Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Градња приземнице

77 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Поздрав за све форумаше

Почетком марта почињемо са градњом своје куће из снова. Након неколико година размишљања и рачунања, одлука је пала да градимо приземницу корисне површине 135m2.
Моји приоритети су сљедећи:

- што више природне свјетлости;
- све просторије које се користе дневно да буду јужне оријентације (купатило такође);
- велики дневни боравак;
- суха клима унутар објекта;
- што мање бетона;
- добра комуникација и лак приступ дворишту...

Након горе наведеног добро сам размислио колико ми просторија треба и које величине. Добијене резултате (просторије) сам почео да слажем оријентишући се према југу и приоритетима. Спољашњи изглед куће је резултат слагања просторија. Дакле, кућа је пројектована изнутра према споља. Сам сам одрадио идејно рјешеље објета са свим мјерама, тако да је архитектици остало само да финализује идејно рјешење.

Кућа се састоји од:

- дневна соба 46.61m2
- спаваћа соба 16,20
- дјечија соба 9.55m2
- дјечија соба 9.15m2
- вц 3.57m2
- купатило 8.58m2
- кухиња 8.66m2
- трпезарија 10.79m2
- ходник 20.56m2 и
- котловница 4.24m2

Укупна максимална дужина објекта је 17.35, а ширина 11.00 метара. Градиће се Поротерм блоком 25, фасада (кад дође на ред) од камене вуне 10 центиметара, подови од храстовине (сељачки под) уљени, столарија дрвена са изо стаклима, цријеп Медитеран копо ферара...

приликом градње извршиће се и одређене измјене:

- умјесто прозора у кухињи биће балконска врата са директним излазом на терасу и
- у дневној соби на позицији камина направити степенице за тавански простор (камин пребацити на дио зида гдје је требао бити радни сто).

Плац је површине 920 квадрата-поклон од оца, неизмјерно му хвала!

- Грађевинска дозвола је коштала 6.000 КМ (5 километара од центра Бања Луке)
- Израда пројектне документације 1.000 КМ
- Остали трошкови (превођење земљишта, цјепање парцела...) 3.000.
- Нотар, упис хипотеке и рошкови обраде кредита 2.000 КМ

Све у свему ни почео нисам а оде 12.000 КМ
Циљ је уселити у дјелимично завршен објекат за 100.000 КМ

Неке послове ћу радити сам (типа сувог малтерисања) и на тај начин уштедјети неколико хиљада марака.

За сада толико, а како се буде одвијала градња писаћу своје утиске и качити фотографиј. Ако вас нешто интересује слободно питајте.

 • osnova_prizemlja_3.jpg
 • zapadna_fasada.jpg
 • juzna_fasada.jpg
 • ulazna_fasada_sjever.jpg
 • istocna_fasada.jpg
Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Evo mene interesuje par stvari. Prvo zelim ti svu srecu, i lepo sto si angazovao stucno lice i sto radis sa dozvolom. Posto si lepo podelio sa nama tvoju viziju, nadam se da si voljan da mi pojasnis par stvari:

Prvo malo arhitektonsko/funkcionalnih pitanja:

1. Zbog cega si izabrao tako izlomljen oblik fasade? Pitam jer sigurno si svestan da ti se na taj nacin dosta povecava povrsina fasade pa samim tim rastu i troskovi izolacije, grejanja, kao i zavrsnih radova. Takodje rezultat toga je da je krov znatno složeniji, takoreci neobicno komplikovan za prizemnu kucu sto opet poskupljuje dosta krovnu konstrukciju, a da ne pricamo o crepu, olucima itd.

2. Zbog cega si dao prioritet kupatilu a ne decijoj ili nekoj drugoj sobi, kada govorim o najboljem mestu u kuci, a to je jugo-zapad. Takodje kada smo kod kupatila da li su ti stvarno potrebna 3 velika prozora u kupatilu, mislim nema neke vajde s obzirom da ces od jednog (juznog) kod kade imati i vise nego dovoljno svetlosti, a opet ti prozori ce morati da budu neprovidni.

