Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Celicna krovna konstrukcija

22 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Pozdrav svima,

Trebao bih da napravim jedan hangar pa me interesuju vasa misljenja u vezi krovne konstrukcije. Dimenzije hangara su 13m * 7m i stubovi ce biti 5m visine pa na njih krovna konstrukcija. Za stubove koristim betonske bandere od dalekovoda koje su po mom misljenju i vise nego dovoljno jake (donje polovine bandera). Za konstrukciju krova trenutno imam 17kom kutija 80mm*40mm debljine 2.5mm
Sa jedne strane od 13m mi nije bitno koliko cu stubova imati ali sa druge mi je bitno da svih 13m bude bez stuba.
Evo nekoliko slika da docaram o cemu se radi...

 • hangar_1-page-001.jpg
 • hangar_2-page-001.jpg
 • hangar_4-page-001.jpg
 • hangar_3-page-001.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Željkorikverc,
verovatno pravite streju za poljoprivredne mašine. U poslednje vreme se po selima masovno rade u čeliku i TR-limu ili kombinacija celik drvo TR lim (što je najjeftinije). Nije problem da se to napravi ali da kombinujete bandere ne znam koliko je pametno. Verovatno ste na neki način došli do nekih starih polovnih bandera pa bi sad da ih iskoristite. Da je sve u čeliku pa i nekako da prođe uslov da jedna strana (duža) bude skroz slobodna. Ali da uklopimo bandere je problem. Nije problem nosivost jer se one računaju za slučaj da je jedna strana kablova iskidana a na drugoj nagomilan led na kablovima. Bandere se prave jako kvalitetno jer se betoniraju u centrufugi. Problem su detalji kako bi vi povezivali njih sa ostatkom.. jedino ako planirate da zazidate zidove okolo povezete serklažima po vrhu a čelična konstrukcija krova vam je jedini problem. Šta planirate za oblogu zidova a šta za krovni pokrivač?

zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Tako nesto, nemam poljoprivredne masine ali imam kamion pa mi treba prostor gde mogu da radim remonte i po ovakvim kisovitim danima. Bandere jesu stare ali su cele, ponavljam da su ovo bandere od dalekovoda koje su poprilicno jace i vece od obicnih ulicnih bandera. Sto se tice spajanja konstrukcije krova i bandera planiram da zavarim jednu kutiju za vrhove armature (obicu beton na vrhu) i da to zavarim, to je sa ove strane gde bih stavio 4 bandere a sa druge strane bih ili pravio kao kutiju od debljih ploca pa da nataknem preko bandere i ucvrstim kroz rupe ili samo da naslonim sa jedne strane deblju plocu i opet ucvrstim kroz rupe.

Mene zanima kakve zmije ili kako vec da ih nazovem predlazete da stavim na duzinu od 7m a da koristim ove kutije koje trenutno imam, naravno dokupicu jos ako mi bude falilo. Na trecoj i cetvvrtoj slici su neke moje ideje pa me zanima misljenje da li bi to bilo dovoljno jako od tih kutija koje ja imam i raspon od 7m.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Niste mi napisali čime mislite da zatvorite sa strane nalu tj. šta ćete za oblogu zidova a šta za krovni pokrivač? Od toga zavise mnoge stvari...

zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Zidove za sada ne planiram uopste, bitno mi je da imam krov pa kada budem imao sredstava i vremena dozidacu zidove. Ova zgrada ce na neki nacin biti nastavak na staru zidanu sa betonskim stubovima pa ce i to biti neko ucvrscenje. Za krov sam uzeo plastificirani lim i planiram da ga srafim na drvene hrastove stafne stafne jer imam i strugaru pa to mogu sam da napravim.

zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Kasnije ce verovatno biti zazidano samo izedju ona cetiri stuba a sa jedne strane od 7m i ove gde ima samo 2 stuba na 13m ce biti neke kapije ali to otom potom...

