Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Samogradnja gorionika na piljevinu

116 poruka / 0 new
Poslednja poruka
gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

postoji tema o grejanju na pelet ali ne nađoh o grejanju na piljevinu, i slične materijale, gorionikom koji je namenje za to. evo, radovi su počeli, drugar i ja radimo postavljaću slike a vi pitajte ako vas nešto interesuje. neće to biti baš tako brzo ali biće, a što je najvažnije to je grejanje koje ne košta maltene ništa za razliku od peleta ali je zato i dosta prljavije od peleta u smislu prašine, rada oko skladištenja bio energenta itd. da ne dužim, evo slika.
moram još napomenuti da radimo od svega što nam se nađe pri ruci, prilagođavamo se situaciji, bitno je da što manje košta i da je ssm varijanta, poenta je da se zima prođe za stotinak evra, videćemo.

 • smanjeno1.jpg
 • smanjeno2.jpg
 • smanjeno3.jpg
gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

radilo se i danas, ne puno ali vidi se...

 • konus.jpg
 • konus_odgore.jpg
gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

postavili smo vrata kojima će se gorionik kačiti na kotao, ujedno će se tu zavariti nosač gusane ploče sa rupicama gde će sagorevati biomasa. na vratima smo napravili rupu za uduvavanje vazduha a ispod je postavljen ventilator (neki aeg-ov od brenera za naftu, našao sam ga za sitne pare). nastavak sledi, vidim ima pregleda ali nema pitanja, ili vas ne interesuje ovaj način grejanja ili ja to sve dobro ilustrujem pa vam je sve jasno Smile

 • vrata.jpg
 • vrata_i_ventilator.jpg
boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Evo i ja gledam šta radiš i imam jedno pitanje : jesi ti negde video tu skalameriju ili je sam praviš "onako" ? Jesi se raspitao oko takvog tipa rada ? Meni je do sad bilo malo sumnjivo kako radi al sad kad sam video da si dodao ventilator moram priznati da se bojim za bezbednost rada .

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

naravno da sam je video, cak šta više, ucestvovao sam u pravljenju ali nikako da da napravim i sebi jednu, kako ti kažeš, skalameriju. ali to i jeste skalamerija, ne ljutim se. samo u mom okruženju znam za pet slicnih gorionika i svi su napravljeni baš u ovoj radionici. nema dva ista, svaki se unekoliko razlikuje zbog materijala od kog se radi, osnova je ista a detalji od slucaja do slucaja. ukucaj na ju tjubu gorionik na piljevinu i videceš o cemu pricam, ali svaki od njih je napravljen sa previše elektronike a to se meni ne svida, svaki ima vremence za kreni-stani doziranje a to se pokazalo kao loše. ja to necu imati, imacu redukovanu brzinu i sa menjacem od pola do tri obrtaja u minuti i precizno štelovanje vazduha i to je sve.
moram te zamoliti da definišeš svoj strah o bezbednosti rada, boree. nije ništa manje (ne)bezbedan od gorionika na pelet kucne izrade a u ovaj može i pelet, dok u onaj za pelet ne može piljevina.
u meduvremenu je postavljena "tepsija" a u nju gusana ploca sa rupicama za vazduh.

 • 1416844427144.jpg
 • 1416844022715.jpg
boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Lepo napreduje , moj strah se odnosio na ventilator tj nisam znao kako radi al sad slutim , piljevina je vrlo zapaljiva kad je "rastresita" zato me plaši , svakom gorivu je potreban neki vid doturanja kiseonika zbog samog oblika energenta ,e sad kod peleta mora biti "prinudna promaja" dok kod piljevine koja bukne za čas ... ne znam , mi takođe u firmi koristimo piljevinu za grejanje al to je jedna vrsta bubnjare sa "cug"-om , no pogledaćemo YT a ...taman sam hteo da postavim sliku naše pećke al ne nađem , čim stignem slikaću čisto da vidiš o čemu pričam , samo napred .