3. Hodnik ti zauzima neobicno veliki procenat prostora, duplo je veci od svih soba osim dnevne. Kad smo vec kod toga, hodnik ti nece imati prirodnog svetla ni ventilacije.

4. Mozda estetsko pitanje, kada gledas kucu sa severne strane, prva vrata koja vidim su od kotlarnice, a ulazna si uvukao. Lepse bi bilo da je obrnuto, da su isturena ulazna vrata a da je kotlarnica uvucena.

Posto mi je ipak struka građevina a ne arhitektura, pitacu te par pitanja vezana za konstrukciju:

5. pretpostavljam da neces imati gornju betonsku ploču, tako da ne moras da imas klasican raspored unutrasnjih nosecih zidova, ali ti je opet potreban oslonac na mestima gde su stolice od krovne konstrukcije, da li si racunao na to?

6. druga stvar koju sam primetio odmah pored izlomljenog oblika su - prozori, gust raspored prozora ostavlja ti malo "zida". Tako da ces morati da imas betonske serklaze izmedju prozora i jak venac preko zidova. Takodje na najvaznijim mestima si izbacio serklaze (u ćoskovima) i stavio prozore. Sad ces umesto jednog imati 2 serklaza oko prozora + venac preko. Jer coskove moras da obezbedis zbog zemljotresa, a ako zivis u okolini BL, znas da je to veoma trusno podrucje. Dakle u startu ces imati vise betona nego obicna kuća.

7. Da li si racunao energetsku efikasnost kuce? Ova kolicina prozora zahteva velika ulaganja u stolariju, ako hoces da ti racuni za grejanje budu podnosljivi. Takodje i gore pomenuti beton do prozora i debeo venac preko su ogromni toplotni mostovi. Da li imas resenje za to?

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Хвала на интересовању и лијепим жељама!

Кренимо редом:

1. Овјесно сам направио овакав изглед основе из простог разлога што је требало реализовати одређене прохтјеве. Нпр. дневна соба је помјерена десно да бих имао нормалан и директан приступ из трпезарије, а да то не доводи у питање позицу тросједа-двосједа. Разлог је што је и ходњик требао излазити отприлике на пола дневног б. Такође, свјестан сам да овако изломљен облик кошта доста више, али ствар је у томе да једоставно нисам тип особе која се задовољава опцијама копи/пејст. Овај пројекат је плод двогодишњег мозгања и у почетку није изгледао ни приближно овако. Кренуосам од спратнице са 200 квадрата. Smile

2. Овисник сам о прозорима и природном свјетлу. У кући желим ефекат као да сам напољу а ипак... Дио у којем се налази када је извучен из разлога што кад лежим и опуштам се послије рецимо дуге бициклистиче вожње, желим да гледам у прелијепо брдо Крчмарице, а не у зид. Исто тако фасциниран сам тим рјешењима да је у купатилу пуно прозора, а не оне мали као од пушкарница. Висина парапета је 60 центиметара-од каде одмах почиње прозор. Трећи прозор је потребан јер ће ту бити умиваоник и огледало па ми треба лијепо дневно свијетло са лијеве стране.Smile Одувијек сам се јежио мрачних и хладних купатила на сјеверној страни који изгледају као клаонице са плочицама од пода до плафона... У мојој варијанти у купатилу ће бити дрвени под и зид без плочица. Једна од дјечијих соба има прозор и на јужној страни тако да ће свјетла бити сасвим довољно. Моје мишљење по питању становања је да су дјеца са мном до неких година, а онда нека себи праве угођај какав желе. Ја нисам хтјео својима да се пењем на главу и надограђујем, али не дам ни својима! Прозори ми не сметају и није ми проблем да ме неко "види"... Ако неко сматра да посједујем Бог зна жта специјално, нека гледа. Прозори остају 100% провидни, по потреби се навуку ролетне, тракасте... Никад нисам разумио поенту непровидних стакала... зар је проблем нешто навући кад треба мало више интиме?