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Razumem, Vama treba nešto kao na ovoj slici ali da bandere budu stubovi i da duža strana bude slobodna. Kakve će rešetke da budu i koji HOP profili za pojasne štapove a koji za ispunu nemogu napamet da kažem. Moralo bi da se računa. E sad to zavisi od mnogo stvari i svašta tu utiče al dobro sad. Pomerljivost može da se spreči ali vam trebaju baš jake temeljne stope (susedni objekat ne pomaže). Ako imam narednih dana vremena da sračunam rećiću vam konkretnije šta i kako. Ja bih vam savetovao da krov napravite na jednu vodu. Sa strane na kojoj je otvor od 13m treba visoka rešetka da ponese glavne krovne nosače a ujedno i da daje podužnu krutost sistemu... Ne može bez crtanja da se to objasni... Treba mi vreme da to odradim...
Detalji veza nisu dobri koko ste ih vi zamislili i nije dobro da radite u fazama ali može da se reši. Razumeo sam koje su bandere u pitanju čim sam pročitao da su od dalekovoda a ne za ulučnu niskonaponsku mrežu.

 • hala_ivan.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ukoliko planirate da obijate vrhove bandera , onda bih vam savetovao da na postojeću armaturu zavarite anker ploče , i da onda na te ploče zavarujete venčanice . Takodje i na donjem delu bandera morate obiti beton i zavariti tzv brkvove koje ćete povezati u temelj stubova . Predpostavljam da ćete raditi tzv stubove samce pa je jako bitno ono što vam je Histerezis već objasniio .
Kutije koje koristite kao rogove okrećete na "kant" . Zavarivanje spojeva konstrukcije odradite na zemlji uz okretanje materijala i najbolje bi bilo da ga uradite Mig-mag postupkom , a sve varove koje morate uraditi "iz pozicije " e tu će nastati najveći problem ... Ukoliko radite rel postupkom tu bi preporuka bila da radite bazičnom ili rutilnobazičnom , ali to opet zavisi ko će zavariti ...
Naravno gde kod možete zavarite i ojačanja u vidu ploča i "dijamanata " uz obavezan " obvar ". Ukoliko planirate krov na jednu vodu , onda su vam te cevi slabe kao rogovi pa ćete morati da radite rešetkast rog .

zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Histerezis, temeljne stope ce biti minimum 80cmx80cmx80xm sa jos vecim prosirenjem na dnu.

Tenzor, razmisljao sam i o tome da zavarim ploce na vrhu za armature i mozda cu to i uraditi. Sto se donjih delova tice i brkova i to sam planirao da uradim i uradicu. Sve sto mogu da uradim dole uradicu, znam da se sve kutije okrecu na kant je je tako mnogo veca nosivost, sve sto se bude varilo dole varicu sa CO2 (rade koncar Migweld 350) a za samo sastavljanje kostrukcije imam EVB MO i EVB 52.

Najvise bi mi odgovaralo da bude krov na dve vode jer mi treba sto veca supljina u sredini, zato sam i mislio da uradim neko od resenja sa slika a ne klasicnu zmiju jer ona uzima prostor od vrha stuba...

baustelac99
baustelac99's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2011
Poruke:

Pozdrav
Ako želiš raspod od 13m nez stupova, treba staviti dovoljno visoku rešetku (zmiju). Ovako bez proračuna bih rekao barem 1m visine rešetku.
Gornja i donja cijev te rešetke će biti otprilike cijev 100x100x4mm.

Bolja varijanta bi bila da dva prednja stupa isto budu čelični, onda bi "zmija" mogla biti niža jer bi se sile drugačije prenosile.
Ja predlažem jednostrešni krov, a da ti niža strana krova bude na 5m, viša na 6m, onda ti je prolaz ispod "zmije" 5m.

