Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kamena vuna -radioaktivnost

48 poruka / 0 new
Poslednja poruka
kimistojkovic
kimistojkovic's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2009
Poruke:

Izolateri, u dilemi sam kamena vuna ili stiropor. Pročitao sam da se kamena vuna radi od vulkanskog kamenja koje ima svoju prirodnu radioaktivnost, na sajtu proizvođača kanuf ili rockwool je vešto izbegnut odgovor na pitanje da li je kamena vuna radioaktivna tako što su naveli da spada u grupu ne kancerogenih materijala. Kakva su vaša saznanja? :tup

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Opet stara prica o radiaktivnosti materijala . Prvo je bio siporex , a sad evo cujem i kamena vuna . Nema druge nego da od vojske kupim gajger-milerov brojac pa da merim sam .

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

baš dobro tenzore što si potrefio interesuje me kamena vuna od proizvođača
,,Ursa,, samo od njih ima da se kupi ovde kod nas hteo bi da stavim na ploču tavansku to mi preporučuju da stavim a ne stiropor kao izolaciju

ps. da ne otvaram novu temu pozdrav

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ma sta god da stavis dobro je . U svakom slucaju vuna je ihaj bolja od stiropora ne kruni se ne , nije sklona nestajanju , nece misovi i parcovi u nju
Jedino tamo gde mislis da prolazis nabaci neke daske , iverice i teraj
A ako ti je tavan neprohodan onda imas jos jeftinije resenje , otpadni perlit u dzakovima od 100 L , prodaju ga po ceni najlonskog dzaka a ako su pretrpani daju ga i za dzabe

P.S.
Ako ces ipak vunu sacekaj da kupim brojac pa da proverimo :tup :tup :hh :hh

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

hvala na odgovoru tako sam i mislio Laughing out loud

e sad za brojač i nije bitno kolko meni ostalo tolko ću izdržati bila radioaktivna ili ne radio jesam aktivan sam uvek bio i ostaću :hh :hh :hh

izdržaćemo :tup :tup

anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Malo zakasnelo pišem na ovu temu al' ajde neće da škodi.
Ako su ti za materijal naveli da nije kancerogen (i pod uslovom da ne lažu) onda možeš biti siguran da nije ni radioaktivan u meri koja je opasna.
Pojam kancerogen je širi i ne odnosi se samo na radioaktivnost već i na sve druge pojave koje mogu dovesti do kancera.
Što se tiče građevinskih materijala koji imaju veću radijaciju od ostalih(svi inače zrače) su oni pravljeni od pepela! Naime grumen uglja koji ima neku dozu radijacije kada sagori istu tu radijaciju 'prenese' u pepeo mnogo manje zapremine od zapremine grumena. Karikirano jedan blok napravljen od pepela sadrži dozu radioaktivnosti recimo tone uglja! e sad koje su to doze opasne po zdravlje,da li se kumuliraju itd. je malo šira priča! I sama radioaktivnost uglja može varirati. Interesantan je podatak da malo ko zna ispravan odgovor na pitanje šta je glavni uzrok porasta temperature zemje kako kreneš u dubinu zemlje a do prvih par desetina kilometara.Mnogi bi pomislili da je to usled grejanja jezgra a to nije tačan odgovor! Temperatura kore zavisi više od raspadanja radioaktivnih elemenata Torijuma i Radijuma.ITD

djux
djux's picture
Offline
Registrovan dana: 18/05/2009
Poruke:

peradetlic wrote:
baš dobro tenzore što si potrefio interesuje me kamena vuna od proizvođača
,,Ursa,, samo od njih ima da se kupi ovde kod nas hteo bi da stavim na ploču tavansku to mi preporučuju da stavim a ne stiropor kao izolaciju

ps. da ne otvaram novu temu pozdrav

ursa proizvodi staklenu, a ne kamenu minerlnu vunu

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

znam da ursa proizvodi staklenu vunu piše na njoj da je staklena na engleskom
ali prodaju je kao kamenu mineralnu vunu tako prodavci kažu barem ovde kod nas

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Mogu da razumem da neko,ko se prvi put susreće s tim materjalima,ne može da napravi razliku.Na sajtu http://www.ursa.rs/products_219.htm lepo piše da je to Mineralna staklena vuna (Glasswoll) i tipovi staklene vune.