3. Хтјео сам да избјегнем ефекат тунела јер ходник у приземници ове дужине мора да буде дугачак. У квадратном дијелу ће бити уградни плакар и простор за пеглање... Вентилација ће бити обезбијеђена са прозором изнад улазних врата. Улазни дио је широк 150 центиметара, поред врата ће бити дио са стаклом , као и већ поменути прозор изнад. Врата која воде у дневну су широка 140 центиметра и од пола ће бити са провидним стаклом. Трпезаријска врата ће бити иста таква, а изнад купатила надсвјетло. У кући неће бити непровидних стакала нигдје. Убијеђен сам да ће бити сасвим довољно свјетла, а и ходник има и улогу вешераја јер су врата од вц-а одмах уз ормар.

4. На сјеверној страни објекат је од међе удаљен 1.5 метара, а за још три метра је зид троспратнице. Тешко ће се кућа и видјети са те стране. Улаз сам увкао да би био наткривен и заштићен од временских утицаја. Такође због горе поменуте удаљености од међе, избјегао сам ефекат да се иде иза куће да би дошли до улаза, овако стаза води право од пута.

5. Пројекат је завршен и урађену су сви прорачуни. Горе ће бити тавански простор са дрвеном конструкцијом кровишта и мислим да је стручно лице одрадило коректно посао-ја се нисам петљао у тај дио.

6. Према пројекту бетона треба 86 кубика чини ми се. Опет кажем, ове ствари је одрадио пројектни биро и сигурно су одрадили како треба јер је пројекат прошао све контроле.
За угаоне прозоре сам се одлучио из разлога што желим неке модерне детаље на кући и што дају доста ири поглед нарочито према странама које су мени битне. Мени лично прозора никад превише.

7. Прорачуни топлинске проводљивости и сви остали урађени и нико ми није ништа страшно рекао. комплетна столарија са унутрашњим вратима од јеловине коштаће ме 15.000,00 КМ са уградњум. Стакла су са нискоемисионим премазом пуњена аргоном. Фасада ће бити камена вуна10 центиметара-главни разлог оваквог избора је паропропусност.

Е сад, свјестан сам да све ово кошта и да је компликованије. Међутим, кућа ми јако пуно значи и хоћу да уживам у њој! Тренутно сам у стану од 42 квадрата и не дај Боже никоме! Водио сам се логиком : "направити солидну квадратуру квалитетно и да уживам у њој, а не 3 спрата да се такмичим са комшијама!" У окружењу нема куће испод ове спратности Smile Што мој кум рече: "Кад се комшија попне на свој трећи спрат, твоја ће изгледати као да си сложио цријеп по земљи!" Smile Увијек сам цијенио људе који имају свој став и своје мишљење па сам и ја желио да моја кућа буде резултат размишљања и прилагођавања личним потребама. Како сам се мало више предходних година бацио у мозгање и посматрање везано за грађевине, дошао сам до закључка да се сада праве чини ми се и горе куће него седамдесетих и осамдесетих. И даље се Куће окрећу према путу а не према југу па је тако маса кућа са голим зидовима на јужној страни. Прозори се након реновирања најчешће смањују да би се уклопили и неке стандардне-што мање димензије...

Чињеница је да ће кућа задовољити све моје потребе и да ћу уживати у њој! Такође, пролазници ће моћи констатовати да је инвеститор размишљао својом главом и имао визију, па макар она била потпуно погрешна!

