Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako izolovati pravilno temelj i prvu plocu?

88 poruka / 0 new
Poslednja poruka
aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Veliki pozdrav svima, dugo sam na forumu ali sam se vise vrteo oko dela foruma vezanim za grejanje.
Naime ove godine bi trebalo da pocnem graditi porodicnu kucu, imam hiljadu i jednu nedoumicu koju resavam sa arhitektom koji mi radi projekat ali da pocnem od ove...

Radim standardne trakaste temelje na koje ide ploca pa dalje gore zidovi ytongom. Posto ce biti podno grejanje interesuje me kako odraditi termoizolaciju ploce, da li postaviti stiropor/stirodur na plocu ili ispod nje?
Nacrtao sam kako bi to izgledalo u prilogu i sta me muci sa toplotnim mostom pa bih voleo da cujem strucnije misljenje. Hvala unapred.

 • sa_izolacijom.png
laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Neko stručniji će ti objasniti kako stvarno treba a ja ću ti reći kako smo mi uradili pošto smo isto zidali Ytong-om i postavili podno grejanje.
Dakle, uradili smo baš kako si nacrtao na slici (osim što nismo izolovali trakaste temelje sa unutrašnje strane tj. ispod kuće. Nismo još stavili fasadu tako da trenutno nemamo stirodur i stiropor koji idu spolja, ali ćemo staviti. Iz iskustva mogu da ti kažem da nema nikakvih toplotnih mostova pošto je Ytong relativno dobar izolator i ne mogu da izmerim da je prvi red blokova po bilo čemu hladniji od nekog na većoj visini. Inače, nama je podno grejanje sa izolacijom pokriva prvi red blokova (20 cm), tako da u stvari vazduh prostorije je udaljen 20 cm od betonske ploče.

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Hvala na odgovoru. Ako gledamo po toj logici onda ni sa spoljne strane temelja nije potrebna termo izolacija ili mozda gresim?
Ispod ploce ste postavljali hidroizolaciju ili samo na nju pre termoizolacije?

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Moja situacija je malo komplikovanija (da ne objašnjavam), ali može se reći da hidroizolaciju imam na nultoj ploči, na noj je termiizolacija (stirodur). Ispod ploče ništa. Iskreno ne znam čemu bi služila dva nivoa hidroizolacije? U stvari nisam siguran ni čemu mi služi ovaj jedan koji smo stavljali. Valjda da stirodur ne povuče vlagu iz nulte ploče. Nisam siguran da je to uopšte moguće.
Što se tiče izolacije sa spoljne strane temelja, i ja sam pitao isto i na ovom forumu sam dobio savet da je odradim što i planiram kada za to dođe vreme. Imamo oko pola metra cokle iznad zemlje i tu je u kontaktu sa vazuhom koji može zimi da da ima temperaturu i -20°C. Sa druge strane temelj u zemlji mislim da ne prelazi +10°C. Pretpostavljam da izolacijom se štiti temelj i od velikih oscilacija temperatura. Nisam siguran, samo mi tako deluje logično: beton koji godinama oscilira od -20°C do +35°C će brže propadati neko neki koji ima oscilacije od +10°C do +20°C.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

aslservis,
najprije pitanje kakav tip hiše želiš izgraditi? PH ili HEH , ili samo " Varčnu kuču".
Toplotna izolacija iz vanjske strani mora da bude bar 50-60 cm izpod terena okoline kuče. Sa tim preprečiš, da se ti pojavljaju toplinski mostovi i sa tim nogučnost za nastanak kondenza.
Da se spreči bilo kakva možnost dviga vlage ( kapilarni srk) , temu služi hidroizolacija na samoj AB ploči ili trakastom temelju.
Koliko in kako izraditi / ugraditi toplotnu izolaciju zavisi i koliko te košta energenat za ogrijevanje kuče.
Dali sta sa projketantom več dogovorila, da se izradi pasovni temalj?
Za primjer PH smo izolovali temelj i sa unutranje strane. Zbog zasnove kuče i statike , smo morali izraditi pasovni temalj. Slike u prilozi.
Tvoja slika:
hidroizolacije je u redu predlagana; predlažem, da upotrebiš tip sa oznakom " P4 ili T4"; rubove ploče prije pobrusi, da nije oštrih rubova; izolaciju zaokreni na siporeks; siporeks priej ugradnje hidroizolacije prekitaj sa ljepilom.
Koliko imaš prostora za izradu tlaka u kuči? Kompletno. Stirodur je primjerna izbira.
Sad , koliko ugraditi toplotne izolacije unutra zavisi o mnogo odgovora. U sličnom smo ugradili : 3 cm XPS (opcija ili EPS 100) + 8 EPS (100) + 4 sistemska ploča talnog grijanja + 5 betonski estrih + parket.