Najvažnija napomena, takve stvari se NE RADE bez proračuna, inače bi ti sve moglo pasti na kamion (i na glavu). 13m raspon nije zajebancija.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Željkorikverc, pojasni štapovi portalne rešetke moraju biti 80.80.5 a ispuna 40.40.3. Za poprečne rešetke (glavne nosače) bilo da je krov na jednu ili dve vode pojasevi bi bili od 80.60.3 a ispuna 40.40.3. Ovo shvatite okvirno jer bi sve ovo detaljno trebalo da se sračuna. Kutije koje ste nabavili neće moći da Vam završe posao.Otprilike bi otišlo oko1250kg čelika za krov (13.6kg/m2). Ali treba da znate da ovakva dispozicija koju ste zamislili ima puno nedostataka. Ako je portalna rešetka slobodna na donjem pojasu onda na nju ne možete da kačitei oslanjate vrata koja planirate kasnije. Može ali treba još jedan horizontalan spreg u nivou donjeg pojasa. Uz oslonce nagib dijagonala ispune je mali pa bi trebalo bočnim limovima spojiti pojaseve (sprečiti lokalan lom),.... Ima puno stvari koje treba osmisliti zato skice koje sam dao shvatiti uslovno (jer nije sve ko što treba). Rožnjače bi bile od drveta 10x12cm od četinara II klase. I za listare bi trebala ista dimenzija (za malo ne prolazi 10x10cm).
Generalno hala nije najbolje koncipirana. A nije ni mali objekat. Kao što su Vam i drugi na forumu savetovali trebalo bi ipak uzeti nekoga ko bi to stavio pod jemstvenik i lupio pečat.
Ni rešetke nisu baš male i bilo bi poželjno da obratite pažnji na redosled zavarivanja. Usled unosa toplot hoće rešetka da se izvitoperi i iskrivi van svoje ravni.
Biće Vam problem da to napravite sa banderama a da bude dobro. Dali ste razmišljali kako da postavite banderu da stoji baš u santimetar tačno o da tako ostane. Obično se temelji rade da metalnom cevkom u koju upadne bolcni ostavljen u stubu. Stub se šteluje i kajluje u čašici. Kad su svi stubovi i ostala konstrukcija ili jedan njen deo napontirani tek na kraju se zaliva spojnica. Plašim se da če stubovi da Vam se raštrkaju. Iako ih postavite napravite idealno sa temeljom koji ste planirali može doći do malih roacija a to na vrhu stuba se manifestuje kroz horizontalni pomak!!! Kad se bandera tako fundira kablovima ništa ne smeta ali rešetci bogamo može da zasmeta. Ovo što bauštelac reče da napravite stubove poratala takođe od čelika i da bi oni poneli deo opterećenja uz drugačiju raspodelu sila je tačno ali nije dobro za vaš slučaj. To traži dobru temeljnu konstrukciju a u vašem slučaju može da pravi parazitne uticaje i da bude veća šteta nego korist. Kad god se rade hale i ako se stubovi temelje na samcima oni se obavezno povezuju horizontalnim serklažima ili temeljni gredama koje se koriste da se na njima zidaju obodni zidovi ) ako nisu od panela.

 • gmz0.jpg
 • gmz1.jpg
baustelac99
baustelac99's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2011
Poruke:

Histerez
slažem se da koncepcija nije najbolja, a pogotovo odabir bandera za stupove.

Kad sam predložio da uzme čelične stupove, mislio sam da dobije okvirni sistem/portal, znači stupovi i rešetka su čvrsto spojeni, a stupovi s temeljem su spojeni zglobno, tako da je sila na temelj vertikalna (nema rotacije temelja). To je dvozglobni okvir.

Željkokrivec
Ako ikako možeš, točnije ako parcela dopušta, trebaš drugačije organizirati nadstrešnicu, jer ovako kako si zamislio će biti skupo da se napravi sve po pravilima i proračunu.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Baustelac99, razumem šta ste mislili (ono za portal) i u pravu ste. To bi bilo dobro rešenje. Jedino što se sve više udaljavamo od SSM varijante nadstrešnice. Kao što ste lepo rekli u prethodnom postu sve ovo se ne radi bez proračuna i "može da padne na kamion i glavu". Ovu temu treba u tom smislu i shvatiti. Kao preporuke, smernice, šta bi moglo a šta ne, o čemu treba voditi računa, naći optimalno rešenje koje finansijski odgovara mogućnostima Zeljkarikverca i dr.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Uz svo uvažavanje prethodnika ali pravite veliku grešku , vi svi pišete o čeliku kao materijalu , a u stvari je taj čelik od koga se cevi prave čelik "kvaliteta crnog lima " ...
S druge strane napraviti zmiju od 13 m u "kućnoj radinosti " je dosta neizvestan posao. Pogotovo je naparaviti tako da se ne izvitoperi i na pokrivi , a ostaje i problem povezivanja gotove rešetke na betonski stub , dizalica , pravac itd ....
Na slikama je hala slične dimenzije pa se mogu videti elementi i preseci nosača

