Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ispucala cementna kosuljica

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mls
Mls's picture
Offline
Registrovan dana: 27/12/2019
Poruke:

Zdravo svima,
Evo jos jedne teme u nizu vezano za ostecenja na cementnoj kosuljici. Naime, kosuljica sa postavljenim sistemom za podno grejanje je uradjena pre 4 meseca. Nakon 3 nedelje ukazale su se 2-3 naprsline duzine 20ak cm sirine zazora <= 1mm. Nakon toga naprsline polako pocinju da se javljaju i na drugim mestima u prostoriji, ima ih i po sredisnjem delu. Sirina zazora se ne menja ali se duzina povecava. Ono sto me najvise brine jeste to sto se ukazuje ugibanje kada stanem neposredno uz pukotinu i prebacim svoje teziste na jednu nogu - primecuje se blago ugibanje na zazoru. Ovaj problem je izrazen samo u jednoj i ujedno najvecoj prostoriji(cca 40 kvm). Dilatacija je ostavljena svuda kod vrata i posredini ove velike prostorije. Kosuljica je ojacana armaturom i dodavani su aditivi. Po obodu prostorije postavljena je dilataciona rubna traka. Podloga se sastoji od betonske ploce, zatim ide stirodur 10 cm pa jos jedan sloj stiropora(cini mi se 5 cm). Ovaj stiropor je dodat naknadno da bi se ostvarila potrebna visina jer je prethodno razbijan stari pod u kuci i bez njega bi kosuljica na nekim mestima dostizala visinu i do 13 cm. Uglavnom visina cementne kosuljice nigde nije manja od 5 cm. Medjutim, ipak je doslo do pucanja iz meni za sada nepoznatog razloga. E sad, izvodjac radova predlaze sanaciju pomocu topcem preparata i ceresit mrezice tako da se kompletna prostorija nakon ciscenja presvuce smesom na bazi ovog preparata i postavi mrezica odgore kao podloga za keramiku. Cela povrsina je sa ugradjenim sistemom za podno grejanje i iznosi oko 130 kvm, a sporna prostorija ima oko 40 kvm. Mene zanima da li u ovom slucaju sanacija ima smisla ili posao mora da se radi iznova? Slike su u prilogu.

Postovanje i pozdrav

  • img_20191224_081402-1.png
  • img_20191224_081402.png
  • img_20191224_081352.png
  • img_20191224_081225.png
  • img_20191224_081055.png
  • img_20191224_081047.png
  • img_20191224_075737.png
  • img_20191224_075733.png
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ne razumem se puno, ali stiroporu nije mesto ispod kosuljice. Da je moja kosuljica trazio bi ponovo da se radi.
Najmanja debljina kosuljice je 4cm iznad cevi.
Ako ti debljina cevi usla u tih 5cm, znaci da ti je na pojedinim mestima kosuljica samo 3cm. Sto je nedovoljno. Ako je armatura isla ispod cevi kao vecina sto radi ona nema nikakvu ulogu osim da se za nju vezu cevi.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pedja089 potpisujem ovo sto se napisali . Na to treba dodati i vrlo verovatno da nije kosuljica negovana , i vrlo verovatno nedovoljna kolicina cementa kao i njegov kvalite jos ako je i rucno mesan materijal eto problema . I ostaje nejasno sldece " Podloga se sastoji od betonske ploce, zatim ide stirodur 10 cm pa jos jedan sloj stiropora(cini mi se 5 cm)." Nadam se da je uradjena hidrozolacija poda i da li je spojena sa onom u zidu .
Ako se kosuljica stvarno ugiba tako kako ste napisali ostaje samo izrada nove , ali onda ulazite u rizik da ce se ponovo raditi i razvod podnog grejanja .

Mls
Mls's picture
Offline
Registrovan dana: 27/12/2019
Poruke:

Izmedju betonske osnove i stirodura se nalazi kondor, to sam propustio da navedem. Pregledanjem fotografija koje sam pravio u toku radova video sam da je ovaj stiropor koji je naknadno ubacen zbog postizanja visine oznacen crvenom bojom sa strane. Izgleda da je ovde stavljen fasadni stiropor i da je ovo razlog pucanja. 5cm debljine i 17 g nema sanse da izdrzi kosuljicu koja je na nekim mestima 7-8 cm debljine. Da li crvena tràka na bocnoj strani stiropora zasigurno oznacava da je to 17 g fasadni stiropor ?
Ako je ovo tacno onda bilo kakva sanacija nije dobro resenje ? Koje je vase misljenje?
Postovanje i pozdrav