 • hb_premaz-4-w800_pasovni_temelj.jpg
 • topl._izolacija_pasovnega_temelja_-_w800.jpg

LP 

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Gledam da gradim u niskoenergetskom standardu, ne pasivna ali da bude sto bolje izolovana kuca bez toplotnih mostova...Sto se tice visine do plafona ima dosta. Razmisljam da postavim ispod podnog grejanja 8-10cm stiropora ili stirodura. Da li je to dosta nzm ni sam. Kosuljica je debljine 6-7cm. Vidim da neki izoluju i temelje sa hidroizolacijom. Koja je svrha toga? Da li je to potrebno raditi posto bi preko ploce isla hidroizolacija?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Dajte neku skicu ili idejno rešenje od arhitetkte , da ovde ne bi pričali napamet .

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Trenutno sto imam je samo ovo u prilogu... Visina temelja tj ploce ce biti na tri stepenika ili mislim oko 45cm.

 • 09.03.2019_paint.png
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

aslservis, šta će vam podna ploča toliko debela. To na slici ima 30-tak cm? Ne treba to deblje od 10-tak cm. Ta ploča prihvata samo opterećenje od estriha, podne obloge i korisnog opterećenja u sobi (nameštaj, ljudi,...) to je reda 3-3.5kPa što je smešno. Bitno je samo da je nasip ispod nje dobro zbijen da se pod ne deformiše (ne ulegne).

laznen wrote:
Beton koji godinama oscilira od -20°C do +35°C će brže propadati neko neki koji ima oscilacije od +10°C do +20°C.
Nije beton toliko nežan pogotovu ako je "kupljen". Da je toliko nežan ne bi bio rasprostanjen u upotrebi. Inače ste potpuno upravu da treba izolovati i soklu...

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

@Histerezis
Na temeljnu plocu mislite? Na slici se ne vidi debljina ploce pa zato ne znam na sta mislite?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Na podnu ploču "nultu ploču", tu na kojoj radite H.I. pa T.I. To ne treba da bude toliko debelo. u ovoj varijanti ne postoji "temeljna ploča" već "temeljna traka" to je ono što ste označili na crtežu kao "stopa".

 • podna_ploca.jpg
aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

To je samo slika koju sam napravio u paintu cisto da pojasnim o cemu govorim. Ne znam koliko ce biti debela ploca, to ce projektant da kaze.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Slobodno krenite od nekog gotovog rešenja koje nude proizvođači izolacionog materijala i neka vam to bude polazna osnova koju možete da doradite i ispravite ono što ne valja tako da vama odgovara po što više kriterijuma. Na primer ovo je detalj jedne firme sa zvučnim imenom a koji je relativno jednostavan za izvođenje.
@aslservis
kako odraditi termoizolaciju ploce, da li postaviti stiropor/stirodur na plocu ili ispod nje?
Zašto bi bacali pare na XPS (koji može da se postavi i na podnu ploču i ispod nje) ako je već T650 tačno upola jeftiniji ali može samo iznad H.I. tj. u suvom. Za isti novac nožete da dobijete duplo bolju izolaciju jer ste rekli da svetla visina nije problem i onda može da se ide na velike debljine izolacije ispod estriha i podnog grejanja. Ovim rešenjem postoji termički most kroz prvi blok, Hs u kruni temeljnog zida, pa kroz podnu ploču ali je on zanemarljiv. možete da ga rešavate kao što je predlagao PlaviBor da se prvi red puni granulama stiropora ili da se koristi namenski blok sa već ispunjenim šuplinama vunom ili stiroporom. Druga račva termičkog mosta ide vertikalno krot temeljni zid do temeljne stope ali je tu put dug i nije relevantno za gubitke...

