Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sudopera klokoce i smrdi ???

14 poruka / 0 new
Poslednja poruka
LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Od kako sam montira novu kuhinju , iz sudopere i grkljan creva se povremeno cuje klokotanje i oseca se smrad .

Ranije to nije bio slucaj sa starom sudoperom ( koja je imala onaj klasican sifon ) pa sumnjam da nije u pitanju ovo grkljan crevo , koje sam pooprilicno skratio pa nema onaj potreban luk ?

Zivim u zgradi , i kad komsije iznad mene koriste kuhinju , cuje se kolokotanje , iz sifona ?

Skorije je radjen i krov na zgradi pa sumnjam da nije tom prilikom i zapusen odusak na kanalizaciji .

postavicu slike , i ako neko ima savet bio bih mu zahvalan

  • sudopera_2.jpg
  • sudopera.jpg

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Miloj.co
Miloj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 23/04/2013
Poruke:

Klokotanje koliko si i sam shvatio potiče od toga što iz odvoda vazduh mora negde da ode, pa zato što ti je sifonski luk jako mali to radi kod tebe. Ista je situacija i kod mene ali ja tome ne pridajem ogroman značaj, jedino šta možeš da uradiš jeste da ovaj luk učiniš većim, da li ćeš ukloniti ovu dasku ispod pa to uraditi, iseći rupu kroz nju, što nije neko estetsko rešenje ili podići odvod u zidu, što čini dodatni napor ne znam. Isto mi raspored sifona nije baš najjasniji, da li koristiš desnu stranu sudopere za pranje?

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Kuhinja je inace mojih rukun delo tako da mi je najmanji problem da prosecem jednu policu .( postavicu sliku da se pohvalim malo 1511 )

Znam da cu na taj nacin da resim klokotanje ali sta je sa mirisima ?

Inace koristim desnu stranu sudopere, sto nije bilo najjasnije iz prethodnih snimaka .( 1508 . . . 1590 )

Buni me sto se mirisi osecaju unutra ,tek kad otvorim vratanca kuhinje ?

Mozda je za to kriv ovaj deo u zidu (1510 )
To je jedna metalna ce , ne bas okruglog oblika , pa sam ja iskoristio 100mm unutrasnje gume od motora , tako sto sam jednu polovinu nabacio na tu cev , a drugu polovinu na ovu plasticnu ( od grkljan creva ) koju sam prethodno gurnuo 5 cm u metalnu . Sve sam dodatno stegao nekim elasticnim trakama .

Znam da sam malo karabudzio ali ne znam kako drugacije , a i dobro drzi vodu ??? , pa se nadam i mirise .

Zato me i buni , odakle smrad ???

  • img_1511.jpg
  • img_1508.jpg
  • img_1509.jpg
  • img_1510.jpg

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Miloj.co
Miloj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 23/04/2013
Poruke:

Svaka čast za kuhinju!!! Laughing out loud

Koju sudoperu koristiš sam video po rasporedu sifona, a to sam pitao iz čiste gluposti jer sam ja desnoruk i sigurno bih u levoj kadici prao sudove (da mi bude na ruku što kaže naš narod) no dobro to je tvoja kuhinja...

Što se smrada tiče kod kanalizacije je jasno, pritiska u cevima nema, radi po principu gravitacije, ali nije tačno da mesta na kojima voda ne prolazi neće proći vazduh (tj u ovom slučaju smrad).
Ta metalna cev u kombinaciji sa gumom motora i flexi crevom od sifona nije pun pogodak , to će držati vodu, ali vazduh neće, pogotovo kada se dešava to klokotanje. Da bih ti prosto objasnio kada komšija pusti vodu u tvom odvodu se javlja privremeni vakum, nakon toga kreće klokotanje a nakon klokotanja miomirisi. Da je moja kuhinja ja bih tu metalnu cev obrusio (skinuo ovalni muf sa kraja cevi) stavio dobar prelaz, npr. džonson gumu u kombinaciji sa kliznom spojkom DN50 (ako neće džonsonka da legne u kliznu spojku lepo onda izvadi postojeću gumicu iz klizne spojke i prvo džonson gumu stavi na spojku pa navlači na cev) pa redukcija 50/40 i onda kraj ovog creva u to. Takođe ti ovaj kraj cevi koji je kraj metalne cevi nema onaj stezni prsten kao ostali delovi sifona te mirisi mogu i tuda da izađu. Uglavnom rešenje ti nije skupo, možeš se posavetovati sa nekim prodavcem u vodoinstalaterskoj radnji možda ti oni daju i bolje rešenje nego ja (to uradi pre nego što obrusiš cev) jer i ja volim da imam par mišljenja kada rešavam neki problem (više glava je mudrije nego jedna)! Smile Ili čekaj da se ovde još neko javi ...

Kako god nadam se da sam barem malo pomogao.

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Hvala , razmislcu pa cu jos videti sta cu .

Za ovaj stezni prsten si u pravu a evo zasto se to desilo .

Negde bas za 1maj mi se zapusila sudopera , ja skinuo ovo glavno grkljan crevo , procistio i kad sam vratio vidim da sam uspeo da ga pocepam .