 • dsc00775.jpg
 • dsc00774.jpg
 • 30092010.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Tenzor je u pravu što se tiče materijala. HOP (šavne cevi i kutije) se najčešće prave od “običnog” čeličnog lima u kvalitetu Č0361 (po starom SRPS C.B0.500 ili S 235 JR po novom SRPS EN 10025). Osim utvrđenih mehaničkih karakteristika i ograničenja sadržaja sumpora i fosfora nemaju neke posebne osobine. Zatezna čvrstoća ovog čelika je od 360 do 380MPa i relativno je mala. Ali je ovaj čelik za građevinske konstrukcije pogodan i masovno se primenjuju.
Iz prethodnih postova se može zaključiti da Željkorikverc nije “kućni majstor” (čovek ima svoju strugaru, svoj kamion, već postojeću betonsku halu pored, sasvim dovoljan MIG aparat za zavarivanje kutija i limova debljine nekoliko milimetra, bavi se mehanikom,… Ako planira da postavi bandere koje imaju masu preko 1tone onda sigurno ima čime da podigne i glavnu rešetku koja je 360kg. Pretpostavljam da će to raditi kamion sa dizalicom.
Na slikama Tenzorove hale je manje više školski slučaj kako bi šta trebalo da se uradi na manjoj hali. Najbolje je projektovati nešto kada može sve da se usvaja prema potrebi. Dok Željko ima specifične zahteve u koncepciji hale a dosta ograničenja po pitanju primene materijala za određene pozicije. To mu dođe kao da date ženi 5000din i kažete da spremi gala ručak ili u drugoj varijanti da spremi ručak sa onim što ima u frižideru i što može da ubere u bašti.
Dosta je sve ovo specifično. Ali je dobro da se pomene što više fenomena čija je pojava moguća a svaki fenomen je budući problem u najavi. Verovatno će značiti drugim forumašima kada nekada budu planirali da rade neke slične konstrukcije. Na primer Željko planira da zazida samo jedan podužni zid hale time će pored sišućeg dejstva vetra na krov da napravi i efekat naduvavanja krova iznutra. Sišuće dejstvo vetra je značajno u odnosu na sopstvenu težinu konstrukcije i stalno opterećenje. Tako da postoji opasnost od izvijanja donjeg pojasa i/ili od odvajanja krovnog pokrivača. Drugim rečima ne razmatra se samo slučaj da krov ne “padne na kamion i glavu” nego da se nekim sličajem ne vine u nebo.

baustelac99
baustelac99's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2011
Poruke:

Tenzor
Slažem se s napisanim, međutim mislim da "tvoja" hala nije najbolji primjer jer mislim da je i ona napravljena u SSM varijanti bez ikakvih proračuna (malo su mi tanki presjeci).
Osim toga sve ozbiljne firme zavare konstrukciju u pogonu, a na gradilištu se spaja s vijcima (jer je problematično zavarivanje na 5m visine na gradilištu, utjecaj vremenskih uvjeta, utjecaj točnosti izvedbe).

Histerez
Vidim da razumiješ problematiku i teoriju, i dobro da si napisao ovo za slučaj da se jedna strana zatvori, jer onda se mjenjaju opterećenja od vjetra i može doći do rušenja konstrukcije.

Treba shvatiti da ovo nije nadstrešnica za fiću ni brajda pred kućom, rasponi od 13m su ozbiljne konstrukcije.

Znam da izvedba "po pravilima" košta puno više nego SSm gradnja od materijala koji se ima doma, ali najgore je kad se nešto sruši.

Ne znam kako je kod vas, kod nas za takve građevine treba Građevinska dozvola, a nje nema bez projekta.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Baustelac99, i u Srbiji se podrazumeva da za sve objekte mora da postoji građevinska projekat, sve saglasnosti, dozvola, da geomear obeleži temelje, ..., i na kraju upotrebna dozvola i da se objekat uknjiži. Čak i da se pravi nadstrešnica za fiću ako je preko 10-tak metara kvadratnih u osnovi opet se moraju imati svi papiri (u Hrvatskoj je ta granica valjda 15m2). Oko toga se svi sležemo i ovde na forumu to nikada nije dovedeno u pitanje. Niti je iko ikoga savetovao da radi i gradi suprotno zakonu. Stvar je ličnog izbora i odgovornosti svakog pojedinca kako će postupiti.