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

evo mene opet, što kaže lala kad posle 20 godina uđe u radnju da kupi novi šešir... radovi napreduju ali ne onako kako bih ja hteo, tj da je već gotovo bilo bi kasno, ali dobro... nema se baš puno vremena od ostalih obaveza a još hoću da bude uz pomoć štapa i kanapa, onoga što se nađe pod rukom. u međuvremenu sam rasklopio i onaj brener što sam ga jeftino kupio i zamenio ležajeve, malo su se čuli pa bolje sad nego... i maltene sam za dva ležaja u kvalitetu dao koliko i za brener, ali to je tako, što ne platiš na mostu platiš na ćupriji.
da odgovorim i kolegi boree. neće to tek tako da gori, drugar, jok. pa da ta piljevina tako lako gori onda je ne bi bacali na drvo da guše vatru kad dime meso. ipak bez prinudne promaje to može samo da tinja. dešavalo se ovde ljudima da ne očiste ploču uveče, ugase i kao sačekaće da se malo ohladi pa da zguraju sa ploče ostatke. zaborave, legnu da spavaju a ujutru puna kotlarnica dima, onda se sete da očiste i teraj dalje. ipak, ne kažem da izvesne mere opreza ne trebaju, trebaju, npr da sve oko peći bude čisto i da ništa što može da gori ne bude u blizini, kanta peska, kanta vode i to je otprilike to. bubnjare su nešto drugo, ako se zaruše znaju da bubnu i to dobro, da se razlete po prostoriji ali to je već neka druga priča.
završili smo mešač bez koga piljevina ili recimo silo otpad od kukuruza hoće da ne padne do puža pa da prekine kontinuitet u napajanju energijom. e sad, sve što sam gledao po yt ima neki svoj poseban motor samo za to, pa i to na neku elektroniku stani kreni... osim ventilatora sve će da tera jedan motor i to u kontinuitetu a doziranje ću podešavati lančanicima, što manje stvari koje mogu da se pokvare to bolje. ima još jedna stvar, sme da se ugasi na sat- sat ipo ako je pretoplo u kući, pa opet da se pokrene, tada još ima žara i dolazi do samopaljenja a nema opasnosti da povuče u dozer. evo još koja slika..... mešač i prenos do njega (bure za energiju je već gotovo samo ga nisam slikao), sad prelazimo na reduktor, i verovatno grablje koje će gurati masu po ploči da bi sva sagorela, i to će biti to otprilike, ako ne dobijem želju i da ofarbam sve to....

 • mesac1.jpg
 • mesac2.jpg
 • mesac3.jpg
gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

a evo i bureta koje služi kao rezervoar a što sam ostao dužan.
pored, što kaže boree, "sokoćala" je moj drugar sile bez koga ovo ne bi bilo moguće uraditi. zadovoljstvo je imati prijatelja na koga se možeš osloniti.
inače rezervoar je iz tri dela od kojih se vide dva, i zasad ću tako ostaviti dok bude u probnoj fazi, lakše je gledati kako radi mešač a i kolika je potrošnja (to je visina 130 cm a kada stavim i treći aneks onda je oko 160cm i teže je sipati gorivo jer mi je podrum visok svega 2 metra), mada.... potrošnja je ovde manje bitna stvar kad je tako jeftino, sve do sada ( +- 9 tona) sam nabavio za 5700 dinara iliti za 50 evra a kad bih uračunao i vreme koje je bilo potrebno da se to uskladišti ne prelazi 12 sati efektivnog rada. s obzirom da je tu decembar to bi trebalo da je više nego dovoljno, nešto sam računao da mi je ta količina dovoljna za celu grejnu sezonu, ali o tom potom. pošto mi je prostor za skladištenje tik pored podruma a iznad nivoa podrumskog plafona, planiram da, kada krene grejanje na to, probijem iz podruma do šupe rupu za cev bar 200mm i odatle direktno sipam u bure, kasnije može i nešto još lakše da se uradi ali i to bi mi rešilo dosta, pre svega da ne moram po kiši, snegu i vetru nositi energiju u buretu ili džaku okolo do podruma. petnaestak metara, ništa strašno, ali....

 • rezervoar.jpg
peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Lepo i zanimljivo, Gile koje su snage ventilatora i motora koji pogoni puž, i koji je broj obrtaja puža, takođe i koja je dimenzija rešetke za sagorevanje i da li postavljena pod nekim uglom? Jesi li razmišljao da odradiš sistem za autom. potpaljivanje sa nekim grejačem ili sa onim pištoljem za vreli vazduh?

