Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Upravljanje sistemima grejanja automatikom i elektronikom (Arduino, Raspberry Pi i slično)

118 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

S obzirom da je broj postova vezanih za automatizaciju sistema grejanja u okviru teme "Kotao na struju + akumulator toplote" prevazišao izvornu temu otvaram posebnu temu kako bi se diskusija vezana za inplementaciju RaspeberryPi u kontroli i automatizaciji sistema centralnog grejanja nastavila na adekvatnom mestu jer predmetna oblast zbog svog potencijala zaista zaslužuje zasebnu temu.

@rike75 sve pohvale na odrađenoj automatizaciji sistema i implementaciji RaspeberryPi!

Zamolio bih članove da ukoliko smatraju da tema treba da bude uopštena o kontroli i automatizaciji sistema grejanja (nevezano za RaspeberryPi) daju predlog oko naslova teme kako bi je preimenovali.

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

Pozdrav svim forumasima,

Kako me dugo nije bilo na forumu (u aktivnoj diskusiji) hteo bih prvo da se jos jednom zahvalim Srkson-u i pokojnom Zmajdin-u na nesebicnoj pomoci od pre 3 godine kada sam poceo da se grejem na pelet i da nije bilo njihovih saveta i predloga verovatno bih do sada potrosio brdo novca na pelet. E sada nakon 3 godina sam se javio jer vidim da je gore bilo reci o RaspeberryPi i o kontroli i automatizaciji. Resenje sa RaspeberryPi koje sam ja implementira u mom sistem prikazano je na slikama i to evo radi vec treca godina bez problema. Sistem takoreci unapredjujem iz sezone u sezonu. I mogu reci da resenje koje sam primenio kod mene je veoma otvorenog tipa i veoma nadogradljivo. Ono sto mogu reci da za sad RaspeberryPi u kombinaciji sa senzorima i Tado termostatima radi perfektno.
U mom sistemu raspeberry kontrolise napunjenost AT-a, paljenje kotla kada temperatura u AT padne ispod postavljenjih vrednosti kao i gasenje kotla kata je temp u AT-u dostigla zadatu temp + mnoga dodatnih merenja, kontrole i analiza.
I sve to i jos dodatnih stvari je moguce pratiti na tabletu, telefonu ili putem weba.

 • img_2758_0.png
 • img_2759_1.png
 • img_2762_0.jpg
 • img_2760_0.jpg
 • img_2763.png
 • img_2764.png
 • img_2765.png
 • img_2766.png
 • img_2767.jpg
 • img_2769.jpg
 • img_2800_0.png
 • img_2801_0.png
 • img_2802.png
 • img_2802_0.png
gpredrag
gpredrag's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2016
Poruke:

@rike75... ovo...ovo je fenomenalno!!! Svaka cast!
I mene je zainteresovao Pi i ama bas ista kontrola kao sto si ti uradio.
Ajde podeli malo informacije.
Defaultni Linux na Pi-u? Koju aplikaciju si koristio za pisanje skripti? Python ili nesto drugo?
Pitanja imam milijardu...
Jesi li koristio neko gotovo resenje pa si prepravio prema svojim potrebama? Slobodno baci neki link.
Wink

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ja sam mislio da ja jedino nisam normalan Smile
https://ibb.co/cb4rbC2
Za kotlarnicu se cekaju DS18b20, kontroler(za senzore, za sada nece termostatski ventil biit povezan) mislim da imam gotov.
A ideja je da se jednom zameni termo glava, sa motornim pogonom, i da se upravlja spram spoljne temp. Za sada to ide rucno.
Kad smo kod grejanja, stigao racun za 12. mesec, 18000din, od toga je 8000skupe. Tako da grejanje+masina za pranje+masina za susenje izadje 10000.
Ja sam zadovoljan.