 • plac_pogled_sa_zapada.jpg
 • plac_pogled_sa_istocne_strane.jpg
nextyamb
nextyamb's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2010
Poruke:

Dragi Ognjene,
na početku želim vam što skorije useljenje i da vam bude dovoljno para za završetak radova.
Što se tiče spoljašnjeg izgleda kuće vrlo je lepo osmišljen i deluje izgledno na ovim slikama. Imam par primedbi na unutrašnju organizaciju i biću slobodan da ih iznesem:

- Nisu dovoljno odeljene dnevna i noćna zona kuće, naročito kad je spavaća soba u pitanju (položaj vrata spavaće sobe naspram trpezarije, zajednički zid sa dnevnim boravkom, kupatilo predaleko?). Slično, ulaz u kuću se nalazi u noćnoj zoni, prilično udaljen od dnevnog boravka a bilo bi idealno da deli noćni od dnevnog dela.
- Položaj WC-a, koji bi trebao da opslužuje prostorije iz dnevne zone je predaleko od njih. Kupatilo je isto daleko.
- Problem udaljenosti kuhinje od ulaza je umanjen balkonskim vratima u trpezariji.
- Prolazna trpezarija neće pružati puno konfora tokom obedovanja.
- Kamin bi trebao da zauzima centralno mesto u dnevnom boravku.

Svi ovi nedostaci (sem poslednjeg) proističu iz nesrazmere i strogih zahteva za položajem određenih prostorija, tako da je teško sve uklopiti u funkcionalnu celinu.

Možda je bilo bolje da ste se konsultovali u fazi izrade idejnog projekta, a kako reče neko sa ovog foruma - svršenom poslu nema mane.

Ipak, prilažem jedan raspored koji ne menja bitno spoljni izgled kuće, a daje veću funkcionalnost.

Pozdrav

 • ognjen_ssm.jpg
 • ognjen_ssm_3d.jpg
ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Слажем се у потпуности да би било боље да су одвојени дневни и ноћни дио куће. Вјерујте да сам пробао безброј варијанти са улазом на разним позицијама. Прва варијанта је била ко ова ваша, да је улаз отприлике на средини сјеверне стране да буде што мање ходника. Међутим, ту се јављају два проблема:
- доста малих ходника који на крају чине лавиринт и
- висинска разлика почетка и краја куће је 110 центиметара што захтијева и већи број степеница, а за то немам мјеста. Из истог разлога сам морао улаз котловнице пребацити на доњу страну. Мислим да би улаз на овој позицији био и предалеко и завучен иза куће. НЕмам ни простора да тај улаз наткријем...

Из ових разлога одлучио сам да улаз буде на садашњој позицији. Љепше ми изгледа један шири квадратни предулаз па ходник него више "уских" ходника.
Врата од дјечијих соба ћу помјерити 30 цент. једна према другим да ова на улазу удаљим мало више од улаза....

Мени стварно ни вц ни купатило нису далеко. Ипак је то кућа мање квадратуре. У кухињи сам планирао умјето прозора убацити врата (види фотографију). Разлози: боља вентилација, директан излаз на терасу, уножење ствари без ношења кроз кућу, смеће лети директно ван, лакше послужити кафу, пиће, мезу.

Прво сам планирао каљеву пић правити, а на крају сам дошао до камина. Он је промијенио три позиције док није дошао до ове коначне. Ако би био на средини-као у вашем предлогу сигорно би најбоље загријавао просторију. Међутим, док ставим двије фотеље или двосје дзакрчио сам пролаз. Овом позицијом бих гледао у зид, а ја желим да гледам у ватру и како пада снијег.Smile Доста времена проводим уз пећ-камин тако да су ми ово битне ствари. Како све ово треба да изгледа у финалној верзији можете погледати на фотографијама у прилогу.

Поздрав!