Ovo je samo primer! Kamena vuna ,različiti tipovi za razne vrste primene http://www.knaufinsulation.rs/sr/%C5%A1ta-je-kamena-vuna-i-kako-nastaje

Treba razlikovati kamenu ili staklenu vunu za unutrašnju izolaciju i ventilisane fasade,od kamene vune koja se koristi za kompakt fasade.Staklena vuna se ne primenjuje kao izolator kod kontaktnih fasada.

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ma manje vise je ovde rec o radioaktivnosti i opasnosti od kancerogenih materijala . U danansnje vreme posebno u Srbiji treba voditi racuna o kancerogenosti raznih materijala pogotovo o azbestu i slicnim materijalima , jer sta ima veze sto je na teritoriji Srbije baceno izmedju 35 i 90 tona uranijuma . Bitno je da mi svi vodimo racuna o azbestu i slicnim materijalima

ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Poruke:

A trska iz Belog Blata?

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Trska iz Belog Blata ne bi trebala da radiokativna em nije bilo bombardovanja em trska voli rit , a ritska zemlja leci sve . Najlekoviti deo ritske zemlje se nalazi oko "7 asova "ili ti dva metra dubine .

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

U prilog temi kopiraću tekst sa hrvatskog sajta, jer sličan na srpskom jeziku nisam pronašao!

Mineralna ili kamena vuna

Toplinska - zvučna izolacija - Mineralnu vunu kao toplinski materijal do sada smo već upoznali kroz proizvode kao što su staklena i kamena vuna.

Što su to mineralni toplinski materijali?

Mineralnu vunu kao toplinski materijal do sada smo već upoznali kroz proizvode kao što su staklena i kamena vuna. Ovi materijali za toplinsku izolaciju u pravilu se proizvode od sirovina za proizvodnju stakla i kamena kojima se dodaju reciklirani materijali kao što je na primjer staro staklo. Ovim se glavnim sastojcima zatim dodaju veziva i ulja.

Kao veziva koriste se umjetne smole koje materijalima za toplinsku izolaciju jamče postojan oblik dok pridodana ulja smanjuju formiranje i oslobađanje prašine. U ovom dijelu teksta nećemo se baviti temom keramičkih vlakana niti staklenih vlakana koja se se obrađuju na vrlo visokim temperaturama.

Od čega se sastoji mineralna vuna – materijal za toplinsku izolaciju objekata?

Mineralna vuna kao materijal koji služi za toplinsku izolaciju u svom sastavu sadrži sljedeće:

- Najmanje 90 posto umjetnih mineralnih vlakana koja posjeduju staklenu strukturu.

- Sadrži umjetne smole do vrijednosti od 7 posto.

- Sadrži ulje do 1 posto ulja i drugih sastojaka, na primjer dodataka koja ne upijaju vodu.

Hlapljivi i čvrsti sastojci mineralne vune

Umjetna smola tijekom proizvodnje mineralne vune koja se koristi u toplinskoj izolaciji postaje čvrstom zahvaljujući vreloj zračnoj struji na kojoj se obrađuju. Pri tome se iz umjetne smole uklanjaju štetne i hlapljive tvari (formaldehid, fenol).

Tako u sastavu ovog proizvoda nakon ovakve obrade ostaje samo čvrsta umjetna smola (ne primjer bakelit). Mineralne vune kao toplinski materijali ne sadrže azbest niti silikonsku prašinu.

Staklena i kamene vlakna u toplinskim materijalima uglavnom su ''srednje'' duljine koja iznosi nekoliko centimetara i imaju srednji promjer od 3 – 5 mikrometara. S obzirom na ovakve dimenzije (njihovu duljinu) teško da ih čovjek može udahnuti u pluća.

No ovdje treba reći da se tijekom konfekcijskih i proizvodnih procesa formiraju vlakna koja kao takva mogu dospjeti u pluća čovjeka.

