Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija podruma oko armature

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nimoraca
nimoraca's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2018
Poruke:

Upravo sam zapoceo gradnju porodicne kuce sa podrumom. Kuca se gradi po projektu koji je uradila jedna novosadska projektantska kuca. Imam pitanje vezano za hidroizolaciju. U projektu stoji sledece:
"U podrumu i delu prizemlja porodične stambene zgrade, koji leži na terenu, prvo se izvodi tamponski sloj šljunka d=10 cm, preko koga se betonira armirana podna ploča d=10 cm a na nju se postavlja hidroizolacija od dva sloja Kondor-4, sa dva premaza vrućim bitumenom."
Ploca u podrumu je izbetonirana. Na mestima gde treba da dodju vertikalni serklazi i stubovi su ostavljene (iz temelja) po 4 armaturne zice (f14). Interesuje me kako se kondor postavlja na mestima gde te zice prodiru iz poda. Da li to mora nekako posebno da se obradi da ne bi vlaga tuda probijala.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Da naravno da se izoluju . Za vas slucaj je primereno koristenje bitumenskih proizvoda ,vruceg bitumena ili poliazbitola .Posebno voditi racuna o spoju vertikalne i horizontalne hidroizolacije .

nimoraca
nimoraca's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2018
Poruke:

Zahvaljujem na odgovoru. Majstor koji izvodi radove tvrdi da zna sta radi ali bih ja voleo da ispratim to sve pa otuda i pitanje.

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

nimoraca wrote:
na nju se postavlja hidroizolacija od dva sloja Kondor-4, sa dva premaza vrućim bitumenom.".
šta će dva premaza vrućeg bitumena između slojeva kondora. To se nekada radilo pre pola veka u periodu kada su se bitumenske H.I. izvodile tako da su trake uloška bile posebne pa su se utapale u vruć bitumen. To je ubi Bože za rad kompkovano i koncept koji je napušten odavno. Sad kondor već u sebi sadrži uložak od staklenog voala i ugrađuje se varenjem traka na preklop. Kao prajmer se koristi hladan premaz bitulitom. U projektu u tehničkom opisu je neko stavio to verovatno iz ko zna odakle (copy paste). I taj ko je to pisao verovatno nikada u životu nije video kako se postavlja izolacija. Verujem da je veliki broj forumaša sam postavljao HI kondorom i da li je iko ikada između kondora razastirao dodatni sloj bitumena?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Histetezis apsolutno si u pravu ,no nisam hteo da ispravljam "krive drine " i jos vise zbunjujem autora pitanja. U bar pola opisa radova u projektima se spominju materijali i postupci koji su od pre pola veka . Kad sam spomenuo poliazbitol ili vruc bitumen ,mislio sam na to kako da izoluje prostor oko armatura ,jer je nezgodno isecati rupe pa navlaciti kondor preko armature.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

nimoraca,
ja bi dodao komentar od " Histerezis"-a dalje:
priporočio bi uporabu hidroizolacijskog premaza takvog tipa : http://www.cinkarna-gradnja.si/si/izdelek/hidrozan-plus?id=331 ; ili http://www.cinkarna-gradnja.si/si/files/default/pdf/Tehni%C4%8Dna%20navo... ili http://www.kema.si/product/hidrostop-94/; ili ..... i firma MAPEI ima slične proizvode. Sliak u prilozi.
Za ove materiale vem, da se možejo nabaviti na Srbskem tržištu. Potraži v bližnjoj gradbenoj trgovini hidroizolacijske materiale sa takvim karakteristikama. Može kolega " tenzor" ili " Histerezis" da ti pomogne na navodilima.

Drži, izradili smo i tako, da smo bitumenske trake natikali na palice ili smo jih obrezali i onda primerno zašvasali.

  • ab_stena_ute-2-w800.jpg

LP 

nimoraca
nimoraca's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2018
Poruke:

Zahvaljujem svima na komentarima. Histerezis, to sto kazes, to mi je isto i majstor rekao. Pristao sam tako da radimo posto je i meni bilo cudno da idu dva sloja kondora sa dva sloja vruceg bitumena. Majstor je oko armature isecao posbne komade kondora (kvadrat valo vecih dimenzija od samog stuba), busio rupe, navlacio preko armature i onda topio to sve da "uhvati" oko zice. Nadam se da je odradio posao kako treba ali nemam nacina da jednostavno to i potvrdim.

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Nimoraca, dajte neku fotografiju kako je ispalo.