 • kuhinja2.jpg
 • kupatilo-kuhinja.jpg
 • kuhinja.jpg
 • dvoriste.jpg
 • jug.jpg
 • kamin.jpg
 • terasa.jpg
 • ulaz.jpg
IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Pozdrav Ognjene. Svaka čast na kući. Ukusi se razlikuju i svako od nas bi imao neku primedbu. Ja neću ništa da komentarišem pošto si lepo napisao da si dve godine planirao ovakvu kuću. Hteo bih samo da pohvalim to i da kažem da mi se jako sviđa to što si mislio o svim tim detaljima. Napokon sam našao nekoga ko će i mene razumeti pošto ja isto već dve godine ''brusim'' kuću i razmišljam o najsitnijim detaljima. Na žalost ja imam mali i uzan plac i ne mogu ništa mnogo pametno da smislim zbog orijentacije kuće i malenog placa. Ipak,dosta funkcionih detalja sam u toku izrade projekta razrešio. Kuća se pravi za uživanje i dug boravak u njoj, zato treba sve da bude baš onako kako čovek želi. Nekada to nije ekonomično, nekada nije funkcionalno ali bitno je da je investitor svestan u šta ulazi i ako svesno uđe u priču recimo kao ti da staviš drveni pod u kupatilo, on mora da zna i mane toga. Ukoliko zna šta ga čeka i pristane na kompromise, onda je to pun pogodak. Ovde ljudi daju primedbe zbog toga da bi ukazali na neke mane i to je krajnje dobronamerno i ja to poštujem, odvajaju vreme i ulažu svoje znanje. Ipak, mislim da si ti sve to odlično sagledao i zato samo napred. Postavljaj slike kako ide, ako bog da za mesec - dva i ja otvaram sličnu ovakvu temu.

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Хвала на подршци и разумијевању! Желим Вам да што прије почнете са реализацијом својих идеја! Наравно да сам свјетан већине предности и недостатака својих идеја-одлука, тако да знам шта ме све чека и спреман сам! Постоје ствари које су ми битне, а то сам већ споменуо раније, али то не значи да увијек и у свему очекујем максимум. Нпр. мене не интересују претјерано рјешења за вијек вијекова, треба мени за живота или већег дијела, а даље како буде. Из тих разлога не смета ми обавеза око одржавања столарије, дека испред куће, дрвене надстрешнице... волим да радим са дрветом и то ми није никаква казна. Свиђају ми се флексибилна рјешења: надстрешницу за ауто по потреби скинем и премјестим на друго мјесто или уклиним у потпуности. Исто тако терасу, складиште за дрва.... свиђају ми се рјешења на шараф. Ограда ће бити обична дрвена са три попречне даске... кад струне стави нову и тјерај даље....

Данас ишао у грађе, материјал за градњу заједно са грађом и бетоном ће коштати око 40.000,00 КМ, мајстори 15... до покривања (са глазуром) између 55 и 60 хиљада КМ.

 • imag1898.jpg
 • imag1902.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ја ниједну примедбу немам , осим на материјал за градњу тј . на пороторерм блокове . Од њих не постоји гори и лошији материјал за градњу ...

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Није ми било ни мало лако одлучити се за материјал за градњу. Почео са Итонгом, па Поротермом 30... Рачунам: прављен од природног материјала-земље, задовољавајућа својства изолације...

Чини ми се да Ви преферирате Итонг или оно би куће од ћерпића?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Шта год било само да није глинени блок, он ни за штале није добар ... Черпић лично не волим , набој је већ друга прича . Кад пробате да спојите појам изолација и глинени блок резултат је катастрофа ...
Итонг је кудикамо бољи материјал за градњу само да није " радиокативан " неки пут сам преко њега слушао и радио програм само треба парче жице набити у Итонг блок Smile

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Smile Ја лично одустао од Итонга због недостатка искуства наших мајстора, слабе звучне изолације и добрим дијелом због радиоактивности-да будемо искрени.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Е ако је тако онда је поротерм прави избор ... Smile
По свим параметрима поротерм је најлошији избор . Гас бетон производи нису новина , мајстору је свеједно шта ређа ако зна да зида . О радиоактивности гас бетона је писано надугачко и нашироко и једина истина је да то обична измишљотина .
Но свако ради онако како је наумио ...

rotoks
rotoks's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2010
Poruke:

Cigla?