Nekoliko riječi o mogućim posljedicama na zdravlje čovjeka tijekom obrade mineralne vune

Osip na koži

Tijekom obrade mineralne vune odnosno postavlja toplinske izolacije vlakna ovog materijal na koži mogu izazvati nadraženost kože. Glavni krivac odgovoran za ovakvu pojavu su nešto grublja i promjerom nešto veća vlakna (s promjerom od 5 mikrometara).

S obzirom na svoju oštrinu ova se vlakna zavlače u vanjske dijelove naše kože i na taj način izazivaju neugodan osip na koži. Tijekom duljeg vremenskog kontakta s mineralnom vunom kao toplinskim izolatorom može rezultirati ''navikavanjem'' kože na osip; u ovom slučaju gruba vlakna mineralne vune i dalje su u neposrednom kontaktu s kožom i ona se i dalje zavlače u kožu no koža postaje ''otporna'' na osip.

Ovdje treba imati na umu činjenicu: iako koža nekih ljudi nakon nekog vremena postaje otporna na osip koji izazivaju vlakna mineralne vune, ipak kod takvih osoba i dalje postoji opasnost od pojave upale kao i kod svih drugih.

U ovom kontekstu važno je spomenuti da kontakt s mineralnom vunom kod osoba s već postojećim problemima i postojećom kožnom osjetljivošću ovakve probleme i ovakvu osjetljivost može još dodatno intenzivirati.

Alergije

Nisu poznate alergijske pojave koje bi prouzročila kamena i staklena vlakna. No mineralna vuna sadrži neke sastojke koji bi mogli uzrokovati određene probleme kod osoba koje su već alergične.

Opasnost od prašine

Tijekom obrade mineralne vune stvara se prašina. Kao i svaka druga prašina mineralnog porijekla i ova prašina može izazvati određenu nadraženost očiju.

Daljnje, zasigurno je moguća pojava privremene upalne nadraženosti dubokih dišnih putova, grla kao i nosne sluznice. U ekstremnijim slučajevima može se formirati kritična količina mineralne prašine a kao posljedica može se javiti nepravilan rad i funkcioniranje organa za disanje.

Kancerogena strana mineralnih vlakana

Često se raspravlja o opasnostima koje vlakna mineralne vune mogu prouzročiti kod ljudi. Smatra se da mineralna vuna sadrži vlakna koja čovjek može udahnuti i da ova činjenica krije opasnost od pojave raka. U sljedećem dijelu teksta možete pronaći nešto više informacija u toma.

Zašto mineralna vlakna mogu izazvati rak?

Sva vlakna odgovarajućih dimenzija (određene duljine i određenog promjera) mogu dospjeti u ljudski organizam i na taj se način štetno odraziti na naše zdravlje. Stoga postoji opravdana sumnja da na isti način mogu izazvati i rak.

Ovako sitna vlakna no možemo vidjeti golim okom, no to ih ne sprječava da se u zraku koji na radnom mjestu udišemo stvaraju u vrlo visokim koncentracijama a razlog za to je prije svega nestručna obrada mineralne vune tijekom postavljanja toplinske izolacije i bez potrebno stvaranje prašine. Stoga odmah treba naglasiti da je vrlo važna preventivna mjera za eliminiranje bilo kakve opasnosti prije svega pravilno i stručno rukovanje ovim materijalom.

Za razliku od vlakana azbesta koja su sklona pojave efekta ''spljoštenosti'' odnosno koja tijekom obrade postaju sve tanja i tanja a time naravno i opasna za naše zdravlje, vlakna kamene i staklene vune lome se i tako postaju sve manja i manja. Istovremeno promjer im ostaje nepromijenjen a budući da se vlakna sve više smanjuju po dužini ona u jednom trenutku mogu dosegnuti dužinu koja se može usporediti s česticama bilo koje druge prašine.

