preko toga bih stavio hidroizolacioni sloj na cementnoj bazi (preporučili su mi Sika TopSeal ili kao jednostavniju varijantu za rad Ceresit CT51), lepak i pločice. Da je to ok, ili je bolje da uradim nešto drugo? Koje bi mi aditive ili hidroizolacioni materijam preporučili za SSM?

  • kupatilo01.jpg
  • kupatilo02.jpg
  • kupatilo03.jpg
  • kupatilo04.jpg
  • kupatilo05.jpg
  • kupatilo06.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Još jedan primer kako ne treba postavljati ppr cevi.PPR cevi se postavljaju ili po podu ili nisko iznad poda i diže se vertikala do izlivnog mesta.Na taj način se izbegava bušenje cevi kod naknadnih montažnih radova u kupatilu.Kad se postave pločice i posle nekoliko godina kad se izgube fotografije ili crteži niko živi neće znati gde se nalaze cevi i eto mogućeg problema.Da nevolja bude veće neće biti više ni istih pločica pa tek onda nastaje nevolja.Sve ovo pišem na osnovu preporuka proizvodjača, a i ličnog iskustva kad sam bio pozvan da rešim problem.
Što se struje tiče nikakve razvodne kutije u sanitarnom čvoru nisu dozvoljene.Eventualna utičnica za veš mašinu treba da bude izvedena po propisima i sa prekidačem sa spoljašnje strane prostorije, tako da se uvek može isključiti struja u toj utičnici.Provodnici su ppy po važećim propisima.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

vlarad
vlarad's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2012
Poruke:

vodoinstalatera sam pozvao po preporuci i par ljudi kojima je radio su zadovoljni. Verovatno kao ni ja nisu znali kako treba postavljati PPR cevi za vodu. Inače mislio sam da je to ok, pošto su i originalne olovne vodovodne cevi za toplu vodu bili postavljene na istim mestima kao i ove koje je vodoinstalater postavio.
Što se tiče struje, slike pokazuju originalnu instalaciju u kupatilu zgrade zidane 1980. u Beogradu, tehnični primljene i uknjižene. U prilogu šaljem još jednu sliku gde se vidi da dolazni kablovi za razvodnu kutiju u kupatilu završavaju u spuštenom delu plafona i ko zna kuda idu do razvodne kutije koja je van kupatila. Najveći problem mi je što ne znam kuda tačno idu kablovi u spuštenom delu plafona, a tu je i kanalizaciona mreža od komšije koji živi iznad. Inače do razvodne kutije od kupatila imam 2 armirano-betonska zida i špajz, tako da je problematično kroz to provući nove kablove.

P.S. Puno hvala na odgovorima

  • kupatilo07.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To što mušterije ne znaju pravila to je normalno, ali bi bilo normalno da majstor zna kako treba ili bar da prati nove tehnologije.Inače vodovodne cevi za razvod tople, pa i hladne vode nikad nisu bile olovne, jer je olovo otrovno.Olovo se koristilo samo za kanalizaciju.Inače, tako se nekad radilo kad su se koristile pocinkovane čelične cevi, jer nije problem sa čelikom, on je tvrdji od maltera i kad se buši zid lako se oseti kad se naleti na vodovodnu cev.Kod plastike je to nemoguće.Burgija za čas uleti gde ne treba, tj. u plastiku i onda nastaje poplava.Što se struje tiče to je lako ispitati i moj predlog bi bio, već kad se radi rekonstrukcija, da se uradi nova instalacija od razvodne table i da se uradi po sadašnjim propisima.Stare žice u tom slučaju ne treba vaditi iz zida, kad se otkači instalacija u razvodnoj tabli stari provodnici mogu ostati gde jesu.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

vlarad
vlarad's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2012
Poruke:

Poslusao sam Zvrkoljuba i zamenio kompletnu instalaciju u kupatilu od razvodne kutije ispred kupatila. Stare kablove sam isekao gde sam mogao, a ostatak je ostao u plafonu. Detaljnije radove sam opisao u http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/elektroinsta....

Takođe sam postavio i PVC prozor, ali ću to da detaljnije opišem u , pošto sam tamo pronašao puno korisnih saveta za postavljanje PVC stolarije. Ukratko, izvadio sam stari prozor, betonirao otvor da odgovara dimenijama novog, prozor pričvrstio ankerima i PU penom, a okapnice uradio sa stirodurom spolja, a sa unutrašnje strane ću postaviti pločice.

Takođe sam izvadio staru kadu cigle koje su bile poređanje ispod i izlio košuljicu u tom delu preko kondora. Izlivanje sam radio iz 3 sloja:
- špric malter 1:1 pesak i cement + 1:3 voda i suva masa. U vodu sam dodao oko 30% Sika Latex. Taj sloj sam razlio oko 5mm.
- srednji sloj sam radio u razmeni 3:1 pesak i cement + 1:6-7 voda i suva masa što zavisi od vlažnosti peska. Masa treba da bude takva da kada se uzme u šaku i stegne ne curi voda, a kada se otvori šaka da se ne raspadne grudva. U ovaj sloj sam dodao Sika 1 aditiv za vodonepropusnost i Sika Fibers za armiranje. Debljina sloja je oko 2cm.
- poslednji sloja sam radio isto kao i srednji sloj, samo što nisam dodavao Sika 1. Debljina sloja je oko 5mm.
Čim sam završio sa betoniranjem, beton sam prekrio sa vlažnim krpama i preko toga sam stavio građevinsku foliju da ne bi došlo do pucanja. Posle 48h sam skinuo foliju u krpe.

Koristio sam pesak jedinicu. Sve razmere sam merio sa fanglom, tako da su zapreminske, a ne težinske. Što se tiče potrebnog materijala 1 džak peska koji se kupuje po stovarištima ima oko 40l, tj. pola građevinskih kolica. Za 8m2 debljine 3cm sam kupio 8 džakova peska i 5 džakova cementa od 25kg.

Sledeće što me čeka je ravnanje poda u kupatilo. Košuljica je u dobrom stanju, tako da je ne bih skidao i izlivao novu, već bih hteo da popravim neravnine koje postoje i zalijem rupe od kanalizacionih cevi i još 2 mesta gde sam je skinio do kondora pri skidanju pločica. Slika pokazuje izgled poda. U dilemi sam čime mi je nabolje da je izravnam i zakrpim. Da li da koristim neku masu za samonivelisanje (da li će da mi zezne pad koji sada imam) ili bih mogao da zamešam malter 1:1(2) cement i pesak uz dodatak Sika Latex i Sika Fibers pa da time popunim rupe i neravnine. Neravnike su dubine oko 2-3mm, dok su rupe duboke oko 3cm. Ako koristim mase za izravnavanje trebala bi mi preporuka za neku pošto npr. HPG košta oko 900dinara, Ceresit oko 1100dinara, a Sika preko 2000dinara. Preko košuljice bih mazao hidroizolaciju ili jednokomponentnu Isomat SL 17/Cereset CL51 ili dvokomponontnu Isomat Aquamat Elastic/Cereset CR166/Sika TopSeal 107.

  • pod.jpg
Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Ako keramicar lepi podne plocice na malter onda ti ne treba prethodno izravnavanje poda.

vlarad
vlarad's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2012
Poruke:

Podne pločice će biti lepljene fleksibilnim lepkom Ceresit CM17 ili nekim sličnim u zavisnosti od toga čiju hidroizolaciju budem stavio.