Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termo blokovi - iskustva, poredjenja kvaliteta i cena

192 poruka / 0 new
Poslednja poruka
igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

Hteo bih da otvorim jednu novu temu o termo blokovima posto nisam video da se na forumu pricalo konkretno o ovome.
Vec duze vreme skupljam informacije o termo blokovima koji se mogu naci na nasem trzistu.
U pitanju su POROTHERM 38 S P+E PLUS, POROTHERM 30 S P+E PLUS i KLIMABLOC 38 GT (i 30 GT).
Klimablock se proizvodi kod nas a Porotherm se uvozi iz Hrvatske (iako bi trebala da krene proizvodnja i kod nas, ukoliko vec nije).

Moja konkretna pitanja se odnose na iskustva (direktna ili indirektna) koja imate u vezi ovih blokova i kako su se pokazali u praksi po pitanju termickih, zvucnih i ostalih karakteristika.
I interesuje me da li je potrebna dodatna termo izolacija nosecih zidova ako se zida sa ovim blokovima (od 38cm i od 30cm) obzirom da su i Klimablock i Porotherm identicni i po dimenzijama i po ostalim karakteristikama.

I koje bi bilo poredjenje u ceni zidanaja u odnosu na ove blokove i klasicni giter blok, jer ja nisam uspeo da nadjem konkretne cene ovih blokova da bih mogao da napravim neko konkretno uporedjenje.
Ja cu dati neko poredjenje cena koje se moze naci na sajtu Wienerbergera ali me interesuje koliko je to korektno.

I generalno voleo bih da razmenimo sto vise iskustava i zapazanja vezanih za ove blokove. Glavo pitanje kod mene je kakav je odnos cena-kvalitet i da li se isplati graditi sa ovim blokovima kada se uzmu svi parametri u obzir.


POROTHERM 38 S P+E PLUS (38cm dužina, 25cm širina, 23.8cm visina), POROTHERM 30 S P+E PLUS (30cm dužina, 25cm širina, 23.8cm visina) i standardnog giter bloka (25cm dužina, 19cm širina, 19cm visina)

POROTHERM 38 S P+E PLUS (levo) i KLIMABLOC 38 GT (desno)


Zvanicno poredjenje cena (ima samo za Porotherm) - koliko je realno i da li postoje bolje kombinacije?

 • cena_tb.gif
 • zorka1.gif
 • zid1.jpg
 • zorka_opeka_ugao1.jpg
 • zorka_opeka_ugao2.jpg
 • zorka_opeka_ugao3.jpg
 • kb1.jpg
 • kb2.jpg
 • etno_kuca_djeram_djeram mokrin.jpg
 • nabijaca .jpg
 • vrednosti-izolacije_1.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

pa to je u stvari isto s.. samo drugi naziv
generalno su se svi blokovi ovog tipa vrlo lose pokazali u praxi
i sve te varijante bez stiropora su astronomske potrosnje energenata zimi
jos ako je u varijantu termo maltera ukljucen i perlit e onda je to uzas kombinacija .
i da ima mnogo boljih resenja , Ytong , cigla , sendvic zid ...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To je po onom sistemu što ne daš na mostu daćeš na ćupriji.Sa tim blokovima treba manje maltera, brže se zida, ali ne može bez termoizolacije, apa kad se sve sabere........

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

blokovi :nono :nono :nono cigla yes :roll :roll :roll

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

zvukoljub wrote:
...Sa tim blokovima treba manje maltera, brže se zida, ali ne može bez termoizolacije, apa kad se sve sabere........

Pa ovo me bas interesuje, tj. da li su one U vrednosti u tabeli korektne?
I npr. kada bi se gradilo blokom sirine 38cm koja bi preporucena termoizolacija bila? Jer koliko ja pratim ovu temu danas skoro svi zidaju klasicnim blokom i stavljaju 5cm stiropor termoizolacije.
tenzor wrote:
...generalno su se svi blokovi ovog tipa vrlo lose pokazali u praxi i sve te varijante bez stiropora su astronomske potrosnje energenata zimi jos ako je u varijantu termo maltera ukljucen i perlit e onda je to uzas kombinacija .
i da ima mnogo boljih resenja , Ytong , cigla , sendvic zid ...