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

pozdrav, peco, drago mi je da ima i zainteresovanih. snaga ventilatora je 120W a to je malo previše ali šta je tu je (dovoljno je 60 do 80W), ventilator je, kao što sam rekao, od brenera za naftu pa baš i nisam puno gledao na snagu, bitno je da je pouzdan. glavni motor je trofazni 400W i 1300 obrtaja, i tu može manji (recimo 250-300W) ali taj imam pa reko da ga iskoristim. reduktor koji imam je 28x pa ću morati redukovati još 4x sa motora do reduktora remenicama a onda još 4x posle njega (odgovaraju zupčanici od prve brzine tomosa a3). tada dobijam pravu brzinu lančanika i tu ću da menjam brzine, puž će ići od pola do 3 obrtaja u minuti a sa njega pogon na mešač i grablje da ne bih imao još koji motor. potrošnja struje me ne brine uopšte pošto sam vezao i veliki bojler u (ssm) toplovodnu mrežu (pisao sam već o tome u nekoj temi) pa to što je on trošio neka ode na pogon gorionika. što se tiče potpaljivanja, iskreno, nemam želju da automatizujem išta, hoću da bude što prostije, znači parče novine, malo krupnije piljevine pa kad uhvati onda puž i ventilator, sve skupa traje dvadesetak sekundi. ne znam koja je tačno dimenzija ploče, to je ploča od one mašine za pečenje oblandi, mislim da je 26x30cm, (neki blagi pad ima ali skoro neprimetan) ali sam morao napraviti šire ležište da bi stale gusane ploče i sa strane da mi ne gori lim. iz svega, jedina automatika o kojoj razmišljam je bojlerski termostat (postoji mesto za sondu na peći) koji bi isključivao mašinu kad dostigne određenu temperaturu u prelaznom periodu da ne bude pretoplo, već sam napisao da može i sat ipo da bude ugašeno i da se samo upali kad termostat uključi motore. eto, toliko, raspoložen sam da podelim iskustva.... biće na kraju i yt video kada bude u radu pa će sve biti mnogo jasnije.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

evo i reduktora, 1/120, onako je kako sam napisao, fabrički 1/28 pa dodat na njega par zupčanika od tomosa a3, napravljeno dodatno kućište i povezano kanalom za podmazivanje istom mešavinom ulja za diferncijale pomešanog sa tovatnom mašću, gustine meda otprilike. kaiš od motora do reduktora, prečnik remenice na motoru 40mm a ova na reduktoru je 170mm. 7 lančanika sa njega i 3 na pužu, 21 "brzina", teorija je jedno a praksa drugo, konačan najveći i najmanji broj obrtaja puža biće izbrojan uz pomoć sata. slike sve govore a počeo sam i sa farbanjem, četka i siva nitro temeljna, guši ko u gasnoj komori.

 • reduktor.jpg
 • reduktor1.jpg
 • reduktor2.jpg
 • reduktor3.jpg
tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Za vikend sam bio kod brata i on ima ovakvu pećku.
Možda ti bude od koristi.

 • 1.jpg
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 4.jpg
peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Gile hvala na odgovoru, drago mi je da vidim da projekat stalno napreduje, jedva čekam da vidim snimak gorionika u radu.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

@tihi
ma kako da mi ne koristi, mislim da mogu da napravim studiju o tom gorioniku koliko sam se načitao i nagledao a usput i pomagao u pravljenju (glavni majstor je sile sa slike)
još bi mi više koristilo da si slikao unutrašnjost spremnika da vidim šta rade ta tri lančanika spolja, ali pretpostavljam. sve u svemu koliko vidim sa slika to je opcija sa vremencima stani-kreni a glavno sagorevanje je u komori ispred peći, uduvava se vrelina i nešto plamena. mora da i ta komora greje, šteta što nije u vodi. najviše mi se sviđaju klizači po šinama, strašna stvar, ja nemam toliko mesta pa ću staviti one okretne točkiće pa nek služe dok služe, to je bar lako rešiti u hodu. šta kaže brat za potrošnju? verovatno ništa jer je nebitno kad je jeftino.
@peca
napreduje, peco, napreduje, još malo pa će i proba, čim preleži dečje bolesti biće i snimak a dotle ću postaviti još slika, noćas je okačen motor sa reduktorom, ima tri špingle za štelovanje, za zatezanje kaiša, pa za zatezanje lanca a onda sve to klizi levo-desno da lanac bude u pravcu u bilo kojoj brzini. na kraju sam bio previše umoran i bez želje da vadim telefon i slikam. slikaću, biće sve vidljivo i jasno.
nabavio sam i nešto plesnivog zrna kukuruza, neće ga stoka, pa ću ko beton, 3:1 u spremnik