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Предуго би трајала градња, а да будем искрен нисам ни калкулисао са њом. Кућа мојих родитеља је зидана циглом у два реда... Након постављања стиропор фасаде од 5cm и задржаних старих прозора са дуплим крилима, клима је баш онаква каква се мени свиђа. Довољно пируцка кроз прозоре да није загушљиво и спарно у просторијама, а зидови задрже довољно топлине до јутра...

Каква је економска рачуница? Типа, за 200 квадрата зида треба цигле која кошта?

Deda_vu
Deda_vu's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2010
Poruke:

puno sreće u izgradnji ... puno toga je lepo smisljeno, ali ipak da dam par mojih zamerki

- prva i najveća je da si temu otvorio sa dve godine zakasnjenja .... pretpostavljam da bez obzira sto su mnogi imali pametne primedbe ti ih neces poslusati jer je stvar gotova...znači preostaje nam samo da te hvalimo i nadam se divimo uspešnoj i brzoj izgradnji ....
- ytong nije radioaktivan a raditi sa njim je lako ... bolje se pobrini da nađeš dobrog tesara za krov a i armirača za ove silne konzole
- na kući ima previše uticaja arhitekte a premalo građevinca i baš zbog toga ćeš imati previše betona i armature (puno bačenog novca i lošija izolacijska svojstva a sve zbog izgleda)
- ćoškovi bez vertikalnih serklaža .... pozdravi statičara i revidenta Wink .... mogo se taj serklaž i na drugi način zamaskirati i vizualno ga sakriti....
- jesi razmišljao o tome da posetiš neku staklanu i da ih zamoliš da ti staklo izliju pod 90 stepeni pa da na tom ćošku nemaš ni drvenih delova prozora Laughing out loud verujem da bi onda ugođaj bio potpun Smile
...ovo je zadnje šala, ne zameri Smile

puno sreće u radu Smile

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Хвала!
Кров јесте сложена прича и нека ми је са срећом.Smile
На овом пројекту је превише мога утицаја и жеља. Архитекта се није превише мучио... тако хоћете? Добро, видјећемо шта каже статичар... каже да може!
Е то је права ствар, мада нисам се распитивао-може мало дрвета на чошковима, њега волим.Smile

rotoks
rotoks's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2010
Poruke:

Sve je relativno, ali ovde pricamo o kuci, koja se smislja dve godine i u kojoj ce se ziveti bar nekoliko decenija.
Eventualnih par dana zidanja vise, mi u odnosu na to, deluju kao statisticka greska...

Deda_vu
Deda_vu's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2010
Poruke:

pa ne kažem da ne može, danas sve može ali pitanje je dali je odnos uloženog i dobijenog dobar .... ti npr umesto jednog serklaža u ćošku moraš imati dva, umesto 4 vertikalne šipke armature imaćeš 8, umesto 0,2 kubika betona imaćeš 0,4 .... umesto "normalne" horizontalne grede moraćeš imati konzolu malo većih dimenzija i sa puno više armature .... i sve to na kraju ne može u slučaju potresa odraditi posao kakav bi odradio onaj klasični sistem ...
obavezno prilikom izvođenjakonstruktivnih radova nadzornog inžinjera (a nek to bude statičar koji ti je radio proračun) za rukav i da pregleda sve što treba pregledati i nek to upiše u građevinski dnevnik... čisto da sebe ogradiš

od čega si planirao pregradne zidove i stropnu ploču?

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Преградни зидови гитер-блок, у дневном боравку 8х5.4 армирано-бетонска плоча у осталм дијелу куће монта-плоча. Требала је цијелом површином бити монта, али сам на крају одлучио за степенице направити отвор...

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Подњео захтјев Заводу за изградњу да дођу исколчити објекат...
Одлучио за најбоље понуде столарије унутрашње и вањске и за кровну грађу.