Da li moze neka konkretna informacija vezana za lose karakteristike ovih blokova? Koliko sam uspeo da savladam ovu "materiju" mislim da je vazduh najbolji izolator i sto blok ima vise vazdusnih cepova bolja ce biti termoizolacija?
Za Ytong mislim da sem dobrih termoizolacionih karakteristika sve ostalo mu ne ide u prilog (statika vrlo diskutabilna, velika krtost nasih blokova, ...) a mislim da je cigla prevazidjena kao gradjevinski materijal kada govorimo o nosecim zidovima npr. kuce (sporost u gradnji, i mislim da ima losije termoiyolacione karakteristike od bloka iste debljine!?).
Ja nemam direktnih iskustava u vezi svega ovoga pa ne zamerite ako moja "sinteza znanja" stecena citanjem puuuno materijala nije najkorektnija.
Zato bih voleo da cujem i ljude koji su gradili sa ovim materijalima da iznesu svoja direktna iskustva, ili majstore koji su gradili ovim blokovima ...
Brojke i karakteristike su jedno a iskustvo i praksa su ipak nesto drugo. Zato sam i pokrenuo diskusiju. U potrazi sam za pravom istinom Laughing out loud

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Pa vazduh jeste izolator, ali zid treba da bude i akumulator toplote, a ako nema masu onda ništa od akumulacije, zato se i stavlja stiropor tj. demit fasada, ali i to je polovično rešenje.Pravo rešenje za zidanje s blokovima je blok, tvrda mineralna vuna najmanje 5 cm, vazdušni procep takodje 5 cm i na kraju zid na pola cigle, a sa spoljne strane klasičan produžni malter.Umesto mineralne vune može i presovana trska, ali 10 cm.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

zvukoljub wrote:
Pa vazduh jeste izolator, ali zid treba da bude i akumulator toplote, a ako nema masu onda ništa od akumulacije, zato se i stavlja stiropor tj. demit fasada, ali i to je polovično rešenje.Pravo rešenje za zidanje s blokovima je blok, tvrda mineralna vuna najmanje 5 cm, vazdušni procep takodje 5 cm i na kraju zid na pola cigle, a sa spoljne strane klasičan produžni malter.Umesto mineralne vune može i presovana trska, ali 10 cm.

Pa ako govorimo o ovim blokovima sirine 38 cm njihov broj linija sa ćelijama je 23 tj. oko 18,4 cm je ukupni vazdusni prostor i oko 19,6cm je ukupni deo od gline, tezine su oko 17kg tako da ne bih reko da im nedostaje masa. Mada mislim da zid prevashodno ne bi trebao da ima veliku akumulacionu moc jer bi onda leti mnogo vise zracio toplotu nocu npr. nego sto bi to radio zimi i pomagao grejanju objekta. Mislim da spoljni zid treba da ima izrazena termoizolaciona svojstava a ne akumulaciona, jer kod gradnje npr. pasivnih objekata gde se trazi veca akumulaciona moc, projektovanje objekta je specificno.

A kada govorimo o viseslojnim "sendvic" zidovima, sta mislis o ovim problemima:

Quote:

Izgradnja mnogoslojnih fasadnih zidova na samom gradilištu pretpostavlja znatno više taktova u izvođenju radova, veći broj specijalista za izvođenje svake pozicije ponaosob, dodatne troškove za sredstva veze (ankeri, tiplovi, potkonstrukcije), za razne podloge i tehnološke posrednike (armaturne i rabic mreže za nošenje maltera, mreže od staklenih ili plastičnih vlakana za prijem i nošenje lepkova, paropropusne a vodonepropusne folije tipa Tyvek ili, obrnuto, parnu branu za sprečavanje prodora pare u srednje slojeve konstrukcije i sl.).

Sve to, sa aspekta složenosti i brzine izvođenja radova, u sumarnom koštanju primenjenih materijala, te konačno i u ukupnom koštanju ovakvih fasadnih konstrukcija jeste i razlog da je udeo troškova fasadnih konstrukcija i utopljenih krovnih konstrukcija kao pete fasade u opštoj ceni koštanja dostigao nivo, zavisno od klimatskog područja, od 15-25% ukupne cene koštanja građevinskih radova.