RPi 3 jos ne otpakovan iz kesice. Ceka da uhvatim malo vremena. A spreman i asus eeepc, nekako mi drazi win(napravljen vec http server u vb .net) od linuxa. Isproban pristup i preko TOR-a.
Za sad ubacen samo kontroler za usisivac. Sledece na redu roletne, pa onda PIR+RhT senzori +RGB led za nocno svetlo. Pa onda kontroleri za rasvetu. Pa na kraju alarm.
EDIT:
Bilo bi lepo da neko od moderatora razdvoji zadnjih par postova u novu temu.
Imenjace on koristi
https://www.domoticz.com/
Da si otisao na link koji je ostavio u slici, video bi Smile

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Bravo. To je to. SAVRŠENO.

gpredrag
gpredrag's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2016
Poruke:

Quote:

Od sve automatike za AT ne treba NIŠTA.
Cela logika je da se AT greje nečim i da je uvek dovoljno topao a da se u kuću, termostatom u dnevnoj sobi, pušta grejanje kad je u kući to potrebno.
Imam ja i elektroniku za kontrolu mešnog ventila i senzore na svakoj cevi (ukupno 17 senzora) i napisan program za sve to sa statistikom i merenjem svih temperatura svakih 20 minuta i istoriju za 7-8 godina unazad... ali sve je to nepotrebno, komplikovano, previše delova i previše stvari koje mogu da se pokvare.
Za mešni ventil mislim da je najbolje staviti termostatski, podesiti na 40-50*C a sistem paliti ili termostatom u sobi ili staviti termostatske ventile na sve radijatore i pustiti da cirkulaciona pumpa radi stalno.

A zasto ne elektronici, bilo kakvom PLC-u, dobro isprogramiranoj logici i nekoj dijagnostici?
Ja sam bas razmisljao da kupim jedan PLC sa desetak ulaza i izlaza. Shvatam da se ide u komplikovanost ali moj cale je napravio kontrolu gorionika na pelet sa elektromotorima automobilskih brisaca i nekoliko vremenskih relea. Kda nesto bapne, isto ce se ubiti od nalazenja greske. A s druge strane, jedan kontroler sa serijskim ili LAN portom i zavaljen u fotelju upravljas i imas kontrolu. Mene ubi poslednjih 5 godina sirovi ugalj i nemanje bilo kakve kontrole.
Moze li neko objasnjenje na 17 senzora?

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Senzori su DS18b20 koji imaju lepu osobinu da se mogu svi zakačiti na iste 3 žice, svaki ima svoj jedinstven ID broj i greška merenja temperature je +/- 0.5*C.
Ja sam ih kačio na jedan UTP kabel i to na 2 odvojena kruga (iskoristio 6 žica od 8 ). Kabel je dužine oko 15m i to radi evo već 5-6godina.
Senzori su na svakoj cevi u kotlarnici (ulazi i izlazi za AT, toplotnu pumpu, kotao na loženje, kuću, kotao na gas,jedan iza mešnog ventila, dva za spoljnju temperaturu, dva za referentnu sobu, jedan za temperaturu u kotlarnici, i kao rezerva 2 komada). Valjda je to sve
Elektroniku mi je tada pravio sinovac na nekom procesoru sa 64kB memorije i to i danas radi.

Prošle godine sam počeo da to menjam sa Raspberry Pi 3 i spojio 5 senzora temeprature DS18b20 i 3 senzora temperature i vlažnosti vazduha DHT22 i to je radilo ok (samo sam probao da li to radi). Nisam stigao da isprogramiram ostalo i tako je to ostalo. Verovatno dok muka ne natera (kad se postojeći sistem pokvari) neće doći na red.
Tako da mislim da je sistem sa Raspberryjem mnogo fleksibilniji i otvoreniji od PLCa. Osim toga to mogu da uradim sam (postojeći sistem sam morao da učim komande procesora a pristupa mu se preko nekog specijalnog interfejsa pa je to komplikovano).

Ideja je da se na Raspberryju napravi Web stranica koja će omogućiti čitanje i prikazivanje statusa senzora i upravljanje grejanjem i to sve zakačeno na lokalni ruter sa pristupom bilo odakle i sa bilo kog uređaja.
To PLC neće moći nikada.
Ovako izgleda status na postojećem sistemu.