 • 1.jpg
 • 2.jpg
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Posto sam veliki pobornik i drveta i upotrebe domacih materijala svidja mi se tvoj pristup celoj prici...Dajem dve dobronamerne i konkretne primedbe - Za vrata a pogotovu unutrasnja nikako ne bi trebalo birati meko drvo (a to je ovo sto su napisali u ponudi - J/S odnosno jela/smreka) - na mestima gde je izlozeno rukama bice posle mesec dana upotrebe toliko izbuseno i osteceno da je to neverovatno a jos ako budu vrata premazana nekim tamnijim premazom onda ce da se vidi iz aviona. Resenje za ovo je jedino da se vrata (i unutrasnja i spoljna) prave od tvrdog drveta - hrast, jasen, brest, javor ... Slazem se da je znacajno skuplje ali u pravilu unutrasnja vrata se prave jednom u veku ili se menjaju tek kada dodje neki drugi domacin.
Druga primedba je cena koja ti je data - vrata unutrasnja od mekog drveta ti isporucuju po neto ceni (sa rabatom i bez PDV-a) za cca. EUR 150.00 - na tolikom poslu i od tog mekog (za tu namenu loseg i neodgovarajuceg) materijala unutrasnja vrata ne smeju da predju EUR 110-120. Prozori su po ceni mozda 10-15 % iznad trzisnog prpseka ali ako kvalietom budu opravdali onda je to ok.
Predlazem da ti naprave stolariju i da ceka kod tebe najmanje 6 meseci pre ugradnje (da bi se dodatno prirodno osusilo i pokazalo sve skrivene mane upotrebljenog drveta) ali da isporuciocu svakako naglasis da ce cekati 6 meseci do ugradnje.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

За горе наведене ствари-критике ја сам искључиви кривац. Стварно не могу да прихватим чињеницу да врата од фурнира имало пристојнијег изгледа коштају 340КМ! Ја за тај картон не дам паре. Ј/С је на мој захтјев и вјерујте да је ово најповољнија понуда коју сам добио-друга најповољнија 200е... У квалитет самих врата сам се увјерио након што сам сазнао да је иста фирма уградила столарију и мом рођаку који је презадовољан. Свјестан сам недостатака које имају врата од меког дрвета, али мени неће бости очи ту и тамо неко оштећење. Све се да средити уз мало воље и материјала. Улазна врата димензија 150х260 од храстовине добијам на поклон, тако да је цијена тако посматрано мало нижа. За ову цијену спољашње столарије добио бих код реномираног бањалучког (котор-варшког) произвођача столарије линију производа ниже класе-један дихтунг и окапница само на штоку, ламеле које су и подужно настављане...

До овог произвођача сам дошао сасвим случајно: приликом пословне посјете Шипову сазнам за произвођача http://malinoviccompany.info/pocetna и човијек (не газда) ме без најаве одведе у погон за фарбање који се налази у граду... Ту сам видо о каквом се квалитету дрвета ради које они уграђују у своју столарију.... Радили су неке веома скупе-луксузне објекте попут ових (рај за риболовце) http://www.plivaflyfish.com/PLIVA/turisticki-kompleks-pliva,6.html и њихову столарију у своје куће уграђује најпознатији произвођач монтажних кућа у БиХ (фирма из Доњег Вакуфа). Прилично сам сигуран да ћу бити задовољан, мада све је могуће.

stocar
stocar's picture
Offline
Registrovan dana: 02/12/2012
Poruke:

Огњене ,шта рећи пројекат је ,,прави,, Ни ја ту не бих ништа мењао ,једино бих додао неку ,,баџу,,на кров ,ради естетике и бољег осунчавања.Што се тиче материјала за градњу да ли си размишљао о дрвету ,пошто у твом крају има пуно пилана .Значи нека врста самоградње монтажне куће.Поздрав свако добро.