''Postojanosti'' vlakana označava činjenicu da se vlakna moraju određeno vrijeme zadržati u plućima (ne dolazi do njihove razgradnje) kako bi izazvala rak. Tijekom tog vremena ona se zadržavaju u plućima i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje čovjeka. Čim se vlakna uklone iz pluća ili se razlože na sasvim sitne komadiće (nisu više vlakna) prestaje opasnost od pojave raka u plućima.

Vlakna mineralne vune posjeduju neznatnu ''postojanost'' (brzo se razlažu) koja se ne može uspoređivati s materijalom kakav je azbest.

Ispitivanja bio-postojanosti (biološke perzistentnosti) nedvojbeno pokazuju da se vlakna danas proizvedene staklene i mineralne vune biološki razlažu već nakon 40 dana. Vlakna kamene i staklene vune koje su se ranije proizvodile trebale su oko nekoliko stotina dana za potpunu razgradnju. Za usporedbu: vlakna plavog azbesta podložna su biološkoj razgradnji tek nakon više od 100 godina.

preuzeto sa http://www.gradimo.hr/Mineralna-ili-kamena-vuna/hr-HR/1352.aspx

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Znaci problem vune smo resili a i problem azbesta . Jer se azbest raspada za 100 godina a uranijum za 2500 godina . Al bitno da je se azbest izbegava
Pametnom i toliko dosta

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Tako nešto...!

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Jasta

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ono što mogu da kažem,iz ličnog iskustva,u radu sa kamenom vunom je sledeće:

Izuzetno je naporno raditi, koristeći zaštitnu masku .Mora se menjati dva puta dnevno jer se veoma brzo napuni prašinom koja se stvara prilikom sečenja.Dosta prašine se formira i prilikom montiranja ploča od kamene vune.Udarcima rukom po ploči ,koju tako fiksiramo na zid da bi lepak prionuo na podlogu,oslobadja se dosta prašine.Korišćenej zaštitnih rukavica je obavezno..
Na skeli je teško raditi u nekom skafanderu,zbog toga se uvek dešava da vas svrbi tamo gde nije nikad,jer radite u normalnom radnom odelu.

Period navikavanja na takve uslove rada nije isti kod svakog čoveka.Priznaću da više ne koristim zaštitnu masku,što nije preporučljivo.Ali se pokazalo da krajevi maske više iritiraju lice zbog trenja na tim mestima .O udisanju prašine ne želim ni da govorim.U početku sam se osećao kao polupijan i pospan iako sam koristio masku..Valjda su se vremenom organizam i koža navikli pa ne osećam slične simptome.

Skidanje sloja prašne sa lica se ni u kom slučaju ne sme raditi klasičnim umivanjem.Jedino "pljuskanjem" vode na lice i blagim dodirom rukama u cilju skidanja prašne.Ruke su najviše izložene prašni .I pored radnog odela,do kože prodju čestise prašine koje iritiraju kožu.Ruke prati pod mlazom vode i kasnije blagim pokretima šake spirati prašinu.

Posle završenog posla.Tuširati se 15-tak minuta pod mlazom mlake vode.Vrelom vodom bi još više iritirali kožu!

Za improvizacije...nema garancije !!!

Saša73
Saša73's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2013
Poruke:

Da ne otvaram novu temu. . . Planiram da na prolećuem uradim fasadu sa kamenom vunom i imam nekoliko konkretnih pitanja:

1. Kako da izaberem debljinu izolacije, 8cm? 10cm? ili 12cm? Finansije nisu problem. Važno mi je da ne bacam materijal bez nekog posebnog razloga. Kuča je rađena od pune cigle, malterisana je spolja i iznutra, kao na slikama.

2. Na slikam ispod vidite kuću. Ja sam vlasnik prizemlja, a na spratu živi suvlasnik. Da li je izvodljivo postavlanje fasade samo u prizemlju kuće? Dajte mi neki savet u vezi zaštite postavljene fasade, da sprečimo zakišnjavanje postavljenih ploća.

https://s8.postimg.org/yowr30dtx/Fotografija-0204.jpg
https://s8.postimg.org/ph4imdrd1/Fotografija-0209.jpg
https://s8.postimg.org/kv8ee4lad/Fotografija-0207.jpg

3. Fsadu bih radio sa Knauf kamenom vunom Termal S koja je skuplja. Postoji i kamena vuna Termal N. U čemu je razlika? Islati li se postavljanje skuplje varijante?