Temu treba voditi ka stručnim i majstorskim pitanjima jer ponavljam sigurno će značiti i drugim učesnicima foruma koji imaju nameru da prave manje nadstrešnice. Već su nekoliko puta otvarane teme sa sličnom problematikom (nadstrešnica za razne svrhe: radionica, senilo za auto, garaža,...) ali teme nažalost nisu zaživele.

baustelac99
baustelac99's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2011
Poruke:

Točno, slažem se, treba ukazati na 2 bitne stvari:
1) ozbiljne stvari se ne rade bez proračuna
2) ozbiljne stvari se ne rade bez dozvle (a dozvole nema bez proračuna

Makar ljudi po selima i dalje rade razne nadstrešnice bez ikakvih "papira" pa nekad bude sve Ok, a nekad imaju i problema (bilo sa zakonom, bilo sa snijegom/vjetrom).

zeljkorikverc
zeljkorikverc's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2014
Poruke:

Histerezis

-U pravu si sto se tice mehanizacije za postavljanje konstrukcije, moj kamion je za prevoz trupaca (tzv sticar) i ima dizalicu koja podize teret do 3t tako da montaza nije problem. Sebi pravim prvi hangar ali sam do sada usluzno podizao vise konstrukcija.
-Sto se tice zazidavanja zida, to ce biti u daljoj buducnosti ali u svakom slucaju planiram da zazidavanje radim zajedno sa postavljanjem kapija na drugoj duzoj strani i jednoj uzoj jer mi je druga u nastavku stare zgrade pa tu necu zatvarati. Ako budem radio sve to u isto vreme ili priblizno isto ne bi trebalo da vetar ima velikog uticaja na sve to.
-Ako mislite da bi pomoglo a sigurno bi, mogu da postavim jos jedan stub u sredini gde ce biti zmija od 13m pa ce to prepoloviti na 2x 7.5m. eni nece biti toliko zgodno kada budem trebao da naterujem kamion sa prikolicom ali zarad opste sigurnosti cu se odreci toga.
-Temelje sam vec iskopao osim tog srednjeg ali nije problem i njega iskopati, za postavljanje bandera i betoniranje temelja cu angazovati majstore sa kojima sam vec saradjivao, stari i iskusni, nisu mi zidali nista ali su mi popravljali i radili izolaciju krova na kuci koji ima oko 250 m2 i taj posao su odradili kvalitetno, konsultovao sam se sa njima po pitanju bandera i kazu da mogu da odrade da sve bude u ravni i vinkli...
-I poslednje sto se tice dozvola, sta da vam kazem, ako dozvole legalizaciju takvih objekata bice legalizovano ako ne - videcemo sta ce biti...

Drago mi je da ova tema ima ovoliko komentara i nadam se da ce se razviti jos vise pa da pomogne i drugima a ne samo meni...

Hvala svima na interesovanju i pomoci...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Šta je kome tanko , to već stvar ličnog ukusa ...
Pogotovo kad se napamet priča , da ne bude zabune halu sa slike je proračunao maš. ing . a postupke zavarivanja odredio tehnolog zavarivanja , tako da tu mesta za nagadjanja nema .
Štp se tiče "zavarivanja u pogonu " pa i " Most na Adi " je proizveden i zavaren na licu mesta , a vrlo slično i " Most M. Pupina . A možda najbolji prmer za zavarivanje na licu mesta je novi
železnički most u Novom Sadu . Tako da te priče o ozbiljnim projektima koji se ne zavaruju na licu mesta i nemaju baš neko uporište u praksi .