Zavisno od rešenja eliminacije vodene pare iz srednjeg sloja za utopljavanje, primenjuju se dve varijante sendvič zidova – sa vazdušnim slojem za otparivanje sloja za utopljavanje debljine 10-30mm postavljenim od sloja za utopljavanje ka spolja, ili pak sa parnom branom postavljenom ispred sloja za utopljavanje (ka unutrašnjosti objekta) koji treba da spreči prodor pare u srednji sloj za utopljavanje.

Međutim, evidentna je činjenica da se upravo kod ovakvih zidova javljaju najbrojniji nedostaci, počev od projektovanja, preko izvođenja pa sve do eksploatacije objekata, a koji mogu dovesti i do drastičnih posledica u vidu rušenja dela ili celih zidova ili zidnih panela

Greške koje su utvrđene posle havarija:

* kod slučajeva sendvič zidova bez vazdušnog sloja za otparivanje sloja za utopljavanje, problematično je funkcionisanje paroizolacije između unutrašnjeg dela sendvič zida i sloja za utopljavanje, upravo zbog posledica montaže srednjeg sloja za utopljavanje koji se raznim ankerima pričvršćuje za unutrašnji zid (minimalno 4 ankera na m2) koji prosto izrešetaju paroizolaciju, koja kao takva ne vrši funkciju i para nesmetano prodire u sloj termoizolacije, tamo se kondenzuje i posle dvadesetak ciklusa zamrzavanja-otopljavanja degradira unutrašnji sloj termoizolacije (mineralna vuna formira grumene i pada na dno zida, a stiropor se posle desetak ciklusa potpunog zasićenja deformiše, povećava svoju gustinu smanjujući debljinu i preko 20%, što se posledično odražava ne samo na gubitak njegove projektovane termoizolacione sposobnosti, već se odražava i na zid u celini, u vidu pojave hladnih mostova, kondenza, vlage i buđi na unutrašnjim zidovima)

* kod sendvič zidova sa vazdušnim slojem za otparivanje sloja za utopljavanje debljine 10-30mm u preko 90% istraživanih slučajeva taj sloj uopšte nije bio u funkciji, što je i izazvalo degradaciju zidova, a u desetinama slučajeva i njihovo rušenje. Evidentirani razlozi što je projektovani sloj za otparivanje bio van funkcije bili su: upadanje u njega maltera kod zidanja spoljašnjeg sloja od opeke, njegovo pregrađivanje ili potpuno zatvaranje usled deformacije unutrašnjeg sloja za utopljavanje, otklon ka unutra kod zidanja spoljašnjeg zida, pa sve do masovne pojave da u spoljašnjem delu zida od fasadne opeke ili opeke sa završnom obradom malterisanjem uopšte nisu ostavljeni otvori za provetravanje vazdušnog sloja za otparivanje!

U sendvič zidovima se, po tehnologiji, zahteva elastična veza između unutrašnjeg (nosivog) sloja i spoljašnjeg obložnog zida od opeke, kako bi se sprečilo da spoljašnja obloga ispadne. Uobičajeni način je da se na svakih 4-10 redova opeke u spojnicu postavi armatura Ø6 mm i da se ona ankerima pričvrsti za unutrašnji nosivi sloj. Pored toga što ovakav našin izvođenja usložnjava izvođenje, on je i direktan uzrok neželjenih posledica, kako u u termotehničkom smislu (kroz postavljene ankere dolazi do povećanog toplotnog fluksa koji je nesrazmerno veliki u odnosu na presek kroz koji se odvija, što rezultuje povećanim učešćem tačkastih i linijskih toplotnih gubitaka, kondenzom i mokrom termoizolacijom), tako i u građevinskom (kondenz izaziva koroziju ankera i moždanika za vezu, što može da dovede i do urušavanja cele spoljne zidne obloge).

Ovde treba napomenuti da su kod tipova zidova sa paroizolacijom od unutrašnjeg nosivog ka srednjem utopljavajućem sloju, zbog prodora i ovih ankera kroz parnu branu, posledice još izraženije).

