Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Dimnjak u kući smrdi, fleke na zidu...

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
xvik
xvik's picture
Offline
Registrovan dana: 28/07/2014
Poruke:

Ne znam da li sam pod pravu temu stavila ali mi treba pomoc.Naime zivim u kuci,ispod nas svrekar koji lozi,iznad nas ima takodje sprat.Dimnjak koji on koristi prolazi kroz decju sobu,i sad da li od ovih kisa je poceo da smrdi vise nego inace,nema na dimnjaku okapnica,gore na krovu.E sad posto od postavljanja okapnice nema nista,sta bi bilo najbolje da uradimo a da taj dimnjak ne smrdi.Da li da ga oblozimo plocicama?Prosle godine jesu izbile one tamne fleke tj.braon iz dimnjaka.
Najvise mi je da se to uradi zbog dece jer bas se oseca ,ne toliko preko dana nego ujutru kad udjem u njihovu sobu bas smrdi,sad ne lozi tako da ne ispusta dim,znaci oseca se cadj.
Hvala vam unapred na odgovorima

Kudi
Kudi's picture
Offline
Registrovan dana: 20/06/2013
Poruke:

Ako izbijaju fleke napolje izgleda da je dimnjak za zamenu... Potreban je novi od pocetka do kraja.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Pri gorenju cvrstih i tecnih goriva stvaraju se gasoviti ugljovodonici, sumporvodonici i drugi gasovi koji delimicno prelaze i u polimere. Kako su delovi dimnjaka cesto prilicno pothladjeni ti gasovi se kondenzuju odnosno menjaju agregatno stanje i prelaze iz gasovite u tecnu i cvrstu fazu. To je ono sto mi nazivamo cadj. garez i smola - upravo tim redosledom - cadj se lako uklanja cak i vazdusnim strujanjem, garez nekom cetkom ili metlom a smola skoro pa nikako osim specijalizovanim hemijskim rastvaracem. Kasnije, kada se dimnjak dobro zagreje odvijaju se dalje hemijske reakcije gde ti produkti sagorevanja u redukcionoj atmosferi (pod uticajem toplote a bez prisutva kiseonika usled novododatih gasova) prelaze u neka druga jedinjenja, naprimer najcesce u fenol, samo svakako ne cist laboratorijski fenol vec ko zna koju varijantu fenolne smole. Fenolne smole su vrlo interesantne sirovine u nekim proizvodnim procesima, ali mi tu nemamo tih kolicina i tih cistoca da bi nam neko sad otkupio talog iz dimnjaka.
E sada finale - drugi naziv za fenolnu smolu je formaldehidne smola, a zna se dobro da je formaldehid jak otrov, ekstremno kancerogeno jedinjuenje. Rastvor formaldehida u vodi (sa jos nekim drugim jedinjenjima) se naziva formalin. Isparenja formalina su pored svoje kancerogenosti i vrlo eksplozivna.
I na kraju zakljucak - dimnjak treba da ima tri otvora - ulaz, otvor za ciscenje i izlaz u atmosferu. I ulaz i otvor za ciscenje treba da u potpunosti, apsolutno i bez ostatka sprece nekontrolisano vracanje bilo kog dela sadrzaja (bilo gasa tj. mirisa bilo cvrstog sadrzaja) ka kuci tj. propstorijama. Sam taj miris koji se oseca je nesto sto je samo po sebi opasno. A tu spavaju deca!!! I ne ide mi bas nesto u glavu da se kaze tako prosto " ... E sad posto od postavljanja okapnice nema nista,sta bi bilo najbolje da uradimo a da taj dimnjak ne smrdi ...". Bilo kakvo saniranje pomocu plocica, malterisanja dimnjaka ili nesto slicno sigurno je da nece resiti problem. Prvi sloj dimnjaka, onaj kroz koji prolazi dim mora da bude u potpunosti, apsolutno gasonepropustan. Svakako da je i dobro da bude i termicki izolovan, zatim zasticen od vode i vlage kao i obezbedjen u statickom smislu ali o svemu tome sada ne pricamo ovde...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

milosv
milosv's picture
Offline
Registrovan dana: 13/09/2013
Poruke:

Mozda fleke smrde .. .imao sam slican problem. Na potkrovlju sam i kada je bila prethodna epizoda sa poplavama (ono u Obrenovcu) na onu kolicinu kise voda je nasla put, slivala se niz dimnjak i napravila te fleke u blizini dimnjaka. Nije se na daljinu osecalo, velika je prostorija, ali kada sam se priblizio da pogledam taj nabubreli glet osetio sam da smrdi. Ogulio sam i pregletovao delove koji su nabubreli, a one koji su imali samo blagu fleku premazao podlogom da ne probija u novi sloj moleraja, ali pre podloge prilikom smirglanja tih delova koje nisam gletovao, a bile su fleke zuckaste, se osetio takav smrad da nije zdravo... valjda su te smole o kojima prica astrea usle sa vodom u glet i ona prasina od gleta je sitna leti u vazduhu i lako je udahnuti je - smrdi ubija. Uglavnom sa tim sam resio nema vise fleka nema vise ni smrada cak ni kada pridjem bas to mesto koje je bilo pod flekama da pomirisem. Ne kazem da cete resiti tako problem ali mislim da mozete to da probate jer nije skupo kao zidanje dimnjaka, a mozda ce vam resiti problem kao meni... ako ne pomaze onda.. napisao je vec neko gore.

PTK_KW5262
PTK_KW5262's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2017
Poruke:

Kako da rešim problem sa zidom na kome je ozidan dimnjak ? Dole sam slikao zid , možete pogledati slike . Da li postoji neko trajno rešenje ?

  • 15270069462361968671374.jpg
  • 1527006894116-679501318.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Dimnjak je verovatno ozidan ventilacionim blokom, a tu trajnog i dobrog rešenja nema. Više puta je o ovom problemu diskutovano na forumu. Šta je iznad tavanice? Tavan ili naredna etaža? Slikajte pa okačite kako to izgleda.

PTK_KW5262
PTK_KW5262's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2017
Poruke:

Dimnjak je zidan na sledeći način. U dnevnoj sobi sa blokom za dimnjak ,malter ,glet .A iznad ploče blok za dimnjak i puna cigla. Problem je kondezacija ,miris dimnjaka i masnoća zida. Kako da rešim ovaj problem ?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da li je dimnjak zidan ventilacionim blokom ili je ozidan betonskim plaštom i onda su umetane keramičke cevi?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Kod mojih roditelja u zgradi ima taj problem. Zgrada je iz 60ih, a dimnjak je zidan shljakom. Nikakvi blokovi i slicno.
Delimicno resenje je bilo masna farba, mada posle nekog vremena opet se to pojavi.
Trajnije resenje je da se olupa sve to dimnjaka, pa onda izmalterise opet.
Ni to nije trajno resenje, ali traje dosta duze od prvog.
Trajno resenje je izmestanje dimanjaka skroz, posto niko u zgradi ne lozi vec decenijama, ne znam ni cemu sluzi taj dimnjak.

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;