4. Obratite pažnju na stepenice koje vode na sprat.

https://s8.postimg.org/e61uxo4yt/Fotografija-0206.jpg

Da li je moguće postaviti termo izolaciju na ovaj zid i na koji način izbeći bilo kakvo pomeranje stepenica za sprat kuće koji nije u mom vlasništvu.

Puno vam hvala na odgovorima i predlozima.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Iako izgleda zahtevno, u principu sve se to napravi i reši uz proračun i dobru ekipe majstora. Razilka između ta dva tipa kamene vuna nije velika...u principu tebi to ne igra veliku ulogu. Debljina je važna , ja bih preporučio 16cm...i to bi bilo jedno verovatno optimalno rešenje za naše podneblje, bez obzira na preporuke od 12 cm jer je to ustvari minimalna a ne prosečna.No, kako kaže naš narod..." koliko para, toliko muzike".

Prilikom ugradnje kamene vune vrlo je važno da kamena vuna nema nigde kontakt sa betonom. Dakle svuda treba ugraditi stirodur ( XPS) , sokla ( hidroizolacija/stirodur) i obraditi stirodur oko tog stepeništa, nikako ne naslanjati kamenu vunu na stepenike.

Čime zaštiti fasadni sloj odozgo? Najbolje bi bilo montirati okapnice čitavom dužinom pod uglom od 45 stepeni ( da se ne bi eventualno zadržavao sneg ili led) gornju liniju okapnice koja se naslanja na zid treba zaliti tečnom plastikom. ili nekim hidroizolativnim penetratom..... , s tim što bi za tebe bilo bolje da ta gornja linija izolacije pređe bar 30 cm iznad međuspratne ploče, optimalno bi bilo 60-80cm.

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Priliko ugradnje kamene vune, gledano sa čela kuće gde je ta terasa iznad tebe. Do ploče terase treba ugraditi stirodur 10-15 cm uz ploču i kontakt stirodura i betona treba obraditi . Zaseći skalpelom pod 45 stepeni spoljnu ivicu kontakta i naneti trajnoelastični akril Posle toga se može montirati armirni sloj ( mrežica,...itd). Naravno stirodur treba da bude na svim pozicijama kuće iste debljine kao i kamena vuna. Jedino što možeš je da na temelju ugradiš manju debljinu ako hoćeš .Ali ne manje od 8cm.za debljinu kamene vune od 12 cm.

Obraditi stepenice sa stirodurom je ipak majstorija...no otom potom...ako treba objasniću postupno....

Ako ti neko kaže da kamenu vunu direktno montiraš do betona....na stepenište ili da ti ne trebaju te kerefeke koje sam napisao....taj nije fasader...već neki priučeni moler i beži od takvih...

Za improvizacije...nema garancije !!!

Saša73
Saša73's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2013
Poruke:

Hvala Izotop. Pažljivo sam čitao tvoje postove. Ne poznajem tehnologiju postavljanja fasade, ali znam da za života tako nešto neću ponovo raditi. Upotreba stirodura pri izolaciji betona i vune mi nikada ne bi pala na pamet.

Stepenice koje vode na sprat suvlasnika su mi jako bitne, jer mu moram objasniti šta hoću da radim i ...činjenica je da ču mu ih skratiti za najmanje 15cm . Takve kakve su te speneice se ne smeju pomerati. Zamislimo, da si ti taj suvlanik na spratu, šta bi trebalo da ti kažem u vezi izolacije oko stepenica? Šta taj moj suvlasnik meni mora da dozvoli da bi fasadu oko stepenica odradio na najkvalitetniji način?