Izvor:
http://www.gradjevinarstvo.co.yu/TekstDetalji.aspx?ban=820&tekstid=306

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ja sam opisao postupak koji sam pročitao u nemačkom časopisu još davnih 80-tih godina i po tom principu sam napravio sebi vikendicu.BH-4 blok 20 cm, presovana mineralna vuna 5 cm i šuplja cigla na kant 6.5 cm, spolja produžni malter.To je uradjeno 1989 godine i sve stoji kao da je juče radjeno, nema termo mostova, nema vlage, nema pukotina, mikroklima u prostoru je odlična, a zimi se greje sa malo ogreva.Naravno to kako sam radio nije pisalo u tom tekstu, tamo je opis kako sam dao u predhodnom postu, ali na osnovu konsultacija sa mojim prijateljem, gradjevinskim inženjerom, sam uradio odredjene modifikacije, koje sam ovom prilikom opisao.Veze izmedju nosećeg zida (uslovno noseći jer je to samo ispuna u betonsko rešetkastoj konstrukciji) je pocinkovana žica 2.5 mm.To je moglo da prodje jer objekat nema veliku visinu.Visina zida je 3 metra.
Inače bih citirao jedan slogan što sam pročitao ovde na forumu:"Previše analize dovodi do paralize".

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

zvukoljub wrote:
..."Previše analize dovodi do paralize".

:hh Potpuno si u pravu, citat je vise nego adekvatan temi :nono
Ali ja zelim dok imam vremena da se pozabavim informisanjem i analizama.

Najveci problem je sto nece biti dovoljno para (bas cudno :ahaha ) da se sve odradi kako je najbolje, pa pokusavam da uspostavim neku ravnotezu izmedju cene i kvaliteta.
Sendvic zid je dobro resenje, ali mislim i skupo resenje, nije samo cena materijala u pitanju vec i cena gradjenja. Brojke govore da slican termo efekat moze da se postigne i sa ovim blokovima, pa sam hteo da ih proverim u praksi, mada to je moguce samo ako je neko vec "baratao" sa ovim blokovima, a oni su relativno nov proizvod.
I u svakom slucaju, hvala sto iznosite Vasa iskustva.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Na sajmu gradjevinarstva sam video jedan novi proizvod.Neki blok sličan ovi m što si fotografisao, ali su ponjeni mineralnom vunom, znači šupljine su ispunjene.Pogledaću da li imam prospekt od tog materijala i da vidim ko je proizvođač.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

zvukoljub wrote:
Na sajmu gradjevinarstva sam video jedan novi proizvod.Neki blok sličan ovi m što si fotografisao, ali su ponjeni mineralnom vunom, znači šupljine su ispunjene.Pogledaću da li imam prospekt od tog materijala i da vidim ko je proizvođač.

Na ovakve blokove nisam naiso. Voleo bih da pogledam ako uspes da pronadjes prospekt, ili bar da se setis proizvodjaca pa cu potraziti sam, mada pretpostavljam da im cena nije nesto mongo konkurentna Crying

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

igorpet wrote:
zvukoljub wrote:
Na sajmu gradjevinarstva sam video jedan novi proizvod.Neki blok sličan ovi m što si fotografisao, ali su ponjeni mineralnom vunom, znači šupljine su ispunjene.Pogledaću da li imam prospekt od tog materijala i da vidim ko je proizvođač.

Na ovakve blokove nisam naiso. Voleo bih da pogledam ako uspes da pronadjes prospekt, ili bar da se setis proizvodjaca pa cu potraziti sam, mada pretpostavljam da im cena nije nesto mnogo konkurentna Crying

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

zvukoljub wrote:
Na sajmu gradjevinarstva sam video jedan novi proizvod.Neki blok sličan ovi m što si fotografisao, ali su ponjeni mineralnom vunom, znači šupljine su ispunjene.Pogledaću da li imam prospekt od tog materijala i da vidim ko je proizvođač.

Na ovakve blokove nisam naiso. Voleo bih da pogledam ako uspes da pronadjes prospekt, ili bar da se setis proizvodjaca pa cu potraziti sam, mada pretpostavljam da im cena nije nesto mnogo konkurentna Crying

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

igorpet
Ytong ima problema sa statikom a i krt je :hh :hh
cigla je prevazidjena :hh :hh :hh
sendvic zid oce da padne :tup :tup

mislim sta dalje da kazem zidaj od porotherm blokova i citaj prospekte .
u prospektima prozivodjac sigurno nece lagati

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tenzor wrote:
Ytong ima problema sa statikom a i krt je :hh :hh