 • temelj_izolacija_model.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Samo mala ispravka sa linijom HI , u našoj zemlji nikako nije preporučljivo spuštati HI pogotovo kondor preko spolje ivice nulte ploče . Mnogo je bolje rešenje uraditi fugnu i spoj cokli u visini kondora kao kod klasične gradnje. Donji deo temelja uraditi od VDP betona , premazati nekim polimer cementom smesom pa zalepiti stidorur .

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

tenzor wrote:
u našoj zemlji nikako nije preporučljivo spuštati HI pogotovo kondor preko spolje ivice nulte ploče . Mnogo je bolje rešenje uraditi fugnu i spoj cokli u visini kondora kao kod klasične gradnje.
Ne razumem baš, da li je bolje poviti na gore preklop H.I. ili kako?

 • temelj_izolacija_spoj_na_sokli.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ostaviti ga da viri i ne povijati ga nigde . Kako horizontalno izadje iz zida samo se skrati da ne štrči mnogo . Razloga za to je mnogo , izmedju ostalog što kod nas nema lepila sa atestom koja služe za lepljenje "stirena " na bitumenske podloge , pa do toga da će taj pre pući nego što će lepo saviti preko ivice nulte ploče .

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Sad je jasno...

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

tenzor wrote:
izmedju ostalog što kod nas nema lepila sa atestom koja služe za lepljenje "stirena " na bitumenske podloge , pa do toga da će taj pre pući nego što će lepo saviti preko ivice nulte ploče .

Sve ima, ali kao da nema....jer mora da se naruči unapred

Baumit BituFix 2K

https://baumit.rs/product/3427/baumit-bitufix-2k

Po meni , puno bolji je Mapei Plastimul fiber jer je lakši za rad. Baumitov treba da doziraš (odnosno smesu ) zbog vremenskog intervala ugradnje....suši brzo....Moraš da planiraš koliko lepka ti treba za sledećih sat vremena.A kod nas retko ko ima aparat za sečenje stirena....a obraditi ručno XPS za neravnine po temelju / sokli je zahtevna pozicija...majstor mora da bude brz i precizan Smile
Ako se to ne uskladi, počinje igranka.

Ipak, STO flexil je zakon...lepi na bilo koju hidroizolaciju i imaš vremena za sve....samo poklapaš kantu tokom rada kao i Mapei

https://www.sto.de/de/produkte/produktprogramm/productdetail_201010721.html

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Posle svih priča , zaista mi nije jasno zašto niko u maloprodaji nema u ponudi lepkove za XPS .....pozicija temelj / podrum / sokla?
Možda ovo neko čita i shvati potrebu da u asortiman uvrsti i ovaj artikal. Na kraju krajeva....može da pokrene i proizvodnju. Skoro 10 godina ovde pišem jedno te isto Smile

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Možda je to i negde sreća u celoj priči što ima/nema lepka za te pozicije , bar kad se radi o primeni na novim objektima . Počevši od toga da za 30-ak dobijate VDP beton za temelje pa do toga da se ugradnjom bitumenskih izolacija bave oni što ne mogu više da budu ni fizički radnici na gradilištima . Kad se pogleda situacija na 90 % objekata sa podzemnim etažama voda curi u potocima ....

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Gadan posao...skoro kao stomatologija kod nas Smile

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Tako nekako Smile

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Nikada nije problem sa radnicima, već sa onima koji po zvanju i pozivu ( kao školovani) daju instrukcije. O kontroli je suvišno i pričati.....Zmiju treba uhvatiti za glavu....

Za improvizacije...nema garancije !!!