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Spremnik je bio pun piljevine pa nisam mogao da ga slikam, ali ta 3 zupčanika sprečavaju piljevinu da ne padne sa stranica. I pored toga pravi mu se u sredini rupa pa sad pokušavamo dodati još jedan zupčanik. Ideja mi je bila i da napravimo neki teg koji će svakih sat vremena udariiti u oplatu i tako protresti da piljevina padne na dno.
Jeste, glavno sagorevanje je ispred kotla a u kotao ide toplota sa varnicama (imam i taj snimak).
Koš za piljevinu je mali i traje oko 10 sati pa se radi na proširenju.
Kupio je 20m3 piljevine za 20000din a dobio još 50m3, puna jedna velika šupa.
Inače, celu spravu je kupio kao takvu jer se prethodni vlasnik preselio u stan i ne može to više da koristi.
Upravljanje je vremensko i radi kada je temperatura vode manja od 60*C (ili koliko se namesti). Tada se pali ventilator i ubacuje piljevina češće.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

@tihi2 a da preko nekog vremenskog releja vežete jedan vibro-motor (kao na vibro-stolovima za behaton) i ušrafite taj motor za spremnik za piljevinu, pa kad protrese stranice na minut-dva trina će sama da spadne.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

dobar predlog, peco, i motor od stotinak vati je dovoljan, samo je pitanje koliko je taj spremnik sposoban da izdrži te vibracije ma koliko retke bile.
ipak ti vodoravni čistači za obrušavanje energije se nisu pokazali kao dobro rešenje. to jedno vreme radi ali kad iz bilo kog razloga prvi put omaši u rušenju onda na tom mestu počne da sabija po pricipu briketirke i na kraju ostane rupa, ovakav, kružni, mešač kao što smo meni napravili nema taj problem. sa povećanjem koša povećaće se i problem sa doturanjem piljevine ako ostane isti princip, što veći teret u spremniku veća mogućnost briketiranja.
ma gde mali koš, tihi, ne da je dovoljan nego i previše. pa te stvari treba ponekad i proveravati, ja računam da ću sa punjenjem biti miran oko 6 sati što je više nego dovoljna autonomija, pa ne može i jeftino i da se niša ne radi. komfor košta. uvek.
i mislio sam je je na vremence a kako pali gorionik ujutru? ili ga i ne gasi? ostane uvek dovoljno žara da krene ponovo kad se uključe motori? mislim da da.... i ja razmišljam o bojelrskom termostatu koji će da okida sklopku na određenoj temperaturi u zavisnosti od toga koliko je hladno napolju.
što se tiče kubika ja bih pre išao na tone, kao što i jesam. napisao sam već da sam spremio oko 9 tona, to je jedino merodavno, što je energija teža ona je i kvalitetnija, naravno ne mokra ili puna prašine, najbolji je otpad od suncokreta pa onda otpaci semenske robe, piljevina, kukuruzna pleva... na dnu je žitna i ječmena pleva, zauzima ogroman prostor za istu težinu a ako nema vetra kad se sipa iz silosa dobiješ i četvrtinu prašine.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Brat pećku ne gasi. Pali se ručno.
Ali pošto radi u smenama po 12sati, problem je veličina koša. Mora žena da donosi što njoj nije baš lako.
Baš sam mu predložio da postavi kameru u podrum pa da na TV pogleda povemeno kako to radi. Inače, ovo mu je prva zima, zapravo prvi mesec pa se upoznaju pećka i on.
Ne znam za vibro motor, bojim se da je konstrukcija dosta čvrsta. Mada nije isključeno.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