Pritisna cvrstoca Ytonga je od 2,5 do max 4 N/mm2 pa ne moze bilo kojim blokom da zidas prizemlje a malo kvalitetnija cigla ima cvrstocu od 30-50 N/mm2 pa ti vidi.
A da je krt, to sam utvrdio empirijski ... :hh
Univerzitetskog naselja - Belville - Blok 67 je prva veca gradjevina radjena ovim sistemom gradnje, pa videcemo kako ce se pokazati za 1-2 god. A inace bije ga glas da su objekti gradjeni ovim sistemom skloni pucanju. Videcemo ... ja sam posle prvih pozitivnih karakteristika procitao jos po nesto i resio da ga zaobidjem u razmatranju.

tenzor wrote:
cigla je prevazidjena :hh :hh :hh

Puna opeka ima losije termo i zvucne karakteristike od suplje opeke adekvatne sirine. I nije samo to problem, ide puno maltera koji je jako los izolator i dobro provodi toplotu pa u ukupnom zbiru to bude dosta. To su moja saznanja...

tenzor wrote:
sendvic zid oce da padne :tup :tup

Pa naveo sam sta sam nasao i gde sam nasao. E sad da li je bas tako ili ne - ne znam pa zato sam i otvorio diskusiju ali jedno je sigurno:

Ako se zna da 1% vlage u mineralnoj vuni i do 20% umanjuje njena termoizolaciona svojstva, te ako je sadržaj zarobljenog vazduha u mineralnoj vuni oko 80% i ako je vlažnost vazduha recimo 80% (a vrlo često je i veća zbog uobičajenih letnjih kiša u većini klimatskih područja), sledi da između slojeva imamo zarobljen vazduh sa 64% vlage. Posle višegodišnjih naizmeničnih ciklusa visoke letnje i niske zimske temperature, rezultat je uvek isti – degradacija termoizolacionog sloja, ma koliko oni bili kvalitetno izvedeni....

Tako da treba dobro planirati paropropusne i nepropusne brane

tenzor wrote:

mislim sta dalje da kazem zidaj od porotherm blokova i citaj prospekte .
u prospektima prozivodjac sigurno nece lagati

Vise mi se svidja Klimablock od Zorka-opeke Laughing out loud

Nego volim kad ljudi u diskusiji ukljuce i po neki argument.
Necu da kazem da nisi bio dovoljno argumentovan :hh ali bio si malo skrtiji na recima nego sto je preporucljivo :roll:

I ne, nemam ja nikakvih favorita po pitanju gradnje, samo me interesuje odnos cena-kvalitet tj. najbolje i najsvrsishodnije resenje za gradnju spoljnih zidova i kad budem doso u situaciju da ovo platim hocu da sam uveren da sam odabrao najbolje resenje :nes
Osim ako od silnih analiza ne dodje do paralize novcanih sredstava ... :hh

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

igorpet
Veze ti sa vezom nemas . mislis procitao si par prospekata i i video si negde nesto onako sa 500 m razdaljine i sad kao znas nesto .
pride sva ta tvoja saznanja su na domenu neke kvazi teorije i slicnih ideja .
no dobro .
pomislih da ti stvarno treba pomoc i savet , ali tebi ne treba nista drugo nego da sad mi svi ovde potvrdimo da je poroterm il klimablock jedino moguce resenje .
kao sto sam vec naveo gore veze ti sa vezom nemas a da imas ne bi lupio ono u vezi ytonga jer je to isto sto i siporex , a on je kod nas u upotrebi preko 30 godina
ovo ce biti moj zadnji post na ovu temu

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tenzor wrote:
igorpet
Veze ti sa vezom nemas ...

Pa sasvim je moguce.
Da ja znam, ono sto ne znam ja ne bih ni pitao.

Ali ne shvatam sto se ljutis odmah, pa nisam ja nista tvrdio, ja samo prenosim informacije koje sam saznao. Trudim se da to potkrepim brojkama, jer su meni brojevi merilo nekih parametara, a trudio sam se da ih proverim iz vise izvora. I tacno je da su prospekti (oni zvanicni ali i nezvanicni) bili mesto gde sam se informisao, ali i ne samo oni ... trazio sam i druge izvore informacija i informacije iz prve ruke i tako to ...