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Po ovom pisaniju ovde mi se sve cini da cu uraditi izolaciju na plocu ispod kosuljice. Takodje coklu i temelje sa spoljne strane izolovati do neke dubine i to je to. Najjednostavnije i najjeftinije resenje... Svakako zid je ytonga 30cm pravi dobru izolaciju izmedju unutrasnjosti prostorija i temelja tako da su tamo gubitci minimalni tj podnosljivi. Molim vas ispravite me ako gresim.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

aslservis,
eto moj pogled na izradu hidroizolacije na AB plošči: izposudio sam načrt od kolega forumaša. Rub AB ploče je potrebno pobrusiti, da nije oštar. Može se i izraditi tako, da ugradimo trikotnu letvicu kao zaključak. Hidroizulacijski bitumenski traku tako zagrijemo in zaokrenemo/zaljiepimo na dole ( gore) ; kasnije preko ugradimo još jedan sloj po visini, višina zavisi o okolini terena i samog oblika temelja. ( AB temeljna plivajuča ploča, pasovni temalj).
Slijedi ugradnja XPS-a ; zalijepljen sa ljepilom ; ugradnja gumbaste foljie.
Na skici/nacrtu nije prikazana drenaža!!

Druga varijanta je izrada hidroizulacije sa jednokomponentnom bitumenskom masom ili dvokomponentnom bitumenskom masom. Slike sem priljepio.
Nadam se, da se takva namjenska ljepila mogu nabaviti i u Srbiji.

LP 

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Hvala vam na odgovoru, jedino u vasem postu nema slika u prilogu. Ako mozete postavite. Hvala.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

aslservis,
da, zaboravio. Eto.

 • temelj_izolacija_spoj_na_sokli_0-w800.jpg

LP 

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Nismo se razumeli , evo ispravljene skice . Nema potrebe za spuštanjem bitumenske HI na vertikalu temelja .

 • ispravljeno.jpg
aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Tako ce se onda i izvesti izolacija. Sad sledece pitanje, koju debljinu izolacije staviti ispod kosuljice? Da li stiropor sa vecim opterecenjem ili stirodur?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

aslservis,
da se ne izradi hidroizolacija na stiku na " prvoj fugi", se ne slažem. Iz terena se vidjelo, da nije to v redu. Može se kapilarni srk pojaviti na samom betonu i na stiku XPS-a! To se ugotovilo kod saniranja kuče. Bila 3 godine useljena.
Izradi hidroizulacijo minimalno 15 cm na pasovne temelje/preko ploče, i onda ugradi trak bit. hidroizolacije 50 - 60 cm preko , tako da na hiši bude izolacija na dva reda cigle. Prva dve reda cigle zaribaj sa cementnom finom maltom, da se lakše navari bitumeska traka. Slika u prilogi, za primjer.
U zemlji uvjek ugradi XPS. Predlažem i upotrebu gumbaste folije ( https://www.topdom.si/cepasta-folija-tefond-fondaline) i drenžni sloj uz nju.

 • zaledna_stena-2-w800.jpg

LP 

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Poštovani som16
Postavljanje samo bočne HI na bilo koji zid pravi samo još goru situaciju . Ako ne postoji horizontalni presek tog zida svaka bočno naneta HI će otpasti pre ili kasnije .
Ako bi ušli u postupak izrade HI same temeljne stope to bi već bilo zaludno . Dakle temeljna stopa i temeljni zid uradi od VDP betona i time sprečiti bilo kakvo upijanje vode u isti .Dakle osnovna ideja je da se spreči UZROK pojave Kao eventulana dodatna mera zaštite je nanošenje polimer cementne HI na vertikalne temeljne zidove . Uoptreba bitumenskih HI na delovima objekta koji su izloženi i vodi i vlagi , su po mom skromnom mišljenju a ogromnom iskustvu rabote koje su najblaže rečeno "dunsterske " greške a vrlo češto i domen krivičnog dela . Bitumenske HI su vrlo komplikovane za izvodjenje a pri tome nemoguće za izvršenje ikakve kontrole . A spoj bitumena i betona spada u najslabije adhezione veze .
Skica je u prilogu

 • som.jpg