kad već imate potrebu za većim spremnikom, ako smem da predložim, idite na dužinu a ne na visinu, što je višlje veći je teret i opasnost da se sabije a onda energija jako teško hoće i uz tuđu pomoć da pada prema pužu. ja bih išao na, npr dužine metar ipo - dva i sa isto toliko dugačkim pužem u dnu konusa a visina da ne pređe 60 cm + konus, u tom slučaju mislim, skoro sam siguran, da ne treba nikakvo dodatno džaranje da bi se pravilno doziralo. o veličini pričam napamet jer ne znam kolika je zapremina trenutnog spremnika ali bi ova veličina morala biti dovoljna i za 2 dana, ali lako je preračunati prema trenutnoj veličini koša. ako idete na dužinu izbeći ćete dodatne, pomoćne, prenose, samo puž. znam zato što čovek greje sa sličnim spremnikom kuću i lokal od preko 400 kvadrata (ne greju kvadrati ali radi neke približne slike).
evo i linka za onu tvoju ideju
https://www.youtube.com/watch?v=4TN1Ns49BPQ

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

radovi se nastavljaju polako, evo sad slika od onoga što je urađeno pre neko veče, napravljen je nosač motora i reduktora sa klizačima i španerima, postavljen je i kaiš sa motora, sad se bacamo na grabulje koje će gurati masu po ploči a koje nisu potrebne ako se koristi isključivo piljevina jer je dovoljno prozračna ali ja imam oko 4 tone kukuruznog silo otpada, sitno, brašnjavo... pravi onu bio plazmu kad pređe 650 stepeni, verovatno mi neće ni trebati jer će se mešati sa piljevinom ali da ne bi išlo na doradu...

 • motor_sa_reduktorom.jpg
 • motor_sa_reduktorom1.jpg
tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ipak ima i realizovanih ideja na udaranje. Videćemo šta ćemo. A ti polako napreduješ. Do nove godine eto pećke?

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

ima, i kao što vidiš on je i komoru za sagorevanje obložio vodom i povezao brinuksima za peć, a što se mene tiče ja bih samo čekao kad će sledeći put da udari, nije to za mene.
baksuziraš, tihi Smile, ja se nadam za par dana probni rad, za novu godinu fest grejanje, ustvari to može i ovog momenta da radi ali, eto, još neki detalji pa...

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

mi smo, eto, blizu kraja, jedan korak od očaja......
ma šalim se, ide to kad god se ima vremena, danas sam namestio motor ventilatora i ožičio oba motora, grebenasti za trofazni a onaj stabilizatorski iz 60 i neke za ventilator... jedino je kabel 5x1,5 novi, nisam imao u komadu 4 metra a toliko mi treba otprilike, nešto mora i da se kupi Smile

 • motor_ventilatora.jpg
 • ozicenje.jpg
lav102
lav102's picture
Offline
Registrovan dana: 07/05/2014
Poruke:

Pozdrav drustvo ..
Dobra tema posto i ja imam plan da radim taku neku "skalameriju" kao sto je neko spomenuo ali tek na prolece posto imam plan da pravim susaru za piljevinu.Video sam vec neke gorionike na piljevinu posto i ja imam silo otpad od kukuruza i grejem se vec par godina samo sam od njega pravio briket a sada pravim pelet.
Ja pravim pelet od cistog otpada kukuruza samo je problem sto jos nisam nasao gorionik koji moze to da sagoreva kako treba.Cim pelet dodje u dodir sa imalo temperature odmah se pretvori u grudve i dolazi do gasenja gorionika.Probao sam i na jedan slican tome sto ti pravis samo je on imao vodeno hladjenje ali nije islo.Sad pokusavam da napravim neki gorionik u ssm izvedbi pa cemo videti , ko zna mozda prodam peletirku pa napravim takav kao tvoj ako bude mogao ici ovaj otpad.
Ovaj gde sam probao je imao isti takav sistem kao sto ti pravis samo je imao kurslus i posle je napravio mali spremnik u koji stane mozda 2-3kg piljevine i nije potreban mesac i kada nestane upali se puz koji iz supe naspe ponovo a to regulise obicna fotocelija i jedna sijalica.Tako je dobio manje materijala u slucaju NEDAJ BOZE pozara i treba mu manje prostora kod peci.
To ja mozda resenje za bratov problem gde moze da napravi jos jedan kos negde pored i da pomocu njega dopunjava ovaj kod gorionika.Lakse je zeni da upali prekidac nego da tegli u kantama ili dzakovima.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