Odem u grad ,jeedva nadjem zbog praznika drugo , ( oko 0,5M ) dodjem kuci da montiram i grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . . . ovo novo je za 1mm manjeg precnika od starog ???

Uz pomoc sapunice , i malo natezanja uspeo sam oba kraja da navucem , ali zato nisam mogao da vratim ona dva stezna prstena jer ne funkcionisu , valjda im je drugi navoj ?

Ako vec prave razlicite precnike creva , zasto to ne bude bar po 1cm ili vise , ovako to od oka ne mozes da procenis , i vidis tek kad dodjes da montiras ?

Mislim da cu prvom prilikom da promenim ovo crevo , stavim sa vecom duzinom i na taj nacin povecam luk i mozda se tako resim i mirisa .

Ako to ne uspe , sledicu tvoj savet

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

syberchicha
syberchicha's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2012
Poruke:

meni to deluje kao da to grkljan crevo pušta mirise...
ovde je bilo reči o tome http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/vodovod-i-ka...

slob
slob's picture
Offline
Registrovan dana: 16/01/2019
Poruke:

Radi se o slivniku na kuhinjskoj sudoperi.
Šta se dešava? Stan mi je na trećem spratu u 4 sprata zgradi. Iz slivnika povremeno pokulja manja količina vode, ali pod znatnim pritiskom tako da on uspe da izdigne dodatnu metalnu rešetkicu postavljenu na već postojeću rešetku slivnika. Izašla voda se brzo odmah vrati. Ali posle toga, ne uvek, iz slivnika se širi smrad. Očigledno iz razloga što je zaštitna količina vode u sifonu nestala – otišla. Ako sam prisutan, pustim malo vode u sudoper i time ponovo napunim sifon pa više nema smrada. I tako nekoliko puta tokom dana.
Iz straha da ne dođe do neke poplave montirao sam i nepovratnu klapnu na odvod između sifona i zida. Međutim, ono što me čudi i brine, ništa se nije promenilo. Sve isto!?
Mislim da znam i jasno mi je to kako voda nestane iz sifona, objasniću kasnije, ali zbunjuje me to kako voda može da pokulja u sudoperu i pored postavljene nepovratne klapne. Menjao sam gumicu na njoj pa zatim i celu klapnu, od drugog proizvođača, ali ništa se nije promenilo.
Ja sam na trećem spratu. Iznad mene je urađena nadogradnja i tom prilikom je bezobzirno i bezobrazno zatvorena vazdušna oduška kanalizacione kuhinjske vertikale, koja treba da izlazi na krov zgrade. Zbog toga, kad neko pusti veću količinu vode u vertikali se stvara potpritisak koji teži da od nekud povuče vazduh. Povuče ga tako što iscrpi vodu iz najbližeg ili možda „najslabijeg“ sifona. I to mi je jasno, ali kako voda može da pokulja i pored nepovratne klapne, to ne mogu da shvatim? Imam utisak da je ta manja količina vode koja pokulja baš ona količina koja je u sifonu slivnika? Kako se to desi? I šta da uradim?
Plašim se poplave, možda bezrazložno, a smradovi se rašire po celom stanu ukoliko nisam prisutan kada se to dogodi.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Slivnik je element u podu ,ajd pojasnite malo !?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Зашто сте у згради сви дозволили да се затвори одушак вертикале. Требали сте одмах звати грађевинску инспекцију и требало је обустабвити радове или урадити прихватљиво техничко решење.
Но није ни сад касно да се интервенише и да се инсталација доведе у исправно стање.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

slob
slob's picture
Offline
Registrovan dana: 16/01/2019
Poruke:

tenzor,
U pitanju je kuhinjska sudopera i slivnikom sam nazvao odvod na dnu sudopere. Možda sam uporebio pogrešan termin jer nisam stručan.
Niti umem da objasnim šta se tu dešava a niti znam šta da uradim,

zvukoljub,
Duga priča. Možda ćemo jednog dana i uspeti da nešto uradimo jer nadgradnja još nema tehnički prijem i upotrebnu dozvolu, a stanovi useljeni.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Klapna zatvara na kontra protok vode ,a vi imate problem sa vazduhom ,tj sa zatvorenom oduškom .U svako slučaju odušak mora postojati ,a vrlo je moguće da ima još problema sa vertikalom i kasnije horizontalom tog kuhinjskog odvoda

slob
slob's picture
Offline
Registrovan dana: 16/01/2019
Poruke:

Da li je moguće to da kada neko pusti vodu iznad mene prvo dođe do nadptitiska pa potom do potpritiska. Nadpritisak prođe kroz nepovratnu klapnu (ona možda ne reaguje na vazduh) izbaci vodu iz sifona, a zatim dođe do potpritiska, kada vodeni stub dođe ispod nivoa moje horizontale, pa on izvuče vodu iz sifona (klapna ne sprečava taj smer vode) ?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Najverovatnije tako nekako ...

slob
slob's picture
Offline
Registrovan dana: 16/01/2019
Poruke:

Zahvaljujem na odgovorima !