I na kraju, daj mi tvoju grubu procenu ukupne cene ove ivesticije ( knauf termal s 12cm košta 1468 dinara za m2 ) . Dodaj na to ugrubo sve ostalo + rad majstora. Kuća ima površinu od 112 m2. Dodaj i materijal za temelj. Temelj mi recimo, nije padao na pamet.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

U vezi cena izvođenja radova ili cene ukupnog materjala ti ne mogu pomoći jer se ovim poslom bavim u "romingu" i zaista to ne znam. Komšiji kaži da će mu stepenice biti kraće tih 15cm i to je sve. Mada bi bilo bolje ako bi postavill pločice ili na neki drugi način ih obradili. Nema izmeštanja stepeništa....sve se to obradi po faktu...t.j. izolacija se ugrađuje na elemente onako kako su montirani.

Za improvizacije...nema garancije !!!

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Terasu izoluj sa donje strane i bilo bi dobro kada bi ti komsija dozvolio da izolujes i za gornje,
Bilo bi dobro ako imas mesta da uradis unutrasnju izolaciju tvog plafona onda ne bi grejao komsiju i plocu terase.
Ako ti komsija ne dozvoli da mu suzis stepenice za tih 16-17cm onda probaj da se dogovoris sa 10 ili 5cm.
Cak i 2cm ce pomoci.
Ako ne uspes da se dogovoris za odgovarajucu debljinu onda mozes uraditi izolaciju sa unutrasnje strane.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kod nas je uobičajena "praksa " da se temelji ne izoluju , a i ako se izoluju to se radi tek reda radi . Da napravim paralelu , na glavi šubara , na telu bunda i termo pantalone a na nogama papuče a napolju -15 Smile

Saša73
Saša73's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2013
Poruke:

I ja sam na trenutak pomislio da bi izolacija tog zida sa unutrašnje strane bila dobro rešenje. Unutra je parket. Da li je ova intervencija koplikovana? Šta bi moglo da se stavi na zid sa unutrašnje streane? Mora li da se skida parket? Šta je u tom slučaju najbolje rešenje?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Mešanje spoljnih i unutrašnjih izolacija spada u domen imrovizacija sa potencijalnim posledicama .

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

da se razumemo...izolacija stepeništa se radi tako što se obradi stirodur na takav način da taj prostor između zida i stepenika po debljini, treba ispuniti obrađenim komadom od 12 cm ...gde se ureže oblik stepenika,tako se slažu jedna do drige obrađene ploče ispod se takođe napravi popuna u visini od 10 cm....Na komadu koji ide odozgo...obradi se ploča stirodura tako da popuni prostor između zida i stepenika... Zahtevna pozicija,...jeste...ima i otpada...ali je tako i drugačije ne može.Sve na kraju izgleda kaskadno....po nagibu stepenica sa gornje i donje strane....opruži se konac sa kredom...ocrta se linija,...izreže se višak i do te linije se montira vuna . Na tom zidu gde je stepenište...biće samo tanja izolacija za debljinu stepenika što u ukupnom termo sloju može da se trpi....

A to da se iznutra radi izolacija zbog takvog položaja stepeništa...zaista nema mesta u ovoj priči....Ovde govorimo o debljinama izolacije +12...

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

vlado107 wrote:
Terasu izoluj sa donje strane i bilo bi dobro kada bi ti komsija dozvolio da izolujes i za gornje,
Bilo bi dobro ako imas mesta da uradis unutrasnju izolaciju tvog plafona onda ne bi grejao komsiju i plocu terase.
Ako ti komsija ne dozvoli da mu suzis stepenice za tih 16-17cm onda probaj da se dogovoris sa 10 ili 5cm.
Cak i 2cm ce pomoci.
Ako ne uspes da se dogovoris za odgovarajucu debljinu onda mozes uraditi izolaciju sa unutrasnje strane.

Bilo bi dobro i poželjno izolovati ploču terase u svakom slučaju,Nisam to spomenuo jer nije njegova već komšijina, a koliko vidim problem je i stepenište, Ovo ostalo što si napisao o dovoljnih 2 cm na zidu gde je stepenište ( aradi se fasada od recimo 12cm)...ili unutrašnjoj izolaciji...izlišno je i komentarisati.

Za improvizacije...nema garancije !!!