juče je sklamerija završena i namontirana na peć, dodao sam točkiće umesto šrafova na slici ali to nije bitno, jutros je potpaljena vatra, podešena brzina puža i količina vazduha i radi.... autonomija je prilična, preko 5 sati na ovoj spoljnoj temperaturi 3-5 stepeni, radi u prvoj brzini, 0,9 obrtaja puža u minuti, i temperatura u kotlu je 54 stepena, više nego dovoljno zasad.
nema kondenza, katrana, dima..... zadovoljan sam, svako ko ima želju da vidi ili ima neko pitanje neka se javi. ostao sam vam dužan yt video a snimiću ga kad budem imao vremena, dotle postaviću još koju sliku gotove mašine. potpaljujem novinom i šakom krupne piljevine. ovo na slici je sam kuruzni silo otpad koji mešam u spremniku sa piljevinom. to bi bilo to...

 • gorionik.jpg
 • energija.jpg
 • energija_stigla.jpg
Joee
Joee's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2011
Poruke:

Gile ja pravim takav gorionik na piljevinu . Ali me muči spirala neznam ko ih radi . Čuo sam da ih rade u Subotici po meri , ali nemogu da nadjem na internetu broj nikakav u vezi toga.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

čuo sam i ja za te u subotici ali ni ja nisam našao nikakav kontakt, meni je napravio drugar sa slike a ima i neki lik u ruskom krsturu što pravi po porudžbini, kažeš koji ćeš prečnik, dužinu i za koji prečnik cevi. ne znam odakle si ali ako mogu da pomognem - tu sam.

duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Samo da se javim kao jedan od korisnika gorionika na piljevinu, da pozdravim nase "inovatore" i pozelim im dobro i jeftino grejanje. Wink
Okacicu i slike moje skalamerije dok se docepam nekog dobrog fotoaparata.

duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Druze probaj da napravis samotni tunel u obliku cirilicnog slova "P" na gorioniku.
Dok sam imao stari gorionik koji je bio na staroj peci pokazao se odlicno.
Morao sam da menjam pec i na ovom Viadrusu koji sad imam nije moguce ubaciti veliki gorionik zbog otvora na vratima pa se sad dovijam ubacujuci poklopac od lima koji progori posle par dana, no sva sreca pa komsija limar ima dovoljno otpadaka koji kako tako nadju svoju namenu

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

mislim da ne mogu da stavim više ništa. imam, odmah iza vrata, kosi vodeni zid koji sam morao da isečem u ćirilično П da bih uopšte ugurao gorionik u kotao (ferrotherm 53kW sa vertikalnim pregradama, u potpunosti je sličan sa kotlom na slici dole jedino su i potis i povrat gore), e, taj kosi zid mi već uzima 12cm od 30-tak i nešto cm ploče za sagorevanje pa mu i dođe kao neki tunel, druga stvar zbog koje ne mogu da stavim tunel su grablje sa slike koje su u potpunosti opravdale svoje postojanje - ne dozvoljavaju da se biomasa zgrudva i pada nesagorela sa ploče (konkretno kukuruzni silo otpad) a ako nešto i padne živo na rešetku dok stigne do pepeljare sagori potpuno. hvala na sugestijama, duca.
ps. fotoaparat nije presudan, ja sam sve slikao telefonom bez blica.

 • kotao.jpg
duca011
duca011's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2011
Poruke:

Evo da i ja dam mali doprinos temi sa par slika i kratkim videom
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=42L1KwPKzgg
Smanjite zvuk prilikom pregleda, ton je ocajan.

 • fotografija0275.jpg
 • fotografija0277.jpg
 • fotografija0276.jpg
 • fotografija0278.jpg
 • fotografija0279.jpg
 • fotografija0280.jpg
 • fotografija0281.jpg
 • fotografija0282.jpg