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ako je vec tako ispucalo sve, iskopaj rupu malog precnika do tog stiropora, pa se uveri i sam sta je.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Грешка је што је уместо стиродура стављен стиропор. Бојим се да ту неће бити другог решења осим јово наново. То што је мајстор предлагао само је шминка која неће дати добре резултате, само ће се потрошити још новца на нешто што је осуђено на неуспех.
Иначе, као што је већ раније речено, упитно је и како је кошуљица прављена, колико има цемента и што је најважније како и да ли је одржавана.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

urosu
urosu's picture
Offline
Registrovan dana: 24/12/2019
Poruke:

Kazes da u ostalim prostorijama kosuljica nije popucala. Zbog cega?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Mls,
vezano na košuljico i izradu: koliko se vidi je verovatno napaka u nijegi košuljice.
Slika u prilogi je: EPS ( 100) , sistemska ploča, talno/cijevi , 5 cm betonski estrih sa mikro vlanima. Kao obično, nije se hodalo 10 dana po njemu; pazilo da nije bilo promaje prvih 10 dana. Vanske prozore smo obukli u PVC foliju, da sunce nije pregrijalo estrihe u kuči. --> Prekomjerno izparijevanje vode.
Za 40 m2 dilatacija obavezno.
Po moje se prebrzo hodalo po estrihu in premala debeljina estriha.
Izadite kontrolu o bedeljini betonskog estriha.

  • estrihi_koncani-7-w800.jpg

LP 

urosu
urosu's picture
Offline
Registrovan dana: 24/12/2019
Poruke:

Slazem se sa Som16 300%. Dodao bih mozda jos problem manjka cemeneta.
Dve iste prostorije, u istom stanu, ista potrosnja cementa, ista debljina... sve isto sem majstora. Po izradi na oko isto izgledaju. Kasnije je jedna popucala, a druga nije. . Cak tamo gde je popucalo majstor je radio masinski mesanje i pumpa, a gde nije popucalo majstor je rucno pripremao materijal. Ocigledno smesa i rad nije isti. Neke stvari zavise od raspolozenja majstora i radnika.
Video sam kosuljicu na fasadnom 17g stiroporu, 6cm, i posle vise godina, mozda sada i decenija, a da nije ispucala . Tako nesto se ne preporucuje i ne bih nikada rizikovao.
Dobra kosuljica vrsi pritisak skoro ravnometno po celoj povrsini i stiropor se ravnometno nabije u celoj prostoriji i kada se jednom nabije to stoji. NIje to kao da neko gazi stiklama po stiroporu.

I ja mislim da je neko ulazio u prostoriju vec posle jednog dana. Zbog toga sam i pitao kako u drugim prostorijama nije popucala. Smile

Mls
Mls's picture
Offline
Registrovan dana: 27/12/2019
Poruke:

Pozdrav, evo jos informacija,
Kosuljica je radjena masinski, tacan odnos mesavine ne bih zbao da vam kazem.
U vreme kada je radjena kosuljica u kuci je vec postavljena nova pvc stolarija, izolacija na kuci takodje postavljena 15 cm stiropor i prevucena mrezica. U kucu se uslo prvi put nakon 2 dana.Meni je receno da se moze hodati posle 2 dana. Posle cca 7 dana otvoren prozor na kant na dva mesta vodeci racuna da ne bude promaje. Generalno u kuci sigurno nije bilo toplije od 25 stepeni tih dana, izolacija je radila svoje. Vlaga je bila vidljiva najmanje 10 dana. Radovi u kuci nakon izrade kosuljice su nastavljeni tek u novembru. Sto se tice ostalih prostorija u prizemlju stanje je sledece: kuhinja nigde nije pukla ali je ovde kosuljica naneta na vec postojeci beton u kome su ostale cevi od starog podnog grejanja koje sam ponistio u ovoj adaptaciji- dakle cvrsta osnova. Nisam hteo da razbijam ovu prostoriju jer je beton armiran i to je dosta tesko islo napolje u ostalim prostorijama a bilo je mesta da se uradi nova preko. Hodnik ima 2 pukotine, jedna blize vratima a jedna na sredini, identicne strukture kao u velikoj sobi, kad se stisne malo jace uocljivo je ugibanje na tom malom zazoru. Imam jos jedan mali hodnik i wc koji su manje povrsine i tu se nije nista desilo. Mrezica stoji na dnu, tj nije izdignuta tako da i nema neku funkciju osim da drzi cevi. Istog dana je radjena i terasa od 25 kvm iza kuce koja takodje nije pukla nigde ali je opet izlivena na cvrstoj osnovi. Sve je radjeno istog dana, odprilike 140 kvm sa terasom. Naknadno cu jos kaciti slike iz hodnika.