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Хвала!
Од баџа одустао јер је кров доста сложен па ако још наредам виле мислим да би било превише китњасто. Стављаћу кровне прозоре кад будем уређивао тавански простор. Кад будем правио викендицу биће сва од дрвета. Smile
Ако некад будем правио другу кућу, радићу је тако да буде спој старог и новог (једно око гледа у профлост друго у будућност). По мом мишљењу најљепша комбинација у архитектури. Нешто попут овога:
http://www.drinskakuca.com/
http://www.plivaflyfish.com/PLIVA/turisticki-kompleks-pliva,6.html

IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Cena zidanja zida od pune opeke zavisi od grada do grada. Ja sam dobio najnižu ponudu od preduzimača 80 evra po m3 zida. U organizaciji u sopstvanoj režiji, trebalo bi da bude i koji evro jeftinije. To je minimalno, imao sam ponudu i od 11000 din/m3. Ne znam kako je u drugim gradovima.

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Седам дана након подношења захтјева за исколчење будућег објекта, екипа из ЗИБЛ-а данас дошла на лице мјеста и одрадила посао. У наредних неколико дана требам добити извјештај са којим заједно са уговором са извођачем радова и надзорним органом пријављујем почетак радова. Пријаву треба поднијети минимално осам дана прије почетка извођења радова...
Трошак исколчења требао би бити 175 КМ (чекам уплатницу).

topzakk
topzakk's picture
Offline
Registrovan dana: 21/02/2014
Poruke:

Samo naprijed

da li se iskolcenje, odnosno cijena iskolcenja gleda po broju podobenih kolceva ili kvadraturi i obliku kuci? I stalno nesto mora da se ceka umjesto kada su izasli i izvrsili iskolcenje da su preuzeli ugovor od izvodjaca i nadzornog i da krenes sa radom . Sve je to birokratija, niko ne moze da zavrsi dva posla u jednom danu samo neka se rasteze ovdje 7 dana ovjde 8 ondje 10 a covjek samo gubi vreme.

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Мени рекоше да се плаћа 175 КМ ако је у локацијским условима објекат квадратног или правоугаоног облика. Ако је објекат неправилног облика свака додатна кота се плаћа по 26 КМ. Код мене у локацијским је правоугаоник димензија 17.30 х 11..00 и поболи су 4 кочића. Чекам записник па ћемо видјети колико ће бити. Темељ може бити било каквог облика и димензија, али је битно да не излази ван означеног поља. Кад излијем мртву плочу, морам их обавијестити да дођу у контролу и наравно морам уплатити још 80 КМ. Заврзлама милион, компликовано да компликованије не морже бити! Ако сам добио дозволу да градим, чему онда пријава почетка грађења? Ако нешто сумњаш доћи и провјери... Ма страшно.

Deda_vu
Deda_vu's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2010
Poruke:

ne znam kako je u bosni, ali u hr moras da prijavis gradilište također 8 dana prije početka radova građevinskoj inspekciji .... a logika leži u tome što mnogi nakon dobijanja dozvole ne počinju graditi godinu, dve, .... pa da inspektori nebi dolazili bez veze treba se prijaviti početak radova...takodjer dozvola kod nas vredi 2 godine od dana izdavanja i može se produžiti na još dve...ako se u tom roku ne počne graditi (ako se ne prijavi početak građenja) dozvola prestaje važiti ... obrati pažnju da na gradilištu imaš sve potrebne dokumente ukoliko ti bane inspekcija da nebi bilo po džepu .... kod nas je to: glavni projekt, elaborat iskolčenja, građevinska dozvola, građevinski dnevnik, rješenje o imenovanju projektanta, izvođača, ugovor o gradnji, atesti proizvoda, itd...

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Код нас дозвола важи годину дана, а може се продужити још максимално годину. Не требају они рзмишљати да ли сам почео градити или нисам, ако су издали дозволу то значи да је све по прописима. Такође ако ме комшије пријаве-што је најчешћи разлог доласка инспекције, онда им требам доставити на увид неопходну документацију.
Хвала за савјет!

ognjen glamocanin
ognjen glamocanin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2012
Poruke:

Данас преузео записник. Уплатио 175,50 КМ, један примјерак отаје мени, а други предајем приликом пријаве почетка грађења. Остало је још да направим уговор са извођачем радова и надзорним органом да бих могао пријавити почетак радова.