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Naravno da je izlisno komentarisati nesto sto se pogresno procita.
Nisam rekao da je 2 cm DOVOLJNO vec ce pomoci u ocuvanju toplote ako komsija ne dozvoli da stavi vecu debljinu. Mozda ce komsiji smetati 16 cm ili 10cm pa bi bilo dobro da se izbori makar za 2cm. Sem toga tih 2cm ce preseci nagli gubitak toplote i osecaj da kuca ne moze nikada da se zagreje.
Ja mu ne bih preporucio ni 16cm vec 20cm ali ako ne moze drugacije bitno je da izbori za bilo koji cm.
Takodje nisam savetovao da radi unutrasnju izolaciju vec da u slucaju da ne moze da uradi spoljasnju izolaciju na stepenicama da onda pokusa problem da resi sa unutrasnjom izolacijum.
Znaci to su krajnji slucajevi kada nista drugo ne moze da se uradi.
Plafon bih svakako izolovao da ne bih grejao komsiju i terasu.

Konkretno ako ima povrsinu od 20m2:
1. Zid 25 cm cigla ima gubitke od 1.8 W/m2K, ~3000kwh godisnje
2. Isti zid za 2cm izolacije ima gubitke od 1 W/m2K. ~ 1600kwh
3. Isit zid sa 16cm izolacije ima gubitke od 0.22 W/m2K. ~360kwh

Svakome je jasno da je bolje i tih 2cm nego nista i izlisno je komentarisati dalje bilo sta.

Imam na jednom zidu unutrsnju izolaciju od 5cm i znas li kakve probleme imam? Nikakve!
Znam na vise mestagde su lepili stirodur na plafon bas zbog ovakvog slucaja i ne postoje nikakvi problemi.

Saša73
Saša73's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2013
Poruke:

Pažljivo vas čitam šta pišete. Meni je jako važno da imam malu ili nikakvu potrebu da se dogovaram sa komšijom. Meni bi odgovaralo da zid do stepenica radim iznutra. Nekako bih da ih zaobiđem i zbog komlikovanog postavljanja izolacije. Hajde da razmotrimo tu mogućnost.

Ima jop jedan zid koji moža zahteva izolaciju iznutra.

https://s7.postimg.org/5i8zfvi8r/Fotografija-0205.jpg

Zid do vrata. Ne bih da ih pomeram, a nameštena su tako da će se uz njoh teško postaviti izolacija od 12 + cm debljine. I ovde bih morao da izolujem terasu sa donje strane.
Da preciziram: izolovoa bih zidove knauf kamenom vunom od 12cm. Vi mi pominjete stirodur za terasu. Koji i kakav?

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Izolacija sa donje strane terase nece puno pomoci ako nije i sa gornje strane izolovano. Nije da nije nista ali je vrlo malo.
Ti imas terasu kompletnom duzinom 2 strane kuce. Te terase ce da hlade komsijski pod a tvoj plafon i hladnoca ce lepo da pada od gore i da te hladi. Doduse i njega hladi ali manje pa gubitke kroz terase delite. Ti malo vise imas udela u toj podeli a on malo manje. Koliko vise tebe hlade toliko vise ces ti da grejes komsiju.
Ja bih grejanje komsije i plafona presekao tako sto bih uradio spusteni plafon sa izolacijom. Nesto kao u potkrovlju sto se radi. Rekao sam da znam i da su lepili stirodur i stiropor i nemaju problema ali to bih radio bas kada ne bih imao para za resenje sa gipsom i staklenom vunom.

Kao sto rekoh stavio bih barem 2cm izolacije na taj zid ako ne moze deblje a onda nedostatak u debljni nadomestio sa unutrasnjom izolacijom.
Da taj zid ostane neizolovan sa spoljne strane i da ima samo unutrasnju izolaciju opet je bolje nego nista ali mozes imati problem po coskovima. Verovatno samo po coskovima umesto na celom zidu Smile
Najgore je da ga ne izolujes.
Dosta lose je i samo sa unutrasnje strane ali bolje nego nista.
Kombinacija malo sa spoljasnje a vise sa unutrasnje vec dosta popravlja situaciju.
Najbolje bi bilo samo sa spoljasnje.