Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kanalizaciona nepovratna klapna ili ventil

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zodra
zodra's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2011
Poruke:

Pozdrav,
zbog jakih kisa ovih dana, desava mi se povrat kanalizacije i poplava u podrumu.Imam WC u podrumu i kisne kanale ispred garaza povezane sa kanalizacijom, a koje su na koti nizoj od ulaza kanalizacije u kolektor, pa me zanima me ugradnja nepovratne klapne ili ventila na kanalizacionu cev pre ukljucivanja u kolektor!
Da li ima neko iskutva sa klapnama ili ventilima (precnik cevovoda mislim da je fi110) , koji proizvodjač, koji tip?Sa obzirom da i klapne imaju svojih mana( zaglave se, ciscenje,...) kojeg proizvodjaca preporucujete?Gledao sam na internetu, i naleteo na Peshtanove nepovratne ventile (KGRE Nepovratni ventil)?Ima li ko iskustva sa ovim prozvodjacem?
Idealno bi bilo klapna sa mogucnoscu da se fiskira u otvorenom plozaju, a u periodu proleca i jesni, kad se i desva poplava da se pusti da radi kao nepovratna klapna!
Unapred zahvalan na savetim i sugestijama.

rotoks
rotoks's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2010
Poruke:

nema potrebe a ni načina da se navedeni nepovratni ventil fiksira u otvorenom položaju.
poluga na ventilu služi za držanje u zatvorenom položaju.
Peštan proizvodi ovaj ventil odavno a osim njega ovde možeš naći i Viegu.
mada je u tom slučaju cena x5 a kvalitet sličan.

zodra
zodra's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2011
Poruke:

Hvala rotoks.
Nasao sma Peštan i Viega, razlika u ceni je otprilike 4 puta.

Nesa62
Nesa62's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2012
Poruke:

Postovani,

Imam slican problem ali sa sudoperom. Stanujem na prvom spratu na NBG i kada se zapusi glavna vertikala na zgradi (4 stana na vertikali) meni preliva iz sudopere. Stavljao sam 2 x Pestan nepovratnu klapnu (fi 50) ali nije drzala i opet je doslo do prelivanja kroz sudoperu i u stan Sad. Verovatno zbog sipanja tecnosti za ciscenje cevi (cevotok), dihtung na klapni brzo propada i tesko ga je naci za zamenu.

Ima li neko savet kako da resim problem, odnosno da sprecim prelivanje vode iz sudopere (odnosno u stan) kada se zapusi glavna vertikala (koja mora dozivotno da se cisti), odnosno da li postoji neki sigurniji PVC ventil koji bi zatvorio cev fi 40/50 koja odvodi vodu iz sudopere u glavnu vertikalu?

Unapred zahvalan,

Ocajan

Colonelo
Colonelo's picture
Offline
Registrovan dana: 22/03/2008
Poruke:

I mene interesuje ovaj nepovratni ventil. Naime, kanalizacija kada se zapusi sva voda se izliva u podrumske prostorije. Radi se o stambenoj zgradi na N.Beogradu. da li imate neku preporuku za firmu ili majstora ( kome bi platili preko racuna) ko bi ugradio nepovratni ventil. Koji ventil da nabavim i koliko to otprilike kosta. Pomagajte!!

nesacar
nesacar's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2011
Poruke:

Evo kako je kumu majstor resio problem zapusenja kanalizacije na sudoperi

Resenje nije idealno ali donekle je resio problem tako sto je ugradio kuglu-ventil
Navikao se da zatvara ventil kad nije kuci i kad ne koristi sudoperu i za sad funkcionise
Ako nista bar mozes da zatvoris kad primetis da curi i da umanjis muku i stetu,
jer ljudi u vertikali iznad i pored molbi pustaju vodu (bar je tako mom kumu)
A ja sam prisustvovao jednom kad mu se izlivalo u kuhinji i mogu da kazem da je muka nevidjena

Miloj.co
Miloj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 23/04/2013
Poruke:

Za rešenje sudopere postoji i plastični (pvc ili pp) povratni kugla ventil. On izgleda kao Y račva koja je na račvi zapušena i sadrži kuglu. Račva je okrenuta u smera oticanja vode tako da kugla kad nadođe voda u smeru oticanja se podiže, u suprotnom spušta se u cev i zatvara je te povratne vode se ne mogu izliti. Ovaj model povratnog ventila je mnogo bolji od klapne, ali se mora češće čistiti (na račvi postoji poklopac sličan revizionom kroz koji se vadi kugla i čisti).

Što se tiče velikih sistema mogu se iskoristiti isti gore navedeni ventili ili klapne nekih renomiranih proizvođača, neki su gore već pomenuti, ja sam ugrađivao Ready-jeve i nikada nisam imao problem. Što se tiče priča oko dihtunga na klapnama, Peštan verovatno ne koristi kvalitetnu NBR gumu te se one brzo ukrute , nakupe algi itd. Doduše ja kući imam na sudoperi njegovu povratnu klapnicu DN50 i za sada me nije izdala.

laza89
laza89's picture
Offline
Registrovan dana: 30/07/2019
Poruke:

Pozdrav,

procitao sam vec teme sa foruma vezane za nepovratne ventile (klapne) ali to nije ono sto me zanima. Imam vec 2 klapne postavljene i dzaba opet se desava poplava u podrumu. Verovatno se nesto zaglavi ali vise mi je preko glave to. Da cistim svaki dan klapnu ne mogu a i pored toga moze opet da se zaglavi kad krene voda.
Moje pitanje je da li postoji neki ventil kojim moze skroz da se zatvori cev? Kao ventil za dovod vode. Znaci vidim pocinje kisa lepo sidjem u podrum i zavrnem ventil i siguran sam.
Hvala unapred.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Da se ne ponavljam, pogledaj ovde.
Ja sam za sada zadovoljan. Opisana klapna može i da se trajno zabravi.

Ništa ne ostavljam nezavrš

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

laza89,
eto nekaj mogučnosti. Slične potraži. - https://www.tapro-trgovina.si/media/flippingbook/PDF_dokumenti/katalogi/...
pod zaporedni broj 16 potraži.

LP