Nego sve to nije bitno, imam osecaj da si sve ovo nekako licno shatio a ne shvatam bas najbolje zbog cega. Da nisi zastupnik nekih proizvoda?

I stvarno mi nije interes da ova tema ode u ovom pravcu.
Ako mozemo da razmenjujemo iskustva do kojih smo dosli onda OK, u suprotnom i ja nemam mnogo o cemu da pisem.
U stvari mozda bi bilo najbolje da se javi neko ko je koristio sve ove blokove u praksi pa da nesto kaze ...

arslan
arslan's picture
Offline
Registrovan dana: 15/05/2008
Poruke:

igorpet wrote:

Pritisna cvrstoca Ytonga je od 2,5 do max 4 N/mm2 pa ne moze bilo kojim blokom da zidas prizemlje a malo kvalitetnija cigla ima cvrstocu od 30-50 N/mm2 pa ti vidi.
A da je krt, to sam utvrdio empirijski ... :hh
Univerzitetskog naselja - Belville - Blok 67 je prva veca gradjevina radjena ovim sistemom gradnje, pa videcemo kako ce se pokazati za 1-2 god. A inace bije ga glas da su objekti gradjeni ovim sistemom skloni pucanju. Videcemo ... ja sam posle prvih pozitivnih karakteristika procitao jos po nesto i resio da ga zaobidjem u razmatranju.

Ovo nije bas tacno. Znam nekoliko kuca koje su gradjene siporexom (starijom varijantom Ytong-a) i onako nemalterisane spolja pokazale su se odlicno. Lakoca i brzina zidanja i odlicne termo karakteristike su znacajan plus. Inace, kod kuce o kojoj pricam vezivno sredstvo je bio obican malter, a ne specijalni koji preporucuje Ytong i opet se dobro pokazao.
Ja nisam gradio Ytong-om, a zeleo sam, ali je faktor odbijanja bila visoka cena. Varijanta giter blok plus 10cm stiropora, sa kakvom god hoces fasadom opet je duplo jeftinija.
Inace sto se tice pucanja zidova tu problem nije u siporeksu vec u nedovoljno jakim stubovima, "kvalitetnim armiracima", stednji na materijalu....

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

igorpetus
nisam se naljutio niti sam shvatio nista licno .i nazalost ne zastupam nijednog proizvodjaca .
ono sto sam hteo to sam i uspeo ,a to je da ti malo "otvorim oci " .
ali nesto drugo hocu da ti kazem . sve moguce i nemoguce blokove i materijale sam koristio . eto samo kao ilustraciju 10 -ak godina sam u gradjevini ,a imam svoju gradjevinsku firmu 6 god .
i ononajjednostavnije sto ti mogu reci je da je masivnost zida jedina valjana termoizolacija . e sad u moru gradjevinskih novotarija se pojavio i famozni suplji blok . od svih gradjevinskih materijala on se najlosije pokazao u praxi . uostalom raspitaj se ili si mozda bio u nekoj nabijaci u vojvodini . to su kuce od nabijene zemlje sa zidovima od min 80 cm . leti se u nima pokrivas jorganom ali isto tako i zimi . to su kuce sa najzdravijom mikro-klimom .naravno samo da nemaju vlage .
no da ne sirim sad pricu .
moja preporuka je da izbegnes blok
a svako neka radi po svojoj namisli i savesti

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tenzor wrote:
nisam se naljutio niti sam shvatio nista licno .i nazalost ne zastupam nijednog proizvodjaca.

Verujem ti na rec, mada sumnjiv si mi pomalo :hh
Salim se naravno...

tenzor wrote:
ono sto sam hteo to sam i uspeo ,a to je da ti malo "otvorim oci " .

Ma nemam ja problema sa tim, znam ja koliko ne znam i zato i volim malo da prodiskutujem da bih video da li je ono sto pise bas tako, ali volim onako opustenu disusiju, caskamo skoro pa neobavezno

tenzor wrote:
...sve moguce i nemoguce blokove i materijale sam koristio . eto samo kao ilustraciju 10 -ak godina sam u gradjevini ,a imam svoju gradjevinsku firmu 6 god .
i ononajjednostavnije sto ti mogu reci je da je masivnost zida jedina valjana termoizolacija ...