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

kad god se prave čelične konstrukcije uvek se trudimo da što veći elementi budu formirani u radionici jer je tako najjeftinije (ograničavajući element je gabarit transporta). Ukrupnjavanje konstrukcije na gradilištu se takođe radi do što većih elemenata uglavnom u zavarenoj izradi (ograničenje je nosivost krana). I krajnja montaža se najčešće radi zavrtnjima mada nije problem i zavarivanjem. Ovo važi za mostove i pitanje je cene i zavarivača koji su sposobni to da izvedu! na mostovima se obično rade šavovi u B+ kvalitetu (najviši za EXC4) što znači 100% vizuelni+100 ultrazvučni+20% penetranti (otprilike je tako ovo nisam baš siguran) ovo ne može da uradi svako. Tzv. novi Žeželjev most je ceo ukrupnjen MAG postupkom rutilno punjenom ţicom u zaštiti aktivnog gasa CO2. Svi sučeoni šavovu su sa potpunim provarom i spajani su limovi do 50mm. Meni je bilo fascinantno kako ljudi iz Mostogradnje to rade. Od predgrevanja (što gasno što indukciono), montaže keramičkih podložnih pločica, popunjavanja šava u velikom broju prolaza, obrade lica i naličja, korkcije provara u naglavnom PE položaju E postupkom bazičnim elektrodama,... Ali kad god se to radi obično se na licu mesta pravi inprovizovano sklonište, kućica ili slično. Sećam se 2003 kad je GOŠA ukrupnjavala most slobode dole u Golubcu u brodogradilištu Oni su na segmentima mosta kranom penjali celu malu halu i unutra je zavarivana kolovozna ploča EPP postupkom . Sve može da se uradi i da šavovi budu B+ kvalitet ali je jako veliki problem naći ljude koji će to da rade. U razgovoru sa inženjerima mostogradnje su mi rekli da su jedva par desetina zavarivača skupili iz cele bivše SFRJ koji su mogli da prođu obuku i ateste (i sve neki matori zavarivači)... Kod mostova su svi nastavci statički pokriveni (u spoju mora da bude nosivost kao i u osnovnom preseku).
Na halama su montažni šavovi C i D kvaliteta i to može da radi veliki broj zavarivača. Kod hala položaji montažnih spojeva se biraju prema statički najpovoljnijem mestu i dimenzionišu se prema silama u tom preseku (izaberu se najneopterećenija mesta pa ispada da može da zadovolji i šav najlošijeg kvaliteta). Dali će hala biti ukrupnjena u zakovanoj izradi (zavrtnjima) ili zavarivanjem zavisi od projektanta i od tehnologije izvođača (nigde ne piše mora ovako ili onako). I jednoi drugo ima svoje prednosti i nedostatke. Ako se spaja zavrtnjevima mora mnogo veća preciznost u geometriji da bude da bi sve pasovalo. Ranije dok su bile ozbiljne firme, radila se probna montaža u krugu fabrike ili napolju na platou (MIN mont, GOŠA, Đuro Đaković, ISKRA Kumanovo,... to su bile ozbilne firme). Sad je Konstruktor iz Rakovice na putu da to nekad postane. Kad se zavaruje moguće su korekcije geometrije na licu mesta ali je problem antikorozivna zaštita. Nikada neće biti ista četkom kao ona urađena u radioici u komori, kompresorim na ispeskarene elemente. Drugo majstori obično imaju muke da se vijaju po rešetkama gore a kamoli da zavaruju (ne može svugde da priđe korpa krana) a i neprijatan je osećaj u korpi barem meni ( na platformama je OK).
Dali će konstrukcija biti elegantna ili masivna zavisi od mnogo faktra i to ne može napamet da se kaže. Merilo je bruto težina konstrukcije kroz bruto površina hale. Mada i tu ima finesa npr. u poslednje vreme se sve više rade "stress skin" hale gde uopšte nema spregova već je fasadni i krovni paneli ukrućuju (pa je manji utrošak čelika).
Inače mašinski inženjer bez ikakvih problema može da sračuna halu (možda jedino opterećenje od vetra mu bude problem kako da ga odredi i donekle oblikovanje).

 • z1_page_1.jpg
 • z1_page_2.jpg
 • z1_page_3.jpg
 • z1_page_4.jpg
 • z1_page_5.jpg
 • z1_page_6.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pa kad bi Goša, Mosotogradnja delila plate , bilo bi i zavarivača . A ovako posao " dobiju " stranci i onda našima to za 30 % cene prepuste , pa posle bude kuku lele , rade uglavnom penzioneri i priučeni zavarivači .Pogledaj samo slike i kako je odeća na tim zavarivačima pa to su sve zapaljiva odela na njima ....
Što se tiče metala i metalnih konstrukcija , tu uvek dajem prednost "mašincima " u odnosu na "gradjevince " Smile