 • grejanje-status.jpg
gpredrag
gpredrag's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2016
Poruke:

@tihi2.... uf uf uf... ideja je odlicna... i slazem da PLC ima svojih mana ali nisam pomenuo PLC zbog web strane sa prikazom senzora vec cisto zbog potpune automatizacije svih procesa grejanja. Slazem se sa idejom ali web prikaz stranicu ce covek pogledati jednom u godinu dana kad mu dosadi. Rasberry ima i svojih mana. Pokretanje BIOS-a, Linux-a, treba neko vreme i mislim da je podlozan problemima kad prsne USB ili kartica sa OS-em. PLC sa druge strane odmah startuje i odmah je sposoban da uradi sta mu isprogramirano.
Ali prelazimo vec u dubiozu sta je bolje. Sigurno ce i kod mog caleta raditi totalna mehanika sa tajmerima a sigurno ce raditi i Rasberry ili obican PLC. Pitanje sam postavio jer si rekao "ali sve je to nepotrebno, komplikovano, previše delova i previše stvari koje mogu da se pokvare."...
Naravno da je sve podlozno greskama, problemima ali po meni je sigurno bolje da ima vise senzora (PLC ili Rasberry), finija regulacija i automatizacija u svakom delu procesa grejanja nego imati na primer ovih nekoliko termostata koji ce reagovati na odredjenu temperaturu... Sigurno je da ce i prosti termostati sasvim dovoljnu automatizaiciju da zadovolji pocetne korake u grejanju.
U svakom slucaju, hvala na odgovoru.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ja ove moje parametre gledam često. Činjenica je da kada se jednom podese ne treba ih popravljati.
Ali Ideja sa Raspberryjem je da se ta stranica gleda stalno, da se osvežava svakih minut i da to bude stalno uključeno u dnevnoj sobi. Ne pada mi na pamet da idem u kotlarnicu da vidim status PLCa, sve mogu da menjam preko WIFIja odkle hoću.

U tu svrhu sam probao 7" mobilni Tesla telefon (kupio za 1 dinar u paketu), instalisao programčić koji ga ne gasi, zakačio mu napajanje i na njemu gledao temperturu napolju, na cevima, kotlarnici, šta radi, kako radi i pištaće na alarme, prikazuje (u sobi i napolju) trenutnu temperaturu, vlažnost vazduha, prognozu a može još i šta se poželi.

Raspberry se upali jednom i ne gasi se, svakih 10 sekundi proverava da li izlazi iz zadatih parametara, svakih 20 minuta piše u bazu sve merene temperature itd. Raspberry radi više od godinu dana, što bi bio nepouzdaniji od bilo koje druge elektronike?

Zakačiš se preko WIFI na Raspberry, i analiziraš, crtaš grafikone, ZNAŠ koja je temperatura bila u svakom satu itd.

Na Forumu imaju moji grafikoni koje sam postavljao, trebalo mi je da saznam kolika je stvarna potrošnja struje na kojoj temperaturi i koliki je stvarni COP na toplotnj pumpi. Kad se ovde napiše da je COP=4 ja samo kažem Ha, Ha, Ha. Ljudi vole da im je velik, nije važna istina. Uobičajeno je da se uzima zvaničan podatak (za NS na Rimskim šančevima) a on se od izmerene temperature u mom dvorištu razlikuje i do 6*C. I tu COP odmah pada sa 3 na manje od 2.

Većini to ne treba, onda je dovoljan termostat u sobi i sve radi. Ali takav sistem se ne može fino podešavati, majstor dođe, pusti u pogon i ode. Nema on vremena ni volje da podešava sistem. To mora potrošač ako misli da nešto uštedi. A ušteda ide i preko 20%, uz udobnost i prijatno toplu kuću, danju toplije, noću malo hladnije, ujutru toplo baš kad treba...

gpredrag
gpredrag's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2016
Poruke:

Tihi2... svaka cast. mislio sam da ne preterujem u zahtevima kad ono postoji covek koji cak ima i vise zahteva. Svaka cast!

Ustvari, upravo sam ponovo pogledao tvoj post i nasao na internetu. Iznenadjujuce da rasberry ima te mogucnosti. Iskreno nisam znao.
Sta si sa interneta koristio? https://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-Home-Heating-Controller/ ima zanimljiv tekst o tome.

Hvala unapred.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ima gotovih uputstava kako se podešava, priključuju svi senzori, releji itd. I ovo je jedan od realizovanih primera. Treba samo malo čitati i uraditi.
I sve ukupno materijal ne košta ni 100evra.
Ako to uradim na leto biće nova tema na forumu. Možda je neko već i uradio...

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Imam jedan raspeberry na kojem se vrti trenutno Kodi.
Mozda bih mogao da se poigram,

Gde si uzimao senzore? Aliexpress?

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

@boleeve
Da, DHT22, DS18b20 i banka od 8 releja, sve Aliexpress.

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@gpredrag

Kao sto je napisao @pedja089 koristim gotovo resenje Domoticz koje je normalno prilagodjeno mojim potrebama, Pi je V1 (trenutno su 3 Pi-ja vezana tj komuniciraju medjusobno preko Domoticz-a. Posto druga 2 koristim za kontrolu rasvete, senzora pokreta, kamera, prskalica ....). Inace ja sam ga instalira na Pi a ima i verzija za Windows. Za senzore u bafferu, kotlu i svim povratno odlaznim vodovima koristim Sonoff TH10 sa sondom. Da bi se Sonoff kontroleri i senzori koristili sa Domoticz-om morao sam da promenim firmware na istim i orginalni zamenim sa Sonoff-Tasmota firmware-om. Na glavnom Pi-ju su povezana 5 releja koji kontrolisu kotao, pumpu u kotlovskom krugu, pumpe prema podnom, radijatorskom i pumpu za toplu vodu u bojleru.
Do kraja sezine i u toku leta sledi implementacija Xiaom Aqara senzora sa Domoticz-om na donjem spratu gde mi je podno grejanje i ti senzori ce biti zaduzeni da daju informacije na osnovu kojih cu moci da nezavisno kontrolisem temperature po sobama to jest po grejnom krugu.

https://www.domoticz.com/
https://www.domoticz.com/wiki/Raspberry_Pi
https://ewelink.coolkit.cc/?p=149
https://www.aqara.com/en/temperature_humidity_sensor.html

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Moderator je vidovita Zorka, baš sam hteo da mu predložim da otvori temu.

Ovo rešenje Domoticz je odlično, malo sam ga čitao i sasvim je ok.
Gledao sam i neki engleski softver koji se plaća ali nema ni blizu potrebne mogućbosti (https://www.youtube.com/watch?v=UDTbPMPwTl8&feature=youtu.be )

Ja sam krenuo opet od nekog rešenja na GitHubu ali moje rešenje zahteva malo programiranja,
Na Youtubu ima svašta. da ne kažem SVE.

Treba kupiti Raspberry, konfigurisati ga (uputstvo za konfigurisanje bez tastature i monitora je na http://www.circuitbasics.com/raspberry-pi-basics-setup-without-monitor-k... ), kupiti senzore i polako napred.
Jedno uputstvo za DHT22 je na https://www.youtube.com/watch?v=hFqNiZ4p0Ss drugo na http://www.instructables.com/id/Raspberry-PI-and-DHT22-temperature-and-h... ali savetujem da se uzme DHT22 na pločici na kojoj je već stavljen otpornik (em je lepše em ne zahteva lemljenje).
Releji se priključuju lako (https://www.youtube.com/watch?v=OQyntQLazMU ).
I onda male modifikacije.
Zašto da se malo ne pigramo kad može da bude i vrlo korisno.

Najvažnije je da ljudi shvate da to nije ništa prekomplikovano i da ništa ne može da se pokvari. Naravno, mora se imati u vidu da sva elektronika radi na beli dim. Kad on izađe iz uređaja, uređaj više ne radi. što bi rekli "Tata spalio Đenku".

Ima li neko rešenje da se ne razvlače žice? WIFI varijanta do senzora? A da nije preskupa.

Srkson
Srkson's picture
Offline
Registrovan dana: 10/02/2016
Poruke:

Bravo za ovu temu!!!
Možda bi naziv teme mogao da bude: Upravljanje sistemima grejanja automatikom i elektronikom (Arduino, Raspberry Pi i slično)

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@tihi2

Ono sto ja planiram i ujedno najeftinije WiFi resenje koje sam uspeo da nadjem a da mogu da integrisem u moj sistem je:

https://www.aqara.com/en/temperature_humidity_sensor.html

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

tihi2 wrote:

Ima li neko rešenje da se ne razvlače žice? WIFI varijanta do senzora? A da nije preskupa.

Ima ali je kod svih manje-više smanjena pouzdanost zbog same prirode prenosa preko wifi što i nije tako strašno obzirom da od ovoga nebi trebalo da zavise kritične funkcije.
Trenutno za razumne pare mogu da se nađu zigbee uređaji i tu je glavni problem naći šta sa čime hoće da radi. Iako je isti komunikacioni protokol, uređaji od raznih proizvođača vrlo često neće da rade jedni sa drugima.
Ima tu i drugih opcija koje pouzdanije rade i lepo sarađuju ali onda se ulazi u ozbiljno viši cenovni rang koji baš i nije za SSM.

Rike75 me preduhitri u odgovoru, a to je ujedno i jedan od najekonomičnijih prilično zaokruženih sistema.

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@TwisterMJ

Radi bez problema sa Domoticz-om

ZigBee in Domoticz

Various large brands are now selling ZigBee devices like light bulbs, switches and sensors. For example
Ikea Tradfri, Philips Hue, Xiaomi Agara, Trust, Heiman, Osram etc

Domoticz can connect to various ZigBee Gateways that act as a ZigBee Coordinator:

Xiaomi smart home gateway (aqara)
Ikea Tradfri Gateway Under development via plugin
Zigate Gateway Plugin
deCONZ Plugin Github
Zigbee2MQTT Plugin

There is also a special ZigBee section in the Domoticz Forum for more detailed information: ZigBee Forum

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ja sam našao cenu od 59.99evra u Nemačkoj. Jel ima negde drugde jeftinije?
Ovo je previše za jedan senzor, za 60 evra se kupuje Raspberry pa se s njega mogu vući 3-4 senzora koji su blizu, povezati s WIFI i biće pouzdanije i jeftinije. Pogotovo što je protokol drugi i zaglavio sam se s njima.
Grešim?

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

Ovo sam ja nasao u nemackoj a generalno sve kupujem tamo

https://www.amazon.de/Temperature-Humidity-Wireless-Intelligenter-Temper...

A na aliexpress-u moze da se nadje i jeftinije

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ta cena je ok. Nisam našao koliko daleko dobaci. Kakvo je iskustvo?
To nije outdoor mada meri od -20?

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Samo predlog sto se tice senzora.
ESP8266 je u sustini isto sto i sonof bez napajanja i releja. Tako da na njega ide tasmota, i senzor po volji Uz malo programiranja... Cena ESP je 500din kod nas na oglasima ili oko 800din kompletna plocica sa USB<>seriski konverter.
Ni jedno jos nisam probao...
Instalirao sam domoticz za win. Jos nista nisam radio, ali videcemo... Nemam trenutno ideju kako povezati nesto u sopstvenoj izvedbi na njega, neki senzor koji stoji na seriskom portu PC-a, ili na mrezi...
Rike75, ako znas neki tutorijal za tako nesto mogao bih probati. Imam napravljen mali http server na PIC18F, pa bih probao nakaciti bilo koji senzor tu. Samo da vidim mogu li povuci podatke i poslati na server.
Preko browser-a mi radi server.

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@tihi2

Kao sto sam gore u postu napisao, planiram da ih implemetiram ili krajem sezone ili u toku leta za kontrolu temperature po sobama tj po grejnim krugovima (da na osnovu njih kontrolisem Aktuator-e na razdelniku za podno) tako da nemam iskustva koliko mogu da se dobace. Sto se tice outdoor-a mislim da rade OK jer sam gledao neke Youtube snimke ali za tim nema potrebe ako koristite Domoticz. Kod mene sam napravio tako da sam u Domoticz ubacio (Virtual weather devices) koji pokuplja podatke od Weather Underground-a i onda podesio da se na osnovu spoljnih temperatura, temperatura na prvom i drugom spratu povecava ili smanjuje.

Ideja mi je da na osnovu toga podesavam i temp polaznih vodova ka podnom i radijatorskom jer trenutno imam trokrake mesne ventile bez automatike. Ali trenutno nemam ideje kako to implementirati u Domoticz. Smile

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@pedja089

Domoticz ima mogucnost da kontrolise i cita svaki uredjaj-senzor koji je na mrezi (LAN-u) i ima podrsku za MQTT tj moze da komunicira sa MQTT Brokerom. Ili moze direktno preko HTTP da salje komande za ON i OFF preko virtualnog prekidaca koji se u samom Domoticz-u kreira.

Nadam se da sam te dobro razumeo Smile

 • img_2803.png
 • img_2804.png
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Zahvaljujem se na odgovoru. To je bas to sto sam pitao.
Pretpostavljam da moze i da cita vrednosti na isti nacin, slaze podatke u bazu itd...
MQTT sam par puta pokusao da skontam, ali nesto ga ne kapiram. Tako da tesko da cu da ga implementiram u skorije vreme.
Hvala jos jednom.

rike75
rike75's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2017
Poruke:

@pedja089

Generalno sto se Domoticz-a i MQTT tice nemas potrebe da mnogo ulazis u to kako MQTT radi i da ga skapiras. On ti dolazi kao poseban dodatak i posebno se instalira jednom na PI (nisam ga probao pod Windows-om) bitno je samo a vec si naveo gore u postu da tasmota u pozadini na uredjaju tj senzoru ... Tasmota vec ima integrisanu podrsku za MQTT treba samo da uneses IP (username i PW ako je Domoticz podesen da koristic LogIn, topla preporuka za to zbog sigurnosti sistema) na uredjaju i to je to.
Inace podatke iscitane sa uredjaja mozes da citas za par godina unazad jer ih sve cuva u bazi.

 • img_2805.png
 • img_2806.png
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

To mi je jasno. Nego moram da skontam kako radi, ako cu sam da pravim svoj senzor zakacen na LAN...
Bas mi se svidja kako to izgleda. Meni nije problem sloziti sve, ali izgled...
Zato kontam kako bi povezao ovo sto planiram da pravim, i to.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Skontao kako da dodam prekidac da kontrolise uredjaje preko http-a, i kako da updejtujem status, ako je promenjen na neki drugi nacin(npr neko stisnuo pravi prekidac).
Ovih dana probam neki senzor sloziti pa ga dodati...
Edit:
Zaboravio da kazem da sam nasao i espeasy.

https://www.domoticz.com/wiki/ESPEasy

Bukvalno bez ikakvog programiranja se lako napravi senzor ili relej kontrolisan preko wifi.

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Licno ne bih upotrebio skoro nista od toga sto ste naveli, posebno RasPi, kineske releje, ESP8266 bazirane uredjaje, hakovane firmvere, WiFi, ali cenim entuzijazam.
Treba voditi racuna barem o pravilnom dimenzionisanju komponenti, sigurnosti, pouzdanosti, bezbednosti, i odrzavanju.
gpredrag je postavio najlogicnije pitanje.
Ne bi bilo u redu da se jednog dana smrzavate dve nedelje, samo zato sto je Sonoff otkazao, vise se ne proizvodi, a niko nije hakovao firmver za njegovog naslednika,
ili da dodje do male havarije samo zato sto je RasPi zaglavio.
Razlog da se nesto upotrebi jer je 'lako', zato sto neko moze 'sam ga ga isprogramira', ili jer postoji 'detaljno' uputstvo na YT ili Instructables, nije dobar.
Zgrabio sam kokice, i zavalio sam se u fotelju, i sa uzivanjem pratim dalje postove u temi.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Sa ovim se slazem i ja. Zato da necega ne bi posle falilo, ne proizvodi se, itd sam i radim HW i SW. I zato su kod mene provuceni svuda kablovi, tako da se nista ne oslanja na wifi.

Mozda sam bio malo nejasan kad sam rekao mogu jeftini senzori i bez programiranja.
To je iskljucivo za ne kriticne i ne bitne stvari...
Tipa neko nema kabal do vodomera a hoce pratiti potrosnju vode, kapije, zvono itd...
Za neko pracenje temperatura vlaznosti, vazdusnog pritiska nekog nebitnog mesta, neka sijalica negde u dvoristu, i da ne nabrajam gluposti dalje.
To sve jesu donekle bitne stvari, ali ako zakaze bas nikom nista. I po meni za takve stvari je sasvim opravdano koristi to.

Nista od gore navedenog nije za upravljanje bilo cega.

Ja bih voleo da imam upravljanje celom rasvetom, ali isto tako ako nesto crkne, ne bi da ostanem bez rasvete u kuci.
Pa zato radim svoj modul, koji ce biti odvojen od mreze itd, i bice spakovan u kuciste releja PR59, pa i ako crkne, izvuces stari stavis novi.
Konkretno za grejanje sam spominjao samo nadzor temperature, ne upravljanje. Sa razlogom...