Pa onda si potpuno kompetentan da das malo direktiniji odgovor od dosadasnjih.
Kad ti npr. neko ko te angazuje kaze:
- pare nisu problem uradi da bude najbolje (al da je debljina manja od 1m :nes )
- daj mi zid sa najboljim odnosom cena-kvalitet

Ti mu za spoljni zid kuce predlozis?
I ako znas slucajno okvirene cene za prvu i drugu varijantu.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

igorpetus

naravno da cu ti dati preporuke
ono sto se u par poslednjih godina pokazalo kao dobro i rentabilno resenje u graditeljstvu , je po meni definitivno Ytong (siporex,gasbeton )
pored gomeile prednosti koje ima sam materijal , u to jos spadaju i brza i precizna gradnja , izuzetno mali dodatni troskovi tipa malterisanje , zidanje ..
sledeca preporuka je pun zid od cigle prednosti kod zidova od cigle su masivnost , kod vece debljine zida tu su i dobre temperaturne karakterisitike
dok recimo kod bloka postoji gomila problema . pocevsi od zidanja tj vezivanja redova , preko losih termickih karakteristika i slicno
eto toliko za pocetak

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

Hvala Tenzor.
Upoznat sam ja i sa Siporeksom i sa Ytongom, imaju interesantan, lak i cist sistem gradnje, ali ... uvek ima po neko ali... Crying
Pratio sam i dosta blogova koji kao temu imaju izgradnju kuce Ytongon (hrvatski) a i secam se kad sam pre jedno 25-26 godina nosio siporeks blokove (koji su tada bili potpuna novos kod nas) i zadivio okolinu oko sebe svojom snagom - tako mali a nosi onoliki blok :hh - ali divljenje je bilo kratkog daha, sve dok i oni nisu podigli taj blok.

Hvala u svakom slucaju tebi, ali ako ima jos ko da doda nesto u vezi ove teme slobodno.

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

Da li je neko koristio ove termoizolacione blokove punjene perlitom?


www.schlagmann.de

I ako jeste kakvi su utisci!!??
I da li mogu da se nabave kod nas?

tutu-rutu
tutu-rutu's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2009
Poruke:

igorpet wrote:
Hvala Tenzor.
Upoznat sam ja i sa Siporeksom i sa Ytongom, imaju interesantan, lak i cist sistem gradnje, ali ... uvek ima po neko ali... Crying
Pratio sam i dosta blogova koji kao temu imaju izgradnju kuce Ytongon (hrvatski) a i secam se kad sam pre jedno 25-26 godina nosio siporeks blokove (koji su tada bili potpuna novos kod nas) i zadivio okolinu oko sebe svojom snagom - tako mali a nosi onoliki blok :hh - ali divljenje je bilo kratkog daha, sve dok i oni nisu podigli taj blok.

Koliko si bio "mali" ,pa si nosio onoliki blok?Znas li mozda koliko je tezak taj blok? :blob1

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tutu-rutu wrote:
Koliko si bio "mali" ,pa si nosio onoliki blok?Znas li mozda koliko je tezak taj blok? :blob1

5-6 godina, 1-2 kg tezak :nes2

tutu-rutu
tutu-rutu's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2009
Poruke:

Prijatelju.....znas li ti koliko je tezak YTONG blok?ili siporex,posto pre "25 - 26 godina" kod nas nije bio zastupljen YTONG kao gradjevinski materijal ...
ili je tada bio laksi... :hh
Pozdrav.. Laughing out loud

tutu-rutu
tutu-rutu's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2009
Poruke:

Cekam odgovor sa nestrpljenjem,a imam jos pitanja ..... :gu:

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tutu-rutu wrote:
Cekam odgovor sa nestrpljenjem,a imam jos pitanja ..... :gu:

Blok je bio poveci ... od siporexa ... nije bio na kisi ... i bio je dosta lagan ...
Siporex je imao porozniju strukturu od Ytonga, dosta porozniju i bio je laksi ...

tutu-rutu
tutu-rutu's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2009
Poruke:

1-2 kilograma? :hh

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

tutu-rutu wrote:
1-2 kilograma? :hh

Mozda i 3 kg, ali vise nije sigurno, :hh

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

jesi li jos zainteresovan za temu, da pricamo o brojkama?

ona prva tabela, nije tacna, tj stimovana